Στοπ στο συναισθηματικό φαγητό


Μήπως η διάθεση σου επηρεάζει τις διατροφικές σου συνήθειες; Μήπως το ρίχνεις στα γλυκά όταν είσαι λυπημένος; Μήπως το στρες σε οδηγεί στα junk food; Το ανθυγιεινό φαγητό & το τσιμπολόγημα λόγω των αρνητικών συναισθημάτων είναι πια κοινό μυστικό & μια συνήθεια που δύσκολα κόβεται.

Tο άγχος συνοδεύεται συχνά με σωρεία αρνητικών συναισθημάτων. Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων συχνά αναπτύσσουν συναισθηματική υπερφαγία – συχνότερη διατροφική διαταραχή – που χαρακτηρίζεται από μια ακατάσχετη επιθυμία για φαγητό λόγω δύσκολων ψυχολογικών καταστάσεων. Το άτομο με συναισθηματική υπερφαγία βρίσκει διέξοδο στην ποιο εύκολη μορφή απόλαυσης που είναι το φαγητό & προτιμά συνήθως αλμυρές ή γλυκές επιλογές που προκαλούν προσωρινή ανακούφιση.

5 βήματα πώς να αναγνωρίσεις & να ξεπεράσεις το συναισθηματικό φαγητό:

ü  Βήμα 1: Όταν νιώθεις πεινασμένος, πρέπει να συγκρατήσεις τον εαυτό σου για να μην κατευθυνθείς στο ψυγείο απευθείας. Αναρωτήσου: «είμαι ακόμα πεινασμένος;»

ü  Βήμα 2: Αξιολόγησε. Διαμαρτύρεται το στομάχι σου; Νιώθεις αδύναμος & κουρασμένος; Πότε ήταν το τελευταίο γεύμα; Πριν 3-4 ώρες; Κάνε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σου. Πρώτα σκέψου: «Εντάξει, είμαι πεινασμένος». Σε μια κλίμακα από το 1 ως το 10 (10=πολύ πεινασμένος), αναρωτήσου πόσο πεινασμένος είσαι.

ü  Βήμα 3: Σημείωσε αν είσαι πεινασμένος & πότε έφαγες για τελευταία φορά. Τι σου συμβαίνει; «Έχεις προβλήματα στη δουλειά;», «Είσαι ανήσυχος;». Γράψε τα συναισθήματα σου. Ανακάλυψε τον εαυτό σου, αναγνώρισε τα συναισθήματα σου & δες τι σου συμβαίνει.

ü  Βήμα 4: Τώρα που κατάφερες να το αναγνωρίσεις, είναι απαραίτητο να το αντιμετωπίσεις με σκοπό να το υπερνικήσεις. Έτσι λοιπόν ρώτα τον εαυτό σου: «Μπορεί να λυθεί αυτό το θέμα;», «Έχεις την ικανότητα να το αντιμετωπίσεις;» Μάθε τον εαυτό σου.

ü  Βήμα 5: Αν θεωρείς ότι δε μπορείς να το λύσεις, είναι απαραίτητο να βρεις τρόπους να γαλουχήσεις τον εαυτό σου ότι δε σχετίζεσαι άμεσα με το φαγητό. Βρες εναλλακτικές μεθόδους για την καταπολέμηση της υπερφαγίας, νέες ασχολίες, χόμπι ασύμβατα με την αυτοκαταστροφή σου από το συναισθηματικό φαγητό. Εάν τα πιο πάνω δεν βοηθούν ζήτησε τη βοήθεια κάποιου διαιτολόγου ή ψυχολόγου.

Στο τέλος της ημέρας, μερικές φορές τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά. Όταν τα πάντα καταρρέουν δίπλα σου κάνε μια υγιεινή επιλογή.

 

           Βασιλική Δέδε

                                                   Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc

                                                            Κύπρου 1, Τρίπολη, Τηλ.: 2710232841

                                                                Email: vasodede@gmail.com

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *