Τραγική η κατάσταση σε αρκετά νοσοκομεία, λόγω ελλείψεων σε βασικά είδη

Τεράστιες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά παρατηρούνται σε αρκετά νοσοκομεία, τόσο της Αττικής όσο και της περιφέρειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρες κλινικές κλείνουν, καθώς δεν έχουν τα βασικά είδη για τη λειτουργία τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι ίδιοι οι ασθενείς αγοράζουν τα υλικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των γιατρών του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Ηλία Σιώρα το πρόβλημα δημιουργείται από «τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ που αγγίζουν τα 1,7 δισ. ευρώ».

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί είναι η απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Αττικόν να αναστείλει τη λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής.

Επίσης, στο ΑΧΕΠΑ, μετά το Καρδιολογικό Ιατρείο, μέσω του οποίου κλείνονται και τα ραντεβού για όσους πρέπει να υποβληθούν σε στεφανιαιογραφία ή τοποθέτηση στεντ, λουκέτο έβαλε και η Αγγειοχειρουργική Κλινική, αφού τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ακριβά και δεν υπάρχουν τα χρήματα για την αγορά τους. Προβλήματα αναμένεται να προκύψουν και στην Οφθαλμολογική Κλινική λόγω έλλειψης ενδοφακών.

Η διοίκηση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σχετικά με τις ελλείψεις. Η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Ιωάννα Κατσή διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν από την αναστολή της προμήθειας αναλώσιμων υλικών τελούνται τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο εις βάρος ασθενών και της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου.

Στη Χίο, οι συγγενείς των ασθενών αγοράζουν οι ίδιοι καθετήρες ή γύψο, ενώ ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στις Σέρρες ή στη Λάρισα, όπου οι νοσηλευόμενοι σιτίζονται καθημερινά με κοτόπουλο, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για ψάρι ή μοσχάρι.

Στη Θεσσαλονίκη, δύο σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών διέθεσαν χρήματα για να προμηθεύσουν το Κέντρο Αιμοδοσίας του Ιπποκρατείου με ασκούς αίματος. Επιπλέον, έχουν σταματήσει οι μεταγγίσεις, αφού δεν μπορούν να ελεγχθούν 700-800 φιάλες αίματος που έχουν συλλεχθεί επειδή δεν υπάρχουν αντιδραστήρια.

Στη Ρόδο, σύμφωνα με τον χειρουργό – εντατικολόγο και πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Βασίλη Κινού, οι λίστες αναμονής στη Χειρουργική Κλινική αγγίζουν τους 6 μήνες και στην Ορθοπεδική τον έναν χρόνο λόγω ελλείψεων υλικών και κυρίως προσωπικού.

Πηγή: health.in.gr, Τα ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *