Ανοσία στη δίαιτα. Μπορεί μια δίαιτα να σταματήσει να είναι αποτελεσματική αν κάποιος την ακολουθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα;



Η πιο δύσκολη στιγμή στη διάρκεια μιας δίαιτας είναι όταν η ζυγαριά κολλάει ενώ το φαγητό συνεχίζει να είναι περιορισμένο. Παρατηρείται συνήθως σε άτομα που κάνουν συχνά στερητικές δίαιτες ή σε άτομα που βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σταθεροποίηση της ζυγαριάς σε ένα νούμερο για μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται αιτία απογοήτευσης, παραίτησης από τη δίαιτα & επαναπρόσληψης του βάρους.

Στην πραγματικότητα, αυτή η κατάσταση τις περισσότερες φορές είναι μια φυσιολογική & αναμενόμενη διαδικασία. Το σώμα αντιστέκεται στην επιπλέον μείωση του βάρους γιατί αντιλαμβάνεται τη μεγάλη απώλεια ως απειλή. Κατά τη διάρκεια της δίαιτας ένα ποσοστό του βάρους που χάνεται είναι μυϊκός ιστός, ιδίως όταν η όλη προσπάθεια δε συνοδεύεται από άσκηση. Ο μυϊκός ιστός παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μεταβολισμού. Επιπλέον, το ανθρώπινο σώμα αποτελεί ένα έξυπνο μηχάνημα που αγαπά την ισορροπία. Όταν η δίαιτα διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από 8 με 10 μήνες) & η μείωση θερμίδων είναι συνεχής, το σώμα προσαρμόζεται σε χαμηλότερες θερμίδες με αποτέλεσμα να κολλάει η ζυγαριά. Στην περίπτωση αυτή είναι προτιμότερο το άτομο να σταματήσει να κάνει δίαιτα & να μπει στη διαδικασία συντήρησης αυξάνοντας δηλαδή ελαφρά την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνει. Η καλύτερη ενδεχομένως λύση σε αυτή την περίοδο είναι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, ώστε να αυξηθούν οι θερμίδες που καίει το σώμα μας. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το «στρες» της δίαιτας. Το σώμα μας εκκρίνει κάποιες ορμόνες (κορτικοστεριειδή κυρίως) που έχουν αναβολική δράση, δηλαδή αμύνονται στην περαιτέρω απώλεια  βάρους. Σε τέτοιες περιπτώσεις συστήνεται διακοπή της δίαιτας για ορισμένο διάστημα, σύμφωνα με το διαιτολόγο.

 

 

        Βασιλική Δέδε

                                                   Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc

                                                            Κύπρου 1, Τρίπολη, Τηλ.: 2710232841

                                                                Email: vasodede@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *