Οδοιπορικό Υγείας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής: Ιατρικές εξετάσεις – Εμβολιασμοί και Φάρμακα στους Ακρίτες του Αγαθονισιου

 

Στο ακριτικό Αγαθονήσι βρέθηκε σήμερα το κλιμάκιο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που ίδρυσαν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη ΜΚΟ της «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ανασφάλιστων και αδύναμων πολιτων. Η τοπική κοινωνία, πρωτοστατουντως του Δημάρχου, του δημοτικού συμβουλίου και σύσωμων των 200 κατοίκων του νησιου επεφύλαξαν θερμότατη υποδοχή στους εκπροσώπους του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του Ακριτικού Οδοιπορικού Υγείας που ξεκίνησαν οι δύο φορείς για την υιοθεσία των προβλημάτων των κατοικων άγονων περιοχων της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Στο όμορφο αυτό νησί της Δωδεκανήσου το οποίο δεν έχει ούτε ένα φαρμακείο, έδωσε το παρών της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, προμηθεύοντας το Αγροτικό Ιατρείο και την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αγαθονησίου με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και παράλληλα πραγματοποιώντας κλινική εξέταση και εμβολιασμούς στους κατοίκους. Εθελοντές γιατροί, εκπρόσωποι του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής εξέτασαν τους κατοίκους του νησιού, ενήλικες και παιδιά, κατέγραψαν τις ανάγκες του Αγροτικού Ιατρείου και συζήτησαν με την Αγροτική Γιατρό τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Νησιού.

«Μάννα εξ ουρανού» χαρακτήρισε ο κ. Κόττορος την προσφορά της ΜΚΟ «Αποστολής» και του Ι.Σ.Α. και εξέφρασε τη μεγάλη του συγκίνηση γι’ αυτή την επίσκεψη, «σε μία εποχή που λείπει η αλληλεγγύη και η προσφορά». «Σας περιμέναμε με μεγάλη λαχτάρα. Σήμερα μας γέμισαν τα χέρια. Δεν είχαμε φάρμακα αφού ούτε ιδιωτικό, ούτε δημόσιο φαρμακείο υπάρχει στο νησί». Ο δήμαρχος του Αγαθονησίου ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κκ Ιερώνυμο, τον Γενικό Διευθυντή της ΜΚΟ «Αποστολής» κ. Κ. Δήμτσα και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Σύλλογου Αθηνών κ Γ.Πατούλη που στέκονται στο πλευρό τους και δείχνουν πως «ακόμη υπάρχουν κάποιοι που μας σκέφτονται». Χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού την ανασφάλεια που τους διακατέχει για τα θέματα υγείας, κυρίως λόγω της κακής ακτοπλοϊκής σύνδεσης και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η προσπάθεια της «Αποστολής» και του Ι.Σ.Α. να έχει συνέχεια. Συγκινημένος απένειμε στον κο Πατούλη και στον κο Δήμτσα αναμνηστική πλακέτα ως  ένδειξη της ευγνωμοσύνης των κατοίκων προς τους δύο φορείς στήριξης.

Ο κ. Κ. Δήμτσας, Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής», δεσμεύτηκε πως η Εκκλησία θα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των Ελλήνων που ζουν στην ακριτική χώρα. «Η δράση μας δεν είναι συμβολική αλλά ουσιαστική. Σε συνεργασία με τις τοπικές Μητροπόλεις θέλουμε να κάνουμε πράξη την εντολή του Αρχιεπισκόπου: να μη μείνει κανένας χωρίς φαγητό, φάρμακα και γιατρό».

Ο κ. Γ. Πατούλης, Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. τόνισε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος και η Εκκλησία ένωσαν τις δυνάμεις τους γι’ αυτό ακριβώς τον σκοπό: για να καλύψουν τις ανάγκες όσων περισσότερων ανθρώπων έχουν ανάγκη και να νιώσουν πως κάποιος είναι σε αυτή την δύσκολη περίοδο δίπλα τους και μεριμνά και φροντίζει για τα προβλήματά τους. «Αγκαλιάζουμε τους ακρίτες της άγονης Ελλάδας, εξοπλίζουμε τα Αγροτικά Ιατρεία και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των τοπικών κοινωνιών με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, υιοθετούμε τα προβλήματα τους μα και τις προσδοκίες τους, καταγράφουμε τις ανάγκες τους και οικοδομούμε μία γέφυρα αλληλεγγύης σε μια ξεχασμένη Ελλάδα.»

 

Για το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α.                                Ο Γεν. Διευθυντής της ΜΚΟ    «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»

 

Γιώργος Πατούλης                                                               Κωνσταντίνος Δήμτσας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *