Από το ΠΑΓΝΗ η 100η καρδιά που … δίνει ζωή

Η 100ή μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα έγινε με το όργανο που ελήφθη, χθες, στο ΠΑΓΝΗ, από τον 35χρονο Σέρβο που από την Ίο μεταφέρθηκε, σοβαρά τραυματισμένος στο Ηράκλειο. Ο 35χρονος Σέρβος έκανε τις διακοπές του στην Ίο, όταν τραυματίστηκε με “γουρούνα”. Αμέσως οργανώθηκε η αεροδιακομιδή του στο ΠΑΓΝΗ, ωστόσο η κατάστασή του ήταν τόσο σοβαρή, ώστε πριν τρεις μέρες οι γιατροί του νοσοκομείο διαπίστωσαν τον εγκεφαλικό θάνατο του νέου άνδρα.

Στο νοσοκομείο έφθασε η μητέρα του, η οποία έδωσε τη συγκατάθεσή της να δωριστούν τα όργανα του γιου της, προκειμένου ο 35χρονος να συνεχίσει να ζει μέσα από ανθρώπους που με τα όργανά αυτά “ξαναγεννήθηκαν”.

Χθες το βράδυ ελήφθη η καρδιά, η οποία εστάλη στο Ωνάσσειο, το ήπαρ που πήγε στο Ιπποκράτειο, και τα νεφρά που μεταφέρθηκαν Λαϊκό Νοσοκομείο.

Καταλυτική η υπευθυνότητα και η ικανότητα των γιατρών

Σημαντικό, όμως, δεν είναι, μόνο το ότι στην Κρήτη γίνονται πολλές κι επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις. Στο ΠΑΓΝΗ, χάρη στην επιστημονική ομάδα του διευθυντή της ΜΕΘ, κ.Γεωργόπουλου,  τα όργανα που δωρίζονται διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση, γεγονός που αυξάνεί τις πιθανότητες επιτυχίας της μεταμόσχευσης.

Σε αυτή τη λογική, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μεταφοράς της καρδιάς στο Ωνάσειο, ένας 36χρονος είχε ήδη μπει στο χειρουργείο, με τους γιατρούς πανέτοιμους να προχωρήσουν στη μεταμόσχευση, την ίδια στιγμή που το όργανο θα έφθανε στο νοσοκομείο.

Χαρακτηριστικό, μάλιστα, της ενεργής παρουσίας του ΠΑΓΝΗ στο κομμάτι αυτό είναι το ότι, κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, στην Ελλάδα έχουν γίνει έξι μεταμοσχεύσεις καρδιάς, εκ των οποίων οι τρεις μεταφέρθηκαν από το ΠΑΓΝΗ.

http://cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *