Black out στο ΕΚΑΒ

Ρεπορτάζ: Τόνια Κανελλίδου

Εικόνες πλήρους διάλυσης παρουσιάζει το ΕΚΑΒ σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στη zougla.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Ιατρών ΕΚΑΒ, κ. Μανώλης Τσανικλίδης.

Το αποτέλεσμα είναι οι ζωές εκατοντάδων πολιτών να κρέμονται σε μια λεπτή κλωστή, καθώς την υπάρχουσα περίοδο δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ασθενοφόρων με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στο τόπο των συμβάντων, δεν έχουν πληρωθεί οι εφημερίες των ιατρών από το Μάρτιο ενώ δεν πραγματοποιούνται και σεμινάρια εκπαίδευσης.

Από τον Άννα στον Καϊάφα

Ο Μανώλης Τσανικλίδης

Ο Μανώλης Τσανικλίδης

«Η κατάρρευση ξεκινά από τα οικονομικά δεδομένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γιατροί του ΕΚΑΒ έχουν να πληρωθούν τις εφημερίες τους από τον Μάρτιο ενώ τα πληρώματα μένουν απλήρωτα για ακόμη περισσότερο καιρό», λέει ο κ. Τσανικλίδης και συνεχίζει: «Βρισκόμαστε σε αναμονή για το πότε θα δεήσουν να εκταμιεύσουν τα χρήματα για να πληρωθούμε. Είχαμε ζητήσει και από την ηγεσία του υπουργείου υγείας και τον υπηρεσιακό υπουργό να μας δεχτεί για να συζητήσουμε τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και δεν μας δέχθηκε. Απευθυνθήκαμε στο γενικό λογιστήριο του κράτους για τις υπερωρίες μας το οποίο μας παρέπεμψε στο υπουργείο υγείας».

Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Τσανικλίδη η πόρτα του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας, κ. Χρήστου Κίττα ήταν κλειστή. «Εκείνος που ασχολήθηκε ήταν ο υφυπουργός υγείας κ. Τιμοσίδης όπου ανέφερε ότι τα αιτήματα είναι δίκαια αλλά ποτέ δεν μας έδωσε λύση γιατί μάλλον δεν είχε τη διάθεση. Όποιος έχει τη διάθεση κάθεται και συνομιλεί για να βρει λύση. Εμείς είμαστε στη διάθεση της εκάστοτε κυβέρνησης. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε να ρίχνουν στην πλάτη τη δική μας ατέλειες του συστήματος».

Χωρίς εκπαίδευση

Άλλη μία πτυχή της τραγικής κατάστασης που βιώνουν οι γιατροί και τα μέλη των πληρωμάτων των ασθενοφόρων είναι η έλλειψη στοιχειώδους εκπαίδευσης.

Το μοναδικό «εφόδιο» που έχουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ είναι το πτυχίο ιατρικής. Από εκεί και πέρα καλούνται να ανταποκριθούν σε όλα τα νέα δεδομένα χωρίς όμως να συμμετέχουν σε σεμινάρια εκπαίδευσης όπως άλλωστε συμβαίνει με τους συναδέλφους του στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η υπηρεσία δεν μπορεί οικονομικά να δαπανήσει 80.000 ευρώ ετησίως για την εκπαίδευση 3.000 υπαλλήλων του ΕΚΑΒ  σε όλη την Ελλάδα. Το ποσό φαίνεται  υπερβολικό για να διατεθεί για την εκπαίδευση των ανθρώπων που κρατάνε στα χέρια τους την υγεία όσων εκείνη τη στιγμή βρίσκονται σε ανάγκη» καταγγέλλει ο κ. Τσανικλίδης.

 Αργούν τα ασθενοφόρα

Αποτέλεσμα της κατάστασης είναι η αργοπορημένη ανταπόκριση του ΕΑΚΒ προς τους πολίτες-ασθενείς που βρίσκονται σε ανάγκη, λόγω της υποστελέχωσης και του μικρού αριθμού ασθενοφόρων.

«Είμαστε πολύ πίσω πανευρωπαϊκά σε ότι έχει να κάνει τον στόλο που βρίσκεται στους δρόμους για να εξυπηρετεί τους πολίτες. Βγάζουμε 40 ασθενοφόρα στο λεκανοπέδιο της Αττικής ενώ θα έπρεπε να βγάζουμε 100 τουλάχιστον ώστε να πούμε ότι τηρούνται τα διεθνή πρωτόκολλα. Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι να φτάσουμε στο σημείο – αν δεν έχουμε φτάσει ήδη –  να υπάρξουν θάνατοι ασθενών από την χρονική καθυστέρηση του ΕΚΑΒ στο συμβάν», επισημαίνει ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

Ο ίδιος μάλιστα θέτει ορισμένα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

Θα πρέπει ο κόσμος να κινδυνεύει λόγω της αργοπορίας των ασθενοφόρων;

Θα πρέπει οι εργαζόμενοι, σαν μέσο πίεσης, να σταματήσουν τις αεροδιακομιδές οι οποίες ούτως ή άλλως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες καθώς και τα νοσοκομεία στην περιφέρεια είναι υποστελεχωμένα;

Χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί είναι όσα συμβαίνουν στη Μύκονο, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ιατρών ΕΚΑΒ, δεν υπάρχει φιλμ για το ακτονολογικό μηχάνημα, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία η μεταφορά των ασθενών σε νοσοκομείο της Αθήνας προκειμένου να γίνει μια ακτινογραφία!

http://www.zougla.gr/greece/article/black-out-sto-ekav

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *