Ενα καλό και ένα κακό νέο για το Ερρίκος Ντυνάν

Πώς ο Λοβέρδος σώζει το Ντυνάν

Ενα καλό και ένα κακό νέο για το Ερρίκος Ντυνάν επεφύλασσε ο υπουργός Υγείας κ. Αν. Λοβέρδος μέσα στην εβδομάδα.

Με υπουργική απόφαση έδωσε διορία 30 ημερών ώστε να κλείσει η μαιευτική κλινική ΓΑΙΑ που λειτουργούσε εντός του νοσοκομείου υπό το management του Ιατρικού Κέντρου αφού η σύμπραξή αυτή σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν είναι συμβατή, αλλά με σχέδιο τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή άνοιξε το δρόμο για την πώληση του νοσοκομείου.
Η ΓΑΙΑ αποτελούσε το κερδοφόρο κομμάτι του Ντυνάν (απέφερε ετήσια έσοδα πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ) και η διακοπή της λειτουργίας της θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα μεγέθη του νοσοκομείου που είναι ζημιογόνο (-2 εκατ. ευρώ το 2010) αλλά και υπερδανεισμένο με υψηλές τοκοχρεωλυτικές δόσεις.
Παράλληλα, όμως, ο κ. Λοβέρδος παρέδωσε σχέδιο τροπολογίας στους βουλευτές η οποία επιτρέπει στο κοινωφελές ίδρυμα να πωλεί ή και να μισθώνει τα περιουσιακά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί ο υπουργός λύνει το γρίφο της βιωσιμότητας του νοσοκομείου αφού με το υφιστάμενο καθεστώς το Ερρίκος Ντυνάν «Ιδρυόταν, διαλυόταν αλλά δεν μπορούσε να πωληθεί».
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρήθηκε να ενταχθεί το Ερρίκος Ντυνάν στο Ε.Σ. Υ αλλά η Τρόικα μπλόκαρε την απόφαση, αφού την ώρα που το ζητούμενο είναι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα μπορούσε να κρατικοποιηθεί ένα νοσοκομείο με 1.200 εργαζόμενους. «Το νοσοκομείο οδηγείται σε κλείσιμο με τα σημερινά δεδομένα. Με τη δυνατότητα που θα δώσουμε με τη ρύθμιση μπορεί να βρεθεί αγοραστής. Το ΕΣΥ δεν μπορεί να το αγοράσει γιατί δεν έχει δεκάρα τσακιστή», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος αποτυπώνοντας την πραγματικότητα.
Μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν αλλά και του Ερυθρού Σταυρού κ. Αν. Μαρτίνης σχετικά με το ΓΑΙΑ δήλωσε πως θα συμμορφωθεί με την υπουργική απόφαση και παραδέχθηκε πως η τροπολογία του υπουργού για την πώληση λύνει τα χέρια του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου και απέδωσε τα εύσημα στον υπουργό για την αποφασιστικότητά του.

«Το Ντυνάν θα προχωρήσει σε συμπράξεις και συνεργασίες με το δημόσιο και με άλλους φορείς -όχι κατά ανάγκη επιχειρηματίες- που μπορεί να προβέπουν τη μίσθωση ή ακόμη και την πώληση»
δήλωσε ο κ. Μαρτίνης.
Σύμφωνα με την τροπολογία στην περίπτωση πώλησης ή εκμίσθωσης του νοσηλευτικού ιδρύματος θα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 2/3 των παρόντων μελών του ΔΣ. Σήμερα τα 7 τακτικά μέλη του ΔΣ του Ντυνάν διορίζονται από τον Ερυθρό Σταυρό (4) και από το δημόσιο (3).
Το βασικότερο πρόβλημα του νοσοκομείου είναι η έλλειψη ρευστότητας. Ετσι, η στάση της Marfin Popular Βank στο αίτημα που έχει καταθέσει το νοσοκομείο για αναδιάρθρωση των χρεών θα είναι καταλυτική για τη συνέχεια. Η τράπεζα έχει δανείσει περί τα 80 εκατ. ευρώ στο Ερρίκος Ντυνάν και παραμένει άγνωστο αν θα συναινέσει σε αναδιάρθρωση των χρεών τη στιγμή μάλιστα που έχει εξασφαλίσεις από την ακίνητη περιουσία του νοσοκομείου.
Σχετικά με το ενδεχόμενο συνέχιση της λειτουργίας της κλινικής ΓΑΙΑ από το ίδιο το Ερρίκος Ντυνάν που έχει και τη σχετική άδεια, συναντά σοβαρές δυσκολίες αφού ο εξοπλισμός ανήκει στο Ιατρικο Κέντρο και οι γιατροί είχαν υπογράψει συμβάσεις μαζί του. Θα πρέπει να υπάρξει δηλαδή διπλή συμφωνία: και ο εξοπλισμός να παραμείνει εντός του νοσοκομείου αλλά και οι γιατροί να υπογράψουν συμβάσεις με το Ερρίκος Ντυνάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *