ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ : ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: ΓΑΥΔΟΣ


Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη ΜΚΟ της «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ξεκίνησαν, μέσα από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, το δεύτερο κύκλο του Ακριτικού Οδοιπορικού Υγείας σε άγονες και παραμεθόριες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, με πρώτο σταθμό το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας και της Ευρώπης, την ακριτική Γαυδο.

 

Οι δύο φορείς προχωρούν στη στήριξη των κατοίκων της Γαύδου, του Αγαθονησίου, των Λειψών και των Αρκιών, προμηθεύοντας τις κοινωνικές Υπηρεσίες των τοπικών κοινωνιών και τα Αγροτικά Ιατρεία με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, πραγματοποιώντας, παράλληλα, κλινικές εξετάσεις και εμβολιασμούς στους κατά τόπους πληθυσμούς.

Από τη Γαυδο, ο Γενικός Διευθυντής της “Αποστολής” κ. Κ. Δήμτσας σημείωσε πως “με εντολή του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου βρισκόμαστε σήμερα κοντά σας”. “Σε αυτή τη δύσκολη εποχή για την χώρα”, τόνισε, “δεν πρέπει να λησμονούμε αυτό που θεωρείται ξεχασμένη Ελλάδα. Εμείς από το κέντρο, από την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον Ι.Σ.Α. σας μεταφέρουμε την έγνοιά μας, τη σκέψη μας, ότι παρόλο που υπάρχουν δυσκολίες θα βρισκόμαστε δίπλα σας. Θα το προσπαθήσουμε, θα το καθιερώσουμε και θα είναι μία σταγόνα δροσιάς σε αυτή τη δύσκολη περίοδο” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Γ. Πατούλης υπογράμμισε: “Το ότι βρεθήκαμε αυτή τη στιγμή εδώ συμβολίζει ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάει η χώρα δεν είστε μόνοι. Υιοθετούμε τις ανάγκες σας σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό σε συνεργασία με τον αγροτικό ιατρό και τις δημοτικές αρχές. Θέλουμε να σας εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας που φυλάτε Θερμοπύλες. Αυτό μας γεμίζει με πείσμα να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο”.

Ο κ. Νικόλαος Δεσποτάκης, αγροτικός ιατρός στο νησί επισήμανε πως “το πρώτο βήμα έγινε και είναι εξαιρετικό”. “Τα φάρμακα που παραλάβαμε ήταν αυτά που πραγματικά χρειαζόμασταν και ευελπιστώ να συνεχίσουμε έτσι ακριβώς” σημείωσε. “Οι άνθρωποι εδώ έχουν ανάγκες, είναι παραμεθόριος και συχνά αποκλείονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχουν φάρμακα και χρειαζόμαστε για όσο χρονικό διάστημα είμαστε αποκλεισμένοι. Σ’ αυτό η “Αποστολή” και ο Ι.Σ.Α. βοηθούν πολύ. Είναι ιδιαίτερες οι καταστάσεις στη Γαύδο, έχει συμβεί για παράδειγμα ένα σοβαρό περιστατικό και δεν υπήρχε η δυνατότητα να έλθει σκάφος ή ελικόπτερο και προσπαθούσαμε να κρατήσουμε το συνάνθρωπό μας στη ζωή. Η τηλειατρική δεν μπορεί να λειτουργήσει. Έχουμε βασικές ελλείψεις, στο ιατρείο δεν υπάρχει ούτε τηλέφωνο, ούτε ρεύμα, ούτε φυσικά σύνδεση στο διαδίκτυο που προσφέρει πολλές δυνατότητες στην ιατρική” είπε ο κ. Δεσποτάκης.

Η κ. Ευαγγελία Καλλινίκου, εκπρόσωπος του Δήμου Γαυδου, τόνισε πως η δράση της “Αποστολής” και του Ι.Σ.Α. είναι πολύ σημαντική. “Υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κρήτη χωρίς να έχει βρεθεί λύση τόσα χρόνια. Ηλικιωμένοι του νησιού έχουν μεγάλη ανασφάλεια για τα φάρμακά τους και δεν υπάρχει συχνά γιατρός. Νιώθουμε παραμελημένοι και μόνοι” τόνισε.

«Από τη Γαυδο, σήμερα, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής θέτει σαν πρώτη προτεραιότητα στο έργο του, αυτοί οι άνθρωποι να μη μείνουν ποτέ ξανά μόνοι. Μαζί ξεκινήσαμε, μαζί συνεχίζουμε», δήλωσε σθεναρά κλείνοντας ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α, κος Γιώργος Πατούλης.

Για το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α.                                Ο Γεν. Διευθυντής της ΜΚΟ    «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»

 

Γιώργος Πατούλης                                        Κωνσταντίνος Δήμτσας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *