σχετικά με την επίσκεψη του κ. Λοβέρδου στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής(Υgeianet)

Το απόγευμα της Δευτέρας 11 Ιουλίου ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Πολυγύρου. Οι εφημερεύοντες γιατροί – ανάμεσα στους οποίους και ο υπογράφων – τον συναντήσαμε και τον ενημερώσαμε για τη λειτουργία και τα προβλήματα του Νοσοκομείου.  Ο κ. Λοβέρδος, επιστρέφοντας στην Αθήνα, αναφέρθηκε στη Βουλή αλλά και στους δημοσιογράφους με επαινετικά σχόλια για τους γιατρούς του Νοσοκομείου Χαλκιδικής, πράγμα που τον τιμά και μας τιμά.

Εντούτοις υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να τονιστούν:
1.- Οι γιατροί του Νοσοκομείου Χαλκιδικής, οι οποίοι κατά τον κ. Λοβέρδο εφημερεύουν στο πόστο τους όλο το 24ωρο, δεν αποτελούν εξαίρεση. Αποτελούν τον κανόνα. Η πλειονότητα των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας εργάζονται έντιμα, ζουν από το μισθό και τις εφημερίες τους και τιμούν το λειτούργημά τους. Αυτούς και μόνον τους γιατρούς εκπροσωπούν η ΟΕΝΓΕ και ο υπογράφων. Εκ μέρους αυτών των γιατρών μιλάμε όταν καταγγέλλουμε δημοσίως και απερίφραστα τις πλασματικές εφημερίες, τα φακελάκια και τη διαφθορά.
2.- Ο υπουργός Υγείας περιορίστηκε μόνον στον έπαινο. Παρέλειψε ν΄ αναφερθεί στο εφημεριακό πρόβλημα, για το οποίο είναι ενήμερος από τις επανειλημμένες αναφορές της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων Γιατρών όλης της χώρας. Ως γνωστόν οι εφημεριακές ρυθμίσεις τόσο της προκατόχου του όσο και του ιδίου οδηγούν σε αδυναμία κατάρτισης ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης, πράγμα που συνεπάγεται κινδύνους για τους ασθενείς και εξόντωση για τους γιατρούς. Επιπλέον οι ρυθμίσεις αυτές εξαναγκάζουν σε εφημερίες που παραμένουν απλήρωτες ή εξοφλούνται στην καλύτερη των περιπτώσεων με καθυστέρηση πολλών μηνών.
3.- Η ρύθμιση για «εφημερία τομέα» που βρίσκεται ανάμεσα στους πρόσφατους σχεδιασμούς του υπουργείου περί συγχωνεύσεων, εάν γίνει απόπειρα εφαρμογής της θα μετατρέψει τους επαίνους σε χλευασμό και ειρωνεία. Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα η εφημερία τομέα συνιστά παρανοϊκή έμπνευση, αναγκάζοντας τον οφθαλμίατρο να εκτελεί χρέη ουρολόγου και τον δερματολόγο χρέη παιδιάτρου, προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια από τις εφημερίες.
Η ΟΕΝΓΕ, ήδη από το 2010, έχει καταθέσει στο υπουργείο Υγείας ολοκληρωμένη πρόταση για το εφημεριακό. Ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Τιμοσίδης, αποδεικνύοντας πόσο τιμούν το διάλογο,  πέταξαν την πρότασή μας στον κάλαθο των αχρήστων.
Εντέλει, εάν πράγματι η πολιτική ηγεσία αναγνωρίζει και τιμά το έργο μας, είναι επιβεβλημένο να ανασύρει την πρότασή μας αυτή και να τη θέσει άμεσα σε εφαρμογή.
Θεσσαλονίκη 16 Ιουλίου 2011
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *