Δύο τα θύματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ σε 14 ανέρχονται τα διαγνωσμένα κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, στη χώρα μας όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο επισημαίνει ότι άλλα 4 άτομα εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα και παρακολουθούνται από τους γιατρούς.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ένας 75χρονος άνδρας με υποκείμενο νόσημα και ένας 77χρονος έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους μετά από τσίμπημα κουνουπιού, ενώ όπως έγινε γνωστό σήμερα, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταγράψει ανάμεσα στα περιστατικά και ένα στο οποίο η μόλυνση δεν έγινε απευθείας από κουνούπι αλλά από αιμοδότη που είχε μολυνθεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου και στη συνέχεια μετέδωσε εν αγνοία του τον ιό σε πολυμεταγγιζόμενο ασθενή.

«Ένα από τα ήδη διαγνωσμένα κρούσματα λοίμωξης οφείλεται στην μετάδοση του ιού μέσω μετάγγισης και αφορά σε βαριά ανοσοκατασταλμένο ασθενή με ιστορικό πολλαπλών μεταγγίσεων. Τόσο η αιμοληψία από τον αιμοδότη όσο και η μετάγγιση στον ασθενή είχαν γίνει πριν εμφανιστεί το πρώτο κλινικά αναγνωρίσιμο και διαγνωσμένο κρούσμα από τον ιό στη χώρα μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο τονίζει ότι η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω μετάγγισης είναι εξαιρετικά σπάνια, λόγω της πολύ σύντομης διάρκειας παραμονής του ιού στο αίμα.

Επισημαίνει επίσης ότι το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), έχει δώσει, από την έναρξη εμφάνισης των κρουσμάτων, οδηγίες προς όλα τα νοσοκομεία για την επιλογή των αιμοδοτών και τον έλεγχο του αίματος στις επηρεαζόμενες περιοχές.

Πληροφορίες για τα μέχρι τώρα διαγνωσμένα κρούσματα και αναλυτικές οδηγίες για την νόσο και τα μέτρα πρόληψης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα (www.keelpno.gr).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *