Αρκαδία. Ένα μνημείο αναξιοποίητο

 

Από τότε που λειτούργησε το κοιμητήριο της Αγίας Τριάδας, μικρός αριθμός ατόμων  πλέον επισκέπτεται αυτό της Μεταμόρφωσης, παρότι τα εναπομείναντα λιγοστά ταφικά μνημεία του είναι αξιόλογα και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της  ιστορίας του τόπου μας, ιδίως κάποιων  ανθρώπων που μετείχαν στην θρησκευτική, οικονομική και κοινωνική του ζωή. Γι αυτό, αν και χώρος σιωπής, είναι εξαιρετικά εύγλωττος.

Ο   επισκέπτης μπορεί να  διαβάσει  ονόματα οικεία αλλά  και μακρινά ή άγνωστα στον ίδιο. Μπορεί να ψηλαφήσει ονόματα ανθρώπων που κάποτε έζησαν σε αυτόν τον τόπο, παρότι αρκετές φορές τα φύλλα που σαπίζουν και καλύπτουν τις προτομές και τα χαραγμένα στοιχεία στις λεπτοδουλεμένες πλάκες τον εμποδίζουν, ενώ τα  μαυρισμένα πρόσωπα και οι μουχλιασμένες μαρμάρινες πλάκες να  έχουν παραδοθεί στη δική τους επίγεια φθορά.

Η εγκατάλειψη του Κοιμητηρίου της Μεταμόρφωσης δεν αποτελεί πλέον είδηση.  Γι αυτό και  κανείς δεν δίνει  τη  σημασία που επιβάλλεται, καθώς τα οικονομικά προβλήματα είναι εκείνα που καίνε αυτή τη στιγμή τη χώρα μας.

Και όμως κάτι πρέπει να γίνει σε αυτό το σημείο της πόλης, κάρφος τοις οφθαλμοίς μας, καθώς εισερχόμεθα στην πόλη. Το Νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης  έχει δίκαια ίσως χαρακτηριστεί από κάποιους  ως μια μικρή μεν αλλά σημαντική  υπαίθρια γλυπτοθήκη της πόλης, αφού  περπατώντας σε αυτό, τίποτε δεν μοιάζει απειλητικό, τίποτε δεν φαντάζει μακάβριο. Ανήκει στη γενιά των κοιμητηρίων που διαμορφώθηκαν κάτω από το πνεύμα της χριστιανικής κοσμοθεωρίας και αποτελεί ένα χώρο ιερό και σεβάσμιο, όπου αναπαύονται τα σώματα διακεκριμένων  προσφιλών μας προσώπων.

Πολλά έχουν ειπωθεί, προεκλογικά συνήθως, για την αποκατάσταση του κοιμητηρίου αυτού σε χώρο πρασίνου με τη διατήρηση των κυριότερων μνημείων του και την ανάδειξή τους στο συγκεκριμένο  χώρο. Παρόλα αυτά δεν έγινε καμία προσπάθεια ούτε εντάχθηκε σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, από αυτά που υπήρχαν, ια αξιοποίησή του, εξ ου και η εγκατάλειψη είναι εμφανής. Και όμως κάτι πρέπει να γίνει. Είναι μεταξύ  άλλων και ζήτημα αισθητικής της κυριότερης εισόδου της πόλης μας.

Η διατήρησή του είναι ουσιώδης προϋπόθεση για την διατήρηση της συλλογικής μας  μνήμης, εκ των ων ουκ άνευ της πολιτισμικής μας ταυτότητας.

 

 

 

Παραιτήθηκε;

Την παραίτησή του από το αξίωμα του Δημάρχου Νότιας Κυνουρίας υπέβαλε σήμερα (χθες) το πρωί ο κ. Ιωάννης Μαρνέρης, στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσο Αποστολόπουλο. Όπως όλα δείχνουν, σημαντικό ρόλο σε αυτή του την απόφαση έπαιξε το έντονο επεισόδιο που δημιουργήθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, όταν κατηγορήθηκε από Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας για εμπαιγμό, στο θέμα της Οργάνωσης κυκλοφορίας και στάθμευσης των οικισμών Λεωνιδίου Πλάκας, Πουλίθρων και Κοσμά. Πηγή: www.leonidion.gr

Ημερίδα για εργασιακά

Εκδήλωση – ημερίδα  οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας  την Κυριακή 10 Ιουνίου στις 8:30 το βράδυ  στην Κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης   με θέμα:  Υπονόμευση του νομικού πολιτισμού της εργασίας.  Ο  κ. Σιώκος Σωτήρης, μέλος ΔΣ Ιδρύματος Ιστορικών και Κοινωνικών Ερευνών «Σταύρος Καλλέργης», μέλος θεματικής πολιτισμού ΣΥ.ΡΙΖ.Α  θα αναπτύξει το θέμα:  Πολιτική, πολιτισμός της εργασίας, οικονομική κρίση.  Ο κ. Πετρόπουλος Τάσος, δικηγόρος – εργατολόγος, θα αναφερθεί στις  προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την εργασία, την οικονομία, την ανεργία ενώ ο   κ. Ελληνιάδης Στέλιος, δημοσιογράφος και  συγγραφέας θα εστιάσει πάνω στο θέμα:  Πόλις και πολιτισμός. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι με το συγκρότημα «Οι φίλοι του Στέλιου».

Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία

Η Επέτειο της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας στη Στεμνίτσα εορτάζει  την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιουνίου ο δήμος Γορτυνίας σε συνεργασία με τον Πατριωτικό Σύνδεσμο Τρικολώνων. Η εορτή περιλαμβάνει δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γόρτυνος και   Μεγαλοπόλεως κ.Ιερεμία, εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας και δημοτικούς χορούς στη πλατεία της Στεμνίτσας από το χορευτικό συγκρότημα «Αρκαδιανή».

Ιάκωβος Καμπανέλης

Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη διοργανώνει η Σχολή Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,  στο Ναύπλιο. Η ημερίδα θα γίνει σήμερα Παρασκευή  στην αίθουσα της σχολής από τις 11 το πρωί, ενώ οι  απογευματινές εργασίες θα ξεκινήσουν στις 5.Θα  πάρουν μέρος ηθοποιοί, ιστορικοί του θεάτρου και φοιτητές που θα αποδώσουν αποσπάσματα έργων του συγγραφέα.

Περιφερειακό Συμβούλιο

Με 30 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει σήμερα στις 3:30 μετά το μεσημέρι το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και μελέτες για την κατασκευή φωτοβολταϊκών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας.

Ζωγραφική

Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Τριπολίτη ζωγράφου Βασίλη Τάγκαλου θα φιλοξενήσει η αίθουσα τέχνης ΚΟΥΡΟΣ (Δημητρακοπούλου 3, Τρίπολη), τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Παρασκευή 15 Ιουνίου στις 9:00 μ.μ. Την έκθεση, που θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 30 Ιουνίου, θα προλογίσει ο εικαστικός φωτογράφος, Γιώργος Τουρκοβασίλης.

Οργανωτικά  – ΠΑΣΟΚ

Στο πλαίσιο της πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης – ανασύστασης της παράταξης και της προεκλογικής προετοιμασίας εν’ όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012,  το ΠΑΣΟΚ διοργανώνει ανοιχτή σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Τροπαίων σήμερα Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012 ( ώρα 7.30 μ.μ. ). με  ομιλητή και συντονιστή της εκδήλωσης τον υποψήφιο Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Σουλαδάκη.  Ο  κ. Σουλαδάκης είναι ελεύθερος επαγγελματίας ( πολιτικός μηχανικός ), ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επίτιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών ( ΙΣΤΑΜΕ ) – Ανδρέας Παπανδρέου και έχει εκλεγεί Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ το 1996 και Ευρωβουλευτής το 1999. Είναι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου από Βάχλια Γορτυνίας.

Αγρυπνία

Την  Κυριακή 10 Ιουνίου 2012 και από ώρας 8.00 μέχρι τις 12.30 τη νύχτα    στο Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Βασιλείου Τριπόλεως θα τελεστεί αγρυπνία, στη μνήμη του Αγίου  Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του Ιατρού, όπου και θα εκτεθεί για προσκύνημα  τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου.

Τάδε έφη…

– Oscar Ameringer : Πολιτική είναι η ευγενής τέχνη του να παίρνεις τις ψήφους των φτωχών και να κάνεις προεκλογικές εκστρατείες με τα λεφτά των πλουσίων, υποσχόμενος στους μεν ότι θα τους προστατέψεις από τους δε.

– Henry Menken : Αν ένας πολιτικός ανακάλυπτε ότι στην περιοχή του ψηφίζουν κανίβαλοι δεν θα… είχε κανένα ενδοιασμό να τους υποσχεθεί ιεραποστόλους για δείπνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *