Προσλήψεις γιατρών – νοσηλευτών με… μπλοκάκι

Τα πάνω κάτω φέρνει στις εργασιακές σχέσεις όσων θα απασχολούνται εφ’ εξής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προκήρυξη την οποία ανήρτησε στο πρόγραμμα «Διαύγεια» ο Διοικητής του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, σύμφωνα με την οποία το ΕΣΥ για πρώτη φορά στην ιστορία του ενδιαφέρεται να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές…αλλά με μπλοκάκι!
Παρά το γεγονός ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορά σε μόλις 11 θέσεις, η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως καταστροφικό ορόσημο από τους συνδικαλιστές του κλάδου, οι οποίοι κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου», επισημαίνοντας πως με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να μπει τέλος στο δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων.
Οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας οδεύει προς… ιδιωτικοποίηση, με τα μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μάλιστα, να υπογραμμίζουν πως στο ΕΣΥ δεν πρόκειται να γίνουν ξανά μόνιμες προσλήψεις και πως μέρος των αναγκών θα καλύπτεται με προσωρινό προσωπικό.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως από δω και πέρα γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, αν θέλουν να εργασθούν σε δημόσιο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας θα πρέπει να διαθέτουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, αλλά και να είναι προετοιμασμένοι πως οι εκάστοτε Διοικητές θα μπορούν να προσλαμβάνουν και να απολύουν κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο υπαλλήλους.
Εξάλλου, και όσοι κατέθεσαν τα χαρτιά τους στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου (για την κάλυψη 2 γιατρών γενικής ιατρικής, ενός παθολόγου και 7 νοσηλευτών και 1 τραυματιοφορέα), θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρχει καμία μόνιμη σχέση με το νοσοκομείο ούτε και ασφαλιστική κάλυψη από την πλευρά του νοσοκομείου (π.χ. θα πρέπει να πληρώνουν μόνοι τους την ασφάλειά τους στο ταμείο τους).
Τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν τα νοσοκομεία προσωπικό με δελτίο παροχής υπηρεσιών μέχρι και ιδιώτες γιατρούς, σημειώνεται, δίνει η απόφαση που είχε υπογράψει ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος (Ν. 4058/2012).
Σύμφωνα με την απόφαση, «τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα Κέντρα Υγείας νησιωτικών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών μπορούν από 7 Μαΐου 2012, εφόσον δεν επαρκεί το προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών τους και με την προϋπόθεση ότι έχουν ιδίους διαθέσιμους πόρους, να προσλαμβάνουν ιατρούς παθολόγους ή γενικούς ιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές, με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες».
(ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ)

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *