Κάθε μέρα και μια αυτοκτονία στην Αθήνα τον Ιούνιο

Κάτι παραπάνω από συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τις απόπειρες αυτοκτονίας και τις αυτοχειρίες στο λεκανοπέδιο, εν μέσω της εποχής του Μνημονίου. Σε μία απλή καταγραφή την οποία διενήργησε το σωματείο των εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στο λεκανοπέδιο για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο του 2012, τα μακάβρια στοιχεία είναι δραματικά!

354 οι συνολικές απόπειρες αυτοκτονίας στο λεκανοπέδιο

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην “Αυγή” της Κυριακής ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Γ. Χούσος, μέσα στον περασμένο Ιούνιο… 354 συνάνθρωποί μας στο λεκανοπέδιο προχώρησαν σε απόπειρες αυτοκτονίας, εκ των οποίων οι 50 κατέληξαν!

Επίσης, κατά τις 5 πρώτες ημέρες του τρέχοντος Ιουλίου, δηλαδή από την περασμένη Κυριακή μέχρι την περασμένη Πέμπτη, άλλοι 5 συνάνθρωποί μας στο λεκανοπέδιο αυτοκτόνησαν!

“Μόλις είδαμε τα στοιχεία ταραχθήκαμε, συγκλονιστήκαμε, δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε!”, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Γ. Χούσος στην “Αυγή” της Κυριακής.


ΠΟΥ: Μία αυτοκτονία κάθε 40 δευτερόλεπτα

Την ίδια στιγμή, μία αυτοκτονία κάθε 40 δευτερόλεπτα και μία απόπειρα αυτοκτονίας κάθε 3 δευτερόλεπτα καταγράφονται διεθνώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Ε.Ε., ενώ οι θάνατοι λόγω αυτοκτονίας είναι περισσότεροι από τα θύματα πολέμου. Μάλιστα, οι αυτοκτονίες στην Ε.Ε. ήταν το 2002 περισσότερες από τους θανάτους λόγω τροχαίων και HIV/AIDS.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελ. Μπεκιάρη από τη μη κυβερνητική οργάνωση “Κλίμακα”, η αυτοκτονία ήταν το 2009 η δεύτερη αιτία θανάτου διεθνώς για τις ηλικίες 10 – 24 ετών, ενώ η χώρα μας κατέγραψε την τριετία 2007 – 2009 τη μεγαλύτερη αύξηση (17%) στις αυτοκτονίες μεταξύ των όλων των χωρών της Ε.Ε. Παρ’ όλα αυτά, το Eurostat κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση (2,8) μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά τους δείκτες αυτοκτονίας και πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (10,1).

Ο απαγχονισμός είναι η συχνότερη μέθοδος αυτοκτονίας και για τα δύο φύλα, με 54,5% για τους άνδρες και 35,7% για τις γυναίκες, ενώ για τους άνδρες ακολουθούν τα πυροβόλα όπλα και η φαρμακευτική δηλητηρίαση και για τις γυναίκες η φαρμακευτική δηλητηρίαση και η πτώση από ψηλά.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=700304

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *