Αρκαδία. Κείμενο σοφίας

 

Αναδιφώντας διάφορα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας σταθήκαμε  σε ένα του Φρειδερίκου Νίτσε, που κάνει ιδιαίτερη μνεία στο ελληνικό έθνος και  εντυπωσιάζει για  τις καίριες τοποθετήσεις του και συγκρίσεις μεταξύ δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού και  ελληνικού πνεύματος. Πρόκειται για ένα κείμενο, που μας δίνει  κουράγιο και δύναμη να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο, στις δύσκολες αυτές μέρες που περνάμε.  Και δεν είναι το μοναδικό. Υπάρχουν ευτυχώς αρκετά ανάλογα κείμενα στην πνευματική φαρέτρα του μεγάλου αυτού φιλοσόφου που αποδεικνύουν πόσο μπροστά από την εποχή του υπήρξε αυτός ο άνθρωπος.  Ιδού  το  χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο του  «Η γέννηση της φιλοσοφίας»:
«Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.
Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.
Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του. Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ’ αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.
Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους, οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα».

 

 

 

Αρχαιολογικός χώρος

Η Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης για τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ασίνης. Το έργο «Ασίνη-Ακρόπολη Αρχαίας Ασίνης. Αναμόρφωση Αρχαιολογικού Χώρου Καστράκι», έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 700.000,00 ευρώ.  και περιλαμβάνει αποκατάσταση κτισμάτων εντός του αρχαιολογικού χώρου, λειτουργία φυλακείου – πωλητήριου και δημιουργία εκθεσιακού χώρου, με φωτογραφική παρουσίαση της ανασκαφικής δραστηριότητας, παράλληλα με τη χρήση νέων τεχνολογιών.  Επίσης, περιλαμβάνει διαμόρφωση πορείας περιήγησης και τοποθέτηση πινακίδων πληροφόρησης, αποκατάσταση εγκαταστάσεων – δικτύων, διαμόρφωση χώρων στάσης – θέασης, στερεωτικές εργασίες σε επιλεγμένα σημεία του τείχους, κάλυψη των δεξαμενών  και περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου.

Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 6/7/2012 και ώρα 19.00  στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Παναγίας στον αρχαιολογικό χώρο της Ασίνης.

Καλλιέργεια πατάτας

Πέντε στρέμματα πατάτας, ιδιοκτησίας  της μονής Αγ Νικολάου Σίντζας, στο Λεωνίδιο, φυτεύτηκαν την κατάλληλη εποχή, μέσα Μαρτίου και ήδη απέδωσαν καρπούς. Έτσι, στις 5 Ιουλίου  2012 ημέρα Πέμπτη, Ιερείς από την Τρίπολη, το Αστρος και το Λεωνίδιο,  με  άλλους  εθελοντές και συνεργάτες τους, από το πρωί ρίχτηκαν στη δουλειά και έβγαλαν πάνω από πέντε τόνους πατάτας. Οι πατάτες αυτές,   όπως κάθε χρόνο θα διανεμηθούν στα Ιδρύματα, στα Γηροκομεία,  τον Οίκο Τυφλών Τριπόλεως, τις Ιερές Μονές και τα Φιλανθρωπικά Προγράμματα της Μητρόπολης, τόσο στο  Λεωνίδιο,  όσο και στην Τρίπολη,  για να προσφερθούν  στους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας.

Αποπεράτωση σχολείων

Σύσκεψη με αντικείμενο θέματα που αφορούν τη σχολική στέγη στο Δήμο Τρίπολης, έγινε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κατ αυτήν  αποφασίστηκε η ολοκλήρωση, κατά τα προβλεπόμενα, των εργασιών στο 4ο Γυμνάσιο Τρίπολης εκ μέρους ΟΣΚ και σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του υπολειπόμενου ποσού των 700.000 ευρώ περίπου, θα αναλάβει, μετά την προσωπική δέσμευση του Περιφερειάρχη, η Περιφέρεια Πελοποννήσου την κάλυψή του από ίδιους πόρους.   Επίσης αποφασίστηκε ομόφωνα η άμεση ένταξη στο ΕΣΠΑ, εντός των προσεχών ημερών, του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης. Με τις αποφάσεις αυτές εξασφαλίζεται η υλοποίηση, και μάλιστα στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, δύο πολύ σημαντικών σύγχρονων σχολικών μονάδων για την πόλη της Τρίπολης και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία.

Ερπετόραμα

Μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές ερπετών επισκέφθηκε το Παράλιο Αστρος. Η έκθεση λειτουργεί από τις  4/7 και θα βρίσκεται στην είσοδο του χωριού (αρχή Βασ. Δουζένη) όλο το καλοκαίρι. Βόες, κροταλίες, οχιές, κόμπρες, πύθωνες, ανακόντα, μαύρο μάμπα κ.ά γνωστά και άγνωστα ερπετά είναι έτοιμα, με την άγρια ομορφιά τους, να ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους. Στην έκθεση ο επισκέπτης ξεναγείται από τους υπεύθυνους, ενημερώνεται για τυς κινδύνους, τους τρόπους προφύλαξης, τη χρησιμότητα των φιδιών σε κάθε τόπο κ.ά. Πηγή: astrosnews.gr

Χαμογελάτε

Αγαπητοί φίλοι,
Σας στέλνω αυτό το μήνυμα επειδή πέτυχε σε μένα και χρειαζόμαστε όλοι περισσότερη ηρεμία στην ζωή μας. Ακολουθώντας την παρακάτω συμβουλή, που άκουσα σε σχετική εκπομπή, βρήκα επιτέλους την εσωτερική μου ηρεμία. Στην εκπομπή ισχυρίστηκαν ότι “ο τρόπος για να βρεις την εσωτερική σου ηρεμία είναι να τελειώσεις ό,τι έχεις αρχίσει”. Έτσι, κοίταξα γύρω στο σπίτι μου για να βρω όλα τα πράγματα που είχα αρχίσει και δεν είχα τελειώσει. Και, παραμένοντας σπίτι από το πρωί, έχω τελειώσει ένα μπουκάλι κρασί Aγιωρίτικο, ένα μπουκάλι Dewars, ένα μπουκάλι Bailey’s, ένα μπουκάλι Kahlua, ένα πακέτο μπισκότα Oreos, όσα χάπια είχαν απομείνει στα κουτιά των ηρεμιστικών Prozac και Valium, το υπόλοιπο cheesecake, μερικές καραμέλες και ένα κουτί σοκολατάκια.
Δεν έχετε ιδέα πόσο τρομερά καλά νοιώθω τώρα. Μου πέρασε και η ίωση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *