Αρκαδία. Βανδαλισμοί

 

Θα έχετε παρατηρήσει ασφαλώς ότι οι περισσότερες πινακίδες της Τροχαίας έχουν καλυφθεί από αυτοκόλλητα ποδοσφαιρικών ομάδων που πρωταγωνιστούν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, τα οποία κολλούν οι φανατισμένοι οπαδοί για να σημαδέψουν την περιοχή τους, όπως οι σκύλοι κατά την πρωινή βόλτα τους. Τι είδους ανατροφή έχουν πάρει αυτοί οι άνθρωποι από το σπίτι τους, αφού δεν μπορούν να διανοηθούν την «απίθανη» περίπτωση να κινδυνέψει κάποιος συνάνθρωπός τους από ένα καλυμμένο στοπ ή μια δεξιά  ή αριστερή στροφή, είναι απορίας άξιο.  Και εντάξει, τόσο τους κόβει, τόσα κάνουν, ακολουθώντας το ανεγκέφαλο και αναρχικό, «ελευθερία από την εξουσία των πινακίδων, εμπρός για δρόμους χωρίς απαγορεύσεις», αλλά όλοι εμείς που δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα και συνηθίζουμε τον βανδαλισμό των πινακίδων, τι κάνουμε;  Αν δεν συστοιχιζόμαστε πίσω από το προαναφερθέν ρητό, προφανώς  νομίζουμε ότι οι πινακίδες δεν υπηρετούν και κανέναν σπουδαίο σκοπό. Γι αυτό και  συνηθίζουμε καταστάσεις που μπορεί να κοστίσουν ζωές. Φαίνεται ότι οι χιλιάδες νεκροί και σακατεμένοι από τον πόλεμο στους δρόμους είναι απλή στατιστική, ανάξια να συγκριθεί με τα λαμπρά γεγονότα που κοσμούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων καθημερινά.

Το θέμα, βέβαια, ξεφεύγει από τον απλό βανδαλισμό και, αν και  έχει απασχολήσει τον τύπο στο παρελθόν, ειλικρινά δεν μπορούμε να φανταστούμε ποια μπορεί να είναι η λύση σε μια χώρα όπου κανείς δεν σέβεται τον δημόσιο χώρο και όλο ανακαλύπτουμε τρόπους να υποβαθμίζουμε τα πάντα γύρω μας. Η αστυνόμευση δεν είναι ικανή και ούτε μπορεί να λύσει επαρκώς ένα πρόβλημα το οποίο  έχει καταντήσει μάστιγα αφού οι αστυνομικοί θα πρέπει να φυλάνε κάθε πινακίδα νυχθημερόν, πράγμα ανέφικτο. Επίσης τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα δύσκολα καθαρίζουν και το αποτέλεσμα είναι συνήθως ακόμα χειρότερο. Ασε που μια καθαρισμένη πινακίδα σίγουρα θα αποτελεί πρόκληση για αυτά τα δίποδα.

Γι αυτό και έως ότου  φτάσει ο πολιτισμός στα μέρη μας  συνιστάται υπομονή. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο δήμος είναι να καταγράψει με τη βοήθεια και υπόδειξη και των δημοτών,  τα σημεία στα οποία τα σήματα της Τροχαίας δεν είναι ορατά, λόγω έντονης ανάπτυξης πρασίνου, και να φροντίσει για την απελευθέρωσή τους. Τα υπόλοιπα επαφίενται στον … πατριωτισμό των χουλιγκάνων!

 

 

Θέατρο

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  Κοζάνης στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2012 του Δήμου Τρίπολης παρουσιάζει σήμερα Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012 και ώρα 21:00 στο Άλσος του Αγίου Γεωργίου την παράσταση «Ήταν Κάποτε»,  με παραδοσιακά παραμύθια, για μεγάλους.
Η παράσταση ασχολείται με μια μορφή διασκέδασης που είχαν οι άνθρωποι παλιότερα. Τότε που μαζεύονταν σε παρέες και έλεγαν ιστορίες που περιείχαν μεταφυσικά στοιχεία ή τοπικούς θρύλους. Αυτές οι ιστορίες ήταν τα παραμύθια. Όχι όπως τα ξέρουμε σήμερα. Αλλά όπως τα λέγανε τότε: στο σκοτάδι, με την αγωνία και το τρόμο που δημιουργεί η αίσθηση του αγνώστου.

Τρεις άνθρωποι με εργαλεία το σώμα, τη φωνή, το φως και τη μουσική δημιουργούν την παράσταση «Ήταν Κάποτε…» και προτείνουν μια μορφή ψυχαγωγίας, τόσο σύγχρονη όσο και παλιά που σε όλους κάτι στο τέλος θα θυμίζει.

Τα νοσοκομεία στις Περιφέρειες

Να παραχωρηθεί στις Περιφέρειες η ευθύνη για τη διοίκηση και λειτουργία των Νοσοκομείων, προτείνει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Αναφερόμενος σε θέματα Υγείας, κατά την προ ημερών συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειάρχης επέκρινε διαχρονικά τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας για τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, λόγω των «μνημονιακών» πολιτικών που εφαρμόζονται και τόνισε ότι είναι ανάγκη να μεταφερθούν στις Περιφέρειες οι αρμοδιότητες διοίκησης των Νοσοκομείων, με βάση τις προβλέψεις του νόμου του «Καλλικράτη».

Μεταπτυχιακά

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου προτίθεται να λειτουργήσει για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) στην Επιστήμη και την Τεχνολογία Υπολογιστών, το οποίο θα απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στο πεδίο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας των Υπολογιστών στην παρακάτω θεματική κατεύθυνση: Τεχνολογίες αιχμής και Ερευνητικά Θέματα Υπολογιστών

Η συγκεκριμένη κατεύθυνση απευθύνεται σε φοιτητές που επιθυμούν να εξειδικευτούν σε συγκεκριμένα ερευνητικά θέματα αιχμής και να θέσουν τις βάσεις για την περαιτέρω ερευνητική τους ενασχόληση με την επιστήμη των υπολογιστών.

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια σπουδών για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) είναι τρία (3) εξάμηνα.

Εκπαίδευση Ρομά

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» 2010-2013, το οποίο υλοποιεί το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής (ΚΕΔΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντάσσεται  η Δράση «Προαγωγή Υγείας των παιδιών Ρομά» την οποία συντονίζει το ΠΜΣ «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Δράση αυτή στοχεύει στην παροχή  συντονισμένων υποστηρικτικών παρεμβάσεων, σε παιδιά Ρομά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ομαλή εγγραφή τους και στη συμμετοχή στις διάφορες σχολικές δραστηριότητες, λόγω ελλιπούς ιατρικής φροντίδας.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών Ρομά, καλούνται οι φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας  να εμβολιάζουν όλα τα παιδιά, ακόμα και όσα είναι προσωρινά ανασφάλιστα και δε διαθέτουν βιβλιάριο απορίας.

Αξιολόγηση νοσοκομείων

Την αξιολόγηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας με αυστηρά κριτήρια, όπως είναι η παραγωγικότητα και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.  Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα δρομολογηθούν οι συγχωνεύσεις μονάδων υγείας, προσθέτοντας ότι η χώρα πρέπει να περιορίσει τη σπατάλη και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός υγείας στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι μπορεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων να είναι μέτρα που μπορούν σταδιακά να αποδώσουν.

Χαμογελάτε
Σας μιλάει ο αυτόματος τηλεφωνητής της γιαγιάς: Αυτή τη στιγμή απουσιάζω, παρακαλώ αφήστε το μήνυμα μετά τον χαρακτηριστικό ήχο …
-Εάν είσαι ένα από τα παιδιά μου πίεσε 1 ή 2 (ανάλογα ποιο παιδί είσαι) και στη συνέχεια:

-εάν θέλεις να κρατήσω τα παιδιά πίεσε 2

-εάν θέλεις να σου πλύνω τα ρούχα και να σιδερώσω πίεσε το 3
-εάν θέλεις να κοιμηθούν τα παιδιά εδώ πίεσε 4
-εάν θέλεις να πάρω τα παιδιά από το σχολείο πίεσε 5
-εάν θέλεις φαγητό να στείλω στο σπίτι πίεσε 6
-εάν θέλεις να έρθεις να φας εδώ πίεσε 7
-εάν χρειάζεσαι λεφτά πίεσε 8
-Εάν θέλεις να με καλέσεις για δείπνο ή να με πας στο θέατρο απλά άρχισε να μιλάς

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ papamh22@otenet.gr

2 thoughts to “Αρκαδία. Βανδαλισμοί”

  1. http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/seferisepikairos-aniko-se-mia-xora-mikri.

    Διαβαστε τι ειπε ο Σεφερης για το λαο μας πριν 50 περιπου χρονια και τοτε θα καταλαβετε γιατι κολλαμε αυτοκολλητα στα σηματα της τροχαιας ,γιατι παρκαρουμε οπου μας…κατεβει ,γιατι αδειαζουμε το τασακι του αυτοκινητου στο δρομο ,γιατι χτιζουμε χωρις πολεοδομικο σχεδιο ,γιατι δεν πληρωνουμε Ι.Κ.Α ή εισφορες ή φορους ,γιατι χτιζουμε αυθαιρετα ,γιατι εχουμε ακομα χωματερες ,γιατι δεν θελουμε καμερες να μας παρακολουθουν(πιθανως αισθανομαστε ενοχοι 😉 ,γιατι ,γιατι ,γιατι….
    Ειναι ατελειωτη η λιστα αυτη επειδη μαθαμε ,αιωνες τωρα να ειμαστε ασυδοτοι και να πραττουμε οτι γουσταρουμε !!!
    Χωρις Παιδεια και γνωση του παρελθοντος ,ο οποιοσδηποτε λαος ειναι καταδικασμενος .
    Ποσο μαλλον ο λαος μας που εμαθε να ειναι υπεροπτης και να αναπαυεται στις δαφνες των αλλων…

  2. Α ! και μην παρασυρθειτε.

    Διαβαστε μεχρι εκει που λεει για χαβαλεδες και λιγο παρακατω.
    Τα υπολοιπα που αναφερει για συστημα υγεις για καλοσυνη για αισθημα δικαιου ,για αγωνες και αλλες αρετες μην τα λαβετε υπ’οψιν .

    ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΣ(Μ)ΑΣ !!!

    Απο τοτε μεχρι τωρα το χαος…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *