ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ Έρανος για αγορά ασκών αίματος

Η αδυναμία της πολιτείας να εξασφαλίσει τις αναγκαίες ποσότητες εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων ώθησε τους εθελοντές αιμοδότες να αναλάβουν δράση και να φτάσουν στο σημείο, εκτός από το αίμα που δωρίζουν, να πληρώνουν από την τσέπη τους και για την αγορά των ασκών, ώστε να μη χαθούν πολύτιμες μονάδες αίματος.
Ήδη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών απευθύνει έκκληση στα μέλη της, αλλά και σε ιδιώτες κι επιχειρήσεις, να ενισχύσουν την προσπάθειά της για την αγορά ασκών αίματος, αφού πλέον είναι καθημερινό το φαινόμενο ακύρωσης προγραμματισμένων εξορμήσεων για αιμοληψίες στα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας, υπολογίζεται ότι εξαιτίας των ελλείψεων αυτών θα χαθούν 100.000 μονάδες αίματος τη φετινή χρονιά.
«Η κατάσταση είναι οριακή. Προσπαθούμε όλοι μαζί, ώστε να μη ματαιωθούν κι άλλες προγραμματισμένες αιμοληψίες. Από βδομάδα ξεκινάμε λαχειοφόρο αγορά με λαχνούς που θα διακινηθούν πανελλαδικά και μέρος των εσόδων θα το διαθέσουμε για την αγορά ασκών αίματος. Στη συνέχεια θα τους δωρίσουμε στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, προκειμένου να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί έστω κι ένα μικρό ή μεγαλύτερο μέρος αυτού του προβλήματος», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαππας.
Παράλληλα, τονίζει ότι όποιος ενδιαφέρεται να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, μπορεί να αγοράσει τους ασκούς και να τους δωρίσει ο ίδιος στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Το κόστος αγοράς ενός ασκού κυμαίνεται από 5 έως 7 ευρώ, ενώ στόχος είναι η αγορά τουλάχιστον 60.000 ασκών για την περίοδο του καλοκαιριού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Ομοσπονδία στο email: posea.gr@hotmail.com
Στα αζήτητα 100.000 ασκοί
Στο μεταξύ, στον… αέρα βρίσκεται το 80% των αιμοδοσιών πανελλαδικά, ενώ το υπόλοιπο 20% προσπαθεί να καλύψεις τις ανάγκες του με δανεικούς ασκούς από άλλα νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει ο κ. Πρωτόπαππας, αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένας όμιλος που εκπροσωπείται από μία πολυεθνική και μπορεί να διαθέσει άμεσα 100.000 ασκούς στην ελληνική αγορά, αρκεί η πολιτεία να προκαταβάλει τα χρήματα.
«Εδώ κι ένα χρόνο ζητούμε, με έγγραφα και εισηγήσεις, να ληφθούν μέτρα για να λυθεί το πρόβλημα. Το υπουργείο Υγείας είχε υποσχεθεί ότι θα συγκεντρώσει χρήματα για την αγορά ασκών αίματος, ωστόσο αυτό δεν έγινε. Μάλιστα, πολλές αιμοδοσίες επιλέγουν να μη διώχνουν αιμοδότες που πηγαίνουν στο νοσοκομείο, αλλά είτε ακυρώνουν προγραμματισμένες εξορμήσεις αιμοληψίας είτε διαθέτουν λιγότερους ασκούς σε σχέση με τη ζήτηση που υπάρχει», λεει ο κ. Πρωτόπαππας.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα αιμοδοσίας στο Ξυλόκαστρο, όπου προσήλθαν 100 εθελοντές, αλλά υπήρχαν μόνο 40 ασκοί. Επίσης, πριν από λίγες ημέρες έγινε αιμοδοσία στο Αμύνταιο κι ενώ άλλες φορές συλλέγονταν 300 μονάδες, τώρα υπήρχαν διαθέσιμοι μόνο 25 ασκοί. Έτσι, ζητήθηκε η παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών και βρέθηκαν 40 ασκοί από την Κοζάνη κι άλλοι 30 από τη Φλώρινα.
Σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαππα, χρειαζόμαστε 12.000 μονάδες αίματος μηνιαίως μόνο για τις ανάγκες των ατόμων με μεσογειακή αναιμία. Για να καλυφθούν οι ανάγκες όλης της χώρας (για ασθενείς και χειρουργεία) χρειαζόμαστε τουλάχιστον 40.000 – 50.000 μονάδες αίματος μόνο για το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα το λιγότερο που μπορεί να επιτευχθεί είναι η συλλογή 20.000 ασκών.
«Κάθε χρόνο συλλέγουμε 630.000 μονάδες αίματος, εκ των οποίων αχρηστεύονται 25.000 – 30.000, τις οποίες αναπληρώνουμε από Ελβετία. Για φέτος τις έχουμε ήδη πάρει και δεν μπορούμε να προμηθευτούμε κι άλλες”, τονίζει ο κ. Πρωτόπαππας.
Κυνήγι… ασκών
Για κυνήγι… ασκών αίματος, προκειμένου να μην μπει λουκέτο στις υπηρεσίες αιμοδοσίας, κάνει λόγο στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του συλλόγου αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα ζωής» Θεόδωρος Τσαουσίδης.
«Πριν από λίγες ημέρες οργανώσαμε αιμοδοσία ως σύλλογος και δεν υπήρχαν αντιδραστήρια, για να γίνουν οι ταυτοποιήσεις. Δεν είναι, όμως, λύση τα δανεικά αντιδραστήρια. Επίσης, υπήρξε περιστατικό με ένα εξάχρονο κοριτσάκι από την Κοζάνη που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ με λευχαιμία και χρειαζόταν αίμα, αλλά δεν υπήρχε ασκός. Οι γονείς μάς ζήτησαν να στείλουμε από Κοζάνη, αλλά ούτε εμείς βρήκαμε. Τελικά, ευτυχώς βρήκε το ΑΧΕΠΑ», τονίζει ο κ. Τσαουσίδης.
Με την αγωνία ζουν και οι θαλασσαιμικοί της Θεσσαλονίκης, αν και προς το παρόν δεν έχουν ακυρωθεί οι μεταγγίσεις τους. Ωστόσο, όπως δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης, Βασίλης Δήμος, στην τελευταία αιμοδοσία που οργάνωσε ο σύλλογος δεν υπήρχαν ασκοί και τη λύση έδωσαν 60 φοιτητές του ΑΠΘ, οι οποίοι τούς αγόρασαν με δικά τους χρήματα.
Τζακ-ποτ, όμως, αποτελεί και για το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης η ύπαρξη ασκών αίματος και αντιδραστηρίων. Όπως δηλώνει στη “ΜτΚ ” η διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Γωγώ Παπαϊωάννου, πριν από 15 – 20 ημέρες η αιμοδοσία ξέμεινε από ασκούς, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν εξορμήσεις για αιμοδοσία.
“Αυτήν τη στιγμή, με χίλια παρακάλια και γκρίνια, έχουμε ασκούς κι ελπίζουμε να βγάλουμε τον Ιούνιο. Από κει πέρα, δεν ξέρω τι θα γίνει. Φτάσαμε στο σημείο να κόψουμε εξορμήσεις, αλλιώς θα έπρεπε να κλείσουμε την αιμοδοσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών της Θεσσαλονίκης έβαλαν λεφτά από την τσέπη τους, για να αγοράσουν ασκούς κι έτσι μας έδωσαν και αίμα και ασκούς”, λέει η κ. Παπαϊωάννου.
Σύμφωνα με την ίδια, σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και στα αντιδραστήρια, με αποτέλεσμα να έχουν συλλεχθεί 700-800 φιάλες αίματος, αλλά να μην μπορούν να ελεγχθούν εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων.
Ανάλογη είναι και η κατάσταση στο “ΑΧΕΠΑ”. Όπως λέει ο διοικητής Γιώργος Βέργουλας, υπάρχει στενότητα στους ασκούς συλλογής αίματος κι αν χρειαστεί θα ακυρωθούν και εξορμήσεις αιμοληψιών.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
http://www.makthes.gr/news/reportage/89308/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *