Αρκαδία. Η εγκατάλειψη της πόλης

 

Αυτή την εποχή που περνάμε η Τρίπολη, κατά πως έδειξαν και τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαίου, συμπύκνωσε και συμπυκνώνει στο σώμα της πολύ έντονα την πρόθεση ψήφου των πολιτών. Σαν ένα θέατρο πολιτικής σκηνής, η Αρκαδική πρωτεύουσα σωματοποιεί χρόνιες ελλείψεις και ατολμίες. Στις περασμένες εκλογές, πολλοί κάτοικοί της οδηγήθηκαν  στην απόφασή τους επηρεασμένοι από τις μεγάλες πληγές της πόλης, που τα τελευταία χρόνια  η πολιτική ηγεσία είχε υποτιμήσει εις βάρος της αξιοπρέπειας των πολιτών. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στις μεθαυριανές εκλογές, αν και δεν νομίζουμε πως θα αλλάξουν σημαντικά οι προθέσεις του εκλογικού σώματος.

Τώρα, πλέον, είναι γνωστό σε όλους ότι η επί σειρά ετών αδυναμία χειρισμού, αντιμετώπισης και ελέγχου των κατ’ εξοχήν προβλημάτων, όπως είναι η καθαριότητα της πόλης, η αυξημένη ανασφάλεια με τα κρούσματα κλοπών στα σπίτια και ληστειών στις τράπεζες που είναι όχι και τόσο ασύνηθες φαινόμενο, οι λαθρομετανάστες, η προστασία των περιουσιών και η εγκατάλειψη της πόλης  ως τουριστικού  προορισμού, οδηγεί μερίδα του κόσμου, που βλέπει τα οικονομικά του να ελαχιστοποιούνται μέχρις εξαφανίσεως,  σε ακραίες επιλογές. Μία άλλη μερίδα επιλέγει τη συνολική απαξίωση, ενώ άλλοι επιθυμούν την τιμωρία. Και οι τρεις αυτές κατευθύνσεις ψήφου των Τριπολιτών  είναι απόρροια της χρόνιας ανικανότητας εκ μέρους των διαδοχικών δημοτικών παρατάξεων που κυβέρνησαν το δήμο  τα τελευταία χρόνια.

Τα τελευταίες μέρες  η Τρίπολη με τη καταστροφή του πνεύμονα πρασίνου στη βίλα Τουρκοβασίλη και την προβλεπόμενη τσιμεντοποίησή του, συνέχεια της προ ετών απελευθέρωσης των οικοπέδων Ντούμα – Μαυρόγιαννη, είναι ένα φλεγόμενο τόξο με μία πρωτοφανή δυναμική, την οποία οι πολιτικοί μας δεν μπορούν ούτε να αποκωδικοποιήσουν με ασφάλεια ούτε να προεξοφλήσουν την εκτόνωσή της.

Αυτό που συνέβη και συμβαίνει στην Τρίπολη είναι  μία συνολική αποτυχία του αυτοδιοικητικού   συστήματος σε βάρος των δημοτών. Σήμερα, οι κάτοικοί της, αισθάνονται προδομένοι και ουδείς μπορεί να ισχυριστεί  ότι έχουν άδικο.

Ζητούμενο, όμως, είναι να επικρατήσει η λογική και να υποχωρήσει ο θυμός υπέρ ρεαλιστικών στόχων. Η «μάχη» της Τρίπολης  έχει αφετηρία τη συνταρακτική παρακμή της, με τεράστιες πολιτικές ευθύνες, αλλά οφείλει να έχει στόχο την αναγέννησή της, που πρέπει και αυτή να εκπλήξει ευχάριστα.

 

 

Ομιλία Σκανδαλίδη

Με την παραδοχή της οδυνηρής ήττας και τη δραματική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ  ξεκίνησε την ομιλία του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Σκανδαλίδης στην προεκλογική ομιλία του Κινήματος το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στην αίθουσα του 1ου ορόφου του Πνευματικού Κέντρου, που δεν θύμιζε ούτε κατά διάνοια κάποιες από τις παλιές καλές εποχές του άλλοτε ισχυρού κόμματος εξουσίας.  Ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε για πολιτική κρίση που προϋπήρξε της διεθνούς κρίσης , με αποτέλεσμα αυτή να αδυνατεί να επιβάλλει τις διαρθρωτικές αλλαγές που επιβάλλονταν για την αναγκαία εξισορρόπηση στην κατανομή των βαρών, ενώ υπεραμύνθηκε των συμφωνιών  με το ΔΝΤ ως αναγκαίες, παρότι αφαίρεσαν, όπως είπε, ένα κομμάτι της εθνικής μας κυριαρχίας. Παράλληλα εκτόξευσε τα βέλη του προς την τότε κυβέρνηση της ΝΔ η οποία παρέλαβε τη χώρα το 2004  με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 4% για να την παραδώσει κυριολεκτικά χρεοκοπημένη. Θεώρησε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τριτοκοσμικές και αλλοπρόσαλλες, καθώς αλλάζουν μέρα με τη μέρα,  λέγοντας πως τυχόν καταγγελία των συμφωνιών του μνημονίου θα σημάνει την καταστροφή της χώρας με την έξοδο από το ευρώ.

Αυτοκινητόδρομος

Κονδύλια συνολικού ύψους 252 εκ. € θα διατεθούν για την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Τρίπολης Καλαμάτας και του κλάδου από Λεύκτρο Μεγαλόπολης μέχρι Σπάρτη. Η χρηματοδότηση εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα χρήματα θα διατεθούν μέσω του ΕΣΠΑ, για να πληρωθούν οι απαλλοτριώσεις, να γίνουν οι απαραίτητες ανασκαφές σε περιοχές που έχουν εντοπιστεί αρχαία και να ολοκληρωθούν τα έργα κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου. Από τα 252 εκ. € το 85% είναι η κοινοτική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο η εθνική συμμετοχή.

Με τον νέο αυτοκινητόδρομο θα μειωθεί ο χρόνος της διαδρομής μεταξύ Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας από 2 ώρες και 30 λεπτά, σε 1 ώρα και 52 λεπτά, ενώ στη διαδρομή Τρίπολη – Σπάρτη ο χρόνος του ταξιδιού αναμένεται να μειωθεί από 1 ώρα σε 45 λεπτά. Έτσι διευκολύνεται και η ενίσχυση των επενδύσεων στην περιοχή.

Παναρκαδικό

Διάρρηξη σημειώθηκε τις πρωινές ώρες χθες στη Γραμματεία των Εξωτερικών Ιατρείων του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης κατά την οποία άγνωστοι δράστες έσπασαν το τζάμι της Γραμματείας και παραβίασαν το φοριαμό αποσπώντας χρηματικό ποσό ευτελούς αξίας,  μικρότερο των 100 ευρώ. Η Αστυνομία Τρίπολης διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Στον εισαγγελέα

Άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα για καταγγελίες περί χρηματισμού υπαλλήλων της Περιφερειακής ενότητας Κορινθίας ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Η αντίδραση Τατούλη προέκυψε μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για χρηματισμό υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας σχετικά με την κατάρτιση φακέλου απόκτησης άδειας χρήσης νερού. Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης ζήτησε άμεσα λεπτομερή πληροφόρηση από τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Γιώργο Δέδε, απέστειλε όλα τα στοιχεία προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου και ζήτησε την άμεση παρέμβασή του.

Ο  ΣΑΟΟ

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων προσκαλεί τα μέλη του στην εκλογοαπολογιστική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012 ώρα 8 μ.μ. στα εντευκτήρια του Συλλόγου με θέματα: Διοικητικός απολογισμός, Οικονομικός απολογισμός, Προγραμματισμός δράσης, Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, Εκλογή Δ.Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής. Σε περίπτωση μη απαρτίας η επαναληπτική Γενική Συνέλευση θα γίνει τη Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012 στον ίδιο χώρο και ώρα.

Ζωγραφική

Η αίθουσα τέχνης ΚΟΥΡΟΣ φιλοξενεί από σήμερα  έκθεση ζωγραφικής με έργα του Τριπολίτη Βασίλη Τάγκαλου, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν απόψε στις 9:00 μ.μ. Την έκθεση, που θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 30 Ιουνίου, θα προλογίσει ο εικαστικός φωτογράφος, Γιώργος Τουρκοβασίλης.

Ωρομίσθιοι

Άρχισε την Τετάρτη 13/6/2012 και θα συνεχιστεί μέχρι και την Δευτέρα 25/6/2012 από 08:00 έως 14:00 η υποβολή αιτήσεων για τις θέσεις ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού που θα καλύψει τις ανάγκες των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, για το σχολικό έτος 2012-2013 Κάθε υποψήφιος/α έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση σε ένα μόνο Νομό και να δηλώσει ότι επιθυμεί να αξιολογηθεί για την ίδια ειδικότητα και σε όποιες από τις άλλες ΕΠΑ.Σ του Ο.Α.Ε.Δ. του ιδίου Νομού, επιθυμεί.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων θα δημιουργηθούν Πίνακες Αξιολόγησης και Επιλογής ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού, που θα ισχύουν για ολόκληρο το σχολικό έτος 2012-2013.

Χαμογελάτε

-Από τι πέθανε η πεθερά σου;
-Από καταρράκτη…
-Α… την κακομοίρα… Την εγχείρησαν;
-Όχι! Την έσπρωξα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *