Αρκαδία. Κουλτούρα ανομίας

 

Η δικαστική υπόθεση  φιλάθλων της Κορίνθου που από προχθές  άρχισε να εκδικάζεται  στα δικαστήρια της Τρίπολης, σε βαθμό κακουργήματος,  παρουσία ολόκληρης διμοιρίας των ΜΑΤ, έφερε στο νου μας ανάλογη υπόθεση βίας μεταξύ φιλάθλων που είχε διαδραματιστεί στην πόλη μας προ καιρού, με δραματικά αποτελέσματα. Και δεν είναι ασφαλώς μοναδικά  αυτά τα  φαινόμενα ανομίας που παρατηρούνται σε μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας, με την οργανωμένη πολιτεία να αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει επαρκώς. Ίσως γιατί όλα αυτά τα χρόνια καλλιεργήθηκε η κουλτούρα της ανομίας από τα ίδια τα πολιτικά κόμματα με το να μην έχει  υπάρξει   καθολική αποδοκιμασία των βιαιοπραγιών στα γήπεδα, ενώ κινήματα του τύπου «δεν πληρώνω»,   καπνίζω σε απαγορευμένους χώρους καπνίσματος και γιαουρτώνω τους πολιτικούς, αντιστεκόμενος στο σύστημα,  όχι μόνο δεν καταδικάστηκαν αλλά «ευλογήθηκαν» από μερίδα του πολιτικού κόσμου. Γι αυτό και η συχνή τους επανάληψη δεν προκαλεί πλέον εντύπωση.

«Όλα αυτά τα φαινόμενα βίας μπορεί να έχουν διαφορετική αφετηρία, όμως,  σε όλα όμως υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Η βαθιά εμπεδωμένη κοινωνική πεποίθηση περί της «σχετικότητας του νόμου» με την αντίστοιχη «σχετικότητα της παραβατικότητας», μια «κατακτημένη» συνήθεια συμπεριφοράς, αφού ουδέποτε η «κανονικότητα»  έγινε απαράβατος κανόνας στο κοινωνικό υποσυνείδητο». (Παν. Παν)  Και ο καθένας ενεργούσε κατά το δοκούν.

Έτσι σήμερα βλέπουμε, κατ αναλογία,   αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων για τον πεζόδρομο ή τη βίλλα Τουρκοβασίλη να παραβιάζονται ολοσχερώς, καταγραμμένα πρόστιμα να μην βεβαιώνονται για είσπραξη,  μαζί με πολλά άλλα,  γιατί οι πολιτικές ανάγκες της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου  εισχώρησαν στην «κανονικότητα», κάνοντάς τη «λάστιχο» ανάλογα με τη συγκυρία,  για το «καλό» προφανώς  των δημοτών, κρίνοντας σκόπιμο  να επιλέγουν ποιες αποφάσεις συμβουλίων  θα εφαρμόζουν και ποιες όχι, ποιες υποχρεώσεις θα τηρούν και ποιες θ’ αγνοούν.

Όσο θα ισχύει αυτή η πραγματικότητα, ας μη γελιόμαστε για το είδος της κοινωνίας που διαμορφώνουμε και τις παρενέργειες που θα έχει αυτό στην καθημερινότητά μας. Κι ας μην έχουμε  ποτέ την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρξουν όρια σ’ έναν τέτοιο ολισθηρό κατήφορο. Όταν για μια κοινωνία ανοίξει η πόρτα της παρανομίας, τότε κανένας δεν μπορεί να προβλέψει εξελίξεις και συνέπειες. Ιδιαίτερα όταν όποιοι και όσοι υπέθαλψαν την κοινωνική αυθαιρεσία υποδύονται πως δεν αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους και συνεχίζουν να κινούνται με παρωπίδες στο δρόμο που οι ίδιοι σκόπιμα επέλεξαν.

 

 

 

Προς ολοκλήρωση

Μπήκαν χθες οι υπογραφές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την ολοκλήρωση του έργου Κουμπίλα – Λουλούδι, στο δρόμο Τρίπολη – Αστρος, μεταξύ του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του εκπροσώπου της εταιρείας που μειοδότησε ΓΕΚ -ΤΕΡΝΑ Γιώργου Περδικάρη.  Ο προϋπολογισμός είναι 5.096.339,00 € (με Φ.Π.Α 23%) και θα ολοκληρωθεί σε 9 μήνες, περιλαμβάνει δε μία γέφυρα ύψους 50 μέτρων και μήκους150 μέτρων.  Σήμερα επίσης αναμένεται να υπογραφεί  μια άλλη σύμβαση για τον ίδιο δρόμο και για το τμήμα από την είσοδο του Ελαιοχωρίου ως την Κουμπίλα, προϋπολογισμού 19 εκατομμυρίων ευρώ.

Συντονιστικό πυρκαγιών

Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο το Συντονιστικό όργανο του Δήμου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Μιλώντας σχετικά ο Αντιδήμαρχος κ. Καρλής ανέφερε πως υπάρχει έτοιμο ένα μνημόνιο από πλευράς δήμου, διαθέσιμο σε όσους εμπλέκονται στην πυρόσβεση, όπως πυροσβεστική υπηρεσία, δασαρχείο κλπ. Σύντομα θα γίνει πρόσληψη πυροφυλάκων, για τον έλεγχο  και την ταχεία αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ σε κάθε δημοτική ενότητα θα υπάρχει ένα πυροσβεστικό του δήμου, ώστε να παρεμβαίνει άμεσα. Ο κ. Καρλής έκανε έκκληση στους δημότες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους από τα  ξερά χορτάρια, ενώ η Αντιπεριφέρεια έχει αναλάβει τους δασικούς δρόμους.  Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται πως υφίσταται σε κάποιες χωματερές, ιδίως εκείνη της Σκυρίτιδας, για την οποία υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα, με τον εργολάβο να προβαίνει σε καθαρισμό από προχθές. Τέλος, κατέληξε, πως έχουν ελεχθεί και είναι έτοιμες από κάθε άποψη οι υδατοδεξαμενές, για την τροφοδοσία των ελικοπτέρων και πυροσβεστικών οχημάτων, εφόσον χρειαστεί.

Δεν θα αποζημιωθεί

Αποποιείται της αποζημίωσης των 800 ευρώ που έχει καθορίσει το δημοτικό συμβούλιο για τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Πέτρος Καλτεζιώτης,  καθώς, όπως είπε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο,  έχει  καθυστερήσει να σταλεί από το υπουργείο η απαραίτητη χρηματοδότηση για τη λειτουργία των σχολείων, την ίδια ώρα που και οι καθαρίστριες και οι σχολικοί τροχονόμοι παραμένουν απλήρωτοι.

Παναρκαδική Ομοσπονδία

Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος πραγματοποίησε τη Κυριακή, 20 Μαΐου 2012 την εκλογοαπολογιστική συνέλευση των μελών της, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρήστος Τσούτσουβας εκτός από  τον απολογισμό των πεπραγμένων της θητείας του  αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις για την προβολή του αρχαιολογικού, ιστορικού και λαογραφικού υλικού της Αρκαδίας. Ακολούθησε  ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ.το οποίο αργότερα  συνήλθε σε σώμα και εξέλεγξε μετά από μυστική ψηφοφορία το 11μελές προεδρείο, η σύνθεση οποίου  έχει ως εξής: 1. Πρόεδρος:  Γιαννακάκος Βασίλειος (Κυνουρίας) 2. Γενικός Γραμματέας: Χρόνη Αναστασία (Μεγαλόπολης) 3. Αντιπρόεδρος:  Θανόπουλος Αλέξανδρος (Γορτυνίας) 4. Αντιπρόεδρος:  Λογοθέτης Ιωάννης (Μαντινείας) 5. Αντιπρόεδρος: Παναγιωτόπουλος Δημήτριος (Μεγαλόπολης) 6. Ταμίας: Αγγελόπουλος Χρήστος (Γορτυνίας) 7. Αναπλ. Γενικού Γραμματέα: Άρχοντας Ηλίας (Κυνουρίας) 8. Αναπλ. Γενικού Γραμματέα: Μπαμπαλής Βασίλειος (Γορτυνίας) 9. Αναπλ. Γενικού Γραμματέα: Παντούλης Αλέξανδρος (Μαντινείας) 10. Έφορος: Διαμαντοπούλου Χρυσούλα (Γορτυνίας) 11. Υπεύθυνος Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων: Τσιντής Νικόλαος (Μαντινείας).

Κάηκε ηλικιωμένη

Μία γυναίκα νεκρή εντόπισαν άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε σπίτι στο Καλονέρι του Δήμου Γορτυνίας στον Νομό Αρκαδίας.Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια της φωτιάς και για τις συνθήκες θανάτου της γυναίκας, τα στοιχεία της οποίας παραμένουν άγνωστα.

Χαμογελάτε

1) Πώς πλένουν οι μαθηματικοί τα πιάτα; Πλένουν ένα και λένε: «ομοίως και τα άλλα».
2) Πώς οι μαθηματικοί ανοίγουν μια κονσέρβα; Λένε: «έστω ότι είναι ανοικτή».
3) Πώς γελάνε οι μαθηματικοί; «Χι χι τονούμενον».
4) Πώς οι μαθηματικοί κόβουν ένα δέντρο; Το υψώνουν στο τετράγωνο και φεύγουν οι ρίζες.
5) Γιατί οι μαθηματικοί πάνε στην εκκλησία; Για να μελετήσουν την ακολουθία.
6) Γιατί παντρεύονται οι μαθηματικοί; Για να ολοκληρώσουν τη σχέση τους.
7) Πώς λένε οι μαθηματικοί την παρθένα; «Συνάρτηση κάτω φραγμένη».
8) Τι κάνει ένας gay μαθηματικός; Κάθεται στον άξονα των z.
9) Ποια η διαφορά μαθηματικού και αστυνομικού; Ο μαθηματικός θέλει να τετραγωνίσει τον κύκλο, ενώ ο αστυνομικός να κυκλώσει το τετράγωνο.
10) Γιατί οι μαθηματικοί παρακολουθούν τις μέλισσες; Για να κάνουν πρόσθεση κατά μέλι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *