Ουγκάντα:13 νεκροί από τον ιό Έμπολα

Ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι επιδημία του θανατηφόρου ιού Έμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 13 ανθρώπους στην Ουγκάντα και καταβάλλεται προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο ιός Έμπολα  μεταδίδεται μέσω της στενής προσωπικής επαφής και, ανάλογα με το στέλεχος, σκοτώνει το 90% των ασθενών.

Δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο για τον Έμπολα.

Ο Ζοακίμ Σαουέκα, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ουγκάντα, είπε ότι μολονότι ύποπτα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού είχαν αναφερθεί στις αρχές Ιουλίου στην περιοχή Κιμπάλε, που απέχει περίπου 170 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Καμπάλα, η επιδημία επιβεβαιώθηκε μόλις την Παρασκευή.

“Υπάρχουν συνολικά 20 ύποπτα κρούσματα και οι 13 από τους ασθενείς έχουν πεθάνει. Μια ομάδα ειδικών από την κυβέρνηση, τον ΠΟΥ και το CDC (το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών) βρίσκονται εδώ και παρακολουθούν όλα τα ύποπτα κρούσματα και όσους έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς”, είπε ο Σαουέκα.
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πώς ξεκίνησε η επιδημία, όμως πιστεύεται ότι τα 18 από τα 20 κρούσματα συνδέονται με μία οικογένεια.

Το Κιμπάλε βρίσκεται κοντά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου το 1976 εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Έμπολα και πήρε το όνομά του από τον τοπικό ποταμό Έμπολα.

Το τελευταίο κρούσμα στην Ουγκάντα είχε αναφερθεί τον Μάιο του 2011, όταν ένα κορίτσι 12 ετών πέθανε από τον ιό. Το 2000 καταγράφηκαν 425 ασθενείς και από αυτούς περισσότεροι από τους μισούς πέθαναν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *