Πόσα χρήματα δαπανούσε το ΙΚΑ για ενοίκια;

Σε εξοικονόμηση 3,7 εκατ. ευρώ έχει προχωρήσει ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος από την επαναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων ακινήτων όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του.

Σύμφωνα με την ΕΞΠΡΕΣ, το ΙΚΑ το 2009 κατέβαλε 19 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τώρα, μετά τις διαπραγματεύσεις δαπανά 15,2 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σπυρόπουλος τονίζει ότι η προσπάθεια θα ενταθεί και ότι σε συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα αξιοποιηθούν και εγκαταλελειμμένα κτίρια χωρίς να αποκλείεται και η πώλησή τους εφόσον κριθεί υπέρογκη η ανακατασκευή τους.

Οι μειώσεις των μισθωμάτων αυτή τη στιγμή αγγίζουν το 15%, ωστόσο σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους η μείωση μπορεί να ανέλθει και στο 40%. Αναλυτικότερα, στο ΙΚΑ το ετήσιο άθροισμα των μισθωμάτων των κτιρίων που στεγάζουν διοικητικές υπηρεσίες και συστεγάζουν διοικητικές και υγειονομικές υπηρεσίες το 2009 ανερχόταν σε 19.006.795,37 ευρώ, ενώ μετά τις διαπραγματεύσεις των μισθωμάτων ανέρχεται σήμερα σε 15.291.175,76 ευρώ. Δηλαδή το ΙΚΑ έχει πετύχει να μειώσει τα έξοδά του για μισθώματα κατά 3.715.619,61 ευρώ. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι μειώσεις που έχουν πετύχει οι ασφαλιστικοί οργανισμοί είναι ελάχιστες, επισημαίνοντας ότι δεν έχει γίνει σωστή διαπραγμάτευση.

Αξιοποίηση περιουσίας

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης επεξεργάζεται σχέδιο δραστικής περιστολής του λειτουργικού κόστους των ασφαλιστικών ταμείων. Συγκεκριμένα ο αρμόδιος υπουργός Ιωάννης Βρούτσης δρομολογεί τρεις άξονες αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορέων, από τους οποίους μπορούν να προκύψουν οφέλη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ακόμη και για τον εφετινό προϋπολογισμό.

Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση σε ιδιόκτητα ακίνητα όλων των υπηρεσιών των ασφαλιστικών οργανισμών που σήμερα στεγάζονται σε ακίνητα για τα οποία καταβάλλονται υψηλά μισθώματα. Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα μετεγκατάστασης σε ιδιόκτητο κτίριο, τότε θα τίθεται υπό διαπραγμάτευση το μίσθωμα ακινήτου.

http://www.zougla.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *