Αρκαδία. Ανίκανοι για τα ελάχιστα

 

Όσοι συμπολίτες μας παίρνουν την άγουσα για το θεατράκι του Αγιώργη και γεμίζουν το κοίλο του, σε τραγωδίες ή  κωμωδίες, έστω και αν για κάποιες εξ αυτών  υπάρχουν ενστάσεις για την ποιότητα της θεματολογίας τους, το κάνουν για να ξεφύγουν οι περισσότεροι από την μιζέρια της καθημερινότητας που τους πνίγει. Την πνιγηρή ατμόσφαιρα, έως ασφυξίας, που αναδίδει η φρικτή οικονομική ατμόσφαιρα της χώρας. Γι αυτό και το χειροκρότημα  που ακούγεται  στο τέλος  είναι  ένα ξέσπασμα λυτρωτικό, μια έκρηξη εκτόνωσης από την τόσο φορτισμένη περίοδο που ζούμε.

Τουλάχιστον αυτά τα συναισθήματα προκάλεσε το παίξιμο της τραγωδίας  «Τρωάδες» του Ευριπίδη από τη θεατρική ομάδα του  Πανκύπριου Σχολείου στο θεατράκι του Αγιώργη, το περασμένο Σάββατο. Μια Τραγωδία που αναφέρεται στο τέλος του Τρωικού Πολέμου, αλλά απηχεί γεγονότα  του Πελοποννησιακού Πολέμου και είναι τραγικά επίκαιρη για την Κύπρο, καθώς  παρουσιάζει το σπαραγμό των μαυροφορεμένων γυναικών της Τροίας, που μεταφέρονται  αιχμάλωτες μακριά από τη γενέθλια πόλη τους.

Σαν να βρίσκουν όλοι στην παράσταση την αφορμή για να εκδηλώσουν  την τόσο καταπιεσμένη, εδώ και καιρό, ανάγκη τους να νιώσουν επιτέλους μια στιγμή ανάτασης και να τη μοιραστούν συλλογικά. Γιατί  η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι στο απροχώρητο. Και η συλλογική κατάθλιψη εμφανής, σε κάθε δημόσια ή ιδιωτική ενέργεια.

Δεν γνωρίζουμε  αν οι πολιτικοί μας έχουν αντιληφθεί ότι αυτή η οιονεί κατάθλιψη στην οποία μας έχουν οδηγήσει είναι απολύτως αδιέξοδη. Ότι όσο αναμασούν τα της κρίσης –λες και δεν τα έχουμε καταλάβει– απλώς μας βυθίζουν ακόμη πιο βαθιά στην ανούσια αναρώτηση αν μπορούμε να τα καταφέρουμε ή αν οδεύουμε μοιραίοι και άβουλοι σε όσα άλλοι αποφασίζουν για μας. Καταλαβαίνουμε  ξαφνικά ότι όποιος πρώτος εκφράσει αυτήν την πίστη στις δυνάμεις μας, που όλοι έχουμε ανάγκη να ανακτήσουμε, και κυρίως εκπέμψει την ελπίδα που τόσο μας λείπει, θα βρει χιλιάδες να τον ακολουθήσουν. Όμως φως στο τούνελ δεν διαφαίνεται  –επιβεβαιωτικό του τέλους εποχής που ζούμε καθώς οι σημερινοί ηγέτες μας μοιάζουν ανίκανοι ακόμη και να αντιληφθούν τι νιώθουμε.

 

 

Υπουργός Υγείας

Με την πιο ανθρώπινη ομιλία που μαρτυρούσε ειλικρίνεια αλλά και απογοήτευση, αποχαιρέτησε το υπουργείο Υγείας ο υπηρεσιακός Υπουργός Χρήστος Κίττας και με την ευχή «Καλό κουράγιο και καλή δύναμη και στους τρεις σας» υποδέχθηκε τους Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά και Φωτεινή Σκοπούλη για την καθιερωμένη παράδοση – παραλαβή!

Σωφροσύνη, συνεννόηση και συνεργασία ζήτησε από όλους ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος τονίζοντας ότι τους περιμένει σκληρή δουλειά για να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. «Νιώθω σεβασμό, εμπιστοσύνη και αγάπη απέναντι σε όλους εσάς που μοχθείτε καθημερινά για να υπηρετήσετε το δημόσιο συμφέρον» επεσήμανε και διευκρίνισε πως σέβεται το μόχθο των δημοσίων υπαλλήλων καθώς τόσο αυτός όσο και τα αδέλφια του έχουν περάσει από τέτοιες εργασιακές σχέσεις. Ζήτησε επίσης αγαστή συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα Υγείας, αξιοπρέπεια και ισότιμη αντιμετώπιση απέναντι στους πολίτες. Μοναδική του δέσμευση όπως είπε είναι τα έργα και όχι τα μεγάλα λόγια.

Παρουσία Αρχιεπισκόπου

Η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων σε συνεργασία με τη Μητρόπολη και το δήμο Τρίπολης, διοργανώνουν  ημερίδα με σκοπό την γνωριμία και την ιστορία των Ιερών μονών της Μαντινείας,  η οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή 1η Ιουλίου 2012 στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών. Τη ημέρα αυτή το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια θα τελεστεί Αρχιερατική θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου, ενώ γύρω στις 11.30 π.μ στο προαύλιο της μονής θα αρχίσουν οι εργασίες της ημερίδας από σημαίνοντες  ομιλητές.

Τις εκδηλώσει θα τιμήσει με την παρουσία του ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

Για τη δωρεάν μετάβαση όσων επιθυμούν να παραστούν  θα αναχωρήσουν λεωφορεία το πρωί της Κυριακής στις 8 από την πλατεία Αγίου Βασιλείου με επιστροφή στην Τρίπολη,  μετά το τέλος των εκδηλώσεων.

Απονομή Αριστείων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας και η Διεύθυνση του Παγκυπρίου Γυμνασίου οργάνωσαν εκδήλωση απονομής του Αρκαδικού Μαθητικού Αριστείου 2012  και θεατρική παράσταση «Τρωάδες» του Ευριπίδη  στο Αμφιθέατρο του Άλσους Αγίου Γεωργίου, το Σάββατο, το βράδυ. Οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και του Δήμου Τρίπολης και έγιναν στο πλαίσιο της καθιέρωσης του «Αρκαδικού Μαθητικού Αριστείου» και των εορτασμών για τα 200 χρόνια λειτουργίας του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Χαιρετισμοί έκαναν ο Σωτήριος Μπρέγιαννος, Πρόεδρος ΔΣ Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας και ο Σόλων Χαραλάμπους, Διευθυντής Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Απονομές τιμητικών δακρύσεις έγιναν στον  Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο και σε Αριστείς Μαθητές Παγκυπρίου Γυμνασίου.

«…Με Πυξίδα τη Βιβλιοθήκη»

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης καλεί όσους επιθυμούν να πάρουν μέρος στις δραστηριότητες που οργανώνει, σε συνεργασία με την Αστική – Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library, με τίτλο «Διαδρομές με Πυξίδα τη Βιβλιοθήκη». Πρόκειται για μια καλοκαιρινή καμπάνια δημιουργικότητας και φιλαναγνωσίας για παιδιά από 2 ετών και πάνω. Στο παιδικό τμήμα, που βρίσκεται στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης στην οδό Δολιανών 1, αλλά και σε κάποιους εξωτερικούς χώρους θα πραγματοποιηθούν δέκα (10) εκδηλώσεις από τις 02/07/2012 έως και 06/08/2012που προάγουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, την έρευνα και την παρατήρηση των μικρών φίλων της Βιβλιοθήκης ενώ ταυτόχρονα τους εξοικειώνουν με το χώρο της.Η συμμετοχή είναι δωρεάν, απλά απαιτείται προεγγραφή και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Έθνικ Φεστιβάλ

Ο Δήμος Γορτυνίας και ο Σύνδεσμος Φιλοπροόδων Βυτίνας διοργανώνουν το 2ο Έθνικ Φεστιβάλ Δήμου Γορτυνίας στις 9-12 Αυγούστου 2012. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το φεστιβάλ θα εστιάσει στις τέχνες και τους πολιτισμούς του κόσμου, φιλοξενώντας εκδηλώσεις και εργαστήρια για τη μουσική και το χορό της Βραζιλίας, της Κούβας και της Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες -μουσικοπαιδαγωγοί, νηπιαγωγοί και δάσκαλοι, ερασιτέχνες μουσικοί και χορευτές, μικρότεροι και μεγαλύτεροι στην ηλικία- θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήρια, όπου θα διδάξουν καταξιωμένοι δάσκαλοι κρουστών και ντραμς, καθώς και ένας χορευτής με
ειδίκευση στους λατινοαμερικάνικους χορούς.

Χαμογελάτε

Διαφήμιση από γυμναστήριο:
“Βαρέθηκες να είσαι χοντρός και άσχημος;
Έλα στο γυμναστήριο μας και μείνε μόνο άσχημος”…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *