Επιστολή Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. Προς Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Βουδούρη Γεράσιμο,

 

 

Κε Πρόεδρε,

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στον Τύπο και βάσει της ανακοίνωσης του ΕΟΠΥΥ (08/06/2012), πληρώνετε αυτές τις ημέρες όλους τους Ιατρούς, κλινικούς και εργαστηριακούς, μέχρι και τον Μάρτιο του 2012, ενώ στους φαρμακοποιούς

εξοφλείτε ήδη μέρους των οφειλών του Απριλίου του 2012.

Είμαστε αποδέκτες παραπόνων αρκετών Ιατρών που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη και σήμερα τα δεδουλευμένα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2012.Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στην δίκαιη και ισότιμη αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ στους προμηθευτές Υγείας, χωρίς να

δημιουργούνται συνθήκες άνισης μεταχείρισης. Παρά τις διακηρύξεις της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και παρά τις συμβατικές υποχρεώσεις του Οργανισμού, οι Ιατροί δεν έχουν αποζημιωθεί παρά σε ένα μικρό μέρος για το έργο που παρέχουν.

Υπενθυμίζουμε ότι λόγω της πολύμηνης (20μηνης) στάσης πληρωμών εκ μέρους των ασφαλιστικών ταμείων, οι Ιατροί (κλινικοί και εργαστηριακοί) βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης, βιώνοντας δραματικές συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και με επίγνωση της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, χρηματοδότησαν ανελλιπώς

με ίδια κεφάλαια, την Α΄βάθμια περίθαλψη με μεγάλα ποσά. Όμως πρέπει να είναι αντιληπτό ότι τα τελευταία όρια αντοχής του ιατρικού σώματος εξαντλήθηκαν. Λόγω της πρόσφατης δήλωσης χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ με ποσό αξίας 440 εκ. ευρώ, απαιτούμε τον προγραμματισμό της άμεσης αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011 για τα ταμεία ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΟΑΕΕ. Οι εκκαθαρίσεις των δεδουλευμένων οφειλών έχουν ολοκληρωθεί και τα εντάλματα πληρωμής βρίσκονται ήδη στα γραφεία των Παρέδρων, περιμένοντας την εντολή εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Καθυστέρηση της αποπληρωμής αυτών των συμβατικών υποχρεώσεών σας, θα οδηγήσει σε: 1. στάση πληρωμών των ιατρών προς τους προμηθευτές και το

προσωπικό τους, με αδυναμία καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών, 2. αδυναμία εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των ελευθεροεπαγγελματιών, και 3. σε αδυναμία εξόφλησης των δανειακών υποχρεώσεων των Ιατρών με την Πειραιώς Factoring. Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη για εξόφληση όλων των οφειλών (παλιών και νέων) των ασφαλιστικών ταμείων προς τους Ιατρούς, καθώς καθίσταται επισφαλής η επιβίωση της λειτουργίας των Ιατρείων και διαγνωστικών

εργαστηρίων, χωρίς την επαρκή έγκαιρη αποπληρωμή των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας. Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

5 thoughts to “Επιστολή Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. Προς Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Βουδούρη Γεράσιμο,”

  1. Πρωτάκουστα πράγματα.Παρακαλάει ο πρόεδρος του ΙΣ ΠΑΤΡΩΝ τον πρόεδρο του ΕΟΠΠΥ να εξοφλήσει τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΠΥ ιατρούς γιά τους μήνες Ιανουάριο-Μάρτιο 2012 και μάλιστα ισότιμα ώστε να μην δημιουργηθεί η εντύπωση διακρίσεων σε βάρος κάποιων.Γιά τα χρωστούμενα των τελευταίων 2-3 ετών μιά μόνο κουβέντα στα ψιλά.Λες και οι υπόλοιποι συνάδελφοι ιδίως οι εκτός ΕΟΠΠΥ είναι δεύτερης ταχύτητας συνάδελφοι .Κανένας δεν ασχολείται με αυτούς.Ολοι στο καταφανέστατα ..εκδικητικό πνεύμα της συμμορίας Λοβέρδου-Κουτρουμάνη-Βουδούρη οι οποίοι ρίχνουν κανένα ψίχουλο(πριν τις εκλογές) στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΠΥ,τους δε μη προσκυνημένους στο έκτρωμα που δημιούργησαν προσπαθούν να τους αφανίσουν οικονομικά και επαγγελματικά.

  2. Αγαπητέ συνάδελφε, θα μου επιτρέψετε μερικές διευκρινίσεις.
    Οι Ιατρικοί Σύλλογοι οφείλουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα όλων των Ιατρών, συμβεβλημένων ή όχι με τον ΕΟΠΥΥ, ιατρών του ΙΚΑ, νοσοκομειακών ιατρών, κλπ.
    Η στάση των Ιατρικών συλλόγων ήταν ενάντια στη λογική του ΕΟΠΥΥ, αλλά το Ιατρικό Σώμα είχε άλλη άποψη, ιδίως στις μεγάλες πόλεις.
    Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί είναι δύσκολη για όλους τους συναδέλφους ιδιώτες – ΕΟΠΠΥιτες ή όχι, που βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας, λόγω της πολύμηνης στάσης πληρωμών των παλιών ταμείων.
    Υπενθυμίζω ότι το διάστημα του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2011 ναι μεν καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, αλλά οι συμβάσεις ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ με τα πρώην ταμεία (ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ-ΟΑΕΕ) έληξαν το Δεκέμβριο του 2011. Αρα η απαίτηση των άνω οφειλών, αφορούν όλους τους συμβασιούχους ιατρούς των πρώην ταμείων. Οι δηλώσεις των Ιατρών για τον ΕΟΠΥΥ, ξεκίνησαν από 01/01/2012.
    Το δίκαιο αίτημα της ισότιμης απόδοσης των δαπανών αφορά την ανισότητα στην πληρωμή των διάφορων παρόχων υγείας (διαμαρτυρία για πληρωμή φαρμακοποιών που πάντα προηγούνται έναντι των Ιατρών, διαγνωστικών εργαστηρίων, κλινικών, κλπ) με τους Ιατρούς πάντα να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, παρέχοντας έργο με απαξιωμένη αμοιβή ή χωρίς αμοιβή.
    Όσον αφορά τα παλιά δεδουλευμένα των πρώην ταμείων, για τα δεδουλευμένα μέχρι 31/10/2011, έχει γίνει αναγνώριση 1,5 δις χρέους από το Ελληνικό Δημόσιο (Ν4038), το οποίο αναμένεται να αποδοθεί αφού λάβουμε την επόμενη δόση από την τρόϊκα, εαν έρθει και όποτε έρθει. Διαφορετικά, θα πρέπει να καταφύγουμε όλοι οι ιδιώτες, σε πολυετείς αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

    Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία.
    Αννα Μαστοράκου
    Μέλος ΔΣ ΙΣΠ

  3. ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΗ Η Κα ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ.ΚΟΣΜΗΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ.ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΝΑΝΑΙ ΚΑΛΑ.

  4. Συναδέλφισσα να εκθέσω και εγώ καλόπιστα κάποιες δικές μου σκέψεις και ενστάσεις.
    Οσον αφορά τις παλαιότερες οφειλές(μέχρι 31/12/2011) των ταμείων προς όλους μας είναι γνωστό τοις πάσι ότι έπρεπε να είχαν πληρωθεί μέχρι τις 31/3/2012 μετά την λήψη της δόσης από ΔΝΤ-ΕΕ.Ενώ λοιπόν ήταν υποχρεωμένοι γιατί τους πίεζε η τρόικα να εξοφλήσουν όλα τα παλαιότερα χρέη των ταμείων αυτοί εν μιά νυκτί αλλάξαν τους κωδικούς πληρωμής και αντί να μας εξοφλήσουν έδωσαν τα λεφτά μπαλώνοντας τρύπες εδώ και εκεί σε συγκεκριμένες ομάδες(φαρμακοποιοί,ιδιωτικές κλινικές..κτλ-ήταν κοντά και οι εκλογές του Μαίου βλέπεις).
    Να λάβεις υπόψιν σου ότι βάσει αποφάσεων του ΣΤΕ πλανάται ο κίνδυνος παραγραφής των απαιτήσεών μας σε βάρος του Δημοσίου εάν παρέλθει η διετία.Ας το λάβουμε σοβαρά υπόψιν αυτό.
    Ενα δεύτερο σχόλιο αφορά την απαξίωση του ιατρικού λειτουργήματος(αναφέρεις δικαίως ότι οι γιατροί εργάζονται με απαξιωτική αμοιβή ή χωρίς αμοιβή).Ποιοί λοιπόν ευθύνονται για αυτήν την αντιμετώπιση που έχουμε ως λειτουργοί της υγείας. Η προσωπική μου γνώμη είναι η έλλειψη συλλογικής δράσης,μιάς και ο καθένας κοιτάει το ατομικό του υποτίθεται συμφέρον και αγνοεί αποφάσεις των ιατρικών συλλόγων περί μη σύμβασης με το δημιουργηθέν έκτρωμα(ΕΟΠΠΥ).Για δες πως διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους οι φαρμακοποιοί.(“η ισχύς εν τη ενώσει”).

  5. Επανέρχομαι γιά να ενημερώσω τους συναδέλφους γιά την επίσημη απάντηση του ΟΠΑΔ- ΕΟΠΠΥ σε πρόσφατη αίτησή μου γιά την άμεση πληρωμή των οφειλομένων προς εμένα ποσών γιά τα έτη2009-2011.Αντιγράφω αυτολεξεί από την απάντηση που έλαβα από τον ΟΠΑΔ γιά να πάψουμε να κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου :
    1) ” Παρ. 1β Ν 4038/2012 ως υφιστάμενες οφειλές(εννοεί του ΟΠΑΔ) νοούνται εκείνες γιά τις οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα παρασταστικά μέχρι την 31.12.2011.”
    Ερώτημα και απορία δική μου: Δηλαδή τι γίνεται στην περίπτωση στην οποία ο γιατρός ως μη όφειλε δεν έχει εκδόσει ΑΠΥ γιά τα οφειλόμενα ποσά (μιάς και δεν ήταν υποχρεωτικό) το έτος 2011 αλλά περιμένει να την εκδόσει μόλις εκκαθαριστεί το ποσό;
    2) ” Παρ 1β Ν 4038/2012 με κοινή απόφαση Υπ.Οικονομικών κτλ…καθορίζεται το …..ποσό έκπτωσης !!!!!που παρέχουν οι λοιποί(πλην των φαρμακοποιών) πάροχοι υγείας”!!!!!! Δηλαδή δεν φθάνει που περιμένουμε 2 και 3 χρόνια να πληρωθούμε θα τους κάνουμε ενδεχομένως και ..έκπτωση!!!! Η θα μας κάνουν κατά το κοινώς λεγόμενο ..κούρεμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *