Στην εντατική λόγω Μνημονίου

Aποφάσεις για όλα τα καυτά θέματα τα οποία κλυδωνίζουν τον χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης και των προμηθειών των νοσοκομείων του ΕΣΥ θα ανακοινώσει σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρ. Κίττας, μετά από σχετική σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ προχθές το πρωί πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

* Αλ. Τσίπρας: “Αποτελεί θράσος και δειλία κάποιοι να έχουν διαχειριστεί επί 2,5 χρόνια τα προβλήματα της Υγείας και να επιρρίπτουν ευθύνες σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που τα διαχειρίζεται για 15 περίπου μέρες” * Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής ο Αν. Λοβέρδος, επιτίθεται στον… ΣΥΡΙΖΑ!

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ήδη ότι το πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων για τους χρονίως πάσχοντες συνανθρώπους μας θα λυθεί από σήμερα, ύστερα από συνεννόηση με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει παρακώλυση των προμηθειών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεννόηση με τους προμηθευτές, οι οποίοι, όμως, συνεχίζουν να μην εκτελούν παραγγελίες για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΠΙΕ).

Στο μέτωπο των φαρμακοποιών, όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη, καθώς όλα εξαρτώνται από την αξιοπιστία του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του κλάδου, το οποίο έχει δώσει εγγράφως ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ). Προς το παρόν, πάντως, συνεχίζεται πανελλαδικά η αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Την ίδια στιγμή, την Π. Παπανδρέου όρισε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελ. Ράικου ως δεύτερη εισαγγελέα στη διερεύνηση ποινικών ευθυνών σχετικά με τη μη χορήγηση πολύ ακριβών φαρμάκων στους χρονίως πάσχοντες.

 

Χρ. Κίττας: Λύση σήμερα

 

Μετά την προχθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλ. Τσίπρα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε τα εξής: “Θα ήθελα απλά για τα θέματα που είναι στην επικαιρότητα και που πραγματικά βασανίζουν τους ασθενείς να πω ποιες πράξεις έχουμε κάνει. Το θέμα του υψηλού κόστους φαρμάκων και κυρίως των καρκινοπαθών, αλλά όχι μόνο. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή και έχει οριστικοποιηθεί πια η λύση από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρείες και τα φάρμακα αυτά θα διακινούνται κανονικά από εδώ και εμπρός. Η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως μέχρι την Τετάρτη στα νοσοκομεία, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στις ιδιωτικές κλινικές μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Οι πληρωμές θα γίνονται άμα τη παραγγελία και τη παραδόσει και θα συνεχιστεί αυτό μέχρις ότου βέβαια αναλάβει η νέα κυβέρνηση η οποία θα λύσει οριστικά το θέμα. Γι’ αυτό οι καρκινοπαθείς ας μην ανησυχούν. Επιμέρους λεπτομέρειες, όπως φαρμακεία αντί για 2 ή 3 του ΕΟΠΥΥ τα οποία θα γίνουν 4 στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργεί άλλο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, σε λίγες μέρες θα φροντίσουμε να υπάρχουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε άλλες πόλεις της επικράτειας.

Παράλληλα, θα δοθεί μια τηλεφωνική γραμμή απ’ όπου θα μπορούν να επικοινωνούν όλοι ώστε να κατευθύνονται στο σωστό, είτε νοσοκομείο, είτε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτό ως προς τα αντικαρκινικά φάρμακα. Ως προς το θέμα των προμηθειών των νοσοκομείων, γνωρίζετε όλοι ότι υπάρχει μια νομικής φύσεως εμπλοκή. Τα χρήματα βρίσκονται στα νοσοκομεία και είναι διαθέσιμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες να λυθεί αυτό το νομικής, επαναλαμβάνω, φύσεως θέμα. Είμαστε σε επαφή με τους προμηθευτές, έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει άμεση παρακώλυση στην προμήθεια των νοσοκομείων. Για το θέμα των φαρμακοποιών, έχουμε επαναλάβει πάρα πολλές φορές ότι τα προηγούμενα χρήματα τα οποία οφείλονται στους φαρμακοποιούς πριν το 2012 θα αποτελέσει αντικείμενο της επίλυσης αυτού του προβλήματος από τη νέα κυβέρνηση. Εμείς έχουμε εξασφαλίσει, έχουν αποπληρωθεί μάλλον οι υποχρεώσεις μας προς τους φαρμακοποιούς του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου. Για τον Μάρτιο έχουν καταβληθεί 200 εκατομμύρια, που αντιπροσωπεύουν το 70 με 75% περίπου του χρέους. Υπάρχουν τα 70 εκατομμύρια που απομένουν για να ολοκληρωθεί η υποχρέωσή μας του Μαρτίου. Τα ποσά που χρειάζονται και δεν έχουν λογιστικοποιηθεί ακόμα του Απριλίου και αυτά βρίσκονται διαθέσιμα. Νομίζω και κάνω για μια ακόμη φορά έκκληση προς τους φαρμακοποιούς και κυρίως προς την ηγεσία των συλλόγων να λήξουν αυτή την κινητοποίηση προς όφελος βέβαια πάντα των ασθενών. Είμαι βέβαιος ότι η ευαισθησία τους είναι τέτοια που πραγματικά θα τους οδηγήσει σε μια λύση του προβλήματος. Πιστεύω ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιλύσουμε τα προβλήματα, τα οποία, όπως ήδη είπε ο κ. Τσίπρας, δεν είναι προβλήματα των τελευταίων 15 ημερών. Και νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες το καταλαβαίνουν αυτό”.


Αλ. Τσίπρας: Διέλυσαν την Υγεία

 

Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: “Θα ήθελα να επισημάνω ότι αποτελεί θράσος και δειλία κάποιοι να έχουν διαχειριστεί επί 2,5 χρόνια τα προβλήματα της υγείας και να επιρρίπτουν ευθύνες σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που τα διαχειρίζεται για 15 περίπου μέρες. Είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει με την ιδέα ότι ο κ. Κίττας ευθύνεται στις 15 μέρες που ασκεί τα καθήκοντά του για τις ελλείψεις των φαρμάκων ή για τις δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία. Για εμάς ένα είναι σίγουρο. Αυτοί που μας απειλούν ότι αν δεν εφαρμόσουμε το Μνημόνιο θα φέρουμε στη χώρα την καταστροφή και το χάος είναι οι ίδιοι που έφεραν στη χώρα την καταστροφή και το χάος. Ζήτησα από τον υπουργό να κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα που εμφανίστηκε σε ελλείψεις φαρμάκων σε χρόνια πάσχοντες ασθενείς και να βρούμε τον τρόπο ώστε να μην αντιμετωπιστεί μόνο πρόσκαιρα, αλλά και συνολικά ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με την αδυναμία πίστωσης στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Ένα πρόβλημα, όμως, που έχει να κάνει και με την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ενός οργανισμού που αν δεν έχει πόρους δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Για εμάς άμεση προτεραιότητα, πέραν της αποκατάστασης των χαμηλών εισοδημάτων, των κατώτατων μισθών και συντάξεων, είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους. Είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δυστυχώς βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση”.


Αν. Λοβέρδος: Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ!

 

Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο πρώην υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος, ο οποίος εμφανίσθηκε χωρίς αυτοκριτική για την κατάσταση την οποία παρέδωσε στον χώρο της Υγείας και… επετέθη στον ΣΥΡΙΖΑ: “Ζούμε την πρώτη πράξη της εφαρμογής του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της στάσης του οποίου δεν πήραμε 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα, με τμήμα του οποίου θα είχε λυθεί αμέσως αυτό το θέμα. Και αντί να συστέλλονται οι ιθύνοντες του ΣΥΡΙΖΑ, μοιράζουν με θράσος ευθύνες σε όλους τους άλλους, επενδύοντας στα μεγάλα προβλήματα των καρκινοπαθών, για να πάρουν ψήφους. Ο πολίτης πάντως να ξέρει, πως αν όλα δεν πάνε καλά παρόμοια προβλήματα θα έχουμε τον Οκτώβριο με όλα τα φάρμακα, τα καύσιμα και τα τρόφιμα, αφού τα περισσότερα από όλα αυτά τα είδη εισάγονται. Όταν τον Φεβρουάριο του 2011 δημιουργήσαμε τον ΕΟΠΥΥ οι πιο πολλοί ήταν μαχητικά αντίθετοι. Έφτασαν μάλιστα να καταλάβουν επί ένα μήνα και το υπουργείο Υγείας. Τώρα όλοι υποστηρίζουν την αναγκαιότητά του, αλλά μας μέμφονται επειδή δεν δίνουμε περισσότερα χρήματα γι’ αυτόν”.


ΟΕΝΓΕ: Θρασύς ο Αν. Λοβέρδος

 

Με γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) τονίζει μεταξύ άλλων, απαντώντας στον Αν. Λοβέρδο: “Είναι απύθμενο το θράσος του κ. Α. Λοβέρδου. Ενώ ως υπουργός Υγείας ενέχεται στο έγκλημα κατά της ζωής των καρκινοπαθών, υποδύεται τώρα τον ιατροδικαστή και μάλιστα ζητά να διενεργήσει ο ίδιος νεκροψία στο θύμα του! Γιατροί και ασθενείς έχουν ιδίαν αντίληψη για το πρωτόγνωρο διαλυτικό μένος με το οποίο λειτούργησε ο κ. Λοβέρδος εναντίον της δημόσιας υγείας. Την προηγούμενη εβδομάδα οι νοσοκομειακοί γιατροί συναντήθηκαν και συζήτησαν με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας το τεράστιο ζήτημα της κατάρρευσης των Νοσοκομείων και υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις που εστιάζονται στην άμεση εκταμίευση κονδυλίων προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Τις προτάσεις αυτές απεδέχθη ο κ. Κίττας”.


ΣΥΝ: Δραματική υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ

 

Με τη σειρά του, το τμήμα Υγείας του ΣΥΝ απαντά μεταξύ άλλων στον Αν. Λοβέρδο: “Ο πιο πρόθυμος στην υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών και των συνταγών της τρόικας, ο εξολοθρευτής του δημόσιου συστήματος υγείας και δημιουργός του καταδικασμένου σε κατάρρευση ΕΟΠΥΥ, πρώην υπουργός Υγείας, κ. Λοβέρδος, προσπαθώντας να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, εν προκειμένω της φαρμακευτικής περίθαλψης, την αποδίδει σε «ακυβερνησία». Οι πάντες, όμως, σε αυτόν τον τόπο γνωρίζουν ότι το εκρηκτικό πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές οφείλεται στη δραματική υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ”.

 

ΔΗΜ.ΑΡ.: Νεοφιλελεύθερη πολιτική

 

Τέλος, η ο τομέας Υγείας της Δημοκρατικής Αριστεράς υπογραμμίζει τα εξής: “Η επικράτηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στον χώρο της Υγείας έχει οδηγήσει τις διαδικασίες προμήθειας ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού στο σημερινό αδιέξοδο. Αντί για εξυγίανση, παρακολουθούμε αμοιβαίους εκβιασμούς πολιτείας και προμηθευτών για την εξασφάλιση προνομίων σε ομάδες συμφερόντων εις βάρος της υγείας των ασθενών”.

http://www.avgi.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *