ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ (Π.Ο.Α.Λ.) ΤΟΥ Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Το λεμφοίδημα είναι προοδευτική χρόνια κατάσταση που επηρεάζει σημαντικό αριθμό ατόμων και μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη σωματική και ψυχοκοινωνική υγεία των ασθενών. Αν και μπορεί να βελτιωθεί με την κατάλληλη αντιμετώπιση, πολλοί ασθενείς δεν λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία, δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει θεραπεία και δεν ξέρουν που να ψάξουν για βοήθεια.

 

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (Π.Γ.Ν.Λ) συστήθηκε Πολυπαραγοντική Ομάδα, με στόχο την αποτελεσματική και επαρκή αντιμετώπιση των ασθενών με λεμφοίδημα, είτε πρόκειται για πρωτογενές, είτε για δευτερογενές. Η πολυπαραγοντική ομάδα απαρτίζεται από τις εξής ειδικότητες: αγγειοχειρουργικής, δερματολογίας, διαιτολογίας, διοικητικού υπαλλήλου, κοινωνικού λειτουργού, φυσικοθεραπείας, ψυχολογίας. Όλα τα μέλη της πολυπαραγοντικής ομάδας εμπλέκονται στην διάγνωση, αξιολόγηση, οργάνωση θεραπευτικής παρέμβασης, θεραπεία, εκπαίδευση και καθοδήγηση του ασθενή, αξιολόγηση προόδου και αναπροσαρμογή θεραπευτικού πλάνου, επανέλεγχο (follow-up), ενημέρωση-ευαισθητοποίηση-κινητοποίηση των Επαγγελματιών Υγείας, ασθενών και ευρύτερα της Κοινότητας, μέσα από ένα καινοτόμο πρόγραμμα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης λεμφοιδήματος.

 

Σκοπός του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση και αποκατάσταση ασθενών με λεμφοίδημα με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης αποσυμφωρητικής θεραπείας (Complete Decongestive Therapy- CDT), η οποία συμπεριλαμβάνει: Αξιολόγηση, Περίδεση πολλαπλών στρωμάτων, Μάλαξη, Άσκηση, Διατροφικές Συμβουλές, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη και Επαναξιολόγηση. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν εξωτερικοί ασθενείς. Η διάρκεια προβλέπεται να είναι 15 εργάσιμες ημέρες, αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα παράτασης. Καθημερινά η διάρκεια του προγράμματος για τον κάθε ασθενή θα είναι 1-2 ώρες.

 

Το Πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται το Φεβρουάριο του 2010 και παρουσιάζει ιδιαίτερη επιτυχία.

 

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος και μέσα από μία σειρά Δράσεων η Π.Ο.Α.Λ. του Π.Γ.Ν. Λάρισας ενισχύει την παρουσία της και στο εξωτερικό με τη συμμετοχή της:

 

 

  1. Στο 4ο Συνέδριο του Διεθνούς Πλαισίου Λεμφοιδήματος (Ιnternational Lymphoedema Framework) στο Μονπελιέ της Γαλλίας με θέμα: «Αναγνώριση της ανάγκης για Εθνικό Πλάισιο Λεμφοιδήματος», με ομιλήτρια την κα Παπαδοπούλου  Χριστίνα-Μαρία, Φυσικοθεραπεύτρια, Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012 (http://www.lympho.org/).
  2. Στο ΧΧV Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Αγγειολογίας (International Union of Angiology) στην Πράγα της Τσεχίας με θέμα: «Ποιότητα ζωής σε ασθενείς με λεμφοίδημα: Τα πρώτα αποτελέσματα από το μοναδικό Ελληνικό Κέντρο Λεμφοιδήματος στο Δημόσιο Τομέα», με ομιλητή τον κο Ρούσσα Νικόλαο, Αγγειοχειρουργό,  Δευτέρα 02 Ιουλίου 2012   (http://www.iua2012.org/index.php).

 

Πρόταση για βράβευση

 

Ο Γραμματέας του Συνεδρίου κος  Jakub Uher, ανακοίνωσε στην Π.Ο.Α.Λ. (21-06-2012) ότι η παρουσίασή της: «Quality of Life in Patients with Lymphoedema: Initial Results of the Only Greek Lymphoedema Centre in the Public Sector»,  έχει επιλεγεί ως μία από τις τρεις (3) καλύτερες και έχει προταθεί για το Βραβείο της IUA στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγγειολογίας στην Πράγα της Τσεχίας.

 

 

ΤΕΛΟΣ

 

 

 

Σημείωση για τους συντάκτες:

  1. Η ΠΟΛΥΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ (Π.Ο.Α.Λ.) ΣΤΟ Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ. Με την υπ’ αριθμό 8/25-02-2010/Ε.Η.Δ. 19 Απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου αποφασίστηκε η ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ με σκοπό την οργάνωση και υλοποίηση του καινοτόμου προγράμματος με τίτλο: «ΕΙΔΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΛΥΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ» στο Π.Γ.Ν. Λάρισας. Η ομάδα θα αποτελείται από τα παρακάτω στελέχη: 1) Αθανάσιο Γιαννούκα, Αν. Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής, Διευθυντή Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Λ., ως Επικεφαλής της Ομάδας, 3) Αγγελική-Βικτωρία Ρουσάκη Schulze, Αν. Καθηγήτρια Δερματολογίας, Διευθύντρια Δερματολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Λ., 4) Στάνκοβα Σάλτα Ρουμιάνα, Φυσικοθεραπεύτρια Π.Γ.Ν.Λ., Υπεύθυνη Τμήματος Φυσικοθεραπείας Π.Γ.Ν.Λ., 5) Παπαδοπούλου Μαρία-Χριστίνα, Φυσικοθεραπεύτρια Π.Γ.Ν.Λ., 6) Τσιώλη Σταυρούλα, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Π.Γ.Ν.Λ., 7) Τσιούρη Ιωάννα, Ψυχολόγος Ψ.Τ.Ε. Π.Γ.Ν.Λ., 8) Νάκο Θ.Μ. Χρήστο, Κοινωνικό Λειτουργό Ψ.Τ.Ε. Π.Γ.Ν.Λ., ως Συντονιστής Λειτουργίας του Προγράμματος, 9) Δαλακούρα Ιωάννα, Διοικητική Υπάλληλο του Πανεπιστημίου. Η Απόφαση του Δ.Σ. επικαιροποιήθηκε και από την επόμενη Διοίκηση, που ανέλαβε τον Απρίλιο του 2010.
  2. Για συμπληρωματικές πληροφορίες: Παπαδοπούλου Μαρία-Χριστίνα, Φυσικοθεραπεύτρια Π.Γ.Ν.Λ., 2413502160, Νάκος Θ.Μ. Χρήστος, Κοινωνικός Λειτουργός Ψ.Τ.Ε. Π.Γ.Ν.Λ., Συντονιστής Λειτουργίας του Προγράμματος, 2413501069 και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου lemfoidimapgnl@gmail.com
  3. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου: http://www.uhl.gr/poal/
  4. Πληροφορίες στο facebook: Lemfoidima.ELki.PGNLarissas

Πολυπαραγοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος (Π.Ο.Α.Λ.) Π.Γ.Ν. Λάρισας
Περιοχή Μεζούρλο
41110 Λάρισα
Ιστοσελίδα: http://www.uhl.gr/poal/index.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *