Στο «κόκκινο» το ΙΚΑ

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας. Η καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ κάθε μήνα κρέμεται κυριολεκτικά από μία κλωστή. Ο ίδιος ο διοικητής του Ιδρύματος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, παραδέχτηκε ότι το 2011 υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και ότι έως τη 19η κάθε μήνα που πρέπει να καταβληθούν οι συντάξεις δίνεται πραγματικός «αγώνας»! Παραδέχτηκε επίσης ότι υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στο να λάβουν την πρώτη τους σύνταξη όσοι συνταξιοδοτήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, λόγω κακής λειτουργίας του συστήματος ελέγχου του ΙΚΑ και ειδικά κάποιων κεντρικών υποκαταστημάτων. Το αποτέλεσμα είναι περισσότεροι από 136.000 συνταξιούχοι να μένουν στην ουρά έως και ενάμιση χρόνο για να βγει η σύνταξή τους.

 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μαζί με τη διοίκηση του ΙΚΑ, έγινε συνολική αναφορά στα προβλήματα του Ιδρύματος και όχι μόνο. Πιο συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι το έλλειμμα που εμφάνισε το ΙΚΑ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έφτασε το 1,2 δισ. ευρώ, όταν για το σύνολο του 2011 η πρόβλεψη που υπάρχει στο Μεσοπρόθεσμο είναι για έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το έλλειμμα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο, αν μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του έτους δεν είχε ξοδευτεί το 90% της αρχικής κρατικής επιχορήγησης. «Στόχος μας είναι να μη φτάσει το έλλειμμα στα 2,4 δισ. ευρώ, αλλά να το περιορίσουμε κάτω από τα 1,8 δισ. ευρώ, επιδιώκοντας να βρεθούμε όσο γίνεται πιο κοντά στον στόχο» σημείωσε ο κ. Σπυρόπουλος, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι μέσα σε πέντε μήνες έσφιξε επικίνδυνα η θηλιά του ελλείμματος.

 

Την ίδια στιγμή, «είχαμε εντοπίσει το πρόβλημα και γι’ αυτό πήραμε 600.000.000 ευρώ πρόσθετη βοήθεια από το κράτος» παρατήρησε ο κ. Κουτρουμάνης. Παραδέχτηκε όμως έμμεσα ότι υπάρχει μία επιπλέον τρύπα 400.000.000 ευρώ, που ευελπιστεί να καλυφθεί από αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών. «Τους θερινούς μήνες τα έσοδα πηγαίνουν παραδοσιακά καλύτερα, ενώ η μείωση στις δαπάνες Υγείας θα συνεχιστεί». Εως τότε, η λύση που έχει βρει η διοίκηση του Ιδρύματος είναι να «αλλάζει» ομόλογα που έχει στη διάθεσή του το ασφαλιστικό ταμείο με repos (βραχυπρόθεσμος δανεισμός), αντλώντας έτσι ρευστότητα για να καταβάλλει συντάξεις. Το τίμημα όμως που πληρώνει γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα τσουχτερό, αφού φέτος το κόστος από τους τόκους που θα κληθεί να καταβάλει ανέρχεται στα 25.000.000 ευρώ.

 

Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, διοίκηση και υπουργείο παραδέχτηκαν ότι η τελευταία ρύθμιση για όσους χρωστούν εισφορές στο ΙΚΑ απέτυχε παταγωδώς! Με βεβαιωμένα χρέη 3,5 δισ. ευρώ, υπάχθηκαν στη ρύθμιση 235.000.000 ευρώ και ως τώρα έχουν εισπραχθεί μόλις 20.000.000 ευρώ! Αυτός είναι και ο λόγος που «από αύριο ξεκινούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης», όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης. Χαρακτηριστικό πάντως της αδυναμίας του μηχανισμού να «κυνηγήσει» τους μεγαλοοφειλέτες είναι ότι το 50% των χρεών προς το ΙΚΑ, δηλαδή περίπου 1,7 δισ. ευρώ, το έχουν δημιουργήσει μόλις 400 επιχειρήσεις, που χρωστούν πάνω από 4.000.000 ευρώ η καθεμία.

 

Στο θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Ενσήμων ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι «μέχρι τέλους του μήνα θα είναι έτοιμη η σχετική λίστα», γεγονός που σημαίνει ότι σχεδόν 150.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν εκτός και θα χάσουν αυτό το συνταξιοδοτικό προνόμιο. Επίσης, στο θέμα των επικουρικών συντάξεων ο κ. Κουτρουμάνης επανέλαβε ότι έως το τέλος Αυγούστου οι αναλογιστικές μελέτες για όλα τα Ταμεία θα έχουν ολοκληρωθεί και θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πιθανές νέες μειώσεις, όπου κριθεί αναγκαίο, η οποία όμως θα ισχύσει από το 2012.

Σύνταξη σε μία ώρα!

Ο κ. Σπυρόπουλος πάντως, σε μία έκρηξη αισιοδοξίας, προέβλεψε ότι από το 2013 και μετά η σύνταξη στο ΙΚΑ όχι μόνο δεν θα έχει καθυστέρηση, που σήμερα φτάνει και τον ενάμιση χρόνο, αλλά θα βγαίνει κυριολεκτικά «σε μία ώρα από τη στιγμή που ο ασφαλισμένος θα πηγαίνει στο ταμείο του Ιδρύματος και θα υποβάλλει τα χαρτιά του»!

Βασίλης Αγγελόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *