Αρκαδία. Με συνεννόηση

 

Από τις παλαιότερες και  ιστορικότερες πλατείες της Τρίπολης, αυτή της Πετρινού, όπου δεσπόζει το Μαλλιαροπούλειο θέατρο, αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόκληση για τη δημοτική αρχή, ως προς τον τελικό χαρακτήρα που καλείται να της δώσει με την αποπεράτωσή της.

Από τη μια οι επιχειρηματίες που μέσα στην παρούσα συγκυρία βρίσκουν το κουράγιο να επενδύσουν στο Κέντρο ανοίγοντας μια μικρή επιχείρηση που καταφέρνει να προσελκύσει κόσμο. Και από την άλλη, οι μόνιμοι κάτοικοι που αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη «διά του τραπεζοκαθίσματος», όπως τη λένε, ως περαιτέρω υποβάθμιση μιας πόλης, που ταλανίζεται από μύρια όσα προβλήματα. Από τη μια η ανάγκη που έχει η πόλη για νέες επιχειρήσεις, κόσμο και μια νότα αισιοδοξίας και από την άλλη οι κάτοικοί της που θέλουν μια καλύτερη καθημερινή διαβίωση.

Έχουν και οι δύο δίκιο. Όμως, η Τρίπολη για να επιβιώσει χρειάζεται να γεμίσει με κόσμο, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται και τους μόνιμους κατοίκους της οπότε ή θα καταφέρουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση ή θα καταστραφούμε ολοσχερώς.

Αν κάτι έχει να μας δώσει η εμπειρία άλλων πόλεων που ανάπλασαν το ιστορικό τους κέντρο είναι πως επιβάλλεται να επιβληθούν ευθύς εξ αρχής κανόνες και όροι λειτουργίας που θα τηρούνται αυστηρά, χωρίς παρεκκλίσεις.  Είναι αναγκαίο και μάλιστα επείγον, να βρεθούν τρόποι δημιουργικής συνύπαρξης όλων,  και όχι απλώς ανοχής.

Ο, τι μέτρα και να λάβει κανείς εφόσον δεν τηρηθούν από τους ίδιους τους πολίτες δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πετύχουν. Στην περίπτωση της πλατείας Πετρινού, ο Δήμος Τρίπολης θα πρέπει να φέρει και τις δυο πλευρές στο τραπέζι των «διαπραγματεύσεων» ευθύς εξ αρχής για να συζητήσουν και στη συνέχεια για να ζητήσει και από τις δυο να δεσμευτούν ότι θα τηρήσουν ό, τι συμφωνηθεί να πράξει ο δήμος στο πλαίσιο της εξουσίας που έχει. Όλα αυτά με αυστηρές προδιαγραφές λειτουργικότητας, ώστε να διατηρηθεί η αίσθηση του οργανωμένου δημόσιου χώρου.

Είναι εύκολο για τον οποιονδήποτε θεσμό να λαμβάνει αποφάσεις και να επιβάλλει κυρώσεις που θα μείνουν στα χαρτιά, όπως στον πεζόδρομο της Δεληγιάννη, εξευτελίζοντας κάθε έννοια δημοτικού δικαίου, όμως κάποτε αυτό πρέπει να σταματήσει ώστε να περάσουμε από «τα χαρτιά» στην πράξη. Αυτό θα γίνει εφικτό όταν μπούμε στη λογική της συνεννόησης και των δεσμεύσεων. Η ζωή στην πόλη μας μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερη και αυτό θα το καταφέρουμε όταν οι πολίτες λειτουργούμε ο ένας για τον άλλον και ο δήμος για όλους.

 

 

Ρύθμιση χρεών

Σε ρύθμιση των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι 29 Φεβρουαρίου του 2012  προχώρησε χθες ο Δήμος Τρίπολης, δια του αρμόδιου επί των Οικονομικών Αντιδημάρχου κ. Σαββάκη, ο οποίος ανακοίνωσε πως παρέχεται η δυνατότητα αυτή στους υπόχρεους μέχρι 10000 ευρώ για ατομικές επιχειρήσεις και 75000 ευρώ για εταιρείες. Οι δόσεις θα προσδιορίζουν  και το διαγραφόμενο ποσό, δεν πρέπει όμως να ξεπερνούν τις  60, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 100 ευρώ, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις και  όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι( υγείας, ζημιών της επιχείρησης κλπ)  είναι δυνατόν  να γίνεται επιμήκυνση των δόσεων.

Το σύνολο των οφειλών προ το δήμο ανέρχεται στο ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, και το πρώτο εξάμηνο του 2012 εισπράχθηκαν μόνο 30.000 ευρώ.

Ως καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η  8η Οκτωβρίου του 2012 μετά το πέρας της οποίας  θα γίνει  αναγκαστική είσπραξη των οφειλών.

Οικόπεδα για δεματοποιητή

Δυο οικόπεδα στη περιοχή Αγίου Κωνσταντίνο, ιδιοκτησίας  Νίκου Λιαρόπουλου και Βάπτεμαρ Καβτσάκ προέκρινε η οι οικονομική επιτροπή του Δήμου Τρίπολης, για την τοποθέτηση δεματοποιητή και ΚΔΑΥ , παίρνοντας τις προσφορές από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες, οι οποίες τελικά διαμορφώθηκαν σε 7950 χιλιάδες ευρώ / μήνα από τον πρώτο και 3300/μήνα από τον δεύτερο.

Η ιδιοκτησία Λιαρόπουλου  διαθέτει δύο χώρους 33 στρεμμάτων συνολικά, εκ των οποίων ο ένας 11 στρεμμάτων  και ο δεύτερος 22 στρεμμάτων απέναντι από το πρώτο, με κτήριο 1904 μέτρα. Η άλλη ιδιοκτησία Βάπτεμαρ Καβτσάκ διαθέτει 10 στρέμματα , με 664 τ.μ στεγασμένο χώρο.  Η επιλογή, τελικά, θα γίνει από την Περιφέρεια και αφού εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι.

Δεν ήρθε

Ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα με ανακοινώσεις της η Πανελλαδική  Ένωση Αρκάδων, αλλά και η Μητρόπολη, μας καλούσαν στην ημερίδα για τις μονές της Μαντινείας, όπου, όπως διαβεβαίωναν θα παρευρίσκετο και ο Αρχιεπίσκοπος. Τελικά, ο κ. Ιερώνυμος δεν ήρθε γιατί είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, παρουσία του υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου και  του Υπουργού Αναπληρωτή Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαρακόπουλου, μετά την ολοκλήρωση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς. Αφού λοιπόν ήξεραν ότι δεν θα ερχόταν, γιατί άραγε διαβεβαίωναν περί του αντιθέτου;

Παραμένει στην πολιτική

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε με τι πρόκειται να ασχοληθεί ο κ. Ρέππας, τώρα που έχασε τη βουλευτική του ιδιότητα, και ιδιωτεύει, η απάντηση έρχεται από ο Κυριακάτικο Βήμα, μετά από σχετική έρευνα για κάποιους κορυφαίους της πολιτικής, που δεν εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές. «Ούτε ο Δ. Ρέππας, πρώην οδοντίατρος, και αυτός μια ζωή σε πρωτοκλασάτες θέσεις στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ, ψάχνει για δουλειά. Αλλωστε έχει τόσα χρόνια να πιάσει τον τροχό και ίσως να μην μπορεί και ο ίδιος να ασκήσει ξανά το επάγγελμα του οδοντιάτρου: “Εχω  εξηνταρίσει, έχω αποκοπεί από την οδοντιατρική, πάω τώρα να πάρω σύνταξη” λέει για να τονίσει όμως ότι παραμένει φανατικά στην πολιτική».

Τέμενος 2012

29, 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2012υπήρξε  τριήμερο προβολής ταινιών με την ονομασία “Τέμενος 2012”  με παγκόσμια πρώτη των ενοτήτων VI, VII, VIII  του έργου ΕΝΙΑΙΟΣ του Γκρέγκορυ Μαρκόπουλος, στο χωριό Λυσσαρέα  Γορτυνίας.  Οι προβολές έγιναν σε ειδυλλιακή τοποθεσία έξω από το χωριό Λυσσαρέα, την οποία ο ίδιος ο κινηματογραφιστής είχε ονομάσει Τέμενος, δηλαδή τόπο λατρείας.  Το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κινηματογραφιστών, κριτικών τέχνης, σπουδαστών σχολών κινηματογράφου και των Καλών Τεχνών από πολλές χώρες και από την Ελλάδα, σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Πηγή: http://m-diamantopoulou.blogspot.gr/

Πρώτη γνωριμία

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση του υπουργού  Υγείας κ. Λυκουρέντζου, πρώτα με τους περιφερειάρχες και στη συνέχεια με τους διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας, με σκοπό την γνωριμία των διοικητών με τη νέα ηγεσία. Ο υπουργός ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για κάθε νοσοκομείο, σχετικά με τους τρόπος διανομής των ακριβών φαρμάκων, τις ελλείψεις που παρουσιάζουν σε υλικά, τις οφειλές τους προς τρίτους, καθώς και την πορεία των προϋπολογισμών τους. Επίσης, θέλησε να μάθει για την χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και την κίνηση των γενοσήμων, καθώς επίσης και για τη χρήση τιμολόγησης των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων. Τέλος, ζήτησε να ενημερωθεί σε ποιο σημείο βρίσκονται σχετικά με τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Χαμογελάτε

– Γιατρέ μου, κάθε βράδυ βλέπω τον ίδιο τρομαχτικό εφιάλτη. Κάποιος με κυνηγά να με σκοτώσει. Τρέχω, τρέχω, τρέχω και φτάνω μπροστά σε μια μεγάλη πόρτα με τεράστια κόκκινη επιγραφή. Σπρώχνω για να ανοίξω την πόρτα, σπρώχνω, ξανασπρώχνω αλλά δεν ανοίγει η ρημάδα! Ο τύπος που με κυνηγά πλησιάζει συνεχώς με το μαχαίρι στο χέρι. Ουρλιάζω στον ύπνο μου και ξυπνώ ιδρωμένος και κατατρομαγμένος.

– Μμμμ, ενδιαφέρον. Και δεν μου λέτε, σας παρακαλώ, μήπως θυμάστε τι γράφει η επιγραφή πάνω στην πόρτα;

– “ΕΛΞΑΤΕ”…

2 thoughts to “Αρκαδία. Με συνεννόηση”

  1. Ωραια τα ονειρα και ,βεβαιως ,δεν απαγορευονται .
    Ομως για να φιαξεις μια ομορφη πολη πρεπει να εχεις και ενα υποβαθρο βρε αδερφε…
    Πρεπει ,κατ’αρχην ,να την αγαπας ! Και να το δειχνεις εμπρακτα οχι να θεωρητικολογεις και να την γεμιζεις απορριματα(ηχορυπανση,καυσαερια,αποβλητα κ.λ.π)
    Πρεπει ,στη συνεχεια ,να σεβεσαι τον συνανθρωπο σου που ζει σε αυτην και οχι να κανεις τα παντα για να του δυσκολεψεις τη ζωη(παρκαρισμα,αναρχη δομηση,νοοτροπια κ.λ.π).
    Και υστερα πρεπει και η πολη να εχει κατι να παρουσιασει !
    Και εδω η Τριπολη υστερει.Απο μια μικρη,γραφικη πολη με χαμηλη δομηση που ηταν πριν 20 χρονια ,εγινε μια τσιμεντουπολη στα προτυπα της Πρωτευουσας που εχει ψηφιστει απο τις πιο απανθρωπες πολεις της Ευρωπης(αν οχι η πιο απανθρωπη).
    Πως να γεμισει επισκεπτες !;!;!;!
    Τι να ερθει να δει ο κοσμος ;;; Το κυκλοφοριακο χαος ,την ελλειψη χωρων σταθμευσης ,τους στενους δρομους (που εγιναν στενοτεροι με τα κολωνακια),την απουσια σημειων ενδιαφεροντως(αυτη η πλατεια Αρεως γεφυρι της Αρτας κατηντησε…) Τη απαξιωση ιστορικων κτηριων(φιλαρμονικη,το κτηριο που σταγαζοταν η Ιωνικη-Λαικη και αλλα πολλα).
    Πρεπει να παρθουν πολυ γενναιες αποφασεις που δεν μπορουν να παρθουν απο αυτο το ανθρωπινο δυναμικο που διαθετει η πολη και η χωρα κατ’επεκταση.Οι λυσεις δεν πρεπει να εχουν τιποτε το οικειο,πρεπει να ξυπνησουμε ολοι αλλα πρωτιστως οι Ταγοι και να καταλαβουν οτι οπως κυβερνουσαν μεχρι τωρα ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ την πολη.
    Ειναι αυτο κατορθωσιμο ; Παρα,μα παρα πολυ δυσκολο γιατι ολοκληρη η χωρα ειναι παγιδευμενη σε μια θανατηφορα ομφαλοσκοπηση ,αιωνες τωρα.
    Οταν καταλαβουμε οτι και ο γυαλος ειναι στραβος αλλα και οτι αρμενιζουμε στραβα ,ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ θα αρχισει κατι να αλλαζει και στην πολη και σε ολη τη χωρα…
    Και θα επαναλαβω κατι που εχω ξαναγραψει.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙΣ !
    Στο κατω κατω ολη η Ευρωπη στηθηκε αντιγραφωντας τα επιτευγματα των προγονων μας…(εν εμεις

  2. Ενω εμεις ομφαλοσκοπουμασταν (συμπληρωμα στο προηγουμενο)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *