Aρκαδία. Να τελειώνουμε με τα σκουπίδια

 

Η  αποτελεσματική διαχείριση των αστικών αποβλήτων πολλών δήμων της χώρας μας έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα  την ελαχιστοποίηση  της ταφής τους σε μονοψήφιο ποσοστό, με παράλληλη αύξηση  των ποσοστών  ανακύκλωσης και κομποστοποίησης σε σημαντικά επίπεδα . Η επεξεργασία των απορριμμάτων απασχολεί  στους δήμους πολλά άτομα και αποφέρει αυξημένα κέρδη, που μεταφράζονται σε κάποιες χιλιάδες ευρώ ετησίως, ενώ αν όλοι  οι δήμοι  ακολουθούσαν τις κοινοτικές οδηγίες ο κλάδος θα απασχολούσε πολλά περισσότερα άτομα με επιπλέον κέρδη.

Στην πόλη μας, η διαχείριση των σκουπιδιών,  που αυτές τις μέρες γνωρίζει σημάδια αδυναμίας, είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα δημοτικής, συλλογικής και ατομικής ανευθυνότητας. Είναι εντυπωσιακό, πώς, χρόνια τώρα, πετά η μία δημοτική Αρχή στην άλλη την «καυτή πατάτα» των σκουπιδιών. Καμία συστηματική προσπάθεια για έναν πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό στη διαχείριση δεν έχει γίνει ενώ όταν και  όπου κατεβλήθη κάποια προσπάθεια από προηγούμενες αρχές προσέκρουσε στην άρνηση των τοπικών κοινωνιών, συνεπικουρούμενες και από ς ομάδες πολιτικών συμφερόντων,  όπου πάντα εφεύρισκαν την δικαιολογία της ύπαρξης αρχαιολογικών χώρων ή του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος. Όλα αυτά τη στιγμή που οι πολίτες άρχισαν να ευαισθητοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος και θα ήταν πρόθυμοι να ενισχύσουν τις εναλλακτικές μεθόδους. Γι αυτό και  λόγω του αδιεξόδου που γέννησαν η χρόνια ανικανότητα και αδράνεια, εμμέναμε ως χθες στη λύση της χωματερής ενώ, αν δεν ήταν η δικαστική απόφαση, ακόμα και σήμερα θα τρώγαμε κατάφατσα τη δυσοσμία του Πλατώματος.

Όμως η κατάσταση έφθασε στα όριά της. Η επιλογή οικοπέδου για τοποθέτηση δεματοποιητή, ΚΔΑΥ και κομπόστ, δεν μπορεί να περιμένει. Η λύση που επελέγη, μπορεί να μην είναι η ιδανική, όμως πρέπει να τελειώνουμε. Να προχωρήσουμε γρήγορα τις διαδικασίες και σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης να ξεκινήσουμε τη διαχείριση των αποβλήτων μας. Αρκετά χρονοτριβήσαμε με τα τερτίπια κάποιων εντός και εκτός δημοτικών  συμβουλίων. Κάποτε πρέπει να πάμε κόντρα στο ρεύμα της υπανάπτυξης.

 

 

 

Αντί του μάνα, χολή

Υπηρέτησε με πάθος τον πολιτισμό στον τόπο μας μέσα από διάφορες θέσεις, κυρίως αυτή του Προέδρου του Φιλοτεχνικού  Ομίλου Τρίπολης. Οργάνωσε εκδηλώσεις λόγου και τέχνης, χορού  και μουσικής, ανιδιοτελώς, κατά τη μακρά πορεία της διακονίας του στο χώρο αυτό. Και ενώ θα περίμενε κανείς την επιβράβευσή του, ηθική τουλάχιστον, ήρθε η απόφαση του δικαστηρίου  να τον καταδικάσει σε τρίμηνη φυλάκιση, επειδή στην προ ετών διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων τα «Μαινάλια», όπου κύριος και αποκλειστικός διοργανωτής ήταν  το υπουργείο Πολιτισμού, με το  Φιλοτεχνικό απλό διεκπεραιωτή, δεν κατεβλήθη από τους διοργανωτές  το περίφημο τέλος που αναλογεί στην ΑΕΠΙ. Όμως ο νόμος είναι νόμος και η δικαιοσύνη, καθότι τυφλή, δεν θέλησε να δει την ουσία του πράγματος, αλλά έμεινε στον τύπο, επιβάλλοντας την προαναφερθείσα ποινή.

Παρόλα αυτά, μπορεί η μοναξιά που βίωσε ο πρώην Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού στο εδώλιο, λησμονημένος, άγνωστο γιατί, από τον Περιφερειάρχη, να ήταν σκληρή, ωστόσο είναι σίγουρο πως έχει την εκτίμηση και το βαθύ σεβασμό όλου του πνευματικού κόσμου για το έργο που έχει προσφέρει στα πολιτιστικά αυτής της πόλης. Γι αυτό και  η ποινή που του επιβλήθηκε  ίσως είναι τίτλος τιμής και όχι ψόγος…

Πολιτιστικά καλοκαιριού

Ξεκινά το Πολιτιστικό Καλοκαίρι του δήμου Τρίπολης, με μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, σχετικά χαμηλού κόστους, κατά τον κ. Κοκκινάκο περίπου 35.000 ευρώ είναι ο προϋπολογισμός για τις δράσεις της ΚΕΔΗΤ, ενώ η είσοδος για τους ανέργους θα είναι δωρεάν. Παράλληλα, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, που γνωστοποίησε ο Πρόεδρός του  κ. Αρβανίτης, θεσπίζεται δεκαήμερο προσφορών, με αρχή την  5η Ιουλίου 2012 και πέρας την   14η Ιουλίου, οπότε και  θα ξεκινήσουν οι θερινές εκπτώσεις (16 Ιουλίου-τέλη Αυγούστου). Η πρωτοβουλία του Συλλόγου να εντάξει τη παραπάνω δράση του  στα πλαίσια της έναρξης του Πολιτιστικού Καλοκαιριού Τρίπολης, έχει σκοπό τόσο την τόνωση της αγοραστικής κίνησης, όσο και να αποτελέσουν οι προσφορές ένα ακόμα κίνητρο για να επισκεφθούν την πόλη μας άτομα από άλλες περιοχές.

Διαμόρφωση πεζόδρομων

Κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου έχει οριστεί να γίνει σήμερα  4η Ιουλίου 2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα  14:10, στην αίθουσα συνεδριάσεων στον 1ο όροφο του Νέου Δημαρχείου επί της οδού Λαγοπάτη και Αταλάντης, προκειμένου να συζητηθεί και ληφθεί απόφαση  πάνω στο θέμα: Έλεγχος επικαιροποιημένων δικαιολογητικών προς υπογραφή της σύμβασης του έργου : «Διαμόρφωση πεζοδρόμων Εθν. Αντίστασης και Τάσου Σεχιώτη . Ως λόγος του κατεπείγοντος προβάλλεται η ανάγκη  να έχει υπογραφεί συμφωνητικό του έργου μέχρι της 15 Ιουλίου 2012 .

Τον αποχαιρετούν

Με ομόφωνο ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τρίπολης αποχαιρετά πρώην Πρόεδρό του  Γιώργο Οικονομόπουλο, αποφασίζοντας  να παραστεί ο Δήμαρχος και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία του, να εκφραστούν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του για το θάνατο του αγαπημένου τους και να  συνοδεύσει η Φιλαρμονική του Δήμου τη σορό του.

«Μποέμ», στην Αρχαία Μεσσήνη

Δυο παραστάσεις, με το έργο του Τζιάκομο Πουτσίνι «Μποέμ», θα δώσει την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Αρχαία Μεσσήνη, η «Όπερα της Βαλίτσας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Με τις παραστάσεις αυτές εγκαινιάζεται η συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το σωματείο «Διάζωμα».

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Έπειτα από 18 χρόνια συνεπούς παρουσίας το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, 12-19 Ιουλίου 2012,  είναι πια εκ των ων ουκ άνευ θεσμός του ντόπιου πολιτιστικού γίγνεσθαι. Επίτευγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης, έχει χαρακτηριστεί πρότυπο και έχει επαινεθεί επανειλημμένως για την παραδειγματική λειτουργία του, τη διαρκή ανάπτυξη και τη σταθερή πορεία του, που το κατατάσσουν σε ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ χορού και τα μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτιστικά γεγονότα. Ταυτόχρονα, με το έργο που επιτελούν, το Διεθνές Κέντρο Χορού και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού έχουν πλέον συνδέσει άρρηκτα την Καλαμάτα με τον σύγχρονο χορό και την τοπική κοινότητα με τον πολιτισμό. Το φετινό φεστιβάλ κάνει πρεμιέρα με την νέα παράσταση του Φιλίπ Ντεκουφλέ υπό τον τίτλο «Panorama». Ο Γάλλος χορογράφος επιστρέφει στην Καλαμάτα με εφόδιά του το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό και επιχειρεί μια βουτιά στα σπλάχνα του 30χρονου έργου του.

Από τις σκηνές του φεστιβάλ θα περάσουν ακόμη ο επίσης Γάλλος Πιερ Πιγκάλ, ο Νοτιοαφρικανός Γκρέγκορι Μακόμα, η Κύπρια χορογράφος Λία Χαράκη, η Yelp Dance Company, η ομάδα Αερίτες αλλά και η σπουδαία Αμερικανίδα Pat Catterson.

Χαμογελάτε

Μπαίνει ο νάνος σ ένα μπαρ, στέκεται  μπροστά στη μπάρα  και χοροπηδώντας αρχίζει να φωνάζει:
– Ένα ουίσκι, ένα ουίσκι…
Αλλά τίποτα… Μετά από πέντε λεπτά πάλι το ίδιο:
– Ένα ουίσκι, ένα ουίσκι..
Πάλι τίποτε.
Ύστερα από πολλές προσπάθειες, εκνευρίζεται  και ορμά πίσω από το μπαρ.  Εκεί  βλέπει έναν νάνο μπάρμαν να χοροπηδάει και να λέει:
– Με πάγο; Με πάγο;

Γιάννης  Παπαμήτρος

Οδοντίατρος

One thought to “Aρκαδία. Να τελειώνουμε με τα σκουπίδια”

  1. Μονο στα σκουπιδια αποδειχθηκαν ανικανοι οι υπευθυνοι ;
    Εχουν καταφερει κατι σε οποιοδηποτε τομεα και δεν το καταλαβαμε !;!
    Δεν ειμαι Τριπολιτσιωτης ,αλλα θλιβομαι και οργιζομαι ,συγχρονως ,βλεποντας τα τελευταια 15 χρονια την πολη να εξελισεται στα προτυπα της Αθηνας (που ειναι απο τις πιο απανθρωπες πολεις της Ευρωπης…).Μια πολη χωρις πρασινο ,με ανυπαρκτο πολεοδομικο σχεδιασμο ,με επισης ανυπαρκτους χωρους σταθμευσης ,με Μ.Μ.Μ που δεν ξερουν γιατι υπαρχουν και ποιον εξυπηρετουν ,με σημεια ενδιαφεροντως που μετριουνται στα δαχτυλα του ενος χεριου και αφημενα στην τυχη τους ,με παντελη ελλειψη κυκλοφοριακης παιδειας αλλα και αστυνομευσης (διοτι η πολη εχει αγροτικο πληθυσμο που ,εκ των πραγματων, δεν γνωριζει πως να συμπεριφερθει στο δρομο και απεναντι στον συνανθρωπο οδηγο ή πεζο ),με περισσοτερους σηματοδοτες ακομα και απο το κεντρο της Αθηνας (ενω οι “κουτοφραγκοι” ανακαλυψαν τους κυκλικους κομβους και εξοικονομουν χρηματα ενω συγχρονως ομορφαινουν τις πολεις τους ,αφου ο κομβος μπορει να γινει πνευμονας πρασινου).
    Ηθελα να’ξερα ,γιατι ανακατευονται με τα κοινα αυτοι οι ανθρωποι ; (για το ποιος τους εκλεγει δεν θα το σχολιασω…)
    Δεν εχουν καταλαβει οτι ο Δημαρχος και το Δημοτικο συμβουλιο πρεπει να φερνει προτασεις και να προωθει λυσεις ανεξαρτητα απο μικροσυμφεροντα και πιεσεις και ,εφ,οσον τις δεχονται να ξεμπροστιαζουν τους απιστευτους εκεινους αγυρτες που τις εφαρμοζουν !;! Και αν δεν μπορουν ,να εχουν την ευθιξια και να παραιτηθουν.
    Γιατι ,φτανει πια !!! Ποσο αλλο κακο να κανουν στην πολη ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *