«Εξομαλύνεται η κατάσταση με τα φάρμακα»

Την πεποίθησή του ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση για τη χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους σε βαριά πάσχοντες εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας, διαβεβαιώνοντας ότι κορυφώνονται εντός της ημέρας οι παραδόσεις στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ έχει ξεκινήσει και ο εφοδιασμός των δημόσιων νοσοκομείων, τα φαρμακεία των οποίων θα λειτουργούν πρωί και απόγευμα.

Ο κ. Κίττας παραδέχτηκε ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπου ασθενείς σχηματίζουν ουρές, προκειμένου να πάρουν τα φάρμακά τους, λέγοντας ότι η στάση τους είναι δικαιολογημένη λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί. Ωστόσο, είπε, «εμείς πρέπει να τους καθησυχάσουμε, ότι και από αύριο θα μπορούν να βρουν το φάρμακό τους ώστε να μην τρέχουν σήμερα όλοι μαζί στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για θεραπείες που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες».

Παράλληλα, ο υπουργός, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση στους φαρμακοποιούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να αρχίσουν να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς, όπως είπε, έχουν ήδη καταβληθεί 200 εκατ. ευρώ (το 70% των οφειλών του Μαρτίου), και τις επόμενες ημέρες θα εκταμιευθούν άλλα 70 εκατ. ευρώ, που βρίσκονται ήδη στο Ταμείο του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Κίττας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ετέθη ποτέ ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των 70 εκατ. ευρώ να σταματήσουν οι φαρμακοποιοί τις κινητοποιήσεις τους.

Ο υπουργός είπε, επίσης, ότι καταβάλλονται προσπάθειες να εξευρεθούν ιδιωτικά φαρμακεία που θα δίνουν τα ακριβά φάρμακα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Γεράσιμος Βουδούρης πρότεινε στον πρόεδρο των φαρμακοποιών Θεόδωρο Αμπατζόγλου, να υποδείξει 50 ιδιωτικά φαρμακεία στην Αθήνα και 50 στην περιφέρεια που θα χορηγούν ακριβά φάρμακα με έξοδα του Οργανισμού.

Η απάντηση του κ. Αμπατζόγλου ήταν «ή όλα ή κανένα» και αυτό είναι και ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μεταξύ φαρμακοποιών και ΕΟΠΥΥ, με τους πρώτους να επιμένουν στη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

«Κανένα σύστημα Υγείας όσο καλό κι αν είναι, δεν θα μπορέσει να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, εάν δεν έχει πόρους να τα υποστηρίξει», είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι σε τέτοιες καταστάσεις οι Τομείς που πάσχουν είναι της Υγείας και της Παιδείας, ενώ δεν θα έπρεπε.

«Απευθύνω την ίδια έκκληση που είχα απευθύνει πριν από τρία χρόνια ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών -τα θέματα αυτά χρειάζονται τη συναίνεση όλων», είπε ο υπουργός.

Όσον αφορά την αποπληρωμή των οφειλών των νοσοκομείων ο κ. Κίττας ανέφερε ότι ήδη έχουν δοθεί 110 εκατ. από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να χορηγηθούν άλλα 90 εκατ. ευρώ για ανάγκες των νοσοκομείων, ενώ, τέλος, θα εκταμιευθούν κι άλλα 40 εκατ. για να πληρωθούν εφημερίες γιατρών και υπερωρίες του προσωπικού.

Σχετικά με τους προμηθευτές ο υπουργός επεσήμανε ότι τα χρήματα υπάρχουν στα νοσοκομεία, αλλά υπάρχει και ένα κώλυμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο που εμποδίζει την εκταμίευσή τους. Ο κ. Κίττας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει και ο πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να «βρεθεί λύση τις αμέσως επόμενες ημέρες ώστε οι δοκιμαζόμενοι προμηθευτές να μπορέσουν να αντλήσουν τα χρήματα και να τροφοδοτήσουν τα νοσοκομεία άμεσα».

Επίσης ανακοίνωσε ότι 310 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τον ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές κλινικές, γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, φυσιοθεραπευτές, μονάδες αιμοκάθαρσης και διαγνωστικά κέντρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *