ΥΥΚΑ. Πρακτικά κοινής συνέντευξης Τύπου ΥΥΚΑ – ΗΔΙΚΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρακαλώ μπορούμε να αρχίσουμε; Πρώτα απ’ όλα να σας καλωσορίσω στο Υπουργείο Υγείας. Θα ήθελα να βρίσκομαι σε άλλες συνθήκες και να έχω να πω πολύ πιο ευχάριστα πράγματα από αυτά που θα πω που εν μέρει βέβαια ελπίζω στο μέτρο του δυνατού ότι θα ικανοποιήσουν κάποιους κλάδους. Εν μέρει επαναλαμβάνω.
Εκείνο που ξέρω και το λέω ως αρχή είναι ότι δεν υπάρχει κανένας, φαντάζομαι, ανάμεσά σας αλλά και κανένας συμπολίτης μας αλλά και κανένας πολίτης του κόσμου που να μην γνωρίζει ότι η υγεία ναι μεν είναι το ύψιστο αγαθό, χρειάζεται πράξεις, πράξεις όμως που είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την οικονομική κατάσταση, την γενικότερη και την ειδικότερη.
Κανένα σύστημα υγείας, όσο καλό και αν είναι, δεν μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα εάν δεν έχει τους οικονομικούς πόρους που θα τα στηρίξει. Αυτή είναι μία γενική παρατήρηση.
Επίσης νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που να μην γνωρίζει ότι η οικονομική συγκυρία δεν είναι η καλύτερη αυτή που βιώνουμε σήμερα. Και μόνον να παρακολουθήσει κανένας τις συζητήσεις, τα προγράμματα των πολιτικών αρχηγών ενόψει των επικείμενων εκλογών, βλέπει ότι αυτό που είναι στην κορυφή είναι τα θέματα της οικονομίας.
Αφού λοιπόν η οικονομία είναι συνδεδεμένη και με την κατάσταση της υγείας το πρώτο μέλος μιας οργανωμένης κοινωνίας που δυστυχώς πάντα πάσχει σε τέτοιες καταστάσεις είναι ο φορέας της υγείας, ενώ δεν θα έπρεπε. Και επειδή υπηρετώ και τον χώρο της παιδείας η υγεία και η παιδεία έπρεπε να είναι πάνω απ’ όλα.
Και αν μου επιτρέπετε απ’ τη θέση αυτή όχι ως υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας αλλά ως ένας άνθρωπος ο οποίος υπηρέτησε τον χώρο της υγείας για 50 χρόνια και υπηρετεί και τον χώρο της παιδείας, θα ήθελα να κάνω πάλι μία έκκληση την οποίαν είχα κάνει ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών πριν από τρία χρόνια ότι τα προβλήματα αυτά χρειάζονται, χρειάζονται, απαραίτητα την συναίνεση όλων. Το είχα πει, το λέω και θα το λέω όσο ζω.
Ερχόμαστε στα σημερινά. Απ’ την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε μπροστά σε μία πληθώρα από προβλήματα, τα βιώνετε, προβλήματα με τα φάρμακα υψηλού κόστους στους καρκινοπαθείς, προβλήματα με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, προβλήματα με την απεργία των φαρμακοποιών, προβλήματα όλων των κλάδων στον τομέα της υγείας.
Δεν είμαι πολιτικός και ούτε μπορώ να κρίνω εγώ απ’ αυτή τη θέση πολιτικές. Ως πολίτης έχω τις απόψεις μου και κάποια στιγμή ίσως μου δοθεί η ευκαιρία όταν τελειώσω απ’ αυτή τη θέση να τις πω και όποιος θέλει τις ακούει και θα είμαι πάντα στη διάθεση, και το λέω αυτό, από τις εμπειρίες που έχω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε επίπεδο απλά παρατηρήσεων, τίποτε άλλο, και προτάσεων, τίποτε άλλο, εφόσον αυτές μου ζητηθούν και από όποιον μου ζητηθεί.
Πάνω απ’ όλα είναι ο άρρωστος. Πάνω απ’ όλα είναι ο άρρωστος και το περιβάλλον του. Δεν πάσχει μόνον ο ασθενής. Όλη η οικογένεια, όλο το περιβάλλον πάσχει. Όσοι εμπλεκόμαστε στον χώρο της υγείας αυτό δεν πρέπει να το γνωρίζουμε. Είναι το Α και το Ω που πρέπει να διδάσκονται οι φοιτητές της ιατρικής, της φαρμακευτικής, της νοσηλευτικής, της οδοντιατρικής, της διαχείρισης των υπηρεσιών υγείας, οι πάντες. Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τον άρρωστο. Αυτά δεν είναι λόγια ενός Υπουργού, είναι λόγια ενός δασκάλου.
Και τώρα στην πραγματικότητα. Τι κάνουμε, τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το διάστημα και τι κάναμε. Δημόσια νοσοκομεία. Και αυτά έχουν τα προβλήματα, τα πάρα πολλά. Έχουν χορηγηθεί 110 εκατομμύρια σε αυτή την περίοδο. Από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και πάλι με απελευθέρωση των χρημάτων από το Υπουργείο Οικονομικών θα χορηγηθούν τις επόμενες μέρες άλλα 90 εκατομμύρια για τις ανάγκες των νοσοκομείων. Θα εκταμιευθούν επίσης άλλα 40 εκατομμύρια. Αυτά για το προσωπικό, να πληρωθούν οι εφημερίες γιατρών και οι υπερωρίες του προσωπικού.
Οφείλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία για τις υπεράνθρωπες πολλές φορές προσπάθειες που καταβάλλουν σε δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι μόνον τα αρνητικά φαινόμενα τα οποία καλώς αναδεικνύετε. Είναι και οι ηρωικές προσπάθειες αυτών που υπηρετούν το χώρο της υγείας.
Έχουν εκδοθεί επιτροπικά εντάλματα και παρά τα κάποια διαδικαστικά κωλύματα περατούται η αποπληρωμή του Μαρτίου γι’ αυτά που σας είπα. Με τη νέα επιχορήγηση των 40 εκατομμυρίων θα καταβληθούν και οι εφημερίες και οι πρόσθετες αμοιβές του προσωπικού του επόμενου μήνα, εννοώ του Απριλίου.
Προβλήματα των νοσοκομείων ως προς τις προμήθειες. Πρώτο θέμα στην επικαιρότητα. Υπάρχουνε διαθέσιμα χρήματα στα νοσοκομεία για να καλύψουν τις ανάγκες σε υγειονομικό και άλλο υλικό. Υπάρχουν. Υπάρχει όμως και ένα πρόβλημα, δεν θέλω να κρίνω αποφάσεις δικαστικών οργάνων, ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίες όπως μπορώ να διαβάσω και να δω χωρίς να είμαι ο ειδικός δεν είναι λάθος. Να μην επιρρίπτουμε πάντα τις ευθύνες κάπου, σε ένα σημείο τουλάχιστον όσο μπορεί να καταλάβει ένας μη ειδικός.
Το γεγονός είναι ότι υπάρχει ένα κώλυμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που παρεμποδίζει να εκταμιευθούν τα χρήματα. Ο Πρωθυπουργός ως κορυφαίος νομικός και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει αναλάβει προσωπικά σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον αρμόδιο και ελπίζουμε ότι θα βρεθεί λύση τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ώστε οι πραγματικά δοκιμαζόμενοι προμηθευτές να μπορέσουν να αντλήσουν τα χρήματα που είναι διαθέσιμα και να τροφοδοτήσουν τα νοσοκομεία άμεσα.
Από πλευράς δικιάς μας κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες όπου υπάρχουν πραγματικά άμεσες ανάγκες να καλύπτονται με ενέργειες του Υπουργείου.
Φροντίσαμε για μερικές ελλείψεις σε προσωπικό στα νοσοκομεία. Γνωρίζετε ότι ως υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν είμαστε σε θέση να διορίσουμε, δεν είμαστε σε θέση να προκηρύξουμε γιατί λόγω των εκλογών υπάρχει μία αναστολή διορισμών.
Ζητήσαμε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και επιτύχαμε την εξαίρεση αυτή την περίοδο, ενώ δεν την είχαμε επιτύχει την προηγούμενη εκλογική περίοδο πριν από δύο μήνες, και διορίζονται επικουρικοί και ειδικευόμενοι γιατροί αν δεν κάνω λάθος σε ένα ύψος 470 περίπου ατόμων, συγχωρέστε με αν δεν θυμάμαι ακριβώς το νούμερο, βομβαρδίζομαι από τόσες πληροφορίες και από τόσα διαφορετικά σημεία, που αν κάνω κάποια λάθη σε νούμερα να με συγχωρήσετε. Με προτεραιότητα νησιά και άγονες.
Δεν παύουν να αναδεικνύονται κάθε μέρα μικροπροβλήματα με ασθένειες του μοναδικού γιατρού που υπάρχει σε ένα νοσοκομείο, με ελλείψεις οι οποίες υπάρχουν. Πάλι στο πλαίσιο των ΥΠΕ και των Διοικητών προσπαθούμε εκ των ενόντων να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα.
Υπάρχουν και άλλα προβλήματα στα νοσοκομεία λειτουργικά, είναι τα θέματα των Οργανισμών των νοσοκομείων, όπου όπως γνωρίζετε ο Υπουργός ο προηγούμενος είχε ζητήσει να ανακληθούν οι Οργανισμοί οι οποίοι ήδη είχαν απεστάλη σε 53 νοσοκομεία γιατί υπήρχαν ορισμένα θα έλεγα πανοράματα, ό,τι ήταν αυτά, που δυσχεραίνουν τη λειτουργία αυτών των νοσοκομείων.
Έχουμε ζητήσει από όλους τους Διοικητές και τους ΥΠΕάρχες να έχουμε μια τροφοδότηση πληροφοριών γι’ αυτούς τους Οργανισμούς που υπάρχουν τα προβλήματα. Είναι βέβαιον ότι θα ανακληθούν Οργανισμοί, είναι βέβαιον, διότι έχουμε εντοπίσει σε μερικά νοσοκομεία πραγματικά δυσλειτουργικά φαινόμενα, θα ανακληθούν.
Για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα έχετε αμέσως μετά από το πέρας της δικής μου συνέντευξης τώρα εδώ που δίνουμε και των ερωτήσεων που θα δεχτώ, από τον κ. Σφυρόερα να σας παρουσιάσει.
Εμείς ως Υπουργείο όταν αναλάβαμε και το είχατε αναδείξει άλλωστε και σαν πρώτο θέμα τις πρώτες μέρες που βρισκόμαστε, ελπίζω ότι δεν το αναφέρετε τόσο γιατί πέτυχαν οι προσπάθειες του κ. Σφυρόερα και των συνεργατών του και θα πρέπει να έχουμε κάποια καλυτέρευση σ’ αυτό το σύστημα, από την πλευρά μας επιλυθήκαμε του θέματος.
Μάλιστα με ανταπόκριση του Πρυτάνεως του κ. Σιμόπουλου και συναδέλφου μου στο Υπουργικό Συμβούλιο τώρα, εστάλησαν και δυο καθηγητές του Πολυτεχνείου για να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Εύχομαι να πάνε καλά.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ως παρατήρηση δική μου, δεν πρόκειται να το υλοποιήσω εγώ, ότι η συνεργασία του ΕΟΠΠΥ με την ΗΔΙΚΑ θα πρέπει να είναι απόλυτα στενή για να μη πω ότι θα πρέπει να είναι κάτω από τον ίδιο φορέα και όχι ο μεν στο Υπουργείο Υγείας και ο δε στο Υπουργείο Εργασίας. Αυτό είναι μια παρατήρηση δικιά μου. Η επόμενη κυβέρνηση λογικά θα πρέπει να το δει, γιατί πρέπει να γίνει ένας συντονισμός.
Από την πλευρά μας πάλι γνωρίζετε όλοι ότι υπήρχε ένα είδος προστίμου 1 € στους γιατρούς οι οποίοι δεν θα συνταγογραφούσαν. Αυτό ανεκλήθη από εμένα, διότι από τη στιγμή που υπάρχουν προβλήματα και εμείς δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε στην πλήρη ανάπτυξη ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα, δεν μπορούμε να επιβάλλουμε κα πρόστιμα όταν είναι δικά μας τα προβλήματα.
Πριν από λίγο είχαμε μια συνάντηση εδώ με υπηρεσιακούς παράγοντες για τον ΕΟΠΠΥ. Ο ΕΟΠΠΥ αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους ισχυρότερους πυλώνες του συστήματος κυρίως της πρωτοβάθμιας υγείας. Έχουν μπει μέσα ασφαλιστικά Ταμεία πανίσχυρα. Δεν είναι στη δικιά μου διάθεση να κρίνω τίποτε για πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν και για πολιτικές αποφάσεις που ενδεχομένως να παρθούν από όποιον στη συνέχεια κυβερνήσει αυτόν τον τόπο.
Γεγονός είναι ότι είναι ένας Οργανισμός που αυτή τη στιγμή χρειάζεται απαραιτήτως τη στήριξη, διότι το βάρος το οποίο έχει αναλάβει είναι τεράστιο. Και το βάρος αυτό αφορά επαναλαμβάνω και πάλι στους ασφαλισμένους, στους ασθενείς. Πρέπει οπωσδήποτε να στηριχθεί.
Πάνω σ’ αυτή τη συλλογιστική οι συνεδριάσεις που γίνανε για να μπορούμε σήμερα να σας πούμε μερικά πράγματα, με συμμετοχή του Πρωθυπουργού, των Υπουργών Επικρατείας του κ. Αργυρού, του κ. Ζανιά, Οικονομίας, Εργασίας του κ. Ρουπακιώτη, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαιτέρως, του Προέδρου του ΕΟΠΠΥ, των Διοικητών των ασφαλιστικών Ταμείων, ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, αν ξεχνάω κάτι πέστε μου, ώστε να εισέλθουν οι εισφορές που πρέπει να εισέλθουν, αλλά και από το Υπουργείο Οικονομίας αυτά που έχουν προϋπολογιστεί για τον ΕΟΠΠΥ, αυτές οι συναντήσεις ήταν επανειλημμένες και αποδώσανε και μερικούς καρπούς, έτσι πιστεύω.
Έτσι πέρα από τα 200 εκ. τα οποία έχουν καταβληθεί ήδη στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν, δεν μπορεί κανένας να βγει και να πει ότι οι φαρμακοποιοί κινητοποιήθηκαν έτσι γιατί θελήσανε να κινητοποιηθούν, υπάρχουν προβλήματα, φτάσανε σε ένα σημείο το οποίο το θεωρήσανε ότι ήταν δεν θα έλεγα αδιέξοδο, έλεγαν ότι δεν μπορούν πια να χρεωθούν και με άλλα χρέη και γι’ αυτό κάνανε τις κινητοποιήσεις. Εξασφαλίσαμε αμέσως και έχουν καταβληθεί τα 200 εκ. που αφορούν στις οφειλές του Μαρτίου και είναι το 70% περίπου των οφειλών του Μαρτίου.
Σημειωτέον ότι έχουν καταβληθεί οι οφειλές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και μερικών μηνών από τότε που έγινε ο ΕΟΠΠΥ του προηγούμενου έτους. Και τα 70 εκ. γιατί έγινε πάρα πολύ μεγάλη κουβέντα χτες για το αν τα 70 εκ. τα οποία τα έχουμε τα κρατάμε με ένα είδος «λύστε απεργία ή αλλιώς δεν σας τα δίνουμε», σας είπα και χτες, το επαναλαμβάνω και σήμερα δεν έχω τη φήμη ανθρώπου που να χειρίζομαι τα πράγματα έτσι. Ούτε εκβιαστικούς όρους βάζουμε, ούτε τίποτα. Τα χρήματα υπάρχουν, εδώ είναι, θα κατατεθούν.
Τους κάναμε έκκληση, την επαναλάβαμε χτες, την επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, την επαναλαμβάνω και σήμερα. Κοινός μας στόχος είναι η εξυπηρέτηση του Έλληνα ασφαλισμένου και του ασθενούς. Με τους συναδέλφους φαρμακοποιούς, με τους περισσότερους συνδέομαι προσωπικά. Τους γνωρίζω έναν – έναν. Γνωρίζω το ενδιαφέρον το οποίο δείχνουν για τους αρρώστους. Το γνωρίζω. Για να φτάσουν εκεί που φτάσανε, είχαν τα δίκαια τους.
Παρ’ όλα αυτά τους καλώ και πάλι να αντιληφθούν τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλαμε, να τις εκτιμήσουν και απέναντι στο δημόσιο καλό, στο καλό του κοινωνικού συνόλου να λάβουν αποφάσεις οι οποίες θα είναι πραγματικά υπέρ των ασφαλισμένων.
Εμείς ό,τι μπορούσαμε κάναμε, ό,τι μπορούμε να κάνουμε θα το κάνουμε Και είμαι βέβαιος από τις συζητήσεις τις οποίες έχω κάνει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ή με τους εκπροσώπους των διαφόρων κομμάτων, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όλοι τους, όλα τα κόμματα, θα έχουν προτεραιότητα στην μετεκλογική διαδικασία, στη νέα κυβέρνηση όποια κι αν είναι αυτή, στα θέματα της υγείας συνολικά, όπου εμπίπτουν και τα θέματα των φαρμακοποιών, θα είναι πρώτα στην ατζέντα τους.
’ρα μπορούν να περιμένουν να συζητήσουν και πάλι με τη νέα κυβέρνηση όποια κι αν είναι αυτή.
Εμείς τα 70 εκ. τα έχουμε, θα τους τα δώσουμε. Αναμένουμε από τους ίδιους να αντιληφθούν το πρόβλημα και να προχωρήσουν στη λήξη της κινητοποίησης που έχουν γιατί αυτό απαιτεί το κοινωνικό σύνολο.
Οι φαρμακοποιοί σε αυτό το διάστημα πέρα από τις όποιες αντεγκλήσεις τις οποίες ενδεχομένως να φαίνονται και τις καταγράφετε, έχουν δείξει κα αυτοί την κοινωνική τους ευαισθησία. Δημιουργήσανε Υπηρεσίες που καταγράφονται τα προβλήματα των ασθενών, όπως αντίστοιχα κάναμε κι εμείς ως Υπουργείο. Καταγράφουμε κι εμείς εδώ όλα αυτά τα παράπονα τα οποία υπάρχουν.
Υπάρχει μάλιστα -ο κ. Δημόπουλος έχει- υπάρχει και επαφή μαζί τους καθημερινή. Σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ -και θα μιλήσει γι’ αυτό- έκανε μια ακόμα έκκληση προς τους φαρμακοποιούς και την προσυπογράφω. Βλέπετε ότι στη διακίνηση των φαρμάκων υψηλού κόστους που εξυπηρετούνται από τον ΕΟΠΠΥ αυτές τις μέρες, υπάρχει ένα πρόβλημα και το βιώνουμε, το καταγράφουμε.
Υπάρχει ένα πρόβλημα, τα φαρμακεία είναι λίγα, είναι τέσσερα, ο κόσμος από την ανησυχία που έχει προκληθεί ενδεχομένως πηγαίνει σε μεγαλύτερους αριθμούς ενώ θα μπορούσε να πάν’ την άλλη βδομάδα πηγαίνουν σήμερα, τους καταλαβαίνουμε, όταν υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι δεν θα υπάρχουν φάρμακα πηγαίνουν για να τα πάρουν και έτσι δημιουργείται ένας ασφυκτικός κλοιός μέσα σε αυτά τα τέσσερα φαρμακεία εδώ του ΕΟΠΥΥ και σε δύο.
Ο κ. Βουδούρης έκανε μία πρόταση και την προσυπογράφω και εγώ προς τους φαρμακοποιούς, εάν μπορούν, θα σας τα πει ίσως και ο ίδιος αργότερα, να βρούμε μερικά φαρμακεία σε όλη την επικράτεια που να εξυπηρετούν με έξοδα του ΕΟΠΥΥ τους ασθενείς αυτούς.
Προσπαθούμε να βρούμε όπως βλέπετε λύσεις για όλα, να μην βασανίζεται βασικά ο άρρωστος. Να μην βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα πονεμένων ανθρώπων τα οποία πραγματικά να καταφεύγουν σε σας για να βρουν μία λύση στο πρόβλημά τους.
Είμαστε εδώ, Υπηρεσίες υπάρχουν, δυσλειτουργίες υπάρχουν αλλά ό,τι είναι δυνατόν να γίνει γίνεται. Αλλά δεν είναι μόνον τα θέματα των φαρμακοποιών, υπάρχουνε και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, λέω συναδέλφους γιατί είμαι στο χώρο, πολλοί άλλοι κλάδοι οι οποίοι έχουν και αυτοί τις ανάγκες και για τους οποίους έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις.
Για όλους αυτούς και για την κάλυψη των αναγκών του μηνός Μαρτίου αλλά και του μηνός Απριλίου γιατί μερικοί έχουν πληρωθεί τον Μάρτιο και μένει ο Απρίλιος, που είναι λογιστικοποιημένα ή θα λογιστικοποιηθούν τα χρέη, υπάρχουνε χρήματα, έχουν έλθει οι εισφορές ή έρχονται, εισρέουν τώρα προοδευτικά στα ταμεία, για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες.
Και αναφέρομαι για τις ανάγκες των ιδιωτικών κλινικών για το μήνα Μάρτιο άμεσα και επίκειται και ο Απρίλιος και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες και για τον Απρίλιο. Για το ίδιο διάστημα για τους συμβεβλημένους γιατρούς και τους φυσικοθεραπευτές. Για τον Απρίλιο γιατί έχει πληρωθεί ο Μάρτιος όπως έχω πληροφορηθεί και νομίζω ότι έτσι είναι, κ. Βουδούρη, για τα διαγνωστικά κέντρα και τις διαγνωστικές εταιρείες. Για τις μονάδες αιμοκάθαρσης οι οποίες μάλιστα είναι παραγκωνισμένες και οπωσδήποτε θα δοθούν τουλάχιστον δύο – τρεις μήνες οι ανάγκες τους.
Για τα κλειστά νοσήλια και των δημόσιων νοσοκομείων και την ανοιχτή περίθαλψη όποιο ποσό έχει λογιστικοποιηθεί μέχρι σήμερα θα δοθεί. Δηλαδή μέσα σε αυτή την συγκυρία από το Υπουργείο Υγείας με την ενίσχυση του Υπουργείου Οικονομικών από τον προϋπολογισμό στα νοσοκομεία, τώρα μιλάμε για τις ημέρες, ένας μήνας, ενός μηνός, δοθήκαν ήδη 110 εκατομμύρια και βαίνουν οι διαδικασίες για υπόλοιπα 130, δηλαδή 240 εκατομμύρια.
Για τα νοσοκομεία, για τα νοσοκομεία γενικώς. Μέσα εκεί είναι και οι εφημερίες, είπα ένα ποσό 40 εκατομμυρίων θα είναι οι εφημερίες των γιατρών αλλά και για τις προμήθειες. Από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας αυτόν τον μήνα έχουν δοθεί 110 εκατομμύρια, θα δοθούν άλλα 130 και υπολογίζεται ένα ποσό τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων για να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι και τον μήνα Απρίλιο αυτών που σας είπα, των κλάδων που σας είπα, μέσω του ΕΟΠΥΥ.
Εύχομαι οικονομικά με όποιο σύστημα και με όποια μορφή διεκδίκησης από την κυβέρνηση που θα προέλθει απ’ τις εκλογές της 17 Ιουνίου και επιλέξει αυτή η κυβέρνηση, κυβέρνηση που θα την έχει εκλέξει πρόσφατα ο ελληνικός λαός, με όποια λοιπόν μορφή διεκδίκησης, ό,τι αποφασίσουν, τα θέματα τα οικονομικά της υγείας να επιλυθούν και να αντιμετωπιστούν για το καλό όλων μας.
Για τα φάρμακα υψηλού κόστους για τους καρκινοπαθείς κάναμε κάποιες δηλώσεις, οι παραγγελίες και η υλοποίηση των προμηθειών γίνεται, υπάρχουν επιμέρους προβλήματα που τα είδαμε το πρωί λόγω και της εσπευσμένης προσέλευσης από την αγωνία του αρρώστου, ο άρρωστος, εγώ τον ζω 50 χρόνια, έχει αγωνία, είναι άρρωστος, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.
Έχουν βγει ανακοινώσεις από τον ΕΟΠΥΥ, θα σας τα πει ο κ. Βουδούρης, κάναμε και την πρόταση αυτή και την επαναλαμβάνω την πρόταση στους φαρμακοποιούς και σήμερα έχει βελτιωθεί η κατάσταση ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις και αύριο, όποιες ελλείψεις υπάρχουν και αν οι άρρωστοι αισθάνονται όπως έγινε σήμερα, ο κ. Βουδούρης έτρεξε αμέσως να λύσει ένα πρόβλημα τοπικό σε ένα απ’ τα φαρμακεία, εμείς είμαστε εδώ για να το επιλύουμε.
Κάνω έκκληση σε σας τώρα. Σε σας. Εκείνο που πρέπει, είστε και εσείς λειτουργοί τώρα, σε αυτό το θέμα είστε λειτουργοί, πρέπει να τους καθησυχάσουμε τους αρρώστους. Πρέπει όλοι μας να τους καθησυχάσουμε. Πρέπει να τους καθησυχάσουμε. Το καταλαβαίνω το πρόβλημα, σας το είπα, όταν δεν βρεις φάρμακα, βλέπετε τι κάνουμε.
Πρέπει να τους καθησυχάσουμε δηλαδή με ποια έννοια; Ότι η ροή υπάρχει, δεν θα σταματήσει και μετά. Δεν μπορώ να διανοηθώ ως Έλληνας πολίτης ότι όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα βάλει προτεραιότητα την επίλυση αυτών των θεμάτων. Δεν μπορώ να το διανοηθώ. Μου είναι αδύνατον.
Λοιπόν, πρέπει να τους καθησυχάσουμε. Θα υπάρχουν και σχέδια για να μην υπάρχουν κενά, όταν βλέπουμε φαινόμενα όπως είδαμε δυστυχώς στο βωμό του κέρδους να αγνοείται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο ανθρώπινος πόνος, υπάρχουν μηχανισμοί και είμαι βέβαιος ότι κυβερνήσεις με πολιτική ισχύ θα τα λύσουν αυτά τα πράγματα. Δεν γίνεται αλλιώς. Δεν γίνεται αλλιώς.
Από σας λοιπόν που κάνω έκκληση είναι ποια; Μην νομίζετε ότι σας ζητάω τίποτα. Να βοηθάτε πραγματικά όσο το δυνατόν οι ασθενείς να ησυχάζουν και αν υπάρχουν τέτοια προβλήματα αναδείξτε τα με τον τρόπο που χρειάζεται και όπως τα αναδεικνύετε και εμείς σας διαβεβαιώνουμε από εδώ αυτόματα όλο αυτό το διάστημα, με τις δυσκολίες των ελλείψεων σε προσωπικό, του μικρού αριθμού των φαρμακείων που εξυπηρετεί ο ΕΟΠΥΥ, τέσσερα και ένα στην Θεσσαλονίκη πέντε, θα κάνουμε και στις άλλες επαρχίες, θα προσπαθούμε επιτόπου, αμέσως να τους βοηθούμε.
Σε προσωπικό επίπεδο και δεν με αρέσει να μιλάω σε προσωπικό επίπεδο αλλά έχω δώσει και το κινητό μου τηλέφωνο να με παίρνουνε όποιος είναι, αν μπορώ να επιλύσω το πρόβλημα όταν δημιουργείται.
Να φύγουμε απ’ αυτό, να πω και δυο – τρία πράγματα ακόμα. Γνωρίζετε ότι αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ και με ενέργειες των δύο συναρμόδιων Υπουργείων που προσυπέγραψε ο κ. Ρουπακιώτης, αυτή τη στιγμή γίνεται η διαδικασία αναλογιστικής μελέτης από τα μεγάλα ταμεία γιατρών, φαρμακοποιών, δικηγόρων, μηχανικών, που έπρεπε να ενταχθούν από την πρώτη του μηνός, αλλά γίνεται με νομικές διαδικασίες ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε όλη αυτή η ιστορία να μεταφερθεί όπως λέει και ο Νόμος μέχρι το τέλος του 2012 και εφόσον αποδείξει η αναλογιστική μελέτη ότι είναι βιώσιμα αυτά τα ταμεία ενδεχομένως δεν θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ.
Αυτό εναπόκειται στις αρμοδιότητες των επιμέρους αυτών ταμείων.
Να πούμε ότι από μέρους μας τα προνοιακά επιδόματα και ίσως ο κ. Μπαλασόπουλος μπορεί να σας πει περισσότερα ό,τι ήταν στη διαδικασία μας τα έχουμε κάνει, είναι καθαρά διαδικαστικά θέματα τα οποία έχουν τελειώσει οι κατάλογοι, έχουν δοθεί προς τους δήμους και ελπίζουμε ότι οι δήμοι σιγά-σιγά θα ανταποκρίνονται ώστε και αυτή η μερίδα των συνανθρώπων μας που ζουν απ’ αυτά τα προνοιακά επιδόματα να μην ταλαιπωρούνται.
Το Υπουργείο τα έχει στείλει αυτά και αν χρειαστεί οποιοσδήποτε Δήμος βοήθεια ή όχι μας ενημερώνει. Δίνεται ήδη βοήθεια μου λένε εδώ πέρα, εμείς χορηγούμε ό,τι είναι.
Λοιπόν καταλήγοντας πρώτα-πρώτα να σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας, δεν ξέρω ειλικρινά τι να πω προς τους ασθενείς. Ξέρετε θα μου επιτρέψετε λίγο έτσι για χαλάρωμα δικό μου πιο πολύ γιατί ζω σε μεγάλη ένταση, θα σας διηγηθώ κάτι. Όταν ανέλαβα αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο, υπήρχε ένα Τμήμα που είχε τεράστια προβλήματα κτιριολογικά. Και εστάλην την Πρωτοχρονιά ως εκπρόσωπος για το κόψιμο της πίτας, με τη διαβεβαίωση ότι τα προβλήματα αυτά – εγώ μόλις είχα αναλάβει- θα λύνονταν σε δυο μήνες. Και μεσ’ στην τρελή χαρά, ανακοίνωσα κι εγώ το λύσιμο των προβλημάτων σε δυο μήνες. Δεν ξέρω αν έχουν λυθεί ακόμα…
Αυτά που σας είπα, κ. Βουδούρη ειλικρινά μιλάω και το εννοώ αυτό, είπα όλα αυτά που πιστεύω ότι θα γίνουν. Όχι πιστεύω, είμαι βέβαιος. Εάν είναι κάτι που δεν είναι σωστό, ειλικρινά σας μιλάω, διορθώστε με τώρα. Δε θέλω να βρεθώ πάλι σ’ αυτή την άσχημη θέση, που για μένα είναι άσχημη θέση, να λέω κάτι και να μη μπορώ να το κάνω. Ειλικρινά σας μιλάω, νομίζω ότι από πλευράς Υπουργείου Υγείας, προϋπολογισμού και πλευράς Υπουργείου Οικονομικών, τα ποσά είναι δεδομένα και αναμφίβολα. Υπάρχει καμία διαφωνία;
Τα ποσά που είπαμε από τον ΕΟΠΥΥ, ένας μεγάλος αριθμός από το ποσό που είπαμε, δε θυμάμαι πόσα είπα, ένας μεγάλος αριθμός ήδη υπάρχει και αυτονόητο είναι ότι έρχονται μέσω των Ταμείων τα οποία οφείλουν να δώσουν στον ΕΟΠΥΥ. Δεν έχουμε καμία αντίθετη πληροφόρηση ότι για τα νούμερα που είπα, όχι για παραπάνω, δε θα μπορέσουμε ν’ αντεπεξέλθομε.
Θα μου πείτε, ευλόγως, κ. Κίττα ξέρετε τι μέρα είναι σήμερα; Τετάρτη. Δηλαδή δυο εργάσιμες και πέντε, σύνολο εφτά. Εμείς τα ποσά θα τα έχουμε. Όσα μπορέσουμε να τα εκταμιεύσουμε μέσω των διαδικασιών, θα το κάνουμε. Είναι έτσι ή δεν είναι; Τα άλλα θα υπάρχουν και θα είναι στη διάθεση της κυβέρνησης, της πολιτικής κυβέρνησης να τα διαχειριστεί. Θα υπάρχουν.
Είπα χθες σε μια εκπομπή και μάλιστα κάποιοι το σχολίασαν ότι σήμερα μπορεί να με δουν και με μια ποδιά νοσοκόμας ή νοσοκόμου, κάποιος το είπε, είπα και το επαναλαμβάνω αν δεν το ακούσατε: Έχουμε έναν άρρωστο, σοβαρά άρρωστο. Σοβαρά άρρωστος είναι ο λαός μας, η χώρα μας. Και έχουμε και γιατρούς, καλούς γιατρούς. Εγώ το πιστεύω ότι είναι καλοί γιατροί όλοι τους. Δε μπορώ να δεχθώ σε όλα αυτά που λένε ότι οι πολιτικοί μας δε μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.
Έχουν διαφορετική προσέγγιση. Ο ένας θέλει να κάνει χημειοθεραπεία, ο άλλος, και στα χέρια του πιστεύει ότι χημειοθεραπεία είναι το κατάλληλο φάρμακο. Ο άλλος θέλει να κάνει χειρουργική επέμβαση γιατί στα χέρια του πραγματικά, και το βιώνω αυτό, πιστεύει ότι αυτό είναι το καλύτερο. Εμείς, που βρισκόμαστε τώρα εδώ ως υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπηρεσιακοί παράγοντες, παίζουμε το ρόλο του νοσηλευτικού προσωπικού. Αν θέλετε και των ειδικευομένων..
Διατηρούμε, παρακολουθούμε τον ασθενή και τον διατηρούμε σε μια κατάσταση ώστε συντόμως οι εξαιρετικοί γιατροί που έχουμε, να επιληφθούν του θέματος και να σώσουν τον άρρωστο. Αυτό το προσδοκώ εγώ και μαζί μ’ εμένα φαντάζομαι όλα τα εκατομμύρια των Ελλήνων να συμβεί μετά τις 17 Ιουνίου. Και τελειώνω έτσι.
Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάτε μ’ έναν άνθρωπο που επί 15 μέρες, θεός να ήταν, θα ήταν αδύνατο να γνωρίζει όλα τα θέματα του Υπουργείου. Θα ζητήσω λοιπόν σε μερικές ερωτήσεις που θα κάνετε, τη συμπαράσταση των συνεργατών. Αυτό το αντιλαμβάνεστε.
κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αν καταλάβαμε καλά, αυτά τα 600 εκατομμύρια που είναι διαθέσιμα είπατε αρχικά στον ΕΟΠΥΥ..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συλλέγονται. Αρκετά είναι διαθέσιμα και συλλέγονται.
κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα θέλαμε να μας πείτε ποιο ποσό θα δώσει η σημερινή κυβέρνηση και σε ποιο χρονοδιάγραμμα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας λέω, μέχρι τις 17 Ιουνίου εμείς ό,τι συλλέγεται θα το δίνουμε.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι διαθέσιμα μέχρι τις 17.
κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Και τα 600;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας πω κάτι: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, σήμερα το πρωί φερ’ ειπείν εισήλθαν στα Ταμεία 70 εκατομμύρια. Αύριο περιμένουμε να έρθουν άλλα 50, σας λέω νούμερα. Δε θέλω να φανώ ψεύτης. Εάν συνεχίσω τη διαδικασία εκταμίευσης για να φτάσουν στο φαρμακοποιό και η διαδικασία πέφτει στο Σαββατοκύριακο και υπάρχουν τεχνικά προβλήματα μιας ή δύο ημερών και δε μπουν μέσα στα Ταμεία αυτών για τα οποία εμείς προβλέπουμε, αντιλαμβάνεστε, θα είναι καθαρά διαδικαστικό θέμα. Από μας οι διαδικασίες θα έχουν ξεκινήσει.
Τα χρήματα θα μπουν στον ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΠΥΥ θα κάνει τη διαδικασία για να εκταμιευθούν και οι διαδικασίες μέσω Τραπεζών κτλ. αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι κάτι το οποίο θα μπορούσα να λύσω εγώ. ’ρα μιλάμε για συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο. Όλες αυτές οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν. Ελπίζω αφού θα ξεκινήσουν, θα υλοποιηθούν έστω και μέχρις ότου σχηματισθεί η άλλη κυβέρνηση. Δε σταματάνε.
Δηλαδή αν 17 του μηνός έχουμε εκλογές, η Τράπεζα αν έχει πάρει τα χρήματα την Παρασκευή θα τα εκταμιεύσει και θα τα δώσει στις 20, στις 21, στις 22, θα έχουν γίνει οι διαδικασίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ: Οι φαρμακοποιοί λένε ότι ενδεχομένως θα λύσουν την κινητοποίησή τους, όταν δουν τα λεφτά στους λογαριασμούς τους. Και όμως, τα 120 εκατομμύρια την προηγούμενη, τη δεύτερη δόση, δεν έχουν φτάσει…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι χθεσινή ενημέρωση, όχι σημερινή. Κοιτάξτε, και πάλι ήταν διαδικαστικό το θέμα. Γι’ αυτό με βλέπετε να σας μιλάω έτσι. Τι να κάνω τώρα; Να τρέχω και στις Τράπεζες;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μίλησε το πρωί με τον κ. Αμπατζόγλου γι’ αυτό το θέμα ο Υπουργός, στο μέρος το δικό μας έχουν κατατεθεί.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν αναφέρθηκα καθόλου στο θέμα των συμψηφισμών που ζητάνε οι φαρμακοποιοί ή στο θέμα των αναδρομικών.. Σ’ αυτά αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός και σας διαβεβαιώνω και σε επίπεδο νομικών συμβούλων του Γραφείου του Πρωθυπουργού και τέτοια προβλήματα ακόμα και σήμερα που μιλάμε, προσπαθούν να τα συζητήσουν. Δηλαδή μέσα σε πλαίσιο, αντιλαμβάνεστε, νομικών ερμηνειών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα 600 εκατομμύρια, να μας πείτε την πηγή προέλευσης, κρατικός προϋπολογισμός, εισφορές και πού θα κατανεμηθούν. Απλά πράγματα. Και δεύτερον, στα 600 εκατομμύρια είναι κι αυτά τα 120, είναι 130 συν 40;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σχέση έχουν αυτά;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα 240 εκατομμύρια δεν έχουν καμία σχέση με τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ, είναι του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Υγείας. Πάνε στα νοσοκομεία όλα. Εισφορές στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ: 132 και 12, 144 εκατομμύρια από το ΙΚΑ. 70 εκατομμύρια από τον ΟΠΑΔ, αυτά μπήκαν σήμερα, τα 132 έχουν μπει. Σας μιλάμε, υπάρχουν χρήματα.. 25εκατομμύρια από τον ΟΑΕΕ έχουν δοθεί, έτσι δεν είναι κ. Βουδούρη; ΟΓΑ 20 εκατομμύρια. Το Υπουργείο Οικονομικών βάζει άλλα 50 εκατομμύρια. Δηλαδή 200, 250, 300 ήδη σας είπα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι τα 600;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τα 240;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε έχουν δοθεί τα 200, τα ξεχνάτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά έχουν δοθεί;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βέβαια, σας λέω τι δεν έχει δοθεί. Επαναλαμβάνω έχουν δοθεί 200, ήμουνα σαφής, στον ένα μήνα που είμαστε εδώ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει κάνατε επιπλέον, ναι, θα βαφτίσω κάτι, εντάξει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει εφόσον είναι λάθος καλά κάνατε την ερώτηση για να διευκρινιστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα 240 που δίνετε εσείς και τα 350 που δίνει ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι 600;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει, αφήστε για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, σας παρακαλώ ακούστε με, σας παρακαλώ. Δηλαδή τα 200 εκατομμύρια τα οποία έχουν ήδη δοθεί στους φαρμακοποιούς δεν υπολογίζονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αφού δε θέλετε να τα υπολογίσετε, μην τα υπολογίζετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ’ρα έχουν βγει και τα άλλα 70 που είναι διαθέσιμα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τώρα αρχίζετε και κάνετε συλλογιστικές; Σας παρακαλώ, δεν θέλω να υπάρχει καμία παρανόηση, καμία παρανόηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας παρακαλώ, επαναλαμβάνω, αν αρχίζετε να κάνετε έτσι, μοιραίο είναι να μην μπορώ να απαντήσω. Να τα πάρουμε ξανά ένα-ένα: 240 εκατομμύρια του Υπουργείου Υγείας και τα λοιπά και για να μην υπάρχει και πάλι παρανόηση, στα 240 τα 110 έχουν δοθεί και 130 θα δοθούν, κατανοητό; Νοσοκομεία είναι όλα αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα στο ΕΟΠΥΥ θα πάνε..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, μα θα με σκάσεις; Σε αγαπάω και μ΄ αγαπάς αλλά θα με σκάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα καταλήξει τελικά στον ΕΟΠΥΥ κ. Υπουργέ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ θα καταλήξω εκεί. Λοιπόν, πάμε στον ΕΟΠΥΥ: Δώσαμε 200 εκατομμύρια, εντάξει; Στους φαρμακοποιούς. Και έρχονται άλλα 70 για τους φαρμακοποιούς, μέσα από όσα είπα πριν άλλα 144 και 72 δηλαδή μας κάνουν 214 και 25 ο ΟΑΕΕ 239, 240 πέστε και 20 του ΟΓΑ 260 και 50 310.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα βάλατε ξανά του ΟΑΕΕ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, 310 είναι αυτά τα οποία είναι εντός των προσεχών ημερών που μπαίνουν στον ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν μέχρι τις 17 Ιουνίου και άλλα που έρχονται από τα ταμεία και τα υπολογίζουμε, αλλά σας είπα μη με φέρνετε στη δύσκολη θέση να κάνω τον αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων, έχω τις διαβεβαιώσεις και θα εισρεύσουν, αλλά μπορεί να εισρεύσουν στις 15 Ιουνίου, στις 14 Ιουνίου και να μην μπορώ να τα χειριστώ εγώ. Υπάρχει εκεί πέρα άλλο ένα ποσό γύρω στα 50 με 60 εκατομμύρια, λοιπόν γράψτε τα, αυτά είναι, τελείωσε.
Μ. ΠΑΠΑΒΛΑΧΟΥ («ALPHA»): Θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε λίγο το εξής, τα 70 εκατομμύρια για τους φαρμακοποιούς όπως είπατε υπάρχουν, δεν ξεκαθαρίσατε όμως το πότε θα δοθούν για να λήξει η απεργία των φαρμακοποιών. Θα δοθούν τώρα, θα δοθούν την άλλη εβδομάδα, θα δοθούν μετά τις εκλογές, πότε θα δοθούν αυτά τα χρήματα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε μιλήσει με τους φαρμακοποιούς, έχουμε έρθει σε επαφή με τους υπευθύνους, τα 70 εκατομμύρια βρίσκονται στον ΕΟΠΥΥ και είναι στη διάθεσή τους. Και θα τους τα δώσουμε, δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις μεταξύ ημών και των φαρμακοποιών.
Μ. ΠΑΠΑΒΛΑΧΟΥ («ALPHA»): Μα το πότε δε μας λέτε, το πότε, πότε θα δοθούν;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μιλάτε για το μήνα Μάρτιο και θα δοθούν. Αφού μέχρι πριν από λίγο συζητούσατε και λέγατε, εσείς το είπατε, ότι σήμερα το πρωί δεν είχαν μπει τα χρήματα τα 200 και μπήκαν σας λέμε τα 200. Φαντάζομαι μέχρι τέλος της εβδομάδος να μπουν κι αυτά, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή δεν περιμένετε να σταματήσουν την απεργία κ. Υπουργέ για να τα δώσετε, γιατί υπήρχε κι αυτή η παρεξήγηση βέβαια.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, επαναλαμβάνω και πάλι, αφού το είπα χθες και το ξαναλέω όχι, αλλά αυτό δεν είναι.. γιατί θέλετε να με βάλετε σε κάτι το οποίο το απεχθάνομαι; Πόσες φορές θέλετε να το πω; Δεν κάνω μικροπολιτική, δεν μπαίνω σε συλλογιστική πάρε-δώσε, δώσε-πάρε. Είναι ανθρώπινο αυτό, είμαι εδώ για ένα μήνα, δεν μπαίνω, δεν αλλάζω αυτά που πιστεύω.
κα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για τα χρέη θα απαντήσει ο κ. Βουδούρης. Για τον συμψηφισμό τον οποίο λέτε, υπάρχει μία ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, ο Πρωθυπουργός ειλικρινά σας μιλάω, τι να πω τώρα, με τους Νομικούς Συμβούλους ελέγχει ακόμα κι αυτή τη στιγμή, ενώ η πρώτη ως έγκριτος Νομικός θέση του είναι ότι δεν είναι δυνατόν, ελέγχει ακόμα κι αυτή τη δυνατότητα με τους Νομικούς Συμβούλους, τι άλλο να πούμε; Δεν υπάρχει Βουλή, δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε, τι άλλο να πούμε;
κα ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε κι εσείς σε κάποια προβλήματα που έχουν τα άτομα με σοβαρές παθήσεις. Ένα πρόβλημα που προέκυψε και το πρωί και εκλήθη να το χειριστεί και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είναι οι ελλείψεις κάποιων φαρμάκων, δηλαδή πάνε οι άνθρωποι και ταλαιπωρούνται ίσως με τις ώρες στα λιγοστά όπως είπατε κι εσείς φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και αρκετοί δεν βρίσκουν τα φάρμακα που χρειάζονται.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και σε αυτό θα δώσει ίσως περισσότερες λεπτομέρειες ο κ. Βουδούρης, που δε θέλω να δίνω τις ευθύνες κάπου, αφού είμαι εδώ έχω κι εγώ ευθύνες, νομίζω ότι η συμφωνία η οποία έγινε με τις εταιρίες οι οποίες δημιουργήσανε και τα μεγάλα προβλήματα για τα φάρμακα υψηλού κόστους, οριστικοποιηθήκανε κ. Βουδούρη την Παρασκευή έτσι δεν είναι;
Ο. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Ακριβώς.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτονόητο είναι ότι οι παραγγελίες οι οποίες πρέπει να γίνουν πρώτα από τα νοσοκομεία, πρέπει να καταγραφούν, δεν μπορούμε να παραγγείλουμε τεράστια ποσά. Έρχονται οι ανάγκες των νοσοκομείων, έρχονται οι ανάγκες που απαιτούνται και γίνονται οι παραγγελίες. ’μα τη Δευτέρα έχουμε τις παραγγελίες, την Τρίτη τις παραδόσεις.
Είπαμε ότι σήμερα λογικά θα έπρεπε να ομαλοποιηθούν, λογικά. Αν δημιουργήθηκαν ένα, δύο, τρία, πέντε προβλήματα, επιλύονται, είδατε πήγε ο ίδιος ο κ. Βουδούρης εκεί και φαντάζομαι ότι σήμερα αύριο όλες οι παραγγελίες τις οποίες κάναμε θα υπάρχουν.
Και σε κάθε περίπτωση επειδή πάλι επανέρχομαι σε αυτό που είπα, δεν μου αρέσει να λέω πράγματα, δε θα μπορέσω, όχι εγώ, ο οποιοσδήποτε δε θα μπορούσε να επιλύσει μικρά προβλήματα γραφειοκρατικά, αν θέλετε και προβλήματα συμπεριφοράς κάποιου ανθρώπου κάποιου υπαλλήλου μας.
Εγώ προηγουμένως και σας ζητώ συγνώμη γι΄ αυτό, για μια στιγμή ας πούμε ύψωσα και τον τόνο της φωνής μου που δεν το συνηθίζω, δεν το έχω κάνει ποτέ. Κάποια στιγμή λοιπόν βρίσκεσαι σε μία αγανάκτηση, δεν ξέρω κάποιος άνθρωπος σε τι κατάσταση πίεσης βρίσκεται.
Ακόμα κι αυτά τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται, που ξεχνάει ο δικός μας συνεργάτης ότι ο άνθρωπος που είναι εκεί ακόμα κι αν ξεφεύγει μερικές φορές από πλευράς συμπεριφοράς, ξεφεύγει γιατί έχει το πρόβλημά του, γιατί είναι άρρωστος, γιατί πάσχει. Ακόμα κι αυτά τα προβλήματα ότι μπορούμε να κάνουμε το κάνουμε και θα τα λύσουμε.
Ξέρετε, το γνωρίζετε καλά, μολονότι έχουμε μερικά τρισεκατομμύρια κύτταρα στον οργανισμό μας, μερικές φορές δε συντονίζονται όλα, τι να κάνουμε; Είναι και θέματα γονιδίων. Ίσως πρέπει να επιλύσουμε σε γονιδιακό επίπεδο μερικές δικές μας πλευρές της συμπεριφοράς μας.
Ο. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Νομίζω Υπουργέ ότι είναι μια καινοτόμα πρόταση αυτή και θα την εξετάσουμε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τώρα ξέρετε, μιλάμε για τους καρκινοπαθείς, συγνώμη, αλλά ξέρετε τι δουλειά κάνω. Όχι ότι είμαι γιατρός, αυτό το ξέρετε.
Λοιπόν, εάν μπείτε στο διαδίκτυο και δεν μιλάω για μένα, μιλάω για το εργαστήριο του οποίου μέχρι πριν από λίγο ήμουνα Διευθυντής, θα δείτε ότι όλη μου η ζωή και των συνεργατών μου είναι αφιερωμένη στην έρευνα για τον καρκίνο, με εξαιρετικές επιτυχίες των συνεργατών μου, των μαθητών μου. Εγώ το μόνο που φρόντισα να κάνω, είναι να διαλέξω και να δώσω ανοιχτά πεδία δράσης στους εξαίρετους συνεργάτες μου.
Μπείτε στο διαδίκτυο, δείτε πόσο ασχολούμαστε και τι επιτεύγματα αιχμής -γιατί κανένας δεν τα λέει αυτά, δεν τα λέω για σας, πουθενά δεν ακούγονται, όχι για το δικό μου εργαστήριο, για όλες αυτές τις μονάδες αριστείας που υπάρχουν στη χώρα- πάνω στο θέμα του καρκίνου.
Ξέρετε πόσες χιλιάδες υπογραφές έχω βάλει ότι η μάνα έχει το παιδί άρρωστο με την επάρατη νόσο; Νομίζετε ότι αυτό όσα χρόνια κι αν το κάνεις μπορείς να το ξεπεράσεις; Εγώ θα είμαι απαθής στον πόνο του καρκινοπαθούς; Θα γκρεμίσω 50 χρόνια ζωής;
Γ. ΜΠΟΥΣΓΑΣ: Σε επιστημονικό επίπεδο δεν σας καταλογίζει κανείς ευθύνη. Υπάρχει όμως η πολιτική πλευρά. Σας άκουσα προηγουμένως που μιλήσατε για το βωμό του κέρδους. Και εκεί δυστυχώς πέφτουν πολλά πράγματα.
ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τι υπαινίσσεστε. Μάλλον πείτε το ευθέως.
Γ. ΜΠΟΥΣΓΑΣ: Αυτός ο βωμός είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας πω ότι συμφωνώ; Δεν αρκεί.
ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη. Δεν ξέρω πως το εννοείτε όμως αυτό. Αυτό που είπατε στο βωμό του κέρδους σε σχέση με τα ογκολογικά φάρμακα, εγώ πήγα να συμπληρώσω στην κα Γεωργίου ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έλλειψη από τις εταιρείες κανενός φαρμάκου. Είναι καθαρά ο χρόνος παράδοσης και παραγγελίας.
Στα νοσοκομεία με τον κ. Κωτσόπουλο έχουμε κάνει μια φοβερή προσπάθεια σε όλα τα νοσοκομεία και μάλιστα έχουμε το μεσημέρι τους φαρμακοποιούς από όλα τα νοσοκομεία, παρακολουθούμε κάθε μέρα, έχουμε εξαπλασιασμό και οκταπλασιασμό διάθεσης φαρμάκων. Είναι λογικό ορισμένα φάρμακα ορισμένες μέρες να λείπουν μέχρι να γίνει η νέα παράδοση.
Λέω ότι ας πούμε το «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» τις τελευταίες 10 μέρες έχει οκταπλασιάσει τα φάρμακα που δίνει στους εξωτερικούς ασθενείς. Ο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΌΣ» το ίδιο. Πήραμε όλα τα νοσοκομεία τη Δευτέρα το πρωί. Όλα τα νοσοκομεία. Και είδαμε τι αποθέματα έχουν σε αυτά τα φάρμακα. Είναι λογικό ότι με την πίεση και τον πανικό που δημιουργήθηκε υπάρχει μια τρομακτική αυτή τη στιγμή ζήτηση. Πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα εξομαλυνθεί.
Θυμίζω όμως ότι με το να πάρουμε μια σειρά από φάρμακα αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης μέσα στο νοσοκομεία, μόνο το βωμό του κέρδους δεν εξυπηρετούμε. Ίσα – ίσα που τον τσακίσαμε. Και τις τιμές που δώσαμε πριν από 1 μήνα και τη διάθεση μέσα από τα νοσοκομεία κ. Μπουσγά, ξέρετε πολύ καλά ότι κατεβάσαμε το ποσοστό κέρδους αυτών των φαρμάκων πάρα πολύ χαμηλά.
Γ. ΜΠΟΥΣΓΑΣ: Δηλαδή αυτή τη στιγμή οι εταιρείες τα δίνουν τα φάρμακα χωρίς να λένε «πληρώστε μας cash»;
ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, το να πληρώσουμε cash από το να έχουν κατεβάσει το ποσοστό κέρδους που είχαν οι εταιρείες και οι φαρμακοποιοί από αυτό, είναι το ίδιο; Είναι το ίδιο ένα φάρμακο που το πληρώναμε 1.500;
Γ. ΜΠΟΥΣΓΑΣ: Οι καταγγελίες που γινόντουσαν είναι ότι οι εταιρείες δεν δίνουν τα φάρμακα γιατί ζητάνε πληρωμή cash τόσο από το νοσοκομείο όσο και από τους φαρμακοποιούς. Έχει λυθεί αυτό το πράγμα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας παρακαλώ. Επειδή έχει περάσει η ώρα και ειλικρινά ζητώ συγνώμη και πάλι γενικά από όλους σας γιατί πολλοί ζητάτε κιόλας να εμφανιζόμαστε σε κανάλια κλπ., η μέρα έχει 24 ώρες και η ενημέρωση είναι ένα βασικό μας καθήκον.
Αλλά ένα πολύ πιο βασικό καθήκον είναι να επιλύουμε τα προβλήματα. Γι’ αυτό θα ήθελα να σας παρακαλέσω να ολοκληρώσουμε λίγο γιατί πραγματικά έχουμε να τρέξουμε για πάρα – πάρα πολλά πράγματα. Οι μέρες είναι λίγες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει μακριά από το μικρόφωνο) Μια ερώτηση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θεωρώ καμία δουλειά να είναι κάτι προσβλητικό. Καμία δουλειά δεν είναι προσβλητική. Όπως ας πούμε μου είπαν ότι είπες νοσοκόμος και θα σε ντύσουμε νοσοκόμα. Μα χωρίς τις νοσοκόμες, χωρίς τους νοσηλευτές εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον κ. Λοβέρδο τον είχαν ντύσει καταζητούμενο. Μη ανησυχείτε, γιατί ήταν το πιο καλοπροαίρετο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εξαρτάται γιατί είσαι καταζητούμενος. Αν είσαι για το καλό κάποιου αρρώστου κι αυτό ευπρόσδεκτο είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο πλάνο των πληρωμών κ. Υπουργέ, αν έχετε την καλοσύνη να μας διευκρινίσετε κάτι. Την προηγούμενη βδομάδα είχατε μια συνάντηση με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών.
Από ότι έχω πληροφορηθεί η συζήτηση μαζί τους και η συμφωνία ήταν ότι εσείς έχετε τη δυνατότητα να πληρώσετε άμεσα το Μάρτιο και τον Απρίλιο, τα οποία είναι 70 εκατομμύρια;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Περίπου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως αυτή τη στιγμή πληρώνετε, δηλαδή μπορείτε να εκταμιεύσετε ….
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Μάρτιος πρώτος και μετά θα συνεχιστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Και τα υπόλοιπα ποσά για συμβεβλημένους γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, διαγνωστικά;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας παρακαλώ. Θα βγει ένα δελτίο Τύπου αφού έχουμε έρθει σε επαφή με όλους τους αρμοδίους φορείς. Όλοι έχουν πάρει τις διαβεβαιώσεις και όλοι το παρακολουθούν. Μη μακρηγορούμε τώρα να λέω, μη κάνω κανένα λάθος τώρα ένα επάνω ένα κάτω. Όλοι έχουν ενημερωθεί, όλοι οι φορείς ξέρουν και σε όλους έχουμε έρθει σε συμφωνία. Σας παρακαλώ να μη το συνεχίσουμε.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ο κ. Βουδούρης σύντομα. Σύντομα ο κ. Βουδούρης να μας πει τα λεφτά.
Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Θα προσπαθήσω να είμαι πολύ σύντομος, δίνοντας σας μερικές πληροφορίες και κυρίως θα ήθελα με τη συμμετοχή τη δική σας για την οποία εμείς τουλάχιστον σαν ΕΟΠΠΥ ευχαριστούμε διότι συμβάλλετε στην ενημέρωση και η οποία αυτή τη στιγμή είναι κάτι που προέχει προκειμένου να σταματήσει η ιστορία του πανικού.
Εδώ και αρκετές μέρες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΠΥ και ο Υπουργός, επεξεργαστήκαμε όλο αυτό το σενάριο της διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους μέσα από δικές μας δομές. Και αυτό όχι για να χτυπήσουμε απεργίες ή οτιδήποτε άλλο, αλλά για να εξυπηρετήσουμε τους ασφαλισμένους. Γιατί διαπιστώθηκε ότι οι φαρμακοποιοί δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν -και μιλάω για το σύνολο σχεδόν των φαρμακοποιών της συνοικίας- δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν την προμήθεια φαρμάκων με την προκαταβολή σημαντικά υψηλών ποσών προκειμένου να τα προμηθευτούν.
Και γι’ αυτό το λόγο οι περισσότεροι κατέφευγαν στο να τα ζητάνε αυτά τα ποσά από τους ασφαλισμένους προκειμένου να τους προμηθεύσουν το φάρμακο. Επίσης εξίσου πολύ σοβαρό και θα έλεγα για πολλές οικογένειες και για πολλούς ασφαλισμένους και αδύνατο να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό των 4, 5, 6, 8.000 που απαιτούσε μια χημειοθεραπεία.
Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας να έχουμε όλα τα στοιχεία που χρειάζονται, προκειμένου να κάνουμε τον προγραμματισμό μας και τον οικονομικό αλλά και τον προγραμματισμό διάθεσης, από ιδιωτικές κλινικές, νοσοκομεία, τους πάντες, να ξέρουμε περίπου ποιοι είναι οι άνθρωποι που ….
….…: Συγνώμη που σε διακόπτω. Πρέπει να φύγω. Συγχωρήστε με. Ελπίζω να λυθούν τα προβλήματα, ειλικρινά μιλάω, ελπίζω να λυθούν τα προβλήματα ώστε να μη χρειάζεται να με ξαναδείτε. Γιατί αυτό το πράγμα θα σημαίνει ότι οι άρρωστοι δεν έχουν παράπονα. Λίγο δύσκολο, αλλά το ελπίζω. Ευχαριστώ πολύ.
Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Συνεχίζω λοιπόν και λέω, γνωρίζαμε ήδη στα μέσα της εβδομάδος ποιες είναι οι ανάγκες σε φάρμακα κυρίως αντινεοπλασματικά. Το δεύτερο στάδιο το οποίο έκλεισε την Παρασκευή, ήταν να συμφωνήσουμε με τις εταιρείες και κυρίως με τη μια εταιρεία που έχει το 80% της αγοράς, να κλείσουμε μια συμφωνία σε σχέση με την απρόσκοπτη προμήθεια αυτών των φαρμάκων σε θέσεις διανομής που καθόριζε ο ΕΟΠΠΥ και αυτές ήταν τα φαρμακεία του και τα νοσοκομεία.
Πραγματικά αυτό κορυφώνεται σήμερα σαν παραδόσεις. Γνωρίζετε ότι υπάρχει το Σαββατοκύριακο και η αργία της Δευτέρας, γι’ αυτό το λόγο δεν μπόρεσαν χτες να γίνουν όλες οι παραδόσεις των φαρμάκων. Υπήρξαν οι εικόνες αυτές που δείξατε. Νομίζω βέβαια ότι αυτό είναι και ένα ιδίωμα που μας χαρακτηρίζει κυρίως σαν λαό,. με την έννοια ότι όλοι προσπαθούμε κάτι να τρέξουμε να προλάβουμε.
Δικαιολογώ απόλυτα βεβαίως τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπόρεσαν μέχρι χθες να καταλάβουν ότι πραγματικά αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι θα αλλάξει η διάθεση και θα εξασφαλιστεί για τον καθένα η χορήγηση του φαρμάκου που έχουν ανάγκη. Και δεν μιλάω μόνο για τα αντινεοπλασματικά, μιλάω και για όλα τα φάρμακα υψηλού κόστους που έχουν να κάνουν με τους νεφροπαθείς, με τους ανθρώπους που πάσχουν με σκλήρυνση κατά πλάκας, με τους ανθρώπους που χρειάζονται και χρησιμοποιούν την αυξητική ορμόνη, τα φάρμακα για την ηπατίτιδα, όλα όσα έχουν χαρακτηριστεί σαν υψηλού κόστους φάρμακα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σαν βαρέων παθήσεων όχι υψηλού κόστους.
Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Ναι, εντάξει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό λέει ο νόμος. Ο νόμος έτσι λέει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει μακριά από το μικρόφωνο) Πως θα αλλάξει ο τρόπος;
Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Θα σας πω αμέσως λοιπόν. Εμείς λοιπόν από την Παρασκευή και χτες και σήμερα και αύριο και μεθαύριο, σύμφωνα με τις ανάγκες κάνουμε συνεχώς παραγγελίες. Οι παραγγελίες λοιπόν αυτές γίνονται σε όλες τις εταιρείες οι οποίες προμηθεύουν τα φάρμακα αυτά που σας ανέφερα.
Ήδη αυτή τη στιγμή από την πλευρά των αντινεοπλασματικών φαρμάκων έχουν παραδοθεί φάρμακα αξίας 2 εκ. € σήμερα, τα οποία διατίθενται στους ασφαλισμένους. Τις επόμενες μέρες θα ξαναγίνει καινούρια παραγγελία και ξανά και ξανά. Η συμφωνία είναι πληρώνουμε μεταξύ των δυο παραγγελιών την προηγούμενη, με μια διάρκεια 5 ημερών. Αυτό λοιπόν έχει εξασφαλιστεί στο επίπεδο της χρηματοδότησης αυτού του προγράμματος.
Και βέβαια η πρόταση την οποία έκανα στον κ. Αμπατζόγλου και την οποία ήδη ανέφερε ο κ. Υπουργός και θέλω να την εξειδικεύσω, είναι ότι πραγματικά υπάρχουν εικόνες που δείχνουν πολύ κόσμο στην ουρά στα τρία-τέσσερα φαρμακεία τα δικά μας.
Θεωρώ ότι όταν πάνε τέσσερις και πέντε χιλιάδες συνολικά κόσμος, δηλαδή εχτές ας πούμε στο φαρμακείο της Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια ήταν χίλια άτομα, αυτό δημιουργεί αυτή την εικόνα. Τι ζήτησα λοιπόν από τον κ. Αμπατζόγλου, προκειμένου να συμβάλλουν κι εκείνοι από την πλευρά τους, κοινωνικά λέω να συμβάλλω, έτσι; Διότι τα φαρμακεία συντηρούνται από όλον αυτόν τον κόσμο των ασφαλισμένων εδώ και πάρα πολλά χρόνια, άρα έχουν υποχρέωση κοινωνικά να συμβάλλουν και να βοηθήσουν αυξάνοντας τις θέσεις διανομής.
Είπα λοιπόν για μερικές μέρες να μας προτείνουν 100 φαρμακεία, 50 στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που είναι πληθυσμιακά ο μεγάλος όγκος και 50 στην υπόλοιπη επαρχία μαζί με τα δικά μας στην επαρχία, προκειμένου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να διευκολυνθούν οι πολίτες και να μην παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα.
Σας είπα λοιπόν ότι έχουν παραδοθεί σήμερα τα φάρμακα, έχουν προσδιορισθεί οι χώροι διανομής αυτοί που έχουμε εμείς στη διάθεσή μας, δηλαδή φαρμακεία ΕΟΠΥΥ νοσοκομεία, έχει δοθεί ένα τηλέφωνο μέσω του 184 το τριψήφιο με το οποίο οι ασφαλισμένοι μπορούν να παίρνουν και να ζητάνε οδηγίες και μάλιστα όχι μόνο οδηγίες, να λένε και τι φάρμακα χρειάζονται και να τους καθοδηγούν σε σχέση με τους πίνακες που χορηγούνται με τη λίστα φαρμάκων που χορηγούνται από αυτά τα μέρη που σας είπα.
Ήδη η πληροφορία είναι ότι γύρω στους 700 με 800 έχουν εξυπηρετηθεί από το 184 και θεωρώ ότι οι μέρες όσο θα περνάνε το πρόβλημα θα αρχίσει σιγά-σιγά να ομαλοποιείται και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με μεγαλύτερη έτσι ασφάλεια και σιγουριά.
Τώρα, απαντώ για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ που είπε η κα Φυντανίδου. Όπως ξέρετε τα χρέη του ΕΟΠΥΥ διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, η μία κατηγορία είναι οι παλαιές οφειλές τις οποίες είχαν τα ταμεία τα οποία μεταφέρθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή οφειλές που αφορούσαν το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και τον ΟΠΑΔ, κυρίως τον ΟΠΑΔ όπου αφορούσαν οφειλές που απευθύνονταν στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς ένα μεγάλο ποσό σημαντικό και το οποίο δημιουργεί και τις τριβές αν θέλετε εδώ και πολύ καιρό προκειμένου να εξυπηρετηθούν και να αποζημιωθούν αυτοί οι άνθρωποι.
Γνωρίζετε ότι αυτά έχουν μπει σε ρύθμιση με δύο νόμους και με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια με το πολυνομοσχέδιο. Εδώ ο αντίλογος σε όποιον πει είναι ότι ο καθολικός διάδοχος που λένε όλοι ναι είναι καθολικός διάδοχος ο ΕΟΠΥΥ για όλα όσα χρειάζεται να επιλύσει, γιατί δεν είναι μόνον τα οικονομικά προβλήματα που απασχολούν τα ταμεία, είναι και πολλά άλλα διοικητικά και χιλιάδες άλλα προβλήματα.
Καθολικός διάδοχος, αλλά καθολικός διάδοχος για εκείνη την εποχή έχει έρθει ο Νομοθέτης κι έχει καθορίσει ποιος είναι εκείνος ο οποίος θα δώσει τα χρήματα. Δηλαδή για να το κλείσω αυτό, ακόμη και να υπήρχαν αυτή τη στιγμή τα χρήματα των παλαιών οφειλών, δε θα μπορούσε να τα εκταμιεύσει ο ΕΟΠΥΥ διότι ο νόμος είναι σαφής.
Τώρα πάμε σε οφειλές οι οποίες υπάρχουν από την 1η του έτους και οι οποίες έχουν να κάνουν πλέον με την πραγματική λειτουργία ΕΟΠΥΥ. Πρέπει να σας πω ότι μέχρι σήμερα που μιλάμε έχει διατεθεί ένα ποσό 1 δισεκατομμύριο 230 εκατομμύρια που αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από την 1η του έτους μέχρι σήμερα;
Ο. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Από την 1η του έτους μέχρι σήμερα αυτά τα χρήματα έχουν δοθεί σε φαρμακεία, έτσι;
Μέσα σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται βεβαίως και 190 εκατομμύρια τα οποία δόθηκαν Ιανουάριο και Φεβρουάριο, αλλά αφορούσαν δαπάνες του ΟΓΑ για το φάρμακο του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη, 80 και 90 εκατομμύρια είναι 170 εκατομμύρια. Δοθήκανε βεβαίως μέσα σε αυτό το ποσό.
Πρέπει να σας πω ότι για τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίες έχουν πληρωθεί μέχρι και το Φεβρουάριο, έχουν δοθεί 93.790.000 για τα διάφορα διαγνωστικά και μεμονωμένα εργαστήρια που αφορούν όλα τα παρακλινικά έχουμε δώσει μέχρι στιγμής περίπου 45 εκατομμύρια ίσως και 50 με κάποια τα οποία τις τελευταίες μέρες επεξεργάστηκαν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις.
Στους γιατρούς μέχρι και το Μάρτιο, διότι εδώ υπάρχουν κάποιες γκρίνιες ότι “δεν έχουμε πληρώσει”, εμείς λέμε λοιπόν ότι έχει πληρωθεί από τους 5,5 χιλιάδες συμβεβλημένους γιατρούς, μιλάω για τους ιδιώτες που κάνουν ιατρική και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα ιατρεία, έχουν πληρωθεί το 80% του συνόλου αυτών των 5,5 χιλιάδων και για το μήνα Μάρτιο, έχουμε δώσει 10 εκατομμύρια γι΄ αυτούς και έχουμε ετοιμάσει αυτές τις μέρες να πληρώσουμε και τους υπολοίπους και τον επόμενο μήνα τον Απρίλη.
Έχει δοθεί λοιπόν μέχρι σήμερα ένα σύνολο χρημάτων που αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο 400 εκατομμύρια. Πρέπει να πω όμως ότι σε σχέση με τις οφειλές, τι οφειλές, μέσα σε αυτό το διάστημα είχαμε υποχρέωση να δώσουμε στα δημόσια νοσοκομεία, όπου εκεί με τον προϋπολογισμό τον οποίο είχαμε καταθέσει είχε υπολογισθεί ένα μηνιαίο 12ρτημόριο δηλαδή, το 12ρτημόριο για τα νοσοκομεία να είναι της τάξης των 87 εκατομμυρίων, 90 πέστε, που σημαίνει λοιπόν ότι για τους πέντε μήνες που περάσανε έχουμε υποχρέωση 450 εκατομμύρια για τα νοσοκομεία.
Τα 270 είναι τα χρήματα, μιλάω για μεγάλα ποσά όπως ανέφερε ο Υπουργός, για τον Απρίλιο και από κει και μετά είναι λιγότερα από 100 εκατομμύρια οι δαπάνες που πρέπει να δώσουμε σε όλους τους υπολοίπους, δηλαδή κλινικές εργαστήρια γιατρούς. Αυτό λοιπόν είναι το ποσό το οποίο θα χρειαστεί να δώσουμε, προκειμένου να κλείσει το εξάμηνο, είναι περίπου 800 εκατομμύρια.
Πρέπει να πούμε εδώ όμως, ήδη ο Υπουργός ανέφερε, ότι τα 600 όπως τα ανέφερα θα εισρεύσουν και επιπλέον θα εισρεύσει στο τέλος του Ιουνίου και ο Μάιος και ο Ιούνιος από πλευράς ασφαλιστικών εισφορών. Είναι δύσκολη εποχή για τον ΕΟΠΥΥ και είναι δύσκολη γιατί οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες καταβάλλονται παρουσιάζουν υστερήσεις και το ξέρετε, όμως θεωρώ και κλείνω, ότι μια συντονισμένη προσπάθεια η οποία θα περιλαμβάνει τον ΕΟΠΥΥ σε επίπεδο διαχείρισης, το κράτος σε επίπεδο επιχορήγησης και τα Ταμεία με τις ασφαλιστικές εισφορές θα κάνουν κατορθωτό το να συνεχίσει ο ΕΟΠΥΥ απρόσκοπτα την πορεία του διότι δυστυχώς για κάποιους οι οποίοι σκέφτονται να καταρρεύσει, δε θα καταρρεύσει.
Κι αυτό γιατί είναι τέτοια η πραγματικότητα που πρέπει αυτή τη στιγμή να υπάρξει με την εφαρμογή των σχεδίων του ΕΟΠΥΥ που δεν είναι δυνατό να γυρίσει ξανά κανείς πίσω στο παρελθόν. Εγώ δεν έχω κάτι άλλο αυτή τη στιγμή να πω εκτός και αν υπάρξει κάποια ερώτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσοι είναι οι άρρωστοι με τα φάρμακα, ο αριθμός τους και ποιο είναι το μηνιαίο κόστος; Το κομμάτι που πληρώνετε πόσο είναι;
Ο. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Για εμάς αυτό που αναλάβαμε τώρα, αυτές τις μέρες είναι περίπου 30 εκατομμύρια το μήνα. Τα υπόλοιπα τα βάζει το Υπουργείο για τα νοσοκομεία. Αυτό θα εξυπηρετηθεί, είναι το νοσοκομειακό κομμάτι το άλλο. Θα εξυπηρετηθεί και από εμάς πληρώνεται. Αυτή τη στιγμή όμως ξέρετε, πέρα από αυτό που κάνουμε για να διαθέσουμε τα φάρμακα, κάνουμε και μια μηχανογραφική καταγραφή, δηλαδή δημιουργούμε μια βάση δεδομένων για όλο αυτό τον κόσμο που τον προμηθεύουμε όχι για άλλο λόγο, προκειμένου να ξέρουμε ποιοι παίρνουν, τι δόσεις παίρνουν και για πόσον καιρό θα τις παίρνουν.
Διότι δε σας κρύβω και το ξέρετε κι εσείς καλά, ότι σε κάποιους ανθρώπους έχουν χορηγηθεί πολλές φορές ποσότητες παραπάνω από αυτές που χρειάζονται, φαίνεται να έχουν χορηγηθεί ποσότητες, οι οποίες είτε πετάχτηκαν, δηλαδή πετάχτηκαν κάποια χρήματα αρκετά ή βρέθηκαν και σε χώρες εκτός Ελλάδος. Για το λόγο λοιπόν αυτό, προκειμένου να έχουμε όλοι μια εικόνα πραγματική, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όποιος παίρνει φάρμακα μηχανογραφείται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Αμπατζόγλου ανταποκρίθηκε; Και πότε θα μπορούν να διατίθενται;
Ο. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Ο κ. Αμπατζόγλου, επειδή αυτή η κουβέντα έγινε στον αέρα σ’ ένα κανάλι, δε δεσμεύτηκε εκείνη την ώρα και δεν τον κατηγορώ γι’ αυτό, αιφνιδιάστηκε μάλλον από αυτή την πρόταση η οποία όμως είναι μια πρόταση που εγώ επιμένω και δεσμεύτηκε..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί το ανακοινώσατε;
Ο. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Δεν κατάλαβα, να μην ανακοινώσω μια πρόταση;
κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα είμαστε συνέντευξη Τύπου, τη γράφουμε σήμερα, ότι 50 φαρμακεία Αθήνα Θεσσαλονίκη και 50 στην Περιφέρεια σε λίγες μέρες θα μπορούν…
Ο. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Κακώς το γράφετε. Δεν το είπαμε έτσι. Είπαμε ότι ζητήσαμε τη βοήθεια για ν’ αυξηθούν οι θέσεις διανομής από 4 να γίνουν 104. Όταν εμείς λέμε έχουμε 3 φαρμακεία στην Αθήνα και έρχονται τα κανάλια, και σωστά έρχονται, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, και δείχνουν αυτές τις ατελείωτες ουρές, κάτι πρέπει να κάνω. Έκανα λοιπόν αυτή την πρόταση. Και λέω: Θέλετε κύριοι φαρμακοποιοί να μας προτείνετε 50 φαρμακεία, δηλαδή να γίνου άλλες 50 οι θέσεις διανομής;
κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)
Ο. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Έγινε στον αέρα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να μας πει και ο κ. Κωτσόπουλος από την πλευρά των νοσοκομείων για να ολοκληρωθεί η ερώτηση «πόσοι είναι;» γιατί επιμένω ότι δεν έχουμε τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων, έχουμε περίπου το τζίρο των φαρμάκων σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν έχουμε τον αριθμό των ανθρώπων γιατί δεν είναι δυνατό.
κ. ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκινώ με την ερώτηση της κας Σπαγγαδόρου. Όταν ανέλαβε ως υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, θεώρησα ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνεχίσω στον τομέα της διανομής του φαρμάκου για τους βαρέως πάσχοντες ήταν αυτό το οποίο υπήρχε πριν από μένα, από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, ότι δηλαδή θα πρέπει όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας, όλης της επικράτειας, και τα 135 νοσοκομεία να είναι σημεία διανομής του λεγόμενου ακριβού φαρμάκου.
Τώρα με την επίλυση της κρίσης και της ευτυχούς έκβασης που έχουμε στο θέμα αυτό, όπως σας το ανακοίνωσε και ο Υπουργός και ο κ. Βουδούρης, παράλληλα και μαζί επανέρχεται η δυνατότητα των νοσοκομείων να κάνουν τη διανομή αυτών των φαρμάκων.
Σε εξωτερικούς ασθενείς ασφαλώς και ήδη αμέσως μετά τη συγκεκριμένη συνέντευξη έχουμε συνάντηση με τους διευθυντές των φαρμακείων των νοσοκομείων για να δούμε διαχειριστικές και λοιπές λεπτομέρειες έτσι ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η διανομή των φαρμάκων αυτών, να συγκροτηθούν οι λίστες των ασθενών οι οποίοι θα βρίσκονται κοντά από πλευράς εννοώ τόπου διαμονής και εντοπιότητας στα νοσοκομεία στα οποία θα εξυπηρετούνται και βεβαίως να επιλυθούν και ορισμένες δημοσιολογιστικές και διαχειριστικές μικροεμπλοκές τις οποίες είχαμε, έτσι ώστε να κυλήσει ομαλά όλη αυτή η διαδικασία της διανομής.
Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Σε απογευματινό ωράριο, συγνώμη, πέστο αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό, σε απογευματινό ωράριο σε όλο…
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Σε πρωινό και απογευματινό ωράριο. Προσέξτε, αυτό που ίσχυε επειδή κινδυνεύουν τα νοσοκομεία να βγουν εκτός κάδρου, γι’ αυτό κάνω την παρέμβαση. Θέλω να πω και ζητώ και τη βοήθειά σας επ’ αυτού, επαναφέρετε τα νοσοκομεία στην… Τα φαρμακεία από τη στιγμή που έχει επιλυθεί το πρόβλημα της παραγγελίας των φαρμάκων, τα φαρμακεία θα κληθούν και θα πραγματοποιήσουν να κάνουν τη διανομή των φαρμάκων αυτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή για να το καταλάβουμε, τα 135 νοσοκομεία τις επόμενες μέρες θα δίνουν τα φάρμακα συν τα τέσσερα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα και τα υπόλοιπα στην επαρχία και αν όλα πάνε καλά και τα 100 των φαρμακοποιών.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ακριβώς.
Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Να πει και ο κ. Μπαλασόπουλος μία κουβέντα για την ερώτηση, μία κουβέντα από τον κ. Μπαλασόπουλο για τα προνοιακά και πάμε στην ΕΔΗΚΑ.
Δ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα είμαι όσο μπορώ πιο σύντομος αλλά θα μιλήσω με αριθμούς και τα συμπεράσματα θα τα βγάλετε εσείς. Η απογραφή η οποία απετέλεσε μία από τις κορυφαίες ενέργειες του Υπουργείου Υγείας των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων όπως γνωρίζετε τελείωσε 15 Μαρτίου του 2012.
Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής του πόσα άτομα πήγαν να απογραφούν, βγήκε το αποτέλεσμα ενώ το Υπουργείο, το ελληνικό Δημόσιο στην ευρύτερή του έννοια πλήρωνε σε 240 χιλιάδες άτομα, κατέβηκε ο αριθμός στις 184.000.
Η υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας να κάνει όλη την τεχνική επεξεργασία, να το δώσει στο Υπουργείο Εσωτερικών, να το μεταβιβάσει στην Κοινωνία της Πληροφορίας και από κει στους Δήμους, ολοκληρώθηκε στις 18 Μαΐου. Δηλαδή μέσα σε 60 μέρες έγινε η επεξεργασία για 185.000 άτομα και υπενθυμίζω μέσα σε προεκλογική περίοδο και σε επόμενη μεταβατική υπηρεσιακή προεκλογική περίοδο.
Από τις 18 Μαΐου έχουμε αποστείλει όλα τα στοιχεία στους Δήμους για να ολοκληρώσουν την υποχρέωσή τους να τα επεξεργαστούν, να τα περάσουν στο αρχείο με βάση τις εντολές του Υπουργείου Υγείας και είχα βγει δημόσια πριν από δέκα μέρες, γιατί υπήρχε μεγάλη λογική αγωνία των ανθρώπων, των πραγματικά δικαιούχων, πότε θα πάρουν τα επιδόματά τους. Υπήρξε μια καθυστέρηση.
Είχα δηλώσει τότε ότι με βάση την εργασία που κάναμε εμείς και τις πιέσεις που θα ασκήσουμε θα ήταν ο χρόνος πληρωμής 15 Ιουνίου. Επειδή συνεχίζεται, υπάρχει πληθώρα ερωτημάτων από ανθρώπους οι οποίοι στην παρούσα κατάσταση περιμένουνε σαν μάννα εξ ουρανού αυτά τα επιδόματα και είναι υποχρέωσή μας να είμαστε συνεπείς απέναντί τους, να σας ανακοινώσω γιατί έχουμε ημερήσιο δελτίο της εργασίας των Δήμων με συγκεντρωτικές καταστάσεις της 3ης – 5ης Ιουνίου, από τους 184 χιλιάδες δικαιούχους επιδομάτων έχει γίνει η επεξεργασία για 97.000. Δηλαδή σε ποσοστό 52,70%.
Οι υπόχρεοι Δήμοι είναι 61 για να δώσουν τα επιδόματα. Οκτώ Δήμοι είναι στο 100% και άλλοι οκτώ είναι μεταξύ 90 έως 100. Δηλαδή θεωρούμε ότι περίπου 18 με 20 Δήμους ουσιαστικά έχουν ολοκληρώσει. Οι υπόχρεοι Δήμοι είναι 61.
Από αυτό το γενικό δηλαδή το 53% πώς αναλύεται. Οκτώ Δήμοι έχουν ολοκληρώσει στο 100% την επεξεργασία των στοιχείων και μπορούν να δώσουν τα επιδόματα, στο 100%. ’λλοι εννέα είναι σε ποσοστό από 90 έως 100%. Δηλαδή εκτιμούμε ότι είναι θέμα μιας ημέρας – δύο ημερών να πάνε στην ολοκλήρωση.
Το πρόβλημα είναι με εννέα Δήμους οι οποίοι είναι στο μηδέν. Δεν έχουν επεξεργαστεί μέχρι και χθες το μεσημέρι. Εννέα Δήμοι. Είναι στο μηδέν. Όταν είναι στο μηδέν δεν έχουν επεξεργαστεί κανένα άτομο. Το γιατί δεν μπορώ να απαντήσω εγώ.
Λοιπόν, να ολοκληρώσω; Θα σας πω. Θέλω να τονίσω κάτι. Ότι αποτελεί υποχρέωση της χώρας, έχει αναλάβει υποχρέωση να περικόψει δαπάνες από οποιοδήποτε μη δικαιούμενο επιδόματος. Είμαστε μεν υπηρεσιακοί γενικοί γραμματείς αλλά ως προς τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος δεν υπάρχει υπηρεσιακός γενικός γραμματέας. Εγώ προσωπικά το έχω δηλώσει και δημόσια ότι δεν θα επιτρέψω κανείς μη δικαιούχος να λάβει επιδόματα. Δεν θα ναρκοθετήσω τον επόμενο Υπουργό.
Εάν σε αυτούς τους Δήμους δώσουμε το ΟΚ να πληρωθούν με τις παλιές καταστάσεις το Σεπτέμβριο είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα περικοπούν επιδόματα. Λοιπόν, η ευθύνη δεν είναι δικιά μας. Το μεσημέρι, όταν θα πάρω την επόμενη κατάσταση, την αναφορά δηλαδή την ημερήσια, σαν Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα δημοσιοποιήσουμε την κατάσταση. Ακριβώς ποιος Δήμος και πού ακριβώς βρίσκεται, σε ποιο σημείο βρίσκεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα γίνει με τους εννέα αυτούς Δήμους. Οι υπόλοιποι δεν θα πάρουν τα επιδόματα; Καλά αυτοί που δεν έχουν καταμετρήσει.
Δ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι υπόλοιποι είπα προηγουμένως ότι μπορούν να δώσουν. Όσοι έχουν τελειώσει. Ακόμη και αυτοί που είναι στο 87, στο 70% μπορούν να προχωρήσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας τους πείτε αυτούς τους εννέα Δήμους να ξέρουμε ποιοι δεν θα πάρουν επιδόματα;
Δ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα το μεσημέρι όταν πάρω την τελευταία ενημέρωση….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μεγάλοι; Είναι στην Αθήνα; Πού είναι;
Δ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τους δείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η Ζάκυνθος ας πούμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι δικαιούχοι που ανήκουν στους υπόλοιπους δήμους δεν θα πάρουνε προνοιακό επίδομα στις 15 Ιουνίου, γιατί οκτώ δήμοι είναι στο 100%, εννέα στο 90 με 100 και εννέα έχουν…
Δ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα το κατώτατο. Θα έχει προχωρήσει μέχρι τις 15. Δηλαδή και αυτοί που είναι στο 70 δεν είναι αρνητικό. Γι’ αυτό είπα, δουλεύουν κάθε μέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πώς το υπολογίζετε ότι δεν θα πάρουν; Δεν θα ολοκληρώσουν, τέλος πάντων.
Δ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα εγώ ότι δεν θα πάρουν. Συγνώμη, δεν είπα, δεν έκανα καμία τέτοια δήλωση. Μπορεί κάποιος Δήμος που είναι στο μηδέν σε τέσσερις μέρες να έχει ολοκληρώσει. Δεν εκτιμώ τίποτα.
Να διευκρινίσω και κάτι άλλο. Εχθές ήμασταν οι Γενικοί Γραμματείς και ο Υπουργός στον Υπουργό Οικονομικών με όλα τα θέματα. Ένα από τα θέματα που ετέθη είναι και αν έχουνε εκταμιευθεί τα χρήματα για τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων. Η διαβεβαίωση του Διευθυντού του Γενικού Λογιστηρίου είναι ότι προχθές δόθηκαν στους Δήμους τα ποσά που αναλογούν για τους δικαιούχους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ’ρα στους Δήμους έχουν πάει τα λεφτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα είναι;
Δ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Περί τα 140 εκατομμύρια, ζητώ συγνώμη αν έχω μία απόκλιση. Είναι μεγάλο το νούμερο. Πιστώθηκαν, μεταφέρθηκαν στους Δήμους τα ποσά. ’ρα δεν τίθεται ζήτημα να μην πάρουν οι δικαιούχοι τα επιδόματά τους.
Αυτό που θέλω να διευκρινίσω και να γίνει κατανοητό ότι τα ποσά αυτά δεν τα δίδει το Υπουργείο Υγείας. Το γιατί είναι ένα άλλο θέμα. Ποτέ δεν τα έδινε το Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη με την απογραφή, να ξεκαθαρίσει μια θολή κατάσταση. Έγινα κατανοητός;
Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα, να διευκρινιστεί. Δεν είπα εκφράσεις κόκκινη κάρτα. Εγώ θα δημοσιοποιήσω την κατάσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με μαϊμού επιδόματα; Υπάρχουν τέτοιοι Δήμοι μέσα; Ζάκυνθος;
(ταυτόχρονες διαλογικές συζητήσεις)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Γενικέ μια διευκρίνιση. Αν κάποιος δεν προσήλθε στην απογραφή και είναι κατάκοιτος, αυτός θα το χάσει το επίδομα;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν θα το χάσει. Υπάρχουν διαδικασίες να μεταβεί και να γίνει μέσω αντιπροσώπου. Υπάρχουν εγκύκλιοι. Το πρόβλημα δεν είναι αυτοί που δεν πήγαν. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή μη μου το βάζετε ότι είναι μείζον.
Σημαντικό για τον καθένα, αλλά αυτός που δεν έχει πάει, υπάρχουν διαδικασίες να πάει μετά να το πάρει. Δεν θα το χάσει. Το πρόβλημα που δημοσιοποιώ εγώ είναι αυτοί που δεν έχουν κάνει την εργασία τους να δώσουν τα χρήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι στην Αθήνα αυτοί οι Δήμοι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού έχετε τα στοιχεία γιατί δεν μας τα λέτε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσοι δεν έχουν κάνει την εργασία τους. Μας είπατε αυτούς που την έχουν κάνει.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν με καταλαβαίνετε; Σας είπα ότι θα βγει επίσημη ανακοίνωση το βράδυ. Θα πάρω το τελευταίο. Δεν έχω τα στοιχεία τα σημερινά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μεγάλοι οι Δήμοι, μικροί, είναι Αθήνα, Θεσσαλονίκη;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι Αθήνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι Αθήνα;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή είναι στην περιφέρεια.
Γ. ΜΠΟΥΣΓΑΣ: Δώστε τα χτεσινά και να στείλετε συμπληρωματικό.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Να δώσω μια υπόσχεση, στις επόμενες 3 ώρες, να πάρω τα στοιχεία;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν δίνετε τα χθεσινά που λέει ο κ. Μπουσγάς;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί θα είναι καινούρια. Όχι, συγνώμη, κοιτάξτε. Ένα τελευταίο, παρακαλώ. Μη κατηγορήσουμε άδικα. Δήμοι οι οποίοι είναι σε πολύ χαμηλό αριθμό έχουν επισπεύσει τις ενέργειες, έχουν ζητήσει τεχνική βοήθεια από το Υπουργείο να κάνουν την επεξεργασία. Το ότι κάποιος σήμερα είναι στο 10 ή στο 0, δεν σημαίνει ότι θα είναι στο μηδέν μέχρι τις επόμενες 5-6 εργάσιμες ημέρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε ανταπόκριση δηλαδή. Δεν είναι ότι αδιαφορούν.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν κατηγόρησα για αδιαφορία. Εγώ δημοσιοποιώ τα στοιχεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τους υπόλοιπους 35 Δήμους τι γίνεται;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ζητάμε να επιταχύνουν. Αυτό είναι η παρουσία μου σήμερα. Ευχαριστώ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Β. ΣΦΥΡΟΕΡΑΣ: Θα προσπαθήσω να είμαι πολύ σύντομος γιατί ξέρω ότι και ο χρόνος σας είναι πολύτιμος. Αυτό που βλέπετε στην οθόνη είναι η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Κάποιοι από εσάς το έχουν δει, τουλάχιστον δυο θυμάμαι εδώ συνάδελφοι σας το έχουν δει.
Αυτό είναι μια οθόνη την οποία έχει το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΠΠΥ και η ΗΔΙΚΑ σε οθόνες οι οποίες έχουν εγκατασταθεί και μπορεί να παρακολουθεί καθημερινά λεπτό προς λεπτό, δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο την πορεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Όπως ξέρετε η νέα πλατφόρμα εγκαταστάθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία της από τις 21 Μαΐου. Αυτό συνέβη διότι η πλατφόρμα η οποία υπήρχε όπως ξέρετε αρχικά ενώ όπως είχε σχεδιαστεί, είχε σχεδιαστεί μόνο για ένα Ταμείο, για τον ΟΑΕΕ, με 50.000 συνταγές το μήνα, και έχουμε φτάσει αυτή τη στιγμή τα 2,5 εκ. συνταγές. Ήταν επόμενο λοιπόν ότι κάποια στιγμή θα έφτανε σε κάποια όρια τεχνικά αν θέλετε αυτή η πλατφόρμα.
Και έτσι ευτυχώς είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα ένα Plan B, ένα εναλλακτικό σενάριο στα ελληνικά, το οποίο πραγματικά το ενεργοποιήσαμε τη στιγμή ακριβώς που άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα εκείνη η εφαρμογή. Μέχρι τώρα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι περίπου 11.000 φαρμακεία, γύρω στους 38.000 γιατρούς και αυτή τη στιγμή καλύπτεται περίπου το 50-60% του συνόλου των συνταγών οι οποίες καταγράφονται κάθε μήνα.
Τώρα, η καινούρια πλατφόρμα τι διαφορά έχει από την προηγούμενη. Καταρχάς έχει 5 κύρια σημεία. Είναι πιο ασφαλής. Απλά σας δείχνω για να καταλάβετε. Αυτό εδώ είναι το τεστ που έχουμε κάνει ασφάλειας. Είναι πάνω από 400 σελίδες. Για να καταλάβετε, αυτό είναι το penetration test. Πάνω από 400 σελίδες στην καινούρια πλατφόρμα.
Είναι πιο φιλική στους χρήστες και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά από την επαφή μας με αυτούς. Είναι πολύ πιο γρήγορη στις καταχωρήσεις. Βλέπετε, έχει ένα στροφόμετρο εκεί πέρα, ένα ταχύμετρο όπως το λέμε, που δείχνει τον πραγματικό χρόνο καταχώρησης της συνταγής.
Αυτή τη στιγμή είναι 14:46 σήμερα, οι χρόνοι οι οποίοι έχουν καταγραφεί με εξαίρεση τις δυο πρώτες μέρες που ήταν γύρω στα 3 λεπτά, οι χρόνοι είναι κάτω από τα 3 λεπτά για την καταχώρηση κάθε συνταγής. Ο δε αντίστοιχος χρόνος εκτέλεσης της συνταγής είναι κάτω από 30 δευτερόλεπτα. Αυτοί είναι πραγματικοί χρόνοι τους οποίους καταγράφει το σύστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτω από 3 λεπτά;
Β. ΣΦΥΡΟΕΡΑΣ: Κάτω από 3 λεπτά, είναι γύρω στα 2,5 λεπτά ο μέσος χρόνος. Ο δε χρόνος εκτέλεσης μιας συνταγής από το φαρμακείο είναι κάτω από τα 30 δευτερόλεπτα, γύρω στα 30 δευτερόλεπτα. Και αυτά τα λέω, διότι με την προηγούμενη πλατφόρμα είχαμε κατηγορηθεί ότι υπήρχαν μεγάλοι χρόνοι όσον αφορά την καταχώρηση και την εκτέλεση των συνταγών. Αυτοί είναι πραγματικοί χρόνοι που καταχωρούνται στο σύστημα, δεν μπορεί κανένας να επέμβει σε αυτό το σύστημα, διότι είναι πραγματικοί χρόνοι που καταχωρούνται αυτόματα από το ίδιο το σύστημα.
Επίσης είναι πολύ πιο σταθερή. Μέχρι τώρα από την πρώτη μέρα εφαρμογής της δεν έχουμε προβλήματα πτώσης του συστήματος. Επειδή ακούστηκε από κάποιον, το άκουσα σε κάποιο κανάλι ότι ναι, αλλά η εφαρμογή έχει δυνατότητα μόνο 40.000 συνταγές να εκτελεί, για του λόγου του αληθές αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στις 70.000 όπως βλέπετε, αυτή τη στιγμή. Απλά σας ενημερώνω ότι χτες που ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα, καταγράφηκαν πάνω από 120.000 συνταγές. Υπολογίστε επί 22, για να δείτε τα νούμερα που σας είπα ότι φτάνουμε περίπου στο 50-60% των συνταγών.
Επίσης έχει πολλές δυνατότητες επεκτασιμότητας η καινούρια πλατφόρμα. Κι αυτό το λέω γιατί πραγματικά το επόμενο διάστημα θα δείτε πολλές αλλαγές σε σχέση με το τι γινόταν μέχρι τώρα. Πρώτα από όλα θα εφαρμοστεί πολύ σύντομα η αλλαγή που είχαμε υποσχεθεί προς τους φαρμακοποιούς.
Δηλαδή να μπορούν να δουλέψουν ένα μόνο σύστημα, είτε αυτό που έχουν προμηθευτεί από τις ιδιωτικές εταιρείες, είτε το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Θα γίνει διασύνδεση με τα φαρμακεία των νοσοκομείων, που είναι επίσης ένα κομβικό ζήτημα το οποίο συζητήθηκε και πριν από λίγο το θέμα των φαρμακείων των νοσοκομείων.
Επίσης θα υπάρχει όπως έχουμε πει (disastery covering), δηλαδή ένας διαφορετικός χώρος όπου θα είναι και θα καταχωρούνται επίσης τα δεδομένα σε περίπτωση που έχουμε πτώση του συστήματος ή μια ο μη γένοιτο ανώτερη βία η οποία δεν θα επιτρέπει τη λειτουργία του συστήματος εκεί που βρίσκεται σήμερα.
Επίσης πρέπει να πούμε ότι σε σχέση με τους γιατρούς έχει πάρα – πάρα πολλές αλλαγές. Η πρώτη αλλαγή η οποία έχει ζητηθεί, είναι ότι το σύστημα από την πρώτη είσοδο του καταχωρεί με βεβαίωση του ίδιου του γιατρού και με έλεγχο της IP σύνδεσης του από ποιο σημείο γίνεται η συνταγογράφηση. Μπορούμε να το δούμε και εδώ σε λίγο.
Αυτό τι σημαίνει; Ότι ο γιατρός πλέον με δικιά του δήλωση, δηλώνει αν είναι για παράδειγμα συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΠΥ, δηλαδή το πρωί είναι υπάλληλος του ΕΟΠΠΥ και το απόγευμα έχει ιατρείο, καταχωρείται στο σύστημα από ποιο σημείο γίνεται η συνταγογράφηση.
Έτσι τα προβλήματα που είχαν πριν οι γιατροί, όπου πήγαινε το ΣΔΟΕ και τους έλεγε «Μα έχετε γράψει 1000 συνταγές. Που είναι οι 1.000 σας επισκέψεις;», πλέον δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Το είχε ζητήσει και η κα Γεωργίου, είχαμε κάνει και μια ειδική μνεία σ’ αυτό το θέμα.
Πλέον καταχωρείται στο σύστημα από ποιο σημείο έχει γίνει η καταχώρηση της συνταγής και άρα ο γιατρός ελέγχεται μόνο για το σημείο για το οποίο αφορά το ιδιωτικό του ιατρείο και όχι το ιατρείο του ΕΟΠΠΥ ή των νοσοκομείων. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική αλλαγή.
Επίσης μπορεί να γίνει αντιγραφή και επαναχρησιμοποίηση συνταγών, το οποίο έχει σχέση με τους χρόνια πάσχοντες, οι οποίοι πρέπει να πηγαίνουν στο γιατρό συχνά και έτσι δεν χρειάζεται πλέον να ξανακαταχωρείται η συνταγή. Μπορεί ο γιατρός να την αντιγράφει αυτόματα στο σύστημα και να την επαναχρησιμοποιεί.
Επίσης καλύπτονται όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς, άρα δεν έχουμε τα προβλήματα που είχαμε πριν, ότι μπορούμε να εισαγάγουμε σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό γίνεται διότι πλέον ενημερώνεται αυτόματα ο ΑΜΚΑ από τα ασφαλιστικά Ταμεία και έρχονται αυτόματα τα στοιχεία του ασφαλισμένου στο σύστημα.
Έχουμε επίσης απλοποίηση των τρίμηνων συνταγών, με ένα μόνο χτύπημα της εφαρμογής μπορεί να εκτυπωθούν αυτόματα οι τρεις συνταγές. Έχουμε απλοποίηση στην καταγραφή του συστήματος όσον αφορά τον έλεγχο του ιστορικού του ασθενούς, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους γιατρούς.
Δηλαδή ο γιατρός μπορεί με την εντολή και την έγκριση του ασθενούς, η οποία δηλώνεται στο σύστημα να δει το ιστορικό του και να του γράψει ή να μη του γράψει φάρμακα τα οποία σχετίζονται με μια πάθηση την οποία μπορεί να έχει. Δεν θέλω να πω πολύ περισσότερα, απλά να αναφερθώ και σε ένα τελευταίο.
Αυτό εδώ που σας δείχνω είναι η ανάλυση των ψηφιακών πειστηρίων, η οποία θα παραδοθεί σήμερα στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Όσον αφορά το πρόβλημα hacking, το οποίο είχε παρουσιαστεί όπως ξέρετε στις αρχές Απριλίου, με όλα τα στοιχεία καταγεγραμμένα, όπως βλέπετε είναι σε διπλές σελίδες, είναι πάνω από 300 σελίδες επίσης, κι εδώ πραγματικά υπάρχουν τα πειστήρια από πού έχει προέλθει η επίθεση η οποία έγινε.
Και εδώ μπορώ επίσης να σας δηλώσω, είναι το μόνο που μπορώ να δηλώσω, ότι προήλθε από 23 τελικά διαφορετικά σημεία και όχι από 15 όπως είχαμε υπολογίσει αν θυμάστε στο τέλος Απριλίου που είχαμε κάνει και την αντίστοιχη συνάντηση. Από 23 διαφορετικά σημεία, από 11 διαφορετικές χώρες.
Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω, απλά πιστεύουμε ότι η εφαρμογή και θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά – εδώ είναι το προσωπικό της ΗΔΙΚΑ, οι οποίοι έκαναν την ανάπτυξη της εφαρμογής- για τη συνεργασία, όπως ακούσατε πριν και με τον Υπουργό και με το Πολυτεχνείο που μας βοήθησε στα θέματα των δικτύων.
Και μιλάμε πλέον για μια εφαρμογή η οποία έχει αναπτυχθεί πλήρως από το Δημόσιο, γιατί είναι καλό να λέμε ότι και το Δημόσιο μπορεί και έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τέτοια προγράμματα. Ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη στιγμή δουλεύετε με το δικό σας το back up ας πούμε. Είναι το δικό σας.
Β. ΣΦΥΡΟΕΡΑΣ: Είναι πλήρως σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Δεν χρησιμοποιείται κανένα άλλο σύστημα αυτή τη στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά το hacking, αυτό εσάς δεν σας εντυπωσίασε, δεν σας προβλημάτισε που η επίθεση έγινε συντονισμένα, έστω από διαφορετικά σημεία, ότι έγινε συντονισμένα την ίδια μέρα;
Β. ΣΦΥΡΟΕΡΑΣ: Ναι, μας έχει εντυπωσιάσει πραγματικά το γεγονός ότι έγινε από 23 διαφορετικά σημεία και την ίδια μέρα ακριβώς και γι’ αυτό …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι τα 23 σημεία, η ίδια μέρα.
Β. ΣΦΥΡΟΕΡΑΣ: Βεβαίως, είναι η ίδια μέρα και γι’ αυτό ακριβώς τα στοιχεία δίνονται σήμερα στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έτσι ώστε να προχωρήσουμε πλέον στην ανακάλυψη των δραστών. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *