Αρκαδία. Όχι στην οικοπεδοποίηση

 

Θυσίασαν  πολύτιμο αστικό πράσινο και υψηλή βλάστηση – πολλά και  μεγάλα δέντρα,  μερικά εκ των οποίων ήταν  πεύκα τουλάχιστον 50 ετών –  στο βωμό της οικοπεδοποίησης, που θέλει τους ελεύθερους χώρους έρμαιο στα χέρια πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

«Οραματίζονται» κυβικά μπετόν στη θέση ενός δεντρόφυτου σημείου, της βίλας Τουρκοβασίλη, που χρόνια τώρα αποτελεί χώρο πρασίνου στο νέο ΓΠΣ της Τρίπολης. Και προκάλεσαν την έκρηξη και την οργή των κατοίκων αυτής της πόλης. Ευτυχώς η αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου υπήρξε άμεση και ομόφωνη. Να σταματήσουν οι εργασίες οικοπεδοποίησης, και να επικαιροποιηθεί η απόφαση 144/2003 του δημοτικού συμβουλίου, για χώρο πρασίνου της βίλας.  Είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο ακούστηκε τους τελευταίους μήνες.
Το έπος των δημόσιων χώρων κρατάει πολύ καιρό τώρα και στην ούγια γράφει μόνο μια λέξη : «τσιμέντο». Κι άλλο τσιμέντο. Όπως και με την εκπληκτική διαδικασία νομιμοποίησης των χώρων στις οικοδομές που κλείστηκαν παράνομα, το κράτος εξαχρειώνεται και οδηγεί και τους πολίτες στην εξαχρείωση: τα πάντα είναι κέρδος. Και τσιμέντο να γίνει.
Το δημοτικό συμβούλιο  με την ομόφωνη απόφασή του κάνει τη διαφορά σ’ αυτήν τη δημοτική συγκυρία. Ξεπερνάει μαχητικά τη δυσπιστία που συνόδευε ανάλογες τοποθετήσεις στο παρελθόν  και μας εκπλήσσει, παραπέμποντας στη ρητορική του Αντώνη Τρίτση, αλλά και τους Στέφανου Μάνου ταυτόχρονα. Καιρό είχαμε να ακούσουμε ομόφωνη απόφαση που  κλείνει το μάτι στη φύση και στο περιβάλλον και όχι στα συμφέροντα. Που απευθύνεται σε παιδιά που ψάχνουν χώρους για να παίξουν και όχι στους εργολάβους που ψάχνουν οικόπεδο για να χτίσουν.

Επιτέλους, η  μεθόδευση της οικοπεδοποίησης που αποκαλύπτει όλη την παθογένεια του πελατειακού πολιτικού συστήματος αλλά και της δημόσιας διοίκησης πρέπει να σταματήσει.  Δεν μπορούν να γίνουν τα πάντα οικόπεδα.  Η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάκαμψη μπορεί να προέλθει μόνο από πρωτοβουλίες που σέβονται και προστατεύουν την φύση και όχι από την μανία καταστροφής που έχει καταλάβει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα αντίστοιχα κακέκτυπά του.

Οι πολίτες της Τρίπολης  δεν εκχωρούν και δεν διαπραγματεύονται τους ελεύθερους χώρους και την ιστορία τους. Ας το καταλάβουν καλά μερικοί.

 

 

 

 

Πινακίδες αυτοκινήτων

Επιστρέφονται οι πινακίδες που είχαν αφαιρεθεί από τη δημοτική αστυνομία της πόλης για παράνομη στάθμευση, λόγω του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. Τούτο αποφασίστηκε αρμοδίως από το δήμο, υποσκάπτοντας έτσι ένα μέτρο που άρχισε να αποδίδει καρπούς.  Καλές οι δηλώσεις για την επιβολή του νόμου προς πάσαν κατεύθυνση, όμως δεν παύουν να είναι «κολοβές» και να αναιρούνται από φιλολαϊκά μέτρα που όλοι καταδικάζουμε.

Τηλέφωνο για το κοινό

Στο πενταψήφιο νούμερο 15181 μπορούν να απευθύνονται οι δημότες Τρίπολης, καθημερινά, εκτός Σαββατοκύριακου, για να εκφράζουν τα αιτήματα και τα παράπονά τους αλλά και να υποδεικνύουν δυσλειτουργίες και προβλήματα που παρατηρούν στην πόλη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η δημοτική αρχή ευελπιστεί πως   πολλά μπορούν να βελτιωθούν από την άμεση συμμετοχή των πολιτών στα δημοτικά πράγματα. Το εγχείρημα, άλλωστε,  έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία στα Τρίκαλα, όπως κάθε τι το πρωτοποριακό στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Περιοδείες

Το Σάββατο 2 Ιουνίου 2012 από τις 10 το πρωί, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με τους υποψήφιους βουλευτές Ζαχαριά Κώστα και Μάνο Νίκο θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα δημοτικά διαμερίσματα του τέως Δήμου Τυρού και στις 8.30 το βράδυ θα γίνει ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο Τυρού. Το αυτό κλιμάκιο  την Κυριακή 3 Ιουνίου 2012 από τις 10 το πρωί,  θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας και στις 8.30 το βράδυ θα γίνει ομιλία στο περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου Λεωνιδίου.

Ευρωπαίος ο Αστέρας

Η απόφαση της επιτροπής εφέσεων για τις αδειοδοτήσεις, δίνει τη δυνατότητα στον Αστέρα Τρίπολης να πάρει μέρος στο Europa League της νέας αγωνιστικής περιόδου. Οι Αρκάδες παίρνουν το τελευταίο εισιτήριο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ εκτός αυτών μένει η ΑΕΚ.

Το τελευταίο διάστημα ο σχεδιασμός που «τρέχει» στον Αστέρα έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τόσο για τους μεταγραφικούς στόχους, όσο και για την προετοιμασία. Η ομάδα σαφώς και θα προσπαθήσει να ενισχυθεί, και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να γίνουν κάποιες κινήσεις για την απόκτηση παικτών που βρίσκονται στον ελληνικό χώρο. Είτε αυτοί είναι νεαροί Έλληνες και ταλαντούχοι παίκτες, είτε ξένοι, που ούτως ή άλλως είναι ψηλά στην λίστα του Σάκη Τσιώλη.

Αντιδράσεις

Ισχυρές αντιδράσεις προκαλεί η επιχειρούμενη οικοπεδοποίηση του χώρου πέριξ της βίλας Τουρκοβασίλη για την  δημιουργία ισόγειου εστιατορίου. Χθες είχαμε την αντίδραση του συλλόγου  Πολιτικών Μηχανικών Αρκαδίας, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Είκοσι χρόνια τώρα η Διοίκηση είχε την ευκαιρία να εξασφαλίσει τους πράσινους, κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, που κατά νόμο δικαιούταν, αρκεί να ήθελε να τους εξαγοράσει. Δεν το έκανε ποτέ Το οικοδομικό τετράγωνο της βίλας Τουρκοβασίλη είναι πράσινο κατά το ΓΠΣ της Τρίπολης από το 1986. Και μάλιστα υλοποιημένο πράσινο. Μία διπλή ερμηνεία του Νόμου 2508/97, καθιστά τη θεσμοθετημένη χρήση πρασίνου υποχρεωτική, είτε απευθείας, είτε μέσω αναθεώρησης, τροποποίησης ή όποιας πολεοδομικής μελέτης ήθελε ο Δήμος Τρίπολης εκπονήσει. Αυτή η αμφισημία θα μπορούσε τουλάχιστον να είναι λόγος σκεπτικισμού και επιφύλαξης πριν εκδοθεί η οποιαδήποτε οικοδομική άδεια…».

Δημιουργία, Ξανά

Με στόχο την είσοδο τους στην Βουλή, δόθηκε χθες στην δημοσιότητα η λίστα με όλα τα ονόματα που θα συμμετέχουν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου με τον εκλογικό συνασπισμό, Δημιουργία, Ξανά!-Δράση-Φιλελεύθερη Συμμαχία. Οι επικεφαλής του συνασπισμού Θάνος Τζήμερος και Στέφανος Μάνος, θα είναι υποψήφιοι στην Α’ Θεσσαλονίκης και στην Α’ Αθηνών αντίστοιχα.

Για την Αρκαδία υποψήφιοι θα είναι οι: Γκρίντζιας Γεώργιος, Γιόκαρης Σπυρίδων – Αλέξανδρος, και Καντζάβελος Αναστάσιος.

Χαμογελάτε

Ο γνήσιος ο άντρας πρέπει να χτυπάει το χέρι του στο τραπέζι και να λέει…
-Εγώ θα αποφασίσω τι ώρα θα σφουγγαρίσω..!!

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ papamh22@otenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *