«Καταρρέουν» τα νοσοκομεία σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία έχουν ξεμείνει από ανθρώπινο δυναμικό. Κλινικές έχουν ήδη βάλει λουκέτο ή λειτουργούν οριακά, με τις εφημερίες να βγαίνουν με δυσκολία, ενώ νευραλγικά τμήματα παραμένουν ζωντανά χάρη σε… δανεικούς γιατρούς από κέντρα υγείας ή γειτονικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Την ίδια στιγμή, οι εναπομείναντες γιατροί αναγκάζονται να κάνουν επιπλέον εφημερίες απ’ αυτές που ορίζει ο νόμος, προκειμένου να μην αφήσουν ακάλυπτα τα νοσοκομεία και τους ασθενείς. Ωστόσο, η πολιτεία όχι μόνο δεν τους πληρώνει καν για τις εφημερίες που προβλέπονται από το νόμο αλλά αρνείται να τους καταβάλει και τα οφειλόμενα για τις επιπλέον εφημερίες, τις οποίες χαρακτηρίζει… παράνομες.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νοσοκομείου της Νάουσας, όπου η μαιευτική κλινική έβαλε λουκέτο καθώς έφυγε και η μοναδική γιατρός που εργαζόταν εκεί. Οριακά λειτουργεί και η παθολογική κλινική, η οποία διαθέτει μόλις δύο γιατρούς, εκ των οποίων ο ένας αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί τον επόμενο χρόνο και η ορθοπεδική κλινική που διαθέτει τρεις γιατρούς.

Όπως επισημαίνουν στην εφημερίδα Μακεδονία οι γιατροί του νοσοκομείου, μετ’ εμποδίων λειτουργεί και η παιδιατρική κλινική, στην οποία εργάζονται μόνο δύο γιατροί, με αποτέλεσμα στην εφημερία να καλύπτονται μόνο οι μισές ημέρες κάθε μήνα. Τις υπόλοιπες μισές, οι μικροί ασθενείς αναγκαστικά διακομίζονται στο νοσοκομείο της Βέροιας, το οποίο αναλαμβάνει να καλύψει τις εφημερίες και για το νοσοκομείο Νάουσας.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Οι γιατροί δεν είναι Τσιγγάνοι για να πηγαινοέρχονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Χωρίς να γίνουν προσλήψεις, τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Σταδιακά θα κλείσουν μόνα τους.

Είχαμε ζητήσει 15 επικουρικούς γιατρούς, εκ των οποίων δέκα για το νοσοκομείο Βέροιας και πέντε για το νοσοκομείο Νάουσας, αλλά τελικά εγκρίθηκαν μόλις τέσσερις θέσεις. Απ’ αυτές, οι τρεις θέσεις αφορούν τη Βέροια και η μία τη Νάουσα, για την οποία όμως δεν εκδηλώθηκε καν ενδιαφέρον», εξηγεί στη «Μ» ο γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΝΙΚΕΜ) και πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Νάουσας και Βέροιας Μάκης Προδρομίδης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι πρόβλημα αντιμετωπίζει και η μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Βέροιας, στην οποία εργάζονται δύο γιατροί, ενώ για να βγουν οι εφημερίες του Μαΐου είχε επιστρατευτεί γυναικολόγος από τα Γιαννιτσά.

Με δανεικούς γιατρούς από τα κέντρα υγείας του νομού Πέλλας προσπαθούν να βγάλουν τις εφημερίες στα νοσοκομεία της Έδεσσας και των Γιαννιτσών. Όπως τονίζει το μέλος του δ.σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας Σάκης Γεναρίδης, στο νοσοκομείο Έδεσσας υπηρετούν δύο παιδίατροι και για να καλυφθούν οι εφημερίες έρχεται δανεικός παιδίατρος από το κέντρο υγείας Σκύδρας. Επίσης, στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου έπρεπε να υπάρχουν τέσσερις γιατροί, αλλά είναι 2-3. Εξάλλου, στο νοσοκομείο Γιαννιτσών υπάρχουν δύο παιδίατροι, αλλά οι εφημερίες δεν βγαίνουν, οπότε έρχεται παιδίατρος από το κέντρο υγείας Κρύας Βρύσης.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

http://www.zougla.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *