Λοβέρδος και το μέλλον του Dynan

Μπορεί το fast track να μην εφαρμόζεται στις επενδύσεις, αλλά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος το έχει εφαρμόσει στις τροπολογίες. Με ποιον τρόπο; Ο ενδιαφερόμενος γράφει την τροπολογία, τη στέλνει στον υπουργό και αυτός την καταθέτει στη Βουλή! Οπως προκύπτει από σχετική επιστολή, η τροπολογία με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στον Ερυθρό Σταυρό (Ε.Σ.) να πωλήσει το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» ή να συνεταιριστεί με ιδιώτες, παρά τους λεονταρισμούς του κ. Λοβέρδου κατά το παρελθόν, είχε συνταχθεί από τους νομικούς του Ε.Σ. και παραδόθηκε στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Ν. Πολύζο.

 

Ο κ. Πολύζος είχε συναντηθεί «κατ’ εντολήν» του κ. Λοβέρδου, όπως γράφει στην επιστολή με την οποία του κοινοποιεί την έτοιμη τροπολογία, με τον πρόεδρο του Ε.Σ. Ανδρέα Μαρτίνη και τον αντιπρόεδρο του «Ερρίκος Ντυνάν» Β. Στεργίου. Στον γενικό γραμματέα παραδόθηκε σχέδιο τροπολογίας νόμου το οποίο είχε συμφωνηθεί με τους ανωτέρω. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου και τέσσερις ημέρες μετά ο υπουργός Υγείας κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (Κοινωνικών Υποθέσεων) την τροπολογία.

 

Χθες το μεσημέρι ο Ανδρέας Λοβέρδος επανήλθε και είπε πως το βράδυ θα μοιράσει την τροπολογία.

 

Επειδή ούτε η πρώτη έκδοση (που μοιράστηκε στην επιτροπή της Βουλής) ούτε η χθεσινή τροπολογία έχουν καταχωριστεί στο σύστημα Διαύγεια, στο οποίο δημοσιεύονται οι αποφάσεις της Δημόσιας Διοίκησης, ήταν αδύνατο να διασταυρωθεί αν είναι ακριβώς ίδιες με αυτήν που παρέδωσε στον κ. Πολύζο η διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού. Η αιτιολογική έκθεση είναι όμως ακριβώς η ίδια, με βάση τα δημοσιευμένα αποσπάσματα του κειμένου που μοιράστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

Ο κ. Λοβέρδος παρακολουθούσε επί μήνες την κόντρα του Ερυθρού Σταυρού με ιδιωτικούς ομίλους από τον χώρο της υγείας, με αφορμή τη σύμπραξη του «Ερρίκος Ντυνάν» με τον όμιλο Αποστολόπουλου (Ιατρικό Κέντρο) για το μαιευτήριο Γαία. Ο υπουργός Υγείας έχει στείλει από την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή προς το «Ερρίκος Ντυνάν» με την οποία του ζητεί να σταματήσει τη συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο και να κλείσει το Γαία εντός 30 ημερών. Είχε προηγηθεί σχετική απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

 

Ομως, με την τροπολογία που ετοιμάστηκε από τον Ερυθρό Σταυρό, η διοίκηση του τελευταίου έχει δυνατότητα πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν» παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του υπουργού Υγείας προ πενταμήνου. Πολλοί αναρωτιούνται τι άλλαξε από τότε. Η διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού και τότε δήλωνε πως το «Ερρίκος Ντυνάν» αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Και τότε υπήρχε σοβαρό ενδιαφέρον από ιδιωτικούς ομίλους, αλλά το υπουργείο Υγείας είχε αντιδράσει σε κάθε ενδεχόμενο πώλησης.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Λοβέρδος δήλωσε πως κατέθεσε την τροπολογία προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. «Προτείνω διάταξη που επιτρέπει την πώληση ώστε να ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του Ιδρύματος το τι θα πράξει» υποστήριξε. Κατά τον υπουργό, «με σφοδρό τρόπο οδηγείται σε κλείσιμο το νοσοκομείο» και μοναδική λύση είναι η τροπολογία που επιτρέπει την πώληση «γιατί η ιδέα να το αγοράσει το ΕΣΥ είναι ανεφάρμοστη επειδή δεν έχουμε δεκάρα τσακιστή».

Ουρανία Γαλανού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *