Ο ΙΣΑ έθεσε τις «κόκκινες γραμμές» του Ιατρικού Κόσμου στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο

«Θα αντισταθούμε σε τυχόν σχέδια που οδηγούν σε περαιτέρω  διάλυση του συστήματος υγείας και εξαθλίωση του ιατρικού  λειτουργήματος»

Τα ζωτικά προβλήματα που έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση της Δημόσιας υγείας και την εξαθλίωση τον Έλληνα ασθενή καθώς και τις«κόκκινες γραμμές» του ιατρικού κόσμου που έχει πληγεί από την ακολουθούμενη πολιτική έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στον Υπουργό Υγείας κο Ανδρέα Λυκουρέντζο κατά την σημερινή  πρώτη συνάντησή τους.

Η διοίκηση του ΙΣΑ ξεκαθάρισε ότι τα προβλήματα  χρήζουν άμεσης επίλυσης χωρίς χρονικές μεταθέσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η ολοκληρωτική διάλυση του συστήματος Υγείας. Τόνισε οτι ο Ιατρικός κόσμος είναι ένα από τα θύματα της μέχρι ακολουθούμενης  πολιτικής  και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί  ν αντέξει και δεν πρόκειται να επωμιστεί άλλο  βάρος. Ο ΙΣΑ θ αντισταθεί δυναμικά σε τυχόν σχέδια που οδηγούν στην περαιτέρω εξαθλίωση του Ιατρικού Λειτουργήματος.

Ενημέρωσε τον Υπουργό Υγείας για τις συνέπειες που έχουν ήδη προκύψει από τις άστοχες και βεβιασμένες νομοθετικές παρεμβάσεις του προκατόχου του βασισμένες αποκλειστικά πάνω σε λογιστικά και εισπρακτικά κριτήρια που νομοτελειακά οδηγούν σε λειτουργική κατάρρευση το Ε.Σ.Υ.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γιώργος Πατούλης έθιξε στον Υπουργό τα καίρια ζητήματα του χώρου της Υγείας, την πρόχειρη και χωρίς μελέτη καθιέρωση των Κ.Ε.Ν. και την συγχώνευση νοσοκομείων, την προχειρότητα με την οποία στήθηκε ο ΕΟΠΥΥ χωρίς χρηματοοικονομική μελέτη,  την πλήρη αδιαφορία που επέδειξε η ηγεσία μετά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων για τη θωράκιση της άσκησης της ιατρικής, καθώς και την υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους ασφαλισμένους και την οικονομική εξαθλίωση του Έλληνα γιατρού.

Ο Υπουργός Υγείας, κος Ανδρέας Λυκουρέντζος, αφού άκουσε με προσοχή τα αιτήματα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, δήλωσε: «οφείλουμε να μετατρέψουμε ένα σύστημα προβληματικό σε αποτελεσματικό στην οργάνωση, στη λειτουργία και την χρηματοδότηση του»

Μετά από εκτενή διεξοδική συζήτηση ο Ι.Σ.Α. κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας δίκην υπομνήματος τα καίρια θέματα που πρέπει κατά προτεραιότητα να απασχολήσουν την ηγεσία του ΥΥΚΑ και να επιλυθούν άμεσα, τονίζοντας ότι η ριζική ανασυγκρότησης του Ε.Σ.Υ., συνιστά αδήριτη ανάγκη

Τα κυριότερα από αυτά είναι:

Ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον κάθε ασθενή.
Καθιέρωση Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τα λοιπά Ασφαλιστικά Ταμεία.
Αμοιβή συμβεβλημένων γιατρών κατά πράξη και περίπτωση.
Εκπόνηση και θεσμοθέτηση προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης που θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση τις δαπάνες της Υγείας, μέσα από την πρόληψη, την αποφυγή της νόσησης και όχι τη θεραπεία της ασθένειας.
Θεσμοθέτηση της απαγόρευσης χορήγησης οποιουδήποτε φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή.
Απαγόρευση συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας και υποκατάστασης της φαρμακευτική αγωγής του Θεράποντος Ιατρού από τον Φαρμακοποιό στην επιλογή των ιδιοσκευασμάτων, πράξη που συνιστά μετάθεση της ιατρική ς ευθύνης σε μη γιατρούς και αντιποίηση του ιατρικού λειτουργήματος, ενώ παράλληλα επισύρει τεράστιο πρόβλημα στη δημόσια υγεία, σε οποιαδήποτε επιπλοκή, παρενέργεια ή αλληλεπίδραση φαρμάκου
Δυνατότητα συνταγογράφησης και αναγραφής παραπεμπτικών από μη συμβεβλημένους γιατρούς, υπό την προϋπόθεση τήρησης των κανονισμών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των ασφαλιστικών ταμείων.
Αποτροπή μαζικής εισαγωγής αμφίβολης ποιότητας φαρμάκων, από χώρες χαμηλού κόστους χωρίς έλεγχο ευρωπαϊκών στανταρντ.
Εφαρμογή του νόμου για την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής.
Θεσμοθέτηση της χορήγησης των Αδειών Άσκησης του Ιατρικού Επαγγέλματος από τους Ιατρικούς Συλλόγους
Ανακοστολόγηση και προσαρμογή των νοσηλίων σε πραγματικά επίπεδα.
Έγκαιρη πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς.
Διαφάνεια και αξιοκρατία στα όργανα επιλογής και αξιολόγησης των γιατρών.
Ανανέωση του Ε.Σ.Υ. μέσα από νέες προσλήψεις για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.
Τοποθέτηση των ήδη κριθέντων 2.000 γιατρών προς κάλυψη των υφιστάμενων κενών.
Μετά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, νομοθετική θωράκιση της άσκησης της ιατρικής, προς αποτροπή της εμπορευματοποίησης και φαινομένων πλανωδιακής άσκησης της ιατρικής, που αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της Δημόσιας Υγείας.
Επαναφορά της υποχρεωτικής συμμετοχής σε ποσοστό 51% των ιατρών στα ιατρεία, στα εργαστήρια και στις εταιρείες παροχής ιατρικών υπηρεσιών.
Εξορθολογισμός της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη.
Άμεση ανακοστολόγηση των από 20ετίας καθηλωμένων αμοιβών των ιατρικών  πράξεων σε ρεαλιστικά επίπεδα.
Άμεση απόδοση των 350 εκατομμυρίων ευρώ που χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία στους συμβεβλημένους με αυτά ιατρούς.
Ανάλογη νομοθετική ρύθμιση με αυτή των Φαρμακοποιών, για αποπληρωμή των συμβεβλημένων με το Δημόσιο γιατρών εντός διμήνου.
Μέτρα για την ανεργία και υποαπασχόληση των γιατρών
Άμεση ασφάλιση των ΝΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ  στο ΤΣΑΥ και άμεση έναρξη του χρόνου συνταξιοδότησης με τριετή προθεσμία χάριτος.
Απόδοση στο ΤΣΑΥ των οφειλομένων από το Κράτος προς αυτό.
Αναπλήρωση των απολεσθέντων λόγω PSI αποθεματικών του ΤΣΑΥ και άμεση αντιμετώπιση της λειτουργικής του κατάρρευσης.
Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Δημόσια Υγεία, στα πλοία, σε αθλητικούς χώρους, στα σχολεία, στις τουριστικές περιοχές και αλλού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η διοίκηση του ΙΣΑ κατέθεσε επίσης στον Υπουργό τα εξής θέματα που χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης: 1) Αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων. 2) Έκδοση ΠΔ για τους κανόνες άσκησης της ιατρικής στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 3) Ρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την διαφήμιση παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Επίσης ενημέρωσε τον Υπουργό για  τα εξής θέματα για τα οποία ο ΙΣΑ κατέφυγε στο ΣτΕ:

Ακύρωση του Ενιαίου Κανονισμού του ΕΟΠΥΥ

Προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της ΚΥΑ που αφορά στον «Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ» των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας.

Ακύρωση της υποχρέωσης αναγραφής του ΑΜΚΑ στις συνταγές.

Αίτηση Ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για την ακύρωση της απόφασής της με την οποία κρίθηκε νόμιμη η υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ των ιατρών στις ιατρικές συνταγές

Ακύρωση της εγκυκλίου του ΥΥ για την απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος.

Αίτηση Ακύρωσης στο ΣτΕ για την ακύρωση της Εγκυκλίου για την Εφαρμογή του Ν. 3919/2011 περί απελευθέρωσης επαγγελμάτων και στο ιατρικό επάγγελμα και ειδικότερα στους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης για την αδειοδότηση των ιατρείων.

Αίτηση Ακύρωσης κατά της Υπουργικής Απόφασης που αφορούν τον Καθορισμό δικαιολογητικών, διαδικασιών, όρων και προϋποθέσεων για την βεβαίωση λειτουργίας των ιατρείων, πολυιατρείων, οδοντιατρείων, τόσο όσον αφορά στα θέματα της απελευθέρωσης, όσο και αναφορικά με τη διάκριση του αρμοδίου φορέα αδειοδότησης για τα εργαστήρια και τα ιατρεία.

Αναφορά στον Εισαγγελέα του ΑΠ για τις ιερόδουλες.

Αναφορά στον Εισαγγελέα του Α.Π. για το θέμα της διαπόμπευσης και της παράβασης του ιατρικού απορρήτου των ιερόδουλων που συνελήφθησαν ως οροθετικές στο ιό ΗΙV.

Ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης για τη δραστική ουσία.

Αίτηση Ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης περί εφαρμογής της συνταγογράφησης με δραστική ουσία.

Ακύρωση της ΥΑ με την οποία διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια για την έκδοση άδειας σκοπιμότητας των ακτινολογικών εργαστηρίων.

Αίτηση για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά στις άδειες σκοπιμότητας των εργαστηρίων ιοντιζουσών ακτινοβολιών (διατήρηση πληθυσμιακών κριτηρίων).

Ακύρωση της ΥΑ για τα απογευματινά ιατρεία.

Αίτηση Ακύρωσης για απογευματινά ιατρεία των ιατρών του Ε.Σ.Υ.

Ακύρωση αναφορικά με την αμοιβή ιατρών – συμβεβλημένων με το Υπουργείο Μεταφορών.

Αίτηση Ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της απόφασης του Υπουργού Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με την αποζημίωση ιατρών Πρωτοβάθμιας ιατρικής εξέτασης.

Αγωγή κατά του Δημοσίου για το «κούρεμα» των αποθεματικών του ΙΣΑ.

Αγωγή κατά του Δημοσίου για την απόφαση που επιβάλλει «κούρεμα» των καταθέσεων του ΙΣΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αγωγές των ιατρών κατά του ΕΟΠΥΥ για τα δεδουλευμένα.

για την άσκηση μεμονωμένων αγωγών ιατρών μελών του ΙΣΑ, κατά των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ και οφείλουν στους γιατρούς δεδουλευμένα για τα έτη 2010 και 2011.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν από το ΔΣ του ΙΣΑ, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κος Γ.Πατούλης, ο Αντιπρόεδρος κος Α. Ρέντης, ο Γεν Γραμματέας κος Ε.Τσούκαλος, ο Ταμίας κος Φ.Πατουράκος και τα μέλη του ΔΣ κκ. Ι.Αλαμάνος, Ι.Δατσέρης, Σ.Δρίτσας, Γ.Ελευθερίου, Ε.Ζαφειρίου, Ε.Ζαχαριάδης, Μ.Θεμιστοκλέους, Γ.Μαρίνος, Ν.Μπατάκης, Θ.Πιτσόλης και Π.Ψυχάρης

Ο Ι.Σ.Α. οφείλει να καταστήσει σαφές, ότι οι αντοχές και οι ανοχές του ιατρικού κόσμου έχουν ξεπεραστεί προ πολλού και δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί τη συνέχιση της υποβάθμισης της Υγείας του Ελληνικού Λαού, αντίθετα επιδιώκει την αναβάθμισή της. Επίσης είναι αποφασισμένος, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα στάση του, να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά και να αντισταθεί δυναμικά σε τυχόν σχέδια που οδηγούν στην περεταίρω εξαθλίωση το Ιατρικό Λειτούργημα και τους Λειτουργούς του.

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                                ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

One thought to “Ο ΙΣΑ έθεσε τις «κόκκινες γραμμές» του Ιατρικού Κόσμου στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο”

  1. Ναι ,καλα …
    Και ολα αυτα περιμενετε να εφαρμοστουν .
    Απο ποιον !;!
    Γιατι υπαρχει συντεταγμενη πολιτεια που θα ορισει και θα εφαρμοσει κατι ;;;
    Πλακα μας κανετε ;
    Αυτοι δεν μπορουν να μοιρασουν σε δυο γαϊδαρους αχυρα ,θα καθησουν να διαβασουν ολο αυτο το κατεβατο !;!;!;
    Και αντε και το διαβασαν .Ποιος θα καταλαβει ,τι !;!;!
    Παντως ,συγχαρητηρια. Απο φαντασια ,σκιζετε !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *