Αρκαδία. Πυρκαγιές και πρόληψη

 

Η Αρκαδία έχει πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα από τις πυρκαγιές τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και στον φυσικό πλούτο της, με αποκορύφωμα βεβαίως την καταστροφή του 2007. Γι αυτό και η ανάγκη εξάλειψης στο ελάχιστο των αιτίων που προκαλούν τις ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές, πρέπει να επισυμβεί το ταχύτερο δυνατόν.

Το γεγονός επιβάλλει να μην περιμένουμε  μοιρολατρικά κάθε καλοκαίρι τη μετατροπή των όλο και λιγότερων δασικών εκτάσεων σε νεκρό τοπίο, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον τουρισμό, την περιβαλλοντική ισορροπία αλλά και για την ίδια την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Χωρίς μάλιστα να υποβαθμίζονται οι κίνδυνοι απώλειας ανθρώπινων ζωών και καταστροφής περιουσιών. Η έλλειψη πόρων και κυρίως η απουσία αποτελεσματικού σχεδιασμού περιορίζουν τις προληπτικές δράσεις, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία ενός εύφλεκτου τοπίου, έτοιμου να παραδοθεί στις φλόγες.

Η λήψη μέτρων όπως ανακοινώνεται από το γραφείο του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη με την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και εκδρομέων σε συγκεκριμένες περιοχές του Μαινάλου και του Πάρνωνα αλλά και περιαστικών αλσυλλίων της Τρίπολης,  κινείται στη σωστή κατεύθυνση, και πρέεπι να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. Όπως επίσης πρέπει να ελεγχθεί και  να παταχθεί η παράνομη δόμηση αλλά και η βοσκή κοπαδιών στα καμένα, στοιχεία ένοχα που κρύβονται πίσω από τις περισσότερες μη τυχαίες πυρκαγιές.  Εξίσου σημαντικό, αν όχι και πιο κρίσιμο, είναι το κεφάλαιο της πυρόσβεσης, όπου η αυτοθυσία των δασοπυροσβεστών και πιλότων των εναέριων μέσων πυρόσβεσης δεν αρκεί για να σώσει τα δάση της περιοχής μας, μιας και η  κατάσταση στα μέσα δασοπυρόσβεσης είναι τραγική, κάτι που όλοι παραδέχονται. Γι αυτό και πρέπει να ενισχυθεί στο μέγιστο βαθμό.   Δεν έχει πια νόημα να αναζητούμε κάθε φορά ευθύνες κατόπιν εορτής γι’ αυτούς που αφήνουν την Ελλάδα ανοχύρωτη απέναντι στις φωτιές.

Χρειάζεται άμεση δράση τώρα, ώστε εγκαίρως να δημιουργηθεί, όπου δεν  υπάρχει, ολοκληρωμένο σχέδιο και για την πρόληψη των πυρκαγιών και για τη δασοπυρόσβεση. Η τύχη και ο «καλός θεός» της Ελλάδας δεν μπορούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους. . .

 

Η γενιά του  ΄30

Αυτή την περίοδο «τρέχει» στο Ναύπλιο και στο   Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου έκθεση ζωγραφικής και όχι μόνο με έργα καλλιτεχνών που ανήκουν στη λεγόμενη γενιά του ’30. Εξ ου και ο τίτλος της έκθεσης «Η γενιά του ’30 στην αναζήτηση της ελληνικότητας». Στόχος, να  επισημάνει τις διαφοροποιήσεις της ελληνικής τέχνης τη δεκαετία 1930-1940, μια περίοδο που τα προβλήματα γίνονται ανθρωποκεντρικά, αλλάζουν μορφή και οι καλλιτέχνες αναζητούν στην παράδοση, αξίες που γίνονται πρότυπα.   Ανακαλύπτουν το συμβολικό κόσμο της βυζαντινής ζωγραφικής και την αφαιρετικότητα των εικόνων της, μελετούν το ελληνικό τοπίο, ανακαλύπτουν το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά, αναζητούν στη λιτότητα το απολλώνιο πνεύμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης και προβάλλουν τη λαϊκή τέχνη. Η έκθεση γνωρίζει μεγάλη επιτυχία καθώς πλήθος επισκεπτών, ελλήνων και ξένων περνά καθημερινά και  θαυμάζει τα έργα.

Πολύτιμος οδηγός στην έκθεση αυτή που αντιπροσωπεύεται από πίνακες των: Κων/νου Παρθένη, Γ. Γουναρόπουλου, Γ. Μπουζιάνη, Θ. Τριανταφυλλίδη, Ν. Νικολάου, Γ. Τσαρούχη, Θεόφιλου, Σ. Βασιλείου Ν. Χατηκυριάκου – Γκίκα, Α. Αστεριάδη, Γ. Μόραλη, Α. Κοντόπουλου, Γ. Στέρη. Ν. Εγγονόπουλου και γλυπτά του Μ. Τόμπρου και της Μπ. Ραφτοπούλου, η θαυμαστή πραγματεία της  συμπολίτισσάς μας,  διευθύντριας του Παραρτήματος κ. Λαμπρινής Καρακούρτη – Ορφανοπούλου.
Πολιτικά

Σύσκεψη με την συμμετοχή των Ν.Ε και των υποψηφίων της ΔΗΜΑΡ στις βουλευτικές εκλογές της περιοχής Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 18-07-2012 στις 7 μ.μ στη Τρίπολη στα γραφεία του ΟΕΒΑ (Καλαμών 46) με θέματα:  Εκτίμηση βουλευτικών εκλογών και  πολιτική συζήτηση. Στη σύσκεψη θα παρευρεθεί και μέλος της Ε.Ε της ΔΗΜΑΡ

ΦΟΣΔΑ

Την περασμένη  Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012, συνήλθε σε 1η συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου και ασχολήθηκε με  την εκλογή Αντιπροέδρου Εκτελεστικής Επιτροπής. Κατ αυτήν,   παμψηφεί, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου εξελέγη ο κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, Δήμαρχος Κορινθίων.

Από την άλλη μεριά, προχθές, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου.  Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο εξέφρασε την οργή του για το θέμα των απορριμμάτων λέγοντας «η κατάσταση στην Πελοπόννησο θα είναι εκρηκτική σε λίγο. Αυτοί που έχουν τα χρήματα κοιμούνται και θα έλεγα ότι εγκληματούν», προτείνοντας την παράταση της λειτουργίας των χωματερών για μικρό εισέτι χρονικό διάστημα.

Παρανομίες

Τελικά βιάστηκαν να κλείσουν  την υπόθεση της υπαλλήλου της ΔΕΥΑΤ, που κατακρατούσε τις εισπράξεις από την εξόφληση λογαριασμών νερού, με την μικρή ποινή που της επέβαλλαν.  Όμως πολλά  αποκαλύπτονται για τη δράση της εν λόγω, καθώς οι «εισπράξεις της» δεν  ήταν αυτές που ανακοινώθηκαν αλλά κατά πολύ αυξημένες. Τι δέον γενέσθαι; Αγνωστες οι βουλές των αρμοδίων της επιχείρησης. Ή μάλλον γνωστές. Σιωπή, μέχρι να ξεχαστεί το θέμα.

ΣΑΟΟ

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο   του ΣΑΟΟ που αναδείχθηκε από τις εκλογές που διενεργήθηκαν στις 20 Ιουνίου 2012 έχει ως εξής: Δέδες Νικόλαος  –  Πρόεδρος, Παπαδόπουλος Αναστάσιος – Αντιπρόεδρος, Καραμήτζος Δημήτριος – Γραμματέας, Βλαχόπουλος Παύλος – Ταμίας, Χαρμπής Παναγιώτης – Έφορος Ορειβασίας,  Μαρκαντές Χρήστος – Έφορος Αναρρίχησης, Μπουζέτος Αθανάσιος – Υπεύθυνος Περιοδικού, Μπίνος Νικόλαος – Υπεύθυνος Τύπου, Μανδρώνη  Διονυσία – Υπεύθυνη Εντευκτηρίων. Αναπληρωματικά Μέλη: Μπιρμπίλης Ιωάννης Ρεκούμη Πίτσα.

Χαμογελάτε

Τι θα συμβεί αν βάλετε ένα κατσίκι με έναν…

Θεσσαλό: Θα οργανώσει μεγάλο γλέντι, θα το σφάξει και θα το φάει. Κατόπιν θα φροντίσει να μάθουν όλοι οι γείτονες πόσο εύκολα βρίσκει κατσίκια και πόσο καλά πέρασε τρώγοντας.

Ηπειρώτη: Θα περιφράξει το χώρο για να μην του το κλέψουν ενώ ο ίδιος θα φάει χόρτα για να μην ξοδευτεί.

Μακεδόνα: Θα το παρατήσει και θα πάει για καφέ.

Πελοποννήσιο: Θα το περιποιηθεί ερωτικώς.

Νησιώτη: Θα διαμαρτυρηθεί γιατί όλη η υπόλοιπη Ελλάδα έχει κατσίκια όλο το χρόνο ενώ εκείνος μόνο το Πάσχα. Μετά θα το πουλήσει στην τιμή 100 κατσικιών σ’ έναν Γερμανό τουρίστα.

Κρητικό: Θα προσπαθήσει να θυμηθεί από πού το έκλεψε.

Αθηναίο: Θ’ αναρωτηθεί σε ποια ταινία έχει ξαναδεί αυτό το παράξενο ζώο. Θα το αναγνωρίσει μόνο όταν του το προσφέρει σε κομμάτια ο φίλος του ο Θεσσαλός.

 

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ papamh22@otenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *