Α. Λυκουρέντζος: “Μόνο με περιορισμό δαπανών θα επιβιώσει το σύστημα Υγείας”

«Θα είμαστε έτοιμοι να ξεπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας προς τρίτους αμέσως μόλις έρθει η χρηματοδότηση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας απόψε στη Βουλή. «Γνωρίζουμε την υποχρέωση μας να πληρωθούν γιατροί και προμηθευτές και είμαστε έτοιμοι να εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις μας προς τρίτους με τη χρηματοδότησή μας», είπε ο υπουργός Υγείας ανακοινώνοντας πάντως ότι ξεκινά διάλογος με τους εκπροσώπους φορέων της αγοράς, «διάλογος έντιμος και ειλικρινής διότι οι πάντες πρέπει να καταλάβουμε ότι ο περιορισμός των δαπανών μπορεί να βοηθήσει στη βιωσιμότητα του συστήματος».

Ο υπουργός ανέφερε ότι «το υπουργείο βρίσκεται στη δυσμενέστερη καμπή της ιστορίας του» και ακόμη ότι «οι δυνατότητες είναι περιορισμένες». Σημείωσε όμως ότι για τους λόγους αυτούς είναι καθοριστικής σημασίας οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα του συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες. «Θα αξιοποιήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο από την προηγούμενη ηγεσία», είπε ο κ. Λυκουρέντζος ανακοινώνοντας πάντως ότι «στην προσπάθεια υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί το ίδιο το υπουργείο και οι οργανισμοί του με τρόπο ώστε να είναι καλύτερη η παροχή υπηρεσιών υγείας και να σταματήσει η σπατάλη πόρων».

Οι συγχωνεύσεις μονάδων υγείας θα προχωρήσουν, όπως είπε ο υπουργός ο οποίος υπενθύμισε τη δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μας για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1 δις ευρώ για το 2012. Στο σημείο αυτό όμως επισήμανε ότι θα πρέπει να είμαστε πολλοί επιφυλακτικοί και εξαιρετικά προσεκτικά απέναντι σε όσα ακούγονται ότι δήθεν η κυβέρνηση επιχειρεί να αφήσει χωρίς φάρμακο τους πολίτες. Κατήγγειλε επίσης ότι η πολιτικές για τον περιορισμό της σπατάλης με δράσεις όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών συναντούν μεγάλες κυβέρνησης αλλά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει. «Η μάχη θα πρέπει να δοθεί στον περιορισμό της σπατάλης και να υπάρξουν αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης, να εξεταστεί η παραγωγικότητα και η ποσότητα των περιστατικών που αντιμετωπίστηκαν με συγκεκριμένους πόρους», προειδοποίησε ο κ. Λυκουρέντζος εξαγγέλλοντας τη λειτουργική διασύνδεση του ΕΟΠΥΥ με όλους τους φορείς υγείας.

Αποφασιστικότητα θα επιδειχθεί και για την υποχρεωτική εκπόνηση ισολογισμών και απολογισμών των νοσοκομείων ενώ με τις διασυνδέσεις ΗΔΙΚΑ-ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ θα υπάρξει ακριβής εικόνα για τις δαπάνες και τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι έχει στα χέρια του μελέτη του 2006 για την αξιοποίηση της «τεράστιας» ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Υγείας, για την υλοποίηση της οποίας θα υπάρξει συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου και θα επιδιωχθεί διακομματική συναίνεση.

Τέλος, αναφερόμενος στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των νοσοκομείων ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι είναι λυπηρό να συζητούμε ακόμη για προδιαγραφές που ισχύουν από το 1991 και ότι πρέπει πλέον να μιλήσουμε στη χώρα μας για το νοσοκομείο του 2020 και του 2030.

http://kalimera-arkadia.gr/ellada/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *