Μονάδες ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία

Αποφασισμένος να προχωρήσει στη δημιουργία θεραπευτικών μονάδων φαρμακευτικής υποστήριξης του ΟΚΑΝΑ σε δημόσια Νοσοκομεία, εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, σε σύσκεψη με εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίως από την Αττική, όπου εκδηλώνονται και οι εντονότερες αντιδράσεις. «Βρήκα έχθρα -οριζοντίως υπάρχουσα- στα πολιτικά κόμματα και ουχί, καθέτως. Βρήκα αντιπαράθεση», είπε ο υπουργός.

Εμείς, είμαστε αποφασισμένοι ως υπουργείο Υγείας, να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία είπε ο υπουργός, ανακοινώνοντας ότι την 1η Οκτωβρίου θα κλείσει τον ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά.

Όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά, και της Θεσσαλονίκης θα πάρουν μια μικρή μονάδα, από το σύνολο των 17 που θα δημιουργηθούν. «Θα διαιρεθεί το πρόβλημα. Και η διαίρεση αυτή θα οδηγήσει γρήγορα στην επίλυσή του».

Σε 15 μέρες σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη θα ανακοινωθούν τα νοσοκομεία στα οποία θα δημιουργηθούν οι νέες μονάδες.

Η μικρή μονάδα, (100-120 εξαρτημένων) που θα αποκεντρώσει τις μονάδες της Θεσσαλονίκης του Πειραιά και της Αθήνας, θα βοηθήσει τους ανθρώπους να απεξαρτηθούν, είπε ο υπουργός. Θα βοηθήσει τα κέντρα των πόλεων, την επιχειρηματική δραστηριότητα, την οικονομική και κοινωνική ζωή.

Οι ασθενείς, θα μπορούν να εξυπηρετούνται σε περισσότερα των υπαρχόντων σήμερα, κέντρων απεξάρτησης. Αυτό, θα σημάνει εξάντληση και της «λίστας της ντροπής», όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι «οι λίστες της ντροπής ντροπιάζουν όλους».

Πάντως σε αντίθεση με το λεκανοπέδιο Αττικής όπου και καταγράφονται εντονότατες αντιδράσεις, εντυπωσιακή είναι η στάση της επαρχίας όσον αφορά την τοποθέτηση μονάδων υποκαταστάτων στα νοσοκομεία. Αυτό επισήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, ενώ ο Δήμαρχος Χανίων και πρώην υφυπουργός Υγείας Μανώλης Σκουλάκης, μίλησε για τον άψογο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ανάλογη μονάδα στα Χανιά, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του για τις αντιδράσεις των δημάρχων, καθώς όπως είπε, οι ίδιοι οι δήμοι εδώ και αρκετά χρόνια ζητούσαν διαίρεση του προβλήματος σε όλους και εγκατάσταση των μονάδων στα νοσοκομεία.

Πρέπει να πολεμήσουμε την αντίληψη «αυτό που δεν θέλω στην αυλή μου ας πάει στην αυλή άλλου», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ανακοινώνοντας ότι ο Δήμος Αθηναίων θα δεχθεί τμήμα του ΟΚΑΝΑ στο Δημοτικό Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ.

Για την ανάγκη απομάκρυνσης του ΟΚΑΝΑ από το Κέντρο του Πειραιά μίλησε ο Δήμαρχος της πόλης Βασίλης Μιχαλολιάκος, τονίζοντας ότι είναι λάθος να μπαίνουν οι δήμοι σε αντιπαράθεση μεταξύ τους. Είναι θέμα της πολιτείας, είπε, να λύσει το θέμα.

Για διαίρεση του προβλήματος έκανε λόγο ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τη δημιουργία μονάδας στην περιοχή του, όπως επίσης και ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο οποίος είπε ότι το νοσοκομείο ΚΑΤ είναι ήδη επιβαρημένο.

Ο δήμαρχος Αιγάλεω Χρήστος Καρδαράς πρότεινε προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις, να δημιουργηθούν μικρές μονάδες ταυτόχρονα σε διάφορα νοσοκομεία. Το πρόβλημα, είπε, δημιουργήθηκε όταν άρχισε η παραπληροφόρηση και οι φήμες. Για έλλειμμα ενημέρωσης μίλησαν αρκετοί δήμαρχοι, τονίζοντας μάλιστα ότι θα δέχονταν το μοίρασμα του προβλήματος σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις.

Για συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πολιτείας μίλησαν από την πλευρά τους οι βουλευτές της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος, του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, και του ΛΑΟΣ Ουρανία Παπανδρέου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *