Ηλεκτρονική διασύνδεση ΙΚΑ-ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ


Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται η ηλεκτρονική διασύνδεση ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ΟΑΕΔ και ΣΕΠΕ από την 1η Σεπτεμβρίου. Χθες ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννης Βρούτσης υπέγραψε την απόφαση για την ενεργοποίηση του νέου πληροφοριακού συστήματος με ζεύξη ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ και ΙΚΑ, το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική – μέσω διαδικτύου – υποβολή εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ, από εργοδότες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η απόφαση προβλέπει μεταβατικό στάδιο μέχρι το τέλος του χρόνου και υποχρεωτική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Τα έντυπα που θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά αφορούν αναγγελία πρόσληψης, πίνακες προσωπικού, αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου, βεβαίωση – δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, αναγγελία υπερωριακής απασχόλησης και αίτηση για την έγκριση υπερωριακής απασχόλησης.

Στο πληροφοριακό σύστημα πρόσβαση και δυνατότητα διαχείρισης στα υποβληθέντα στοιχεία θα έχουν και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής του εντύπου στο σύστημα θα εκτυπώνεται αντίγραφο αυτού στο οποίο θα αποδίδεται και αποτυπώνεται αριθμός πρωτοκόλλου και ημερομηνία υποβολής του και θα αποτελεί για τον εργοδότη αποδεικτικό υποβολής του, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται νομίμως.

Σκοπός του μέτρου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και ο καλύτερος έλεγχος.
Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρεται ότι με την αξιοποίηση του Πληροφοριακού Συστήματος του υπουργείου Εργασίας (Π.Σ. ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ), το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από πολύχρονες προσπάθειες, δεν θα απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία των εργοδοτών ή των εκπροσώπων τους στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ ή και του ΟΑΕΔ, προκειμένου να υποβάλλουν έντυπα αρμοδιότητας των παραπάνω φορέων, όπως π.χ. αναγγελίες πρόσληψης προσωπικού, πίνακες προσωπικού, αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, αναγγελίες υπερωριακής απασχόλησης, κ.λ.π.

Με το νέο αυτό ηλεκτρονικό σύστημα, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, μειώνονται οι διοικητικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων και το κόστος συμμόρφωσης των εργοδοτών, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση περισσοτέρων από 25 εκ. ευρώ γραφειοκρατικού βάρους ετησίως. Η διασύνδεση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, ενώ παράλληλα, αποδεσμεύεται σημαντικός αριθμός υπαλλήλων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από τα αντίστοιχα διοικητικά καθήκοντα, και επικεντρώνονται στο κυρίως ελεγκτικό και συμφιλιωτικό τους ρόλο.

Κυριότερα όμως, ενισχύεται και εμπεδώνεται κλίμα διαφάνειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ εργαζομένων, εργοδοτών και κράτους. Το εν λόγω πληροφοριακό σύστημα θα παρουσιαστεί αναλυτικά πριν από την έναρξη της λειτουργίας του. Για την υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος προβλέπεται η συγκρότηση ομάδας διαχείρισης.

Ειδικότερα, στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προβλέπεται η συγκρότηση εννεαμελούς ομάδας διαχείρισης του Πληροφοριακού Συστήματος, στην οποία θα μετέχουν τρείς υπάλληλοι της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εκ των οποίων ο ένας ως συντονιστής της ομάδας, δύο υπάλληλοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), δύο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) και άλλοι δύο υπάλληλοι του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=163156&catID=2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *