Αρκαδία. Πολιτισμός και … γυρολόγοι

 

Μέχρι  πριν ένα χρόνο τα καλοκαίρια οι πόλεις και τα χωριά της Αρκαδίας  διοργάνωναν τις περίφημες πολιτιστικές εκδηλώσεις με γιορτές αφιερωμένες   στη ρίγανη, το σκόρδο, τη σαρδέλα, τη ντομάτα και όλα τα εδώδιμα και αποικιακά. Οι  τοπικές αρχές θεωρούσαν πλέον ως  καθήκον τους να προσφέρουν αυτές τις εκδηλώσεις – απαραίτητο συμπλήρωμα των διακοπών. Έτσι, μέσα σε λίγες ημέρες οι πολίτες δέχονταν ισχυρές δόσεις «πολιτισμού» χωρίς κανένα σκεπτικό, χωρίς καμία συνέχεια. Από την αρχαία τραγωδία έπεφταν στη βεντέτα της νύχτας, από τον καραγκιόζη και την επιθεώρηση σε βραδιά jazz, από τον Αριστοφάνη στον… Σεφερλή!!  Ό,τι ήθελε το σακούλι του ατζέντη! Στο πνεύμα, πάντα,  του … πολιτιστικού καλοκαιριού.
Τις περισσότερες φορές οι εκδηλώσεις γίνονταν σε γήπεδα, πλατείες, κάστρα, προαύλια εκκλησιών, χώρους δηλαδή ακατάλληλους, ως μη διαθέτοντες  κάποια  στοιχειώδη προς τούτο υποδομή. Ποιο ήταν άραγε το πολιτιστικό όφελος όταν οι λυγμοί τις Εκάβης πνίγονταν από τις φωνές των παιδιών και των πλανόδιων μικροπωλητών ή όταν οι μελωδίες του Χατζιδάκι ακούγονταν μέσα από ελαττωματικά μεγάφωνα και κάτω από τις εξατμίσεις;  Μηδενικό. Γι αυτό και το κεφάλαιο  «πολιτισμός» είναι πολύ κρίσιμο για να το εμπιστευόμαστε σε διάφορους γυρολόγους της συμφοράς ή σε άσχετους τοπικούς παράγοντες, που συνήθως «κόβονται για αυτό», με το αζημίωτο, τις περισσότερες φορές. Δεν είναι εμβόλιο να δίνεται σε ετήσιες θερινές δόσεις. Είναι μια συνεχής και αέναη διαδικασία εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και συμμετοχής. Πολιτισμός είναι η ανάδειξη των μνημείων, της ιστορίας και της παράδοσης μιας περιοχής, ο σεβασμός του περιβάλλοντος, η δημιουργία πυρήνων τέχνης, με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών.  Οι πολίτες της περιφέρειας δεν είναι δεύτερης  κατηγορίας για να τους πετάμε κάποια «ξυλοκέρατα» πολιτισμού. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και όχι με τη λογική της αρπαχτής…

Θέλουμε να ελπίσουμε πως το φετινό καλοκαίρι, οι όποιες εκδηλώσεις πολιτισμού επιχειρηθούν, γιατί  είναι δεδομένο πως η οικονομική κρίση δεν θα επιτρέψει και πολλά πράγματα, να έχουν τη σοβαρότητα που επιβάλλουν οι περιστάσεις και ο πολιτισμός του τόπου μας.

 

 

 

Αρκαδικό Αριστείο

Στο πλαίσιο του  Αρκαδικού  Μαθητικού  Αριστείου καθιερώθηκε από την Διεθνή Αρκαδική Εταιρεία και εγκρίθηκε από τον Καθηγητικό Σύλλογο του Παγκύπριου Γυμνασίου και από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την σύσφιξη και εμπέδωση των Αρκαδοκυπριακών σχέσεων, θα δοθεί θεατρική παράσταση με τις «Τρωάδες» του Ευρυπίδη, στο θεατράκι του Αγιώργη, το Σάββατο 23 Ιουνίου 2012, από τη Θεατρική Ομάδα του Πανκύπριου Γυμνασίου. Παράλληλα θα γίνουν απονομές τιμητικών διακρίσεων στο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο καθώς και σε αριστείς μαθητές του Παγκύπριου Γυμνασίου. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Κυπριακής  Δημοκρατίας στη ν Ελλάδα και του Δήμου Τρίπολης.

Αρκαδία – Πάφος

Γιατί όλα αυτά; Είναι  γνωστό, ότι η πόλη της Πάφου και ο ξακουστός ναός της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο ιδρύθηκαν από τον Τεγεάτη βασιλέα των Αρκάδων Αγαπήνορα, κατά την επιστροφή του από τον Τρωικό Πόλεμο. Το Διεθνές Συμπόσιο «Ανακαλύπτοντας την Αρκαδική Κύπρο», που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2010 στην Πάφο, εξέτασε και προέβαλε αφενός μεν τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, που ενώνουν διαχρονικά την Αρκαδία με την Κύπρο, αφετέρου δε κατέθεσε προτάσεις για την διατήρηση και την αξιοποίηση της ξεχωριστής αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από τις αρχές και τις αξίες του αρκαδικού ιδεώδους. Ταυτόχρονα η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία καθιέρωσε το θεσμό «Αρκαδικό Μαθητικό Αριστείο», με έπαθλο πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αρκαδία μαθητών, που θα διακρίνονται για εργασίες τους αναφορικά με την Αρκαδία, το Αρκαδικό Ιδεώδες και τις Αρκαδο-Κυπριακές σχέσεις, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ευκαιρία της ανακήρυξης του  Παγκυπρίου Γυμνασίου σε συμβολική έδρα της και ένταξής του στο Διεθνές Δίκτυο «ΑΡΚΑΔΙΑ» τον Φεβρουάριο 2011.

Χειρουργεία

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών – επισκευών των Χειρουργείων του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης  και με την έναρξη λειτουργίας τους στο 3ο όροφο του Νοσοκομείου  πραγματοποιήθηκε χθες  το πρωί στις 10 αγιασμός-Εγκαίνια στον προθάλαμο των Χειρουργείων.

Έκλεψαν φωτοβολταϊκό

Άγνωστοι αφαίρεσαν  από το εξωκκλήσι  της Παναγίας  Τσεμπερούς,  το οποίο ανήκει στην Ενορία  του Πάπαρι, το φωτοβολταϊκό   σύστημα ηλεκτροφωτισμού  και ηλεκτροδότησης της Εκκλησίας και των βοηθητικών της χώρων. Το  σύστημα είχε αγοραστεί από το υστέρημα και την αγάπη κάποιων συμπατριωτών,  με μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση του ναού τις ημέρες του πανηγυριού, αλλά και άλλων τυχών εκδηλώσεων, πρωτίστως  όμως, για την δυνατότητα να αντλείται νερό, οποιαδήποτε  στιγμή, με μοτέρ σε περίπτωση πυρκαγιάς από τις δύο μεγάλες αποθήκες νερού που έχουν κατασκευασθεί εντός του προαυλίου των δύο ναών. Της κλοπής επιλήφθηκε η  Αστυνομική Διεύθυνση  Τριπόλεως και κατατέθηκε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου  μήνυση κατ΄ αγνώστων.

ΠΕΑ με Αρχιεπίσκοπο

Συνάντηση του προεδρείου της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην οδό Αγίας Φιλοθέης κατά την οποία  ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Ζαραφέτας, κάλεσε τον Μακαριότατο να τιμήσει  την 5η Ημερίδα που διοργανώνεται  στην ιστορική Ιερά Μονή Καλτετζών, την Κυριακή 1η Ιουλίου, για την Ανάδειξη των Ιερών Μονών της Αρκαδίας. Ο Μακαριότατος εξέφρασε τη χαρά και την επιθυμία του να βρεθεί τη μέρα αυτή  στο Ιστορικό Μοναστήρι.

Ευχαριστεί

Τους πολίτες της Αρκαδίας ΣΥΡΙΖΑ ευχαριστεί με ανακοίνωσή του ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως οι πολίτες: «παρά την κατασυκοφάντηση του πολιτικού μας χώρου, (μας) εμπιστεύθηκαν τις προσδοκίες και την ψήφο τους με το πολύ σημαντικό ποσοστό του 23% στην Αρκαδία, δίνοντας επιπλέον την δυνατότητα επανεκλογής του βουλευτή μας, του πρώτου βουλευτή της Αριστεράς στην ιστορία του τόπου μας». Υπόσχεται δε πως οι δεσμοί εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, με τους Αρκάδες, «που μας επιτρέπουν να γνωρίσουμε σε βάθος τα προβλήματα του τόπου και τις προτάσεις των συμπατριωτών μας, θα συντελέσουν ώστε να αγωνιστούμε για τη διεκδίκηση και την επίλυσή τους, μαζί με τον απλό κόσμο, τα συνδικάτα, τους κοινωνικούς φορείς, μέσα στη βουλή και έξω στους κοινωνικούς αγώνες».

Χαμογελάτε

– Γιατρέ, κάθε πρωί που ξυπνάω αισθάνομαι τρομερό πονοκέφαλο, ναυτία και δεν με κρατάνε τα πόδια μου. Μετά από ένα τέταρτο όμως, όλα μου περνάνε.. Τι να κάνω?

– Να σηκώνεστε ένα τέταρτο αργότερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *