Αρκαδία. Να ακολουθήσουμε τις μελέτες

 

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης μας  όσο πάει και μεγεθύνεται. Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια καταλήφθηκαν από αυτοκίνητα και οι κοινόχρηστοι χώροι έγιναν “πάρκινγκ”. Η γενίκευση της αυτοκίνησης οδηγεί συν τω χρόνω σε προϊούσα  ακινησία.

Είναι ανάγκη να δράσουμε επειγόντως. Ν’ αποδοθούν επιτέλους τα πεζοδρόμια και οι κοινόχρηστοι χώροι στους πεζούς και τους πολίτες.

Να επιστρέψουμε πίσω σ’ αυτό που μάθαμε από τα παιδικά μας χρόνια, ότι οι δρόμοι δηλαδή χαράχτηκαν για να τους περπατάμε, οι λεωφόροι για να τις διασχίζουμε και τα αυτοκίνητα, για να μας μεταφέρουν και να κάνουμε τη δουλειά μας. Πριν το σύστημα αυτοκίνησης υπερφαλαγγιστεί και ξεπεράσει τους σκοπούς του, πριν ο κορεσμός γίνει μοιραίος και δημιουργήσει αγκύλωση,  οφείλουμε να αντιδράσουμε.

Να αναπτύξουμε μιαν άλλη φιλοσοφία ζωής και κοινωνικών προτύπων, η οποία θα επαναφέρει το αυτοκίνητο στη θέση του εργαλείου δίνοντας χώρο στον άνθρωπο μέσα στη σύγχρονη πόλη.

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Τρίπολης είναι πολυσύνθετο κι επηρεάζεται από ένα μεγάλο αριθμό παραγόντων. Όσες κυκλοφοριακές μελέτες κι αν έγιναν στο παρελθόν, ουδέποτε εφαρμόστηκαν στο σύνολό τους, αλλά πάντοτε αποσπασματικά και επιπόλαια. Ο κάθε δήμαρχος  ή τις αγνοούσε ή τις παράβλεπε. Και έκανε του κεφαλιού του, αλλάζοντας ακόμη και την κατεύθυνση  της κυκλοφορίας σημαντικών οδικών αξόνων, ενώ  οι νέοι δρόμοι που δίνονταν στην κυκλοφορία, όπως η προέκταση της Παπαρηγοπούλου, δίνονταν  ερήμην των μελετών, ή τουλάχιστον χωρίς να εντάσσονται σε κάποια από αυτές. Όμως, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σε μια εποχή που όλα περιβάλλονται από το κύρος των ειδικών επιστημόνων, είναι αστείο το ρόλο τούτο να αναλαμβάνουν οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι. Γι αυτό και η επικαιροποίηση της υπάρχουσας κυκλοφοριακής μελέτης από τους κατ εξοχήν ειδικούς συγκοινωνιολόγους είναι επιβεβλημένη και η εφαρμογή της αναγκαία.

 

 

 

Χώροι δροσιάς

Σε κλιματιζόμενους χώρους του Δήμου Τρίπολης μπορούν να δροσιστούν τις ημέρες του καύσωνα  οι δημότες που αντιμετωπίζουν προβλήματα από το συνδυασμό υψηλής θερμοκρασίας και της υγρασίας.

Οι διαθέσιμοι χώροι είναι το ΚΑΠΗ στην Πλατεία Βαλτετσίου 4, το παράρτημα του ΚΑΠΗ στη συμβολή των οδών Ρήγα Φεραίου & Παπαρηγοπούλου και το Κτήριο Νέου Δημαρχείο στη συμβολή των οδών Αταλάντης & Λαγοπάτη.

Εξόφληση δανείων

Ρυθμίσεις για την εξόφληση δανείων που έχουν λάβει επιχειρήσεις σε πυρόπληκτες περιοχές, θα ανακοινώσει σύντομα η Κυβέρνηση. Την απάντηση αυτή έδωσε χθες –με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά– ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, στο βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θανάση Πετράκο, που επικοινώνησε μαζί του. Ο υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι θα επιστραφούν στους λογαριασμούς των δανειοληπτών τα χρήματα που έχουν αποσύρει οι τράπεζες από τις καταθέσεις τους, για να πληρωθούν δόσεις δανείων.

Θερινό Σχολείο

Άρχισαν χθες τα μαθήματα στο Θερινό Σχολείο για νέους ομογενείς, που λειτουργεί για 7η χρονιά στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, με τη συνεργασία της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά. Στο Σχολείο φοιτούν 40 νέοι ομογενείς από όλο τον κόσμο και συμμετέχουν 10 εκπαιδευτικοί από σχολεία της ομογένειας. Τα μαθήματα γίνονται στο αμφιθέατρο της Σχολής στο Ανατολικό Κέντρο και θα ολοκληρωθούν στις 3 Αυγούστου.

Δημοτικά

Συνήθη θέματα και προβλήματα που ζητούν επίλυση είναι γραμμένα στην ημερήσια διάταξη και πρόκειται να συζητηθούν   την ερχόμενη Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012, από τη Δημοτική Κοινότητα Τρίπολης,   στην αίθουσα συνεδριάσεων του νέου Δημαρχείου. Κυριαρχεί, πάντως, η παραίτηση του κ. Καπόγιανη από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης.

Συνέδριο Παναρκαδικής

Ο Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής Ευάγγελος Ποτάκης  και το Διοικητικό της Συμβούλιο  προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους  στην έναρξη του 71ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, που θα πραγματοποιηθεί στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, την

Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012 και ώρα 10 π.μ.

«Μοιρολόγι Φώκιας»

Μια μουσικοθεατρική παράσταση που αποτελείται από τα διηγήματα  του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, “Μοιρολόγι Φώκιας”, “Έρως – Ήρως” και “Άνθος του γιαλού”, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, 13 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ, στο θέατρο του Παραλίου Αστρους. Ο Τάκης Χρυσικάκος και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ερμηνεύουν αρμονικά ένα  θεματικό σύνολο λόγου και μουσικής.

Η παράσταση ολοκληρώνεται με τα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Λουδοβίκου των Ανωγείων.

Το «Μοιρολόγι Φώκιας» δίνει την ευκαιρία στον Τάκη Χρυσικάκο να εμβαθύνει για δεύτερη φορά, μετά το περυσινό  «Αμάρτημα της μητρός μου», του Γεωργίου Βιζυηνού, που παρουσιάστηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, στα κλασικά κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας. Η ιδιαίτερη γλώσσα του κειμένου του Παπαδιαμάντη και η δύναμη των εννοιών που πραγματεύεται προσδίδουν κύρος στην παράσταση που προσεγγίζει τα διηγήματα με τρόπο σύγχρονο αποφεύγοντας επιμελώς την ηθογραφία.

Λαϊκή Συσπείρωση» για απορρίμματα

Συνέντευξη για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έδωσαν χθες από κοινού Δ. Νικολάου και  Βαγγέλης Γούργαρης, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταγγέλλοντας την αβελτηρία των δημοτικών αρχών διαχρονικά, που μας οδήγησαν σε αδιέξοδο, ώστε η παράδοση στα ιδιωτικά συμφέροντα, με τα περιβόητα ΣΔΙΤ,  αυτής της διαχείρισης να γίνει άνευ όρων και αντιδράσεων.  Μίλησαν για πολιτική λύση, μέσα από τη χωροθέτηση σημείων όπου θα γίνεται η επεξεργασία και η ταφή των υπολειμμάτων, με όρους πάντα  διαφάνειας και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αποκλείοντας φυσικά τη λύση της καύσης.

Χαμογελάτε

Είναι από τα καλά ανέκδοτα που κυκλοφόρησε τελευταία και σαρώνει σε facebook και twitter, αφού εκτός των άλλων έχει σχέση και με τον επίτιμο της ΝΔ Κων/νο Μητσοτάκη. Το ανέκδοτο λέει:

“Πόσο διεστραμμένος μπορεί να είναι κάποιος;

-Να έχει τέσσερα παιδιά και να τα έχει βαπτίσει Κώστα-Ντίνο-Μήτσο-Τάκη…”

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ papamh22@otenet.gr

One thought to “Αρκαδία. Να ακολουθήσουμε τις μελέτες”

  1. Ξεκινατε λαθος ,ισως γιατι μεγαλωσατε σ’αυτη τη χωρα και δεν αξιωθηκατε να γνωρισετε αλλες που ξερουν καλλιτερα τι πρεπει να προσφερουν στους πολιτες τους και εφαρμοζουν τους κανονες ,που εμεις γραφουμε στα παλια μας τα πατουμενα !!!
    Οι δρομοι ΔΕΝ σχεδιαστηκαν για να τους περπαταμε ,αλλα για να κινουνται τα αυτοκινητα !!!
    Οι πεζοι ΟΦΕΙΛΟΥΝ να διασχιζουν τους δρομους απο τις διαβασεις και να περπατουν στα πεζοδρομια – δρομος του πεζου!
    Βεβαια ,που να βρεις πεζοδρομιο να περπατησεις ,ποδηλατοδρομο για να κανεις σωστα ποδηλατο ή παρκο να ξεγνοιασεις σ’αυτη την αναρχα δομημενη Τριπολη ;;;.
    Η μονη κινηση που πρεπει να γινει ειναι για να βελτιωθει η κατασταση στη πολη ειναι να εκπαιδευτει ο αγροτικος πληθυσμος της να σεβεται τον συνανθρωπο.
    Οταν εχεις μαθει να παρατας το ζωντανο σου οπου να’ναι ,επομενο ειναι να παρατας και το “οχημα” οπου σου κατεβει,να περπατας στη μεση του δρομου ή να κανεις ποδηλατο χωρις να γνωριζεις ΚΑΘΟΛΟΥ τον Κ.Ο.Κ !
    Επειδη τα αστυνομικα μετρα στον τοπο μας δεν ξερουμε ή μαλλον δεν θελουμε να τα εφαρμοσουμε (βλεπε απαγορευση καπνισματος ) το μονο που εμεινε να μας σωσει ειναι η Παιδεια !
    Αν δεν αποδωσει και αυτη,σαραντα πολεοδομικα σχεδια να εκπονηθουν και οκτακοσιες μελετες να γινουν ,στα ιδια χαλια θα βρισκεται η πολη και μετα απο διακοσια χρονια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *