Αρκαδία. Απαξιωμένες νησίδες

Απαξιωμένες νησίδες

Παρατηρήστε όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη, τις νησίδες στις εισόδους της Τρίπολης από Αθήνα ή Πύργο.  Ασφαλώς και δεν είναι οι μόνες που βρίσκονται σε όχι και τόσο καλή κατάσταση, υπογραμμίζοντας την ευτέλεια του δημοσίου χώρου και την απαξίωσή του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Αδυνατεί να κατανοήσει ο πολίτης για ποιο λόγο δεν μπορεί να σκεφτεί η όποια αρμόδια αρχή έναν τρόπο να συντηρεί αυτές τις νησίδες ακόμη και με το λιγοστό προσωπικό που διαθέτει. Τις μπάζωσαν που τις μπάζωσαν με κυβόλιθους, αντί να αφήσουν ανοιχτά σημεία για πράσινο, τουλάχιστον δεν τις καθαρίζουν; Η θέα τους, γεμάτες ξερόχορτα, εντείνει την ψυχική κόπωση και δημιουργεί κάκιστη εικόνα στα μάτια των επισκεπτών της πόλης.

Για να μεγεθυνθεί ο παραλογισμός αλλά και για να κατανοήσει ο πολίτης ότι τα πάντα είναι θέμα συντονισμού και βούλησης, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, δεν μπορεί να καθαρίζονται τα πάρκα από το ξερά  δέντρα, να εξαφανίζονται τα πλέον κατεστραμμένα  ή να πριονίζονται  τα ξερά κλαδιά και να απομακρύνονται με τσουγκριάνες τα ξερά χόρτα ενώ τα λιγοστά ξεροχόρταρα των νησίδων να παραμένουν, κάρφος τοις οφθαλμοίς των εισερχομένων στην πόλη .

Διερωτάται κανείς. Εφόσον η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παρέμβει στα σημεία αυτά με ελάχιστο κόστος γιατί αδιαφορεί; Δυο βασικές νησίδες στις εισόδους της πόλης μας και να μην μπορούμε να τις καλωπίσουμε;

Επειδή έχει απολεσθεί η έννοια του καλωπισμού και της καλαισθησίας μιας πόλης , ας φέρουμε στο μυαλό μας για σύγκριση τις νησίδες που υπάρχουν σε άλλες επαρχιακές πόλεις, εκεί όπου αυτές, οι νησίδες και τα παρτέρια εκατέρωθεν του οδοστρώματος είναι θαυμαστοί κήποι. Ατέλειωτες εκτάσεις γκαζόν με λουλούδια εποχής που δημιουργούν σχήματα. Λιγοστοί  υπάλληλοι – εργατικό δυναμικό –  σκαλίζουν, φυτεύουν, περιποιούνται, δημιουργώντας ένα υπέροχο αισθητικό σύνολο.

Στην Τρίπολη, η παραδοσιακή απαξίωση του δημοσίου χώρου, που δεν έχει να κάνει με την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κρίση, πηγαίνει πολύ βαθιά και συνδέεται  με τις πιο αρνητικές ιδιότητες του ελληνικού χαρακτήρα. Είναι θέμα οργάνωσης, ιεράρχησης, λειτουργίας και ασφαλώς κοινής λογικής. Ιδίως, όταν μιλάμε για την είσοδο της πόλης, τη βιτρίνα που αντικρίζουν όσοι πρωτομπαίνουν σε αυτή. Για να μην αναφερθεί κανείς στους ξένους τουρίστες, αν και από ότι φαίνεται  αυτούς τους έχουμε ξεχάσει, μιας και σπανίζουν στην πόλη μας.

 

 

 

 

Επί τέλους!

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για όσους οδηγούς κινήθηκαν στην οδό Γρηγορίου Ε’, η τοποθέτηση απαγορευτικών κολονακίων, αριστερά του δρόμου,  και η ως εκ τούτου αποσυμφόρηση της οδού, η οποία είχε καταστεί αδιάβατος για τα σχετικώς μεγάλα αυτοκίνητα, από τη εκατέρωθεν στάθμευση. Πολλάκις στο παρελθόν είχε τεθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς αποτέλεσμα, ιδίως μετά την αδυναμία διάβασης από την Πυροσβεστική σε συμβάν πυρκαγιάς. Ο ρεαλισμός στην αντιμετώπιση των δημοτικών προβλημάτων και η αποφασιστικότητα του αντιδημάρχου κ. Καρλή φαίνεται πως είχε αποτέλεσμα. Ελπίζουμε μόνο να μην δράσουν οι γνωστοί – άγνωστοι της νύχτας και εξαφανίσουν τα κολονάκια, αφού όπως μαθαίνουμε οι αντιδράσεις κάποιων ανεγκέφαλων, που θέλουν την ακαταστασία,  είναι πολλές.

Στοπ σε πεζόδρομους

Βυθιζόμενες μπάρες έχουν παραγγελθεί σε εταιρεία και θα τοποθετηθούν σύντομα στις εισόδους των πεζόδρομων (Ερμού, Φιλελλήνων, Προφήτη Ηλία, κλπ) για την αποτροπή εισόδου και παρκαρίσματος αυτοκινήτων, με τη γνωστή θλιβερή εικόνα που βλέπουμε καθημερινά. Οι είσοδοι θα ελευθερώνονται από τη δημοτική αστυνομία σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας για την τροφοδοσία των καταστημάτων και όποια άλλη   ανάγκη παρίσταται, ενώ κλειδιά θα έχουν μόνο η Πυροσβεστική, η αστυνομία, το ΕΚΑΒ και πιθανώς η τοπική εκκλησία, για εξυπηρέτηση των διαφόρων  κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως γάμοι, κηδείες κλπ.

«Αγγέλα Παπάζογλου»

Το θεατρικό μονόλογο «Αγγέλα Παπάζογλου» παρουσιάζει απόψε  στο θέατρο του Αγιώργη η  Αννα Βαγενά. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες παραστάσεις των τελευταίων δέκα χρόνων, που έχει παιχτεί σε σχεδόν όλες τις πόλεις της Ελλάδας αλλά  και σε πόλεις του εξωτερικού, 90 ακριβώς χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2012). Πρόκειται για μία παράσταση που αγαπήθηκε όσο λίγες στον τόπο μας. Την ονόμασαν «μάθημα ιστορικής μνήμης», «παρακαταθήκη πατριωτισμού», «ρεσιτάλ γεμάτο Ελλάδα», «το γλωσσικά ωραιότερο, θεατρικά πιο πύρινο και εκπαιδευτικά πολυτιμότερο γεγονός στο θέατρο για πολλά χρόνια». Παραλλήλισαν το λόγο της με εκείνον του Μακρυγιάννη. Έτσι οι μνήμες και ο λόγος αυτής της σπουδαίας μικρασιάτισσας, της Αγγέλας Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, έγιναν μέσα από το στόμα, τον λόγο και την ψυχή της Άννας Βαγενά που την ενσαρκώνει όλα αυτά τα χρόνια, κτήμα όλου του κόσμου, πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.

Προβλήματα ΔΕΗ

Την  Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012 ο Θανάσης Πετράκος Βουλευτής Μεσσηνίας και Υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο και ο Κώστας Ζαχαριάς Βουλευτής Αρκαδίας θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Μεγαλόπολη. Σκοπός της επίσκεψης είναι να συζητήσουν και να ενημερωθούν για τα προβλήματα της ΔΕΗ και των εργαζομένων εν όψει της απόφασης της συγκυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και στο ξεπούλημα των ορυχείων, υδροηλεκτρικών σταθμών και σταθμών παραγωγής.

Η καθαριότητα σε ιδιώτες

Σε ιδιωτικό συνεργείο θα δοθεί η πεζή καθαριότητα στο Παράλιο Αστρος. Αυτό ανακοινώθηκε χθες στο ΔΣ από το Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας κ. Μ. Σκαντζό, εξαιτίας του μεγάλου όγκου εργασίας τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά και λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν το Σαββατοκύριακο στο Παράλιο Αστρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο δ.σ  κ. Θ. Μακρής όσο και ο πρόεδρος του Παραλίου Αστρους κ. Χ. Πίκουλης διαμαρτυρήθηκαν για την κακή εικόνα του Σαββατοκύριακου, αφού έγιναν αποδέκτες πολλών διαμαρτυριών από επισκέπτες και παραθεριστές, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και ο δ/σ κ. Ν. Πολυμενάκος, ζητώντας άμεσες λύσεις. Το μέτρο θα ισχύσει από τώρα μέχρι τις 31/8 ενώ υπάρχουν σκέψεις να επεκταθεί και σε άλλα χωριά του Δήμου. Τέλος, σε ότι αφορά στα οικόπεδα που θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι στάθμευσης, στο Παράλιο Αστρος, αυτό που ανακοινώθηκε στο ΔΣ είναι πως από τη Δευτέρα 18/7 οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί.

Πηγή: astrosnews.gr

Χαμογελάτε

Δυο  τρελοί, καθώς  περπατούσαν στο δρόμο βλέπουν κάποιον να κάνει κουπί με μια βάρκα στη μέση του δρόμου.

– Καλά τρελός είναι αυτός εκεί πέρα; Λέει ο ένας στον άλλο.

– Ναι, κάνει κουπί μες στο δρόμο! – Πήγαινε πες στου να μη κάνει βλακείες!

– Τι λε ρε, τρελός είσαι; Να πας εσύ! Εγώ δεν ξέρω κολύμπι!

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ papamh22@otenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *