Αρκαδία. Πρόληψη, χωρίς επενδύσεις, δεν γίνεται…

 

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των περασμένων ετών με τους ασυνήθιστα παρατεταμένους καύσωνες, φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν και δεν είναι τίποτε άλλο  παρά εκδηλώσεις της απορρύθμισης του κλίματος.  Που σημαίνει ότι στο εξής, πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα να ζούμε με περισσότερους φυσικούς κινδύνους. Όπως μάθαμε να συνυπάρχουμε με τους σεισμούς, έτσι πρέπει στο μέλλον να μάθουμε να ζούμε και με την ξηρασία, τη λειψυδρία, τις πλημμύρες και τις δασικές πυρκαγιές. Γεγονός που προϋποθέτει  κατάλληλη οργάνωση και προετοιμασία για να προλάβουμε το κακό. Αλλωστε η καλύτερη καταστολή είναι η πρόληψη.

Η οποία για τις δασικές πυρκαγιές, έχει τεράστια σημασία. Πρώτον γιατί μειώνει τον κίνδυνο να συμβούν πυρκαγιές. Δεύτερον γιατί συμβάλλει στην ευκολότερη πυροσβεστική επέμβαση.

Και τέλος γιατί εμποδίζει την επέκταση της πυρκαγιάς, μειώνοντας τις εκ των υστέρων επιπτώσεις της καταστροφής. Η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε κατάλληλες θέσεις, η καλή φύλαξη των δασών και ο έγκαιρος καθαρισμός τους από τα λογής εύφλεκτα και δυνάμει αναφλέξιμα υλικά, αποτελούν σημαντικότατες προληπτικές δράσεις στον αγώνα για την προστασία και τη διάσωση του δασικού μας πλούτου.

Βέβαια η πρόληψη χρειάζεται επενδύσεις. Τόσο σε ειδικευμένο προσωπικό, όσο και σε μέσα.

Οι οποίες στην εποχή της πτώχευσης  του κράτους, αλλά και των εκλογών λόγω έλλειψης πόρων δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν. Αξιο προσοχής όμως αποτελεί το γεγονός ότι  μπλοκαρίστηκαν οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού για μετά τις εκλογές , λες και το κράτος δεν  έχει συνέχεια και σταματά να υπάρχει σε κάθε εκλογική διαδικασία. Σε σημείο που να αναγκάζει τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννακούρα να δηλώσει πως «σωζόμαστε χάρη στον πατριωτισμό των εθελοντών…».  Το κόστος της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, όπως και μια σειρά από δαπάνες που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, θεωρήθηκαν έλλειμμα για τον προϋπολογισμό.

Ένα έλλειμμα που συντηρούσε αδικαιολόγητα το… σπάταλο κράτος των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η Ηλεία, η Αρκαδία, η Χαλκιδική… Απτές αποδείξεις μιας… συνετής πολιτικής μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Και ταυτόχρονα μεγάλα ελλείμματα στον εθνικό πλούτο, που αφήνουν πίσω τους οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια!

 

 

 

Οικολόγοι

Στην Τρίπολη βρέθηκε την Κυριακή το απόγευμα η επί κεφαλής του συνδυασμού των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης  της 17ης Ιουνίου. Σε σχετική παρουσίαση του ψηφοδελτίου του νομού Αρκαδίας από τον υποψήφιο κ. Βασίλη Γιόκαρη η κ. Κοντούλη μίλησε για το  τέλος  των μονοκομματικών κυβερνήσεων  και τις δυνατότητες που υπάρχουν για τους Οικολόγους να μπουν σε μετεκλογικό κυβερνητικό σχήμα, αποκλείοντας τη δυνατότητα αυτή όσον αφορά τη ΝΔ και θέτοντας κάποιες προϋποθέσεις όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ.  Μίλησε για συναίνεση και εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Θέατρο – Δάσκαλοι

Δέκα χρόνια, ζωή νάχει,  κλείνει στο «σανίδι» η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α΄θμιας Εκπαίδευσης. Δέκα χρόνια έντονης και δημιουργικής παρουσίας στα καλλιτεχνικά πράγματα της πόλης. Γι αυτό και φέτος τιμώντας το … ιωβηλαίο αυτό επανέρχεται και προτείνει τη δική του ανάγνωση στην κωμωδία που έγραψε το κλασικό συγγραφικό δίδυμο Γιαλαμάς – Πρτεντέρης, έργο με το οποίο πρωτοξεκίνησε τη δράση της  το 2002 « Μιάς Πεντάρας Νιάτα»,  τηρώντας απόλυτα την εποχή, στην ατμόσφαιρα και στη μουσική, στα σκηνικά και στα κοστούμια. Οι παραστάσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 11 Ιουνίου και θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 22 Ιουνίου (εκτός σαββατοκύριακου).

Το έργο

Στεγαστικό πρόβλημα, ανεργία, σεξουαλική παρενόχληση: Το νιόπαντρο ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει τη δική του στέγη αλλά δεν έχει τα χρήματα και σκέφτεται να δανειστεί. Η γυναίκα που θέλει να δουλέψει αλλά ο άνδρας της δεν της το επιτρέπει από φόβο μη «ξεμυαλιστεί». Η πρόσληψη κατά προτίμηση ανύπανδρων γυναικών από τις επιχειρήσεις. Οι σπουδές που δεν διασφαλίζουν πάντα ένα αντίστοιχο επαγγελματικό μέλλον. Θέματα απολύτως σύγχρονα. Και όμως πριν από 45 χρόνια με αυτά τα συστατικά ο Ασημάκης Γιαλαμάς και ο Κώστας Πρετεντέρης έγραψαν την κωμωδία «Μιας πεντάρας νιάτα», που γνώρισε εξαρχής μεγάλη επιτυχία στο θέατρο, ενώ σύντομα πέρασε και στη μεγάλη οθόνη. Ήρωες ο Γιώργος και η Ρένα, η Μαρίκα, ο Αντρέας, ο Δημήτρης. Ανθρωποι καθημερινοί, συνηθισμένοι, της διπλανής πόρτας. Ανθρωποι του ’60, αλλά και του 2012.

Ορκίστηκε

Ο  κ. Δημήτρης Αποστολόπουλος, φυσικός το επάγγελμα,  με  φροντιστήριο Μέσης  Εκπαίδευσης στη Μεγαλόπολη, ορκίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, στη θέση του κ.  Κώστα Μπεντεβή, ο οποίος παραιτήθηκε πριν από λίγες μέρες.

Φυσικό αέριο

Η  πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τη μεταφορά του φυσικού αερίου και πέραν της Μεγαλόπολης φαίνεται πως προχωρά κανονικά  μετά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και τη θετική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. «Η παροχή φυσικού αερίου αποτελεί κοινωνικό αγαθό και επιδιώκουμε την κάλυψη όσο δυνατόν περισσότερων περιοχών και, για το λόγο αυτό, προωθούμε τη δημιουργία ενός πιλοτικού δικτύου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» δήλωσε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «Εξετάζουμε και γνωμοδοτούμε θετικά επί της ΜΠΕ γιατί η απόφασή μας αυτή θα είναι η απόφαση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η τελική έγκριση και θα οδηγήσει στην έναρξη λειτουργίας του αγωγού τον Ιούλιο του 2013 σύμφωνα με τη δέσμευση του ΔΕΣΦΑ». Μετά τις μεθοδικές ενέργειες και τη σταθερή θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο αγωγός φυσικού αερίου θα επεκταθεί και προς τις Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας και Λακωνίας, οι οποίες δεν αποτελούσαν τμήμα του αρχικού σχεδιασμού.

Συγκέντρωση ΠΑΣΟΚ

Ο Κώστας Σκανδαλίδης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής του ΠΑΣΟΚ στην Τρίπολη σήμερα Τετάρτη 13-6-2012 και ώρα 8,30μμ στον περιβάλλοντα χώρο του Πνευματικού Κέντρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ Τρίπολης  «καλούνται οι συμπολίτες μας να παραβρεθούν και να ενισχύσουν την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μεγάλου τρίτου πόλου υπευθυνότητας, απέναντι στην επιπόλαιη αίσθηση του πλαστού διπολισμού».
Συλλήψεις για οφειλές

Άλλη μια σύλληψη έγινε χθες, ενός 77χρονου για οφειλές στο δημόσιο, μετά από εκείνη του εισαγωγέα κρεάτων, στο Παράλιο Αστρος, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Παραλίου Αστρους. Ειδικότερα, σε βάρος του 77χρονου είχαν βεβαιωθεί χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 107.373,01- ευρώ, γι αυτό και ο συλληφθείς  οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου.

Τάδε έφη

Ανώνυμος: Όποιος εξαπατά έναν άνθρωπο λέγεται απατεώνας,  όποιος εξαπατά έναν λαό λέγεται πολιτικός.

Μικρό Κομματικό Λεξικό: Όταν ένας πολιτικός φεύγει από άλλο κόμμα και έρχεται  στο δικό μας έχουμε διεύρυνση.  Όταν ένας πολιτικός φεύγει από το δικό μας κόμμα και πάει σε άλλο έχουμε προδοσία, αποστασία κ.λ.π.

Friedman: Η εξουσία διαφθείρει. Αυτό είναι το τίμημα της εξουσίας. Φαίνεται όμως, πως τα οφέλη από την άσκηση της εξουσίας είναι τόσο πολλά, που κανένας δεν υπολογίζει το τίμημα.

George Nathan: Παρ’ όλα τα παραπάνω πρέπει να ψηφίζουμε.  Γιατί οι κακοί πολιτικοί εκλέγονται από τους καλούς πολίτες που δεν πηγαίνουν να ψηφίσουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *