Αρκαδία. Τι απαιτούν οι περιστάσεις

 

Η εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής  τερματίσθηκε αισίως  και οι ψηφοφόροι απερίσπαστοι δια της ψήφου των εξέφρασαν τη βούλησή τους όσον αφορά τα κόμματα που θέλουν να τους κυβερνήσουν.  Το αποτέλεσμα  είναι σαφές και ικανό να καθοδηγήσει τις πολιτικές δυνάμεις να συγκροτήσουν πάραυτα αξιόπιστη και ικανή κυβέρνηση να ξεκινήσει με ταχύτητα την προσπάθεια ανασύνταξης της χώρας εντός της ευρωζώνης.
Και είναι αυτό απαραίτητο επειδή η χώρα επλήγη κατά την προεκλογική περίοδο, ζωτικές της λειτουργίες υποχώρησαν, η αξιοπιστία της ελαχιστοποιήθηκε και η εμπιστοσύνη των πολιτών κατέπεσε όπως φανέρωσαν οι μεγάλες διαρροές καταθέσεων από τις Τράπεζες.
Υπό αυτή την έννοια δεν υπάρχει καιρός για αναστολές και άλλες καθυστερήσεις.

O φιλελεύθερος δημοκρατικός κόσμος έχει ανάγκη από μια νέα πολιτική σύνθεση που θα εκφράζει τις ανάγκες και τις αγωνίες της νέας εποχής. Απαιτείται να μπει μπροστά μια εθνική ηγεσία, που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων εμπνέοντας χωρίς να κολακεύει, συσπειρώνοντας χωρίς να διαιρεί, δίνοντας όραμα χωρίς να δημαγωγεί, μαθαίνοντας, εντέλει, από τα λάθη του παρελθόντος. Μια ηγεσία ικανή να εκφράσει ταυτόχρονα τη φιλοευρωπαϊκή κεντροδεξιά και τμήμα της φιλελεύθερης κεντροαριστεράς. Μια ηγεσία που θα ανασυστήσει το πολιτικό σκηνικό από τα συντρίμμια του. Και επειδή στις δημοκρα­τίες οι πολίτες έχουν τον πρώτο λόγο, οι πολιτικοί οφείλουν να αναλο­γισθούν το βάρος των δικών τους ευθυνών, να αφήσουν στην άκρη κομματικές ισορροπίες και ίντριγκες ,να εγκαταλείψουν κομματικούς πατριωτισμούς και να συστρατευθούν ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει να έχει όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση και να είναι  μακράς πνοής, με εθνικά χαρακτη­ριστικά, πέρα και έξω από συσχε­τισμούς και μικροκομματικές ισορροπίες.

Δεν έχουμε άλλο καιρό για χάσιμο. Είναι ώρα ευθύνης για όλους Και για αυτούς που επέλεξε ο λαός να τον κυβερνήσουν και γι αυτούς που ανύψωσε μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε αξιωματική αντιπολίτευση…

 

 

 

Αποτελέσματα

Γι δεύτερη συνεχή φορά ως πρώτη δύναμη στην Αρκαδία, κατά τις τελευταίες  εκλογές, αναδείχτηκε η Ν.Δ με ποσοστό 34,64%. Ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ 22,94%, ΠΑΣΟΚ 14,50%, Λ.Σ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 7,35%, ΑΝΕΞ. ΕΛΛΗΝΕΣ 5,70%, ΔΗΜ.ΑΡ 5,53%, ΚΚΕ 3,72%. Βουλευτές εκλέγονται οι πρώτοι  κατά σειρά τοποθέτησης στις εκλογικές λίστες των τριών πρώτων κομμάτων, που είχαν εκλεγεί και στις 6 Μαΐου, δηλαδή οι: Ανδρέας Λυκουρέντζος (ΝΔ), Κώστας Ζαχαριάς (ΣΥΡΙΖΑ) και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ). Στο 51,53% το ποσοστό αποχής στην Αρκαδία.

Οι αλλαγές

Χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, που επί χρόνια είχε μεγάλη εκπροσώπηση με πρωτοκλασάτα στελέχη στις περιφέρειες της Μεσσηνίας και της Κορινθίας, πλέον δεν εκλέγει βουλευτές, ενώ οι τριεδρικές περιφέρειες της Λακωνίας και της Αργολίδας, παρά την άνοδο της ΝΔ συγκριτικά με το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου, παύουν να θεωρούνται παραδοσιακά «γαλάζια κάστρα». Παράλληλα, στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για πρώτη φορά δεύτερο κόμμα και με διαφορά από το τρίτο ΠΑΣΟΚ, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που επανεκλέγει βουλευτές όσους είχαν εκλεγεί στις 6 Μαΐου, εκτός από την τετραεδρική περιφέρεια της Κορινθίας, που συμβαίνει ένα απ’ τα παράδοξα του εκλογικού νόμου, με το πρώτο κόμμα να εκλέγει τρεις βουλευτές κι έναν το τέταρτο. (Zougla.gr)

Ποιοι εκλέγονται

Στην γειτονική Αργολίδα εκλέγονται ένας από κάθε κόμμα, από τη ΝΔ ο Γιάννης Ανδριανός, από το ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Κοδέλας και από το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Μανιάτης.

Ανατροπή εδρών είχαμε στην Κορινθία με την Μαρία Θελερίτη του ΣΥΡΙΖΑ να χάνει την έδρα και να την κερδίζει ο Κώστας Κόλλιας  της ΝΔ που επανακάμπτει στο Κοινοβούλιο. Μαζί του από τη ΝΔ οι Νίκος Ταγαράς και  Χρ. Δήμας ενώ την βουλευτική τετράδα του νομού συμπληρώνει ο Ευστάθιος Μπούκουρας   από την Χρυσή Αυγή.

Στο νομό  Λακωνίας βουλευτές  εκλέγονται από τη ΝΔ ο Θανάσης Δαβάκης, από το ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Αραχωβίτης και από το ΠΑΣΟΚ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Τέλος στη Μεσσηνία από τη Ν.Δ. εκλέγονται ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης, από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο Θανάσης Πετράκος και από την «Χρυσή Αυγή» ο Δημήτρης Κουκούτσης. Το ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά από τις εκλογές του 1977 δεν θα εκπροσωπηθεί με βουλευτή στη νέα Βουλή, καθώς η μοναδική του βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου δεν επανεξελέγη λόγω πτώσης των ποσοστών.

Ψήφισε άλλον

Μπορεί να είναι υποψήφιος του ΛΑΟΣ στην Αρκαδία, ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Κωνσταντίνο Παναγάκο να δώσει την ψήφο του σε άλλο κόμμα και συγκεκριμένα στην Χρυσή Αυγή.

Με μία δήλωση-έκπληξη, το απόγευμα της Κυριακής, ο υποψήφιος βουλευτής Αρκαδίας του ΛΑΟΣ, δήλωσε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 12 χρόνια δεν ψήφισε ΛΑΟΣ, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι «ο Καρατζαφέρης κοροϊδεύει τους πάντες και εμένα προσωπικά. Ήρθα δεύτερος στις εκλογές του Μαΐου, με έβαλε τρίτο στη λίστα».

«Μας κορόιδευε και μας έλεγε ότι κυνηγάει λαθρομετανάστες, όμως στις προηγούμενες εκλογές έβαλαν Αλβανούς να μοιράζουν ψηφοδέλτια του κόμματος», πρόσθεσε, ενώ κατηγόρησε επίσης τον Γ. Καρατζαφέρη ότι δεν θέλει τους εθνικιστές στον ΛΑΟΣ. Πηγή: protothema.gr

Εκδηλώσεις

Εορταστικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στην ιστορική Κοινότητα Δημητσάνας του Δήμου Γορτυνίας, την 6ην και 7ην Ιουλίου 2012, κατά την εορτή της Πολιούχου Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής. Μάλιστα την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012, θα τελεστεί Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.  Ιερωνύμου.

Χαμογελάτε

Ένας τύπος οδηγούσε τη μηχανή  του  βράδυ  και το ευχαριστιόταν τρέχοντας πάνω από το όριο ταχύτητας. Ξαφνικά βλέπει  τα φώτα του περιπολικού να ανάβουν πίσω του αλλά σκέφτεται ότι μπορεί να του ξεφύγει. Ανεβάζει ταχύτητα, 150 ο αστυνομικός πίσω του, 160, 180, 200 τίποτα δεν
μπορεί να του ξεφύγει και σταματά  στην άκρη.
Αστυνομικός: “Είχα µια δύσκολη μέρα και τώρα εσύ δεν σταματούσες. Θα μπορούσα  να σε πάω μέσα, αλλά µια και είμαι κουρασμένος  θα σε αφήσω, αν βρεις µια δικαιολογία που δεν την έχω ξανακούσει”
Μοτοσικλετιστής: “Ξέρετε προχθές η γυναίκα µου το έσκασε µε έναν αστυνομικό”.
Αστυνομικός: “Λοιπόν;”
Μοτοσικλετιστής: “Νόμιζα  ότι ήσουνα εσύ και με κυνηγούσες για να μου την επιστρέψεις πίσω
Αστυνομικός: “Καληνύχτα σας”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *