Αρκαδία. Η παράδοσή μας

Οι διάφορες σχολές παραδοσιακών χορών που αυτές  τις μέρες  δίνουν  τις «εξετάσεις» τους στο μικρό θεατράκι του Αγιώργη, επί τη λήξει του σχολικού έτους, καταπλήσσουν ευχάριστα όλους όσοι παρακολουθούν τις χορευτικές τους παραστάσεις , με την σημαντική διαπίστωση πως ναι, αποδίδουν καρπούς στον τομέα της αναζήτησης, τη διάσωσης και της διατήρησης των Ελληνικών παραδοσιακών χορών, του παραδοσιακού τραγουδιού, της παραδοσιακής μουσικής, της λαϊκής φορεσιάς και των λαϊκών μουσικών οργάνων.

Πολλά θα μπορούσε κανείς να καταλογίσει στους χορευτικούς ομίλους. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέπουμε τη σημαντική συνεισφορά τους για την επιβίωση του λαϊκού μας πολιτισμού, σε μια εποχή διόλου ευνοϊκή.

Παρακολουθήσαμε προχθές  µια σημαντική εκδήλωση στον Αγιώργη  µε χορούς και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα. Παραδοσιακό συγκρότημα από λαμπρούς οργανοπαίκτες και τραγουδιστή συνόδευε στο χορό μικρούς και μεγάλους χορευτές – μαθητές, µε εξαίσιες τοπικές ενδυμασίες, αριστουργήματα υφαντικής, χρωμάτων και αρμονίας, τέτοιας ώστε να αναδεικνύονται ο ανδρισμός και η θηλυκότητα, χωρίς να ευτελίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η φύση. Παιδιά του δημοτικού, μαθητές γυμνασίων και λυκείων αλλά και ώριμα άτομα επαγγελματικώς καταξιωμένα έσερναν τα βήματά τους στα χνάρια της διδασκαλίας του δασκάλου , όπως αυτά διασώθηκαν στο διάβα του χρόνου και τραγουδούσαν  τραγούδια δημοτικά, που η παράδοση και οι μνήμες των ανθρώπων έχουν διασώσει ως σήμερα. Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το Δημοτικό Τραγούδι αποτελεί τον μοναδικό και αυθεντικό

φορέα της Ελληνικής Λαϊκής κουλτούρας διότι όπου δεν υπάρχει ιστορικό μνημείο , ούτε γραπτή επιγραφή μας δείχνει ξεκάθαρα την εξέλιξη της Ελληνικής γλώσσας αλλά και τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων.

Σε εποχή γενικευμένης μιντιακής αποχαύνωσης και μορφωτικού υποσιτισμού, πολιτισμικά αντισώματα αυτού του επιπέδου βοηθούν στο να μη συντριβούμε στην απελπισία της πραγματικότητας που ζούμε. Αποτελούν οχυρώσεις αντίστασης στις επιθέσεις της χυδαιότητας και του ψεύδους που ξεχύνονται κατά κύματα από παντού. Είναι εκδηλώσεις που αιμοδοτούν τη γνώση και τα όνειρα των ανθρώπων και δείχνουν δρόμους που και τα παιδιά, κυρίως, αναζητούν  αλλά, δυστυχώς, χωρίς οδοδείκτες στον κοινωνικό τους περίγυρο. Το τελευταίο ας προσέξουμε ιδιαίτερα.

 

 
Χορευτικά

Εντυπωσίασαν οι νέοι όλων των ηλικιών του Λυκείου Ελληνίδων,  που χόρεψαν τη Δευτέρα το βράδυ στον Αγιώργη παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.  Απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι οι ωραίοι άνθρωποι είναι όλοι της ίδιας ηλικίας.

Αρκαδικό Πανόραμα

Εγκαινιάζεται σήμερα το απόγευμα από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη η 7η Περιφερειακή Έκθεση «Αρκαδικό Πανόραμα», η οποία θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 25 Ιουνίου. Σκοπός της  να επιδείξει την παραγωγικότητα, την εμπορικότητα και την ενεργητικότητα της Αρκαδικής Επιχείρησης και όχι μόνο. Κατά την τελετή των εγκαινίων της 7ης Περιφερειακής Έκθεσης θα γίνει απονομή τιμητικής πλακέτας στον Αρκάδα επιχειρηματία κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο για την προσφορά του στην ελληνική επιχειρηματικότητα και το σημαντικό κοινωνικό έργο του.
Τα εγκαίνια θα τελεστούν, υπό τους ήχους και τα τραγούδια της Νεανικής Χορωδίας Τρίπολης «ΟΡΦΕΑΣ» ενόψει και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μουσικής. Μια ακόμη σημαντική στιγμή της βραδιάς θα αποτελέσει και η επίσημη παρουσίαση της φανέλας της Ευρωπαϊκής ομάδας του «Αστέρα Τρίπολης».

Εκθεσιακό Κέντρο
Το υπερσύγχρονο εκθεσιακό κέντρο με τις υψηλού επιπέδου κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές,  με συνεδριακή υποδομή που θα λειτουργεί υποστηρικτικά της έκθεσης, εύκολη πρόσβαση, άνετο πάρκινγκ, χώρο συνεδριάσεων, τηλεοπτικό στούντιο, αναψυκτήριο και επαρκείς χώρους υγιεινής,
θα αποτελέσει και πάλι πόλο έλξης για τους επιχειρηματίες όχι μόνο από την Αρκαδία αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα.

Εκδρομή

Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως διοργανώνει μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Εύβοια, την Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012, με προορισμό τα ιερά προσκυνήματα Αγίου Ιωάννου του Ρώσου στο Προκόπιο Ευβοίας, όπου διαφυλάσσεται το άφθαρτο ιερό σκήνωμα του Αγίου, και Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας. Η τιμή συμμετοχής είναι 20 ευρώ ανά άτομο και η αναχώρηση θα γίνει στις 6.00 το πρωϊ από τον Μητροπολιτικό μας Ναό.

“Μελιτζάzz”

Το Φεστιβάλ Τσακωνιάς “μελιτζάzz” που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι στο Λεωνίδιο, εξέπληξε ευχάριστα τους επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία  να απολαύσουν “Μελιτζανομαγειρέματα” μετά μουσικής, αφού δόθηκαν συναυλίες με τζαζ, σόουλ, φάνκι αλλά και ρεμπέτικη μουσική. Το “μελιτζάzz 2012” θα είναι ένα ethno-jazz ταξίδι στη Μεσόγειο, και θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 12 έως και την Κυριακή 15 Ιουλίου. Φέτος οι διοργανωτές του Φεστιβάλ, που είναι ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας και η Αναπτυξιακή εταιρεία Πάρνωνα, υπόσχονται  ακόμη περισσότερες εκπλήξεις, και ένα ταξίδι όπου θα καλύψει όλη τη Μεσόγειο, από την ανατολή στη δύση. Μαζί λαούτο και καχόν, τσακώνικος χορός και flamenco, ταραντέλα και απτάλικο. Μαζί πολυφωνικά της Μακεδονίας και σεφραδίτικα της Ισπανίας, γρεκάνικα της κάτω Ιταλίας και jazz manouche/gypsy swing της Γαλλίας, παραδοσιακά σμυρναίικα και ανδαλουσιανές bulerias

«Ψίθυροι νερού»

Την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012 και ώρα 8.00 μ.μ. η Πύλη Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ και την Εθνική Πινακοθήκη-παράρτημα Ναυπλίου, διοργανώνουν το 1ο Φεστιβάλ Παιδικής και Νεανικής Καλλιτεχνικής Δημιουργίας, με τίτλο “ψίθυροι νερού”, στον αύλειο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλ. Σούτσου, όπου συμμετέχουν με εικαστικές δημιουργίες, χορό, animation, μουσική , παρουσίαση ντοκιμαντέρ, ψηφιακή παρουσίαση έργων ζωγραφικής, χορευτικές παραστάσεις, θεατρικά δρώμενα, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εκτίμηση αποτελέσματος

Με τις εκλογές να έχουν δώσει σαφή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, τα κόμματα προβαίνουν σε εκτίμηση το αποτελέσματος και καθορισμό της παραπέρα  πορείας τους. Στο πνεύμα αυτό η Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας με ανακοίνωσή της θεωρεί: «αναγκαίο να βρεθεί μια βιώσιμη λύση διακυβέρνησης με προοπτική. Δεν είναι καθόλου αναγκαίο να βρεθεί μια θνησιγενής λύση. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ισχυρές συμμαχίες μέσα κι έξω από τα σύνορα μας. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το φόβο και τις ψευδαισθήσεις. Για όλα αυτά χρειάζεται, τονίζει,  να έχουμε γερά χέρια και συνυπευθυνότητα. Χρειάζεται μια μέγιστη Εθνική, Λαϊκή Ενότητα, χρειάζεται μια μεγάλη Εθνική Συνεννόηση για να μπορέσουμε να διαβούμε το διαμορφούμενο φαράγγι υψηλού κινδύνου».

Χαμογελάτε

Εκείνη: (Αρχίζει να βήχει)
Εκείνος: Θέλεις κάτι για το λαιμό σου;
Εκείνη: Αχ ναι! Εκείνο το μαργαριταρένιο κολιέ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *