Γέφυρα ζωής από την Κύπρο στην Ελλάδα

Κύπριος δότης οργάνων χάρισε ζωή σε έναν 28χρονο και μία 37χρονη

Δυο μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν χθες, ύστερα από προσφορά μοσχευμάτων από Κύπριο δότη οργάνων.

Ο 22χρονος δότης κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ύστερα από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και η οικογένειά του αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά του, προκειμένου να βοηθηθούν συνάνθρωποί μας, που χρήζουν μεταμόσχευσης, σε Κύπρο και Ελλάδα.

Τα μοσχεύματα, τα οποία προσφέρθηκαν στον ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ήταν η καρδιά και το ήπαρ, καθώς στην Κύπρο δεν υπάρχει πρόγραμμα, το οποίο να υποστηρίζει μεταμοσχεύσεις των συγκεκριμένων οργάνων. Αντίθετα οι νεφροί μεταμοσχεύθηκαν σε Κύπριους λήπτες.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν από τον ΕΟΜ οι Μονάδες Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης και του Ωνάσειου για την εύρεση των κατάλληλων ληπτών και την έγκαιρη μετάβαση των ιατρικών ομάδων στην Κύπρο για τη λήψη των οργάνων.

Τελικά, η καρδιά μεταμοσχεύθηκε σε άνδρα 28 ετών, ο οποίος βρισκόταν στη λίστα αναμονής για δύο χρόνια, ενώ το ήπαρ έλαβε 37χρονη, η οποία μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης από το Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά “Τζάνειο”, όπου νοσηλευόταν σε βαριά κατάσταση, με ηπατική ανεπάρκεια, τις τελευταίες ημέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *