«Μαύρη τρύπα» στα ταμεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ

 

 

Σε αδυναμία καταβολής ακόμη και των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών βρίσκεται η πλειονότητα των επιχειρήσεων λόγω της βαθιάς παρατεταμένης ύφεσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών να μην έχει ενταχθεί ούτε το 1/3 των οφειλετών.

Όπως επισημαίνει στην ΕΞΠΡΕΣ ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος από τις 350.000 επιχειρήσεις μόλις 100.000 εντάχθηκαν στη ρύθμιση εισφορών, ενώ χειρότερη είναι η κατάσταση στον ΟΑΕΕ, καθώς από τους περίπου 300.000 οφειλέτες στη ρύθμιση εντάχθηκαν μόνο 28.000.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να δίνουν κάθε μήνα μάχη με το χρόνο προκειμένου να βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την καταβολή των συντάξεων Ιουλίου, αμέσως μετά τις επικείμενες εκλογές.

Τα ασφαλιστικά ταμεία παρουσιάζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα με ορατό τον κίνδυνο του «κραχ» εντός του 2012. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ο ΟΑΕΕ θα χρειαστούν επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για την εύρυθμη καταβολή των συντάξεων. Όπως εκτιμάται η «μαύρη τρύπα» για το 2012 στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα φθάσει το 1,4 δισ. ευρώ, ενώ στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών θα φθάσει τα 822 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, η λιτότητα των μνημονίων εξακόντισε τα ποσοστά της ανεργίας με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εισροές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό βέβαια σε συνδυασμό με την εισφοροδιαφυγή, που αγγίζει τα 11,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μπορούν να εισπραχθούν μόνο τα 8 δισ. ευρώ, οδηγεί σε αφανισμό τα ταμεία. Μάλιστα όσοι οικονομολόγοι γνωρίζουν την κοινωνική ασφάλιση και τη λειτουργία της μέσα στην οικονομία (και βέβαια δεν αμείβονται άμεσα ή έμμεσα από τράπεζες) μιλούν για «κραχ» ίδιου επιπέδου με τη ασύντακτη χρεοκοπία.

Σε δεινή κατάσταση και ο ΟΑΕΕ

Όμοια, ίσως και χειρότερη, είναι η κατάσταση στον ΟΑΕΕ αφού από τους 300.000 περίπου οφειλέτες σε ρύθμιση εντάχθηκαν μόλις 28.000. Αυτή τη στιγμή, το 45% των ασφαλισμένων του Οργανισμού αδυνατεί να καταβάλει εισφορές με τις οφειλές να προσεγγίζουν περίπου τα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στον ΟΑΕΕ όσοι ασφαλισμένοι δεν αποπληρώσουν τις εισφορές τους δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.

Βάσει δε του προϋπολογισμού που θα εγκριθεί με τη νέα διοίκηση και τη νέα κυβέρνηση, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές το 2012 δεν θα ξεπεράσουν τα 1,487 δισ. ευρώ, όταν το 2011 η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν 2,137 δισ. ευρώ. Συνολικά, τα έσοδα του ταμείου υπολογίζονται σε 4,311 δισ. ευρώ, ενώ τα έξοδα σε 5,133 δισ. ευρώ.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

http://www.zougla.gr/money/article/mavri-tripa-sta-tamia-ika-etam-ke-oae

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *