Κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο για τις αλλαγές στο ΕΣΥ

Ταλαιπωρία περιμένει τους πολίτες σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία, καθώς τρίωρη στάση εργασίας κάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί σε όλη τη χώρα αύριο, ημέρα ανακοίνωσης από το υπουργείο Υγείας των τελικών επιλογών για την ανασύνταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Αντίθετοι στα σχέδια αλλαγών για το «Γ. Γεννηματάς» εξακολουθούν να είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10 – 11, έξω από το νοσοκομείο.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το υπουργείο Υγείας προωθεί την αποδυνάμωση του νοσοκομείου, αφού τα σχέδια προβλέπουν κλείσιμο 116 κλινών και μετακίνηση χειρουργικών κλινικών. Στο «Γ. Γεννηματάς», βάσει του σχεδιασμού, θα γίνει ανάπτυξη μόνο του παθολογικού τομέα και θα μεταφερθούν η παθολογική και η παιδιατρική κλινική από το Ειδικών Παθήσεων. Οι εργαζόμενοι φοβούνται συρρίκνωση και απαξίωση του νοσοκομείου, όπου εκτιμούν ότι διενεργούνται περίπου 4.000 χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων και αντιπρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρο Κετικίδη, από τις 350 οργανικές κλίνες στο νοσοκομείο λειτουργούν μόνον οι 284 και θα μειωθούν σε 168, ενώ πανεπιστημιακές κλινικές, όπως χειρουργική, ουρολογική, ορθοπεδική κι αγγειοχειρουργική, θα μεταφερθούν στο ΑΧΕΠΑ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι προβλήματα θα προκύψουν και από τη σχεδιαζόμενη συνδιοίκηση με τον «Αγιο Δημήτριο», καθώς οι κλίνες των δυο νοσοκομείων θα μειωθούν σε 350 από 600 και υπάρχει κίνδυνος να απολυθεί προσωπικό, όπως και σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών

Στο μεταξύ, εν όψει των αλλαγών, τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, προκήρυξε για αύριο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση με το «επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάταξης του ΕΣΥ» επισημοποιεί την αδιαφορία της για την τύχη του δημόσιου συστήματος υγείας και εγκαταλείπει τις εξαγγελίες για αναβάθμισή του.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία των γιατρών, βασικές προτεραιότητες θα πρέπει να είναι η οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα αστικά κέντρα, η διασύνδεση με τα νοσοκομεία, η απόδοση σε λειτουργία των έτοιμων κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας, η λειτουργία αυτοτελών τμημάτων επειγόντων περιστατικών, η κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών, η ολοήμερη δωρεάν λειτουργία των νοσοκομείων, η ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ, οι προσλήψεις προσωπικού, ο εφοδιασμός με υγειονομικό υλικό, η ενίσχυση του εξοπλισμού, η εξοικονόμηση πόρων με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφηση και την κατάργηση της διαφθοράς.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *