Έρευνες για σκοτεινές προμήθειες στα νοσοκομεία

Δύο εισαγγελικές έρευνες «τρέχουν» για τις προμήθειες των νοσοκομείων. Μία εξ αυτών αφορά γενικώς τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και η άλλη το Ιπποκράτειο, όπου τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο λογιστήριο ώστε να εξαφανίσουν ενοχοποιητικά στοιχεία.

Ο διοικητής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χριστιανόπουλος, σε έγγραφό του προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εντός της εβδομάδος πρόκειται να κατατεθεί το πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας σχετικά με τη μη τήρηση διαχειριστικών κανόνων στην προμήθεια ορθοπεδικών και νευροχειρουργικών υλικών».

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Νευροχειρουργική και Ορθοπεδική Κλινική) ο έλεγχος των επιθεωρητών αφορούσε την τήρηση διαχειριστικών διαδικασιών υλοποίησης των συμβάσεων ορθοπεδικού υλικού. Η ζημιά, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Στο διαφαινόμενο σκάνδαλο, που ερευνάται με παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελου Μπακέλα, φέρονται ότι εμπλέκονται 15 γιατροί και… περίπου 40 προμηθεύτριες εταιρείες.

Υπερτιμολογήσεις

Οι γιατροί φαίνεται ότι παράγγελναν στην τιμή που εκείνοι συμφωνούσαν με την εταιρεία, αγνοώντας πλήρως τις υπογεγραμμένες συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο και παραβιάζοντας πλήρως όλους τους κανόνες εσωτερικής λειτουργίας του νοσοκομείου. Οι εταιρείες, αν και είχαν επιλεγεί μέσω διαγωνισμού, προμήθευαν τα υλικά σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει.

Ανάλογη έρευνα διενεργείται με εισαγγελική εντολή, μήνες τώρα, για τις προμήθειες όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών (ΣΔΟΕ και του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας) βρίσκονται οι συνθήκες προμήθειας των μοσχευμάτων και οι υπεύθυνοι για την επιλογή των συγκεκριμένων εταιρειών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *