Αρκαδία. Η θάλασσά μας

 

Στα θαλασσινά νερά της Κυνουρίας ξαποσταίνει το καλοκαίρι ολόκληρη η Αρκαδική ζωή, βουτώντας εκεί για να βρει διέξοδο από την καλοκαιρινή ζέστη. Τα νερά ήταν και εξακολουθούν να είναι  πολύ όμορφα , όπως  και οι άνθρωποι. Αλλά εδώ, όπως και οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη, η θάλασσα είναι ένας καθρέφτης που σε ξεγελά και μόνον όσοι καταδύονται έχουν το προνόμιο να δουν την πραγματική του κατάσταση. H τεράστια λεκάνη που φαινόταν ότι θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους και να προσφέρει τροφή για πάντα, έδειξε τα όριά της. Κάθε χρόνο οι ψαράδες, επαγγελματίες και μη αλλά και οι άνθρωποι που κάνουν καταδύσεις παραπονιούνται για την καταστροφή της θαλάσσιας ζωής. Το διαπιστώνουμε και εμείς  οι απλοί λουόμενοι χρόνο με το χρόνο, από τα ολοένα και περισσότερα απόβλητα που ξεβράζονται στη  ακτή στους μεγάλους κυματισμούς, γεγονός που συνεπάγεται την εξαφάνιση σταδιακά των έμβιων όντων.  Κάποτε η θάλασσα του Παραλίου Αστρους αλλά και του Τυρού και του Λεωνιδίου ήταν τόσο καθαρή ώστε μπορούσες να την πιεις στο ποτήρι. Σήμερα, δυστυχώς, μετά από πολλά χρόνια  και με τις ανεγκέφαλες ανθρώπινες παρεμβάσεις, έχει φθάσει στα όριά της.  Όμως, με τη γνώση, την τεχνολογία και τη μόρφωση που διαθέτουμε, μπορούμε να αναστρέψουμε την τάση. Μπορούμε, να γίνουμε οι μηχανικοί ενός καινούργιου κόσμου. Μπορούμε, να καλλιεργήσουμε τη θάλασσα όπως έναν κήπο, έτσι ώστε τα παιδιά μας να συγκομίσουν τη σοδειά.  Μπορούμε, αξιοποιώντας τις παραλίες μας, να τις προστατεύσουμε. Η εκχώρηση τμήματος αυτών σε ιδιώτες για εκμετάλλευση, κάτω από αυστηρούς όρους, προστατεύει σημαντικά τον αιγιαλό και αποδίδει έσοδα στην τοπική οικονομία. Πολύ περισσότερα από ότι η ελεύθερη και ανεξέλεγκτη χρήση της,  όπου τα απορρίμματα στοιβάζονται σε οποιοδήποτε σημείο της περιοχής.

Κάποτε αποκαλούσαμε τη Μεσόγειο «mare nostrum», η θάλασσά μας. Γύρω της άνθρωποι έκτισαν τους ναούς και τις αγορές του παρελθόντος μας και την εκμεταλλεύτηκαν ασύστολα. Σήμερα  και μετά από αιώνες καταχρηστικής εκμετάλλευσης αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι «η θάλασσά μας» χρειάζεται προστασία. Γι αυτό και  καλούμαστε να γίνουμε  σύντροφοι «με τα ψάρια, τους αστακούς, τα σαλιγκάρια της θάλασσας, τα φύκια που μεγαλώνουν σε μυστικά μέρη μακριά από το βλέμμα μας. Τούτο γιατί από τη δική τους ζωή εξαρτάται και η δική μας ζωή. Στη δική τους επιβίωση κρέμεται και η δική μας επιβίωση». (Pierre Yves Cousteou)

 

 

Αποκαλυπτήρια ανδριάντα

Τέσσερις φορείς, η  οργανωτική επιτροπή ανέγερσης του μνημείου, ο εκπολιτιστικός σύλλογος  Βλαχοκερασιάς, το τοπικό συμβούλιο Βλαχοκερασιάς και ο Δήμος Τρίπολης διοργανώνουν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Βλαχοκερασιώτη αγωνιστή του 1821, Ιωάννη Αποστολόπουλου (Καπετάν Γιάννακα), που θα γίνουν στη Βλαχοκερασιά Αρκαδίας, στον περίβολο του ναού του Αγίου Γεωργίου, στην είσοδο του χωριού, στις 7 Ιουλίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 11:00 π.μ.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της Βουλής, της Αυτοδιοίκησης και των Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχών. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από δωρεές συμπατριωτών και φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Μάρκο Γεωργιλάκη.

Παύση ΧΑΔΑ

Στις αιτιάσεις των δημάρχων που θέλουν τον Περιφερειάρχη υπεύθυνο για την παράταση ή όχι της λειτουργίας των ΧΑΔΑ, η απάντηση που έρχεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πως: «η παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 αποτελεί ρητή δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης κατ εφαρμογή της καταδικαστικής για τη χώρα µας απόφασης του δικαστηρίου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων». Γι αυτό και η «υποχρέωση των Δήμων, του ΦΟΣΔΑ, και της ΠΕΔ είναι παρά τη βαρύτατη αμέλεια που έχουν δείξει μέχρι σήμερα αντί να καλλιεργούν ψευδείς προσδοκίες στους πολίτες να μεριμνήσουν ως οφείλουν από τη νομοθεσία και τον ΠΕΣΔΑ για την χωροθέτηση και την άμεση εγκατάσταση όλων των δεματοποιητών ώστε να διαφυλάξουν τους δημότες τους από τα βαρύτατα επαπειλούμενα πρόστιμα. Η Περιφέρεια θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Δήμους στην εγκατάσταση και αδειοδότηση της λειτουργίας των δεματοποιητών ενώ παράλληλα έχει εξασφαλίσει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος Ανάπτυξη» τους απαραίτητους πόρους για την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ η οποία θα ξεκινήσει σύντομα. Με τον τρόπο αυτό θα προστατευθεί και αποκατασταθεί το περιβάλλον στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα προστατευθούν οι πολίτες από τα πρόστιμα που θα οφείλονται αποκλειστικά στην αδράνεια των Δημοτικών Αρχών. Παράλληλα , η Περιφέρεια Πελοποννήσου σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της προχωράει στο Διεθνή Διαγωνισμό με ΣΔΙΤ για την επιλογή αναδόχου για την οριστική επίλυση της διαχείρισης των απορριμμάτων που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους».

Ξεχασμένη νάρκη

Μια νάρκη  του Β’ παγκοσμίου πολέμου  ανασύρθηκε χθες στην θαλάσσια  περιοχή  Πλάκας Δρεπάνου Ναυπλίου. Η νάρκη είχε γίνει αντιληπτή από λουόμενους και ειδοποιήθηκαν οι αρχές. Ειδικοί πυροτεχνουργοί και άνδρες των ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού προχώρησαν σε ελεγχόμενη  έκρηξη και εξουδετέρωσαν τη νάρκη. Σύμφωνα πάντως με τους  ειδικούς η νάρκη ήταν διαβρωμένη , από το χρόνο και ,ουσιαστικά, ανενεργός.

Σκιώδεις…

Τις πλήρεις συνθέσεις των Επιτροπών Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου και την κατανομή των βουλευτών στις Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής, όπως αποφασίστηκαν κατά την προχθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ο Κώστας Ζαχαριάς τοποθετείται στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας, ενώ για θέματα Ενέργειας επί κεφαλής ορίζεται ο Θανάσης Πετράκος, πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Παράνομη στάθμευση

Αφόρητη η κατάσταση που  διαμορφώνεται καθημερινά στον προ του ναού του Προφήτη Ηλία χώρο, τις βραδινές κυρίως ώρες, από την παράνομη κυκλοφορία και στάθμευση παντός είδους αυτοκινήτων.  Το πάρκο γεμίζει με αυτοκίνητα ενώ η απουσία επαρκούς φωτισμού στο σημείο αυτό, καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη την κατάσταση, η οποία πρέπει πάση θυσία να ελεχθεί πριν θρηνήσουμε θύματα.

Χαμογελάτε
Ο Γιάννης Ταδόπουλος άρχισε την ημέρα του  νωρίς βάζοντας το ξυπνητήρι του  (MADE IN JAPAN) για τις 6 το πρωί …  Έφτιαξε τον καφέ του σε ένα “μπρίκι”  (MADE IN TURKEY) Ξυρίστηκε με την ηλεκτρική του μηχανή (MADE IN GERMANY) Έβαλε το πουκάμισό του (MADE IN SRI LANKA), Τα jeans με φίρμα (MADE IN SINGAPORE)  Παπούτσια  (MADE IN ITALY) Έφτιαξε τα αυγά του στην καινούργια ηλεκτρική συσκευή   (MADE IN INDIA)  Έριξε μία ματιά στο “laptop” κομπιούτερ του  (MADE IN MEXICO)  Ήλεγξε τα emails του κοιτάζοντας συγχρόνως το ρολόι του   (MADE IN TAIWAN). Μετά κλείδωσε την πόρτα  (MADE IN USA), μπήκε στο αυτοκίνητό του  (MADE IN FRANCE)  το γέμισε με βενζίνη  (από SAUDI ARABIA)  και συνέχισε το ψάξιμο για μια καλή δουλειά στην ΕΛΛΑΔΑ.   Στο τέλος μιας ακόμα άκαρπης και αποκαρδιωτικής προσπάθειας για εύρεση εργασίας και αφού εκτύπωσε μερικά ακόμα αντίγραφα συστατικών επιστολών σε εκτυπωτή  (made in MALAYSIA),  ο Γιάννης αποφάσισε να ξεκουραστεί λίγο. Έβαλε τις παντούφλες του (MADE IN BRAZIL),  ένα ποτήρι κρασί  (MADE IN FRANCE)  και άνοιξε την τηλεόραση (MADE IN INDONESIA). Μετά σκεφτόταν γιατί δεν μπορούσε να βρεί μιά καλή δουλειά στην ΕΛΛΑΔΑ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *