Αρκαδία. Τα ίδια και τότε…!

 

Δεν περνά  μέρα της εβδομάδας που να μην συζητούμε για την κρίση, για την οικονομία, την κοινωνία, τη βία, τις επερχόμενες εκλογές. Στα γραφεία, στα καφενεία, στο χώρο εργασίας, παντού. Η πόλη κουβεντιάζει. Οι πολίτες ανησυχούν, αγωνιούν, αναρωτιούνται, προσπαθούν να κατανοήσουν, να αναλύσουν, να ανασυνθέσουν. Πού είμαστε, πώς καταρρεύσαμε, πόσο φταίξαμε; Μόνο οι αδιάλλακτοι έχουν έτοιμες απαντήσεις, με διακριτό πάντα αντίπαλο: τους άλλους.

Προ ημερών φυλλομετρήσαμε για μια ακόμη φορά το βιβλίο των εκδόσεων Ροές: «Δημοσθένης – Ισοκράτης: Η παρακμή του Δήμου» και οι απαντήσεις που πήραμε από την ανάγνωσή του υπήρξαν καταλυτικές. Γιατί; Απλούστατα  συναντηθήκαμε  ξανά με το παρελθόν που περιγράφει με σαφήνεια το παρόν, ενός σπουδαίου λαού που παρά τα προτερήματά του παραμένει απελπιστικά ευμετάβολος και ευάλωτος. Στο βιβλίο, ο Δημοσθένης και ο Ισοκράτης καταγράφουν πρόσωπα και γεγονότα της εποχής τους, που αυτόματα παραπέμπουν στο σήμερα, με μια καταπληκτική ομοιότητα.

Διαβάστε μερικές σκέψεις τους συγκρίνατε το τότε με το τώρα και ψηφίστε κατά συνείδηση:

-Οι ελληνικές πόλεις νοσούν.  Οι πολιτευόμενοι και διαχειριστές των κοινών δωροδοκούνται και εξαγοράζονται. Κι όσο για τη μεγάλη  μάζα των πολιτών, είτε δεν αντιλαμβάνονται τα όσα διαπράττουν οι κυβερνώντες, είτε τα αντιλαμβάνονται αλλά δεν αντιδρούν, βυθισμένοι όπως είναι στη ραστώνη και την άνεση της καθημερινότητας. Από τούτη την αρρώστια έχουν προσβληθεί παντού οι πάντες,  απλώς, ο καθένας τρέφει την ψευδαίσθηση ότι η συμφορά δεν θα χτυπήσει τη δική του πόρτα, αλλά θα διασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα εκμεταλλευόμενος τους κινδύνους των άλλων.
-Κι ενώ κανονικά όλες οι συζητήσεις γίνονται πριν από τα όποια γεγονότα, εσείς διαβουλεύεστε πάντα κατόπιν εορτής.
-Αφήσατε όλον αυτό τον καιρό να κυλήσει µε συνεχείς αναβολές, μετάθεση των ελπίδων σας σε άλλους, αλληλοκατηγορίες και καταγγελίες. Αυτά συνεχίζετε να κάνετε και σήμερα (…)
-Φρονώ λοιπόν ότι απαιτείται να καταβάλλετε τους φόρους, να στρατεύεστε αγόγγυστα και να µην κατηγορείτε κανέναν πριν γίνετε κύριοι της κατάστασης (…)

-Από εκείνους που δεν σας κολάκευαν και δεν σας αγαπούσαν όπως οι σημερινοί πολιτικοί, κατασκευάστηκαν τόσο ωραία και πλούσια μνημεία, που έμειναν αξεπέραστα. Όσο για την ιδιωτική τους ζωή, ήσαν τόσο μετρημένοι και εναρμονισμένοι  με τα ήθη της πόλης, ώστε η οικία τους δεν διέφερε από την οικία του γείτονά τους. Διότι εκείνοι δεν πολιτεύονταν για να πλουτίσουν αλλά για να αυξήσουν τον κοινό πλούτο.
-Στρέψτε το βλέμμα  προς τους σημερινούς πολιτικούς: άλλοι από φτωχοί έγιναν πάμπλουτοι, άλλοι από άσημοι χόρτασαν τιμές, ορισμένοι έφτιαξαν σπίτια δίπλα στα οποία τα δημόσια οικοδομήματα είναι πιο σεμνά, κι όσο ο πλούτος της πόλης ελαττωνόταν, τόσο ο δικός τους αύξανε.

 

 

Φαρμακευτικός Σύλλογος

Σχετικά με το θόρυβο που προκλήθηκε από την απόλυση εργαζομένης σε φαρμακείο της πόλης μας, μετά και τη διαδήλωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο συγκεκριμένοι φαρμακείο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αρκαδίας εξέδωσε ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων τονίζει ότι: «… ως Φαρμακευτικός Σύλλογος Αρκαδίας, θέλουμε το Συνδικαλιστικό Κίνημα δίπλα μας, γιατί και ο κλάδος μας σήμερα βάλλεται με την καταστρατήγηση του ανθρώπινου ωραρίου εργασίας (διευρυμένο ωράριο σημαίνει 80 ώρες εργασίας την εβδομάδα για το φαρμακοποιό!), κάτι που συμβαίνει και στην πόλη μας, με την κ. Ρέλλια να συμμετέχει στο διευρυμένο ωράριο του κ. Λοβέρδου (από 12.500 φαρμακεία πανελλήνια, έως ενταγμένα περίπου 75!). Είμαστε αντίθετοι και παλεύουμε για να μην “φάει το μεγάλο ψάρι το μικρό”. Είναι αξιοσημείωτο το ότι η κ. Ρέλλια, στις διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις του κλάδου μας, ήταν απεργοσπάστρια».

Στα Τρόπαια

Το πιθανολογούμενο κλείσιμο  του Μουστογιάνειου Γηροκομείου της Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» , στα Τρόπαια, το οποίο  είχε εγκαινιαστεί το 2006 από το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλο, έχει κινητοποιήσει τα κοινωνικά αντανακλαστικά όλων. Μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης με επιστολή του εκφράζει την  ανησυχία του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που δημιουργεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας, τα οποία πλήττουν άμεσα έναν  από τους σημαντικότερους θεσμούς κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα, την Εκκλησία μας. Η ανησυχία μου για την πιθανότητα κλεισίματος του Γηροκομείου είναι μεγάλη… Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και εγώ προσωπικά είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε το έργο σας καθ’ οιονδήποτε τρόπο κρίνετε εσείς κατάλληλο για την συνέχιση της λειτουργίας του «Μουστογιάννειου» Γηροκομείου στα Τρόπαια της Αρκαδίας».

Ευχές  σε Αρχιεπίσκοπο

Στον εσπερινό της 14ης Ιουνίου 2012, παραμονή της εορτής του Οσίου Ιερωνύμου, τελέστηκε πολυαρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο χώρο των νεοπαγών εγκαταστάσεων  της θερινής παιδικής κατασκήνωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην περιοχή Μαρσόρη του Δήμου Αυλώνος.  Το «παρών» έδωσε  και ο δικός μας μητροπολίτης Αλέξανδρος ο οποίος συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για το έργο του και του ευχήθηκε  τα δέοντα για την ονομαστική του εορτή.

Πρωτοψάλτης Μητρόπολης

Απεβίωσε σε ηλικία 52 ετών και ετάφη στο Δημοτικό Κοιμητήριο των Αγίων Αναργύρων, ο επί τριετία πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού ναού Αγίου Βασιλείου Τρίπολης  και Καθηγητής της  Βυζαντινής Μουσικής,  Σπυρίδωνας Τσάκωνας. Την εξόδιο Ακολουθία  στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων του ομώνυμου δήμου τέλεσε  ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαραθώνος κ.κ. Μελίτωνας, παρουσία πλήθους   ιερομονάχων, ιερέων, διακόνων και συναδέλφων ιεροψαλτών και καθηγητών, αποδίδοντας έτσι φόρο τιμής και αναγνώριση   στην πολύχρονη προσφορά του στην Εκκλησία.

Επιστημονικό έργο

«Μεσσηνία: Συμβολές στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της» είναι το γενικό θέμα ενός νέου βιβλίου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Παπαζήση» και τις υπογραφές 16 καθηγητών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Πρόκειται για συλλογικό έργο των καθηγητών της Σχολής, η έκδοση του οποίου έγινε με την εποπτεία της προέδρου του Φιλολογικού Τμήματος καθηγήτριας Γεωργίας Ξανθάκη – Καραμάνου και την επιστημονική επιμέλεια των καθηγητών Αριστείδη Δουλαβέρα και Ιωάννας Σπηλιοπούλου. Η παρουσίαση του τόμου θα γίνει το επόμενο διάστημα σε εκδηλώσεις στην Καλαμάτα και την Αθήνα.

Χαμογελάτε

Ο πιλότος διθέσιου αεροπλάνου παθαίνει καρδιακή προσβολή και πεθαίνει.  Δίπλα του η ξανθιά φίλη του  εκπέμπει σήμα κινδύνου: Μέι- ντέι! Μέι-ντέι! Βοηθήστε με! Βοηθήστε με! Ο πιλότος είναι νεκρός,  έπαθε καρδιακή προσβολή και εγώ δεν ξέρω από αεροπλάνα. Βοηθήστε με! Βοηθήστε με σας παρακαλώ!

Μια φωνή από την άλλη άκρη του ασυρμάτου  της λέει: Από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, σε ακούω καθαρά και δυνατά.  Θα σε καθοδηγήσω για να το προσγειώσεις.  Μη φοβάσαι. Έχω μεγάλη πείρα με τέτοιου είδους προβλήματα.  Λοιπόν, τώρα πάρε βαθιά ανάσα και δώσε μου ύψος και θέση, όλα θα πάνε καλά!

Και η ξανθιά: Είμαι 1.63 και κάθομαι στο μπροστινό κάθισμα

“Ο.Κ.” ακούγεται από τον ασύρματο … Επανέλαβε μετά από μένα: Πάτερ ημών … ο εν τοις ουρανοίς….”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *