Ξεσκεπάστηκε απάτη-μαμούθ εις βάρος του Ι.Κ.Α.

Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργήθηκε έρευνα για μεγάλη υπόθεση απάτης και πλαστογραφίας εις βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.).

Όπως διαπιστώθηκε, η συνολική ζημία για τον φορέα του Ιδρύματος ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Η έρευνα αφορά σε περιστατικά ηλεκτρονικής υποβολής, μέσω του Διαδικτύου, ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα και ταυτοποιήθηκαν τρία άτομα, δύο Έλληνες ηλικίας 61 και 56 ετών και ένας 41χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές, που κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς επίσης και για πλαστογραφία και απάτη εις βάρος του Ι.Κ.Α..

Αναλυτικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από σχετικές καταγγελίες της Διοίκησης του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, άγνωστα άτομα με τη χρήση συνολικά 47 ηλεκτρονικών ιχνών είχαν υποβάλει μέσω Διαδικτύου ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

Ειδικότερα, δήλωναν είτε εικονικά είτε πραγματικά με πιστωμένα ένσημα εργαζομένους ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων, αλλοδαπούς και Έλληνες, καθώς και ημέρες απασχόλησης που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Οι ψευδώς δηλωμένοι εργαζόμενοι λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα, κ.λπ.), χωρίς όμως να καταβάλλονται ποτέ οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές.

Από την αστυνομική διαδικτυακή έρευνα, που έγινε στο πλαίσιο άρσης του απορρήτου, και την ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, εντοπίστηκαν «γεωγραφικά» συγκεκριμένα σημεία προέλευσης των ηλεκτρονικών ιχνών σε περιοχές της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες (09.07.2012), κλιμάκια αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησαν τρεις έρευνες, παρουσία δικαστικού λειτουργού και ειδικών στελεχών του Ι.Κ.Α., σε Αθήνα και Χαλάνδρι.

Δύο από τις έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε κατάστημα ψιλικών 41χρονου υπηκόου Μπαγκλαντές και σε λογιστικό γραφείο 61χρονου Έλληνα, ο οποίος είχε αναλάβει τη λογιστική παρακολούθηση των βιβλίων και στοιχείων του καταστήματος. Ο συγκεκριμένος λογιστής έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοιες υποθέσεις.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο λογιστικό γραφείο κατασχέθηκαν 15 εκτυπωμένες σελίδες ηλεκτρονικού υπολογιστή, που περιλαμβάνουν λίστες πελατών του, με αντίστοιχους κωδικούς πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα του φορέα και ηλεκτρονικά μηνύματα του φορέα για απενεργοποίηση των κωδικών, καθώς και πέντε σφραγίδες με στοιχεία αλλοδαπών πελατών του λογιστή (ιδιοκτητών internet café, τηλεφωνικών κέντρων, καταστημάτων ψιλικών) για τους οποίους υπήρχαν σχετικές καταγγελίες από το Ι.Κ.Α..

Η τρίτη έρευνα πραγματοποιήθηκε στο σπίτι 56χρονου Έλληνα στο Χαλάνδρι Αττικής, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία εκτυπωμένη σελίδα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του κι ένας σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία συνεχίζεται, διερευνάται το εύρος της εγκληματικής συμπεριφοράς των εμπλεκομένων καθώς και η τυχόν συμμετοχή και άλλων προσώπων.

http://www.zougla.gr/greece/article/apati-mamou8-se-varos-tou-ika

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *